Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. LICHAMELIJK ONGEMAK
  6.  » Koolhydraatarm eten als je ziek bent

Koolhydraatarm eten als je ziek bent

Ook als je ziek bent, raad ik je aan om juist vast te houden aan je gezonde koolhydaatarme/keto menu. Deze pure, échte voeding, is de perfecte basis om snel te herstellen en weer gezond te worden. Ga dus niet aan de beschuitjes en rijst, zoals je dat vroeger misschien deed.

Wat als je helemaal geen trek hebt?

Heb je geen trek? Je lichaam heeft het heel druk met ziek zijn en je lijf weer beter maken. Het zit helemaal niet te wachten op eten, daar heeft het misschien zelfs alleen maar last van. Dus heb je geen trek: eet dan niet.  Af en toe een beker bouillon van een blokje, of liever nog: zelfgetrokken bouillon (zie verderop), kan fijn en voedend zijn.

Niet eten als je geen trek hebt, is geen enkel probleem (tenzij je graatmager bent), je lichaam kan de eigen vetreserves gebruiken als brandstof. Zorg wel dat je voldoende blijft drinken en vul ook je zout en andere mineralen aan. Andere supplementen kun je eventueel even laten staan, als het maag/darmklachten geeft, doordat je niet eet. Maar als je geen klachten hebt ervan, neem het dan gewoon.

Toch (een beetje) trek?

Eet een lichte maaltijd. Denk aan kippenbouillon (van een blokje) met wat stukjes gare kip. Ook de courgettesoep uit de STARTGIDS kan heerlijk zijn als je je niet zo lekker voelt. Je kunt de courgettesoep eventueel per portie invriezen. Of bijvoorbeeld wat yoghurt met zoetstof of suikervrije siroop. Misschien een paar lepels losgeroerde mascarpone eventueel wat crème fraîche erdoor) en zoetstof, eventueel nog wat cacaopoeder.

Of neem een drinkontbijtje uit de ONTBIJT&LUNCH SPECIAL. Eet waar je trek in hebt; misschien wat tussendoortjes uit de STARTGIDS? Misschien heb je zin in een groene smoothie? Blender wat bladgroente, kokosmelk en wat rood fruit. Of eet wat aardbeien met slagroom. 

Kun je wel afwijken van je normale (week) menu?

Ziekte en pijn kan veel stress geven aan je lichaam en dat kan je bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Je wordt dan hongerig. Luister naar je lijf. Laat je weekmenu of je vastenschema, of welke aanpak je dan ook maar volgt, gerust even los. Het gaat nu eerst om jouw lijf wat weer beter moet worden. Als je lijf aangeeft dat het moet eten, voed het dan, uiteraard met gezond koolhydraatarm/keto eten. Maar eet niets wat je tegenstaat. Als je weer beter bent pak je gewoon de draad weer op waar je was gebleven en ook daarbij luister je naar je lijf. 

Bottenbouillon

Aansterken? Ik raad je aan om te zorgen dat je altijd zelfgetrokken bottenbouillon in huis hebt. Het liefst van botten van grasgevoerde dieren. Bottenbouillon zit vol met mineralen en is zeer voedzaam en helend. Je kunt bottenbouillon in porties invriezen, of laten inkoken en in een ijsklontjesvorm invriezen. Je lengt de geconcentreerde bouillon dan aan met kokend water.

Ben je misselijk? Ontvet de bouillon dan eerst door de witte laag van de koude bouillon te scheppen, gooi dit vet niet weg, maar bewaar het, om later toe te voegen aan je maaltijd of bouillon. Normaal laat je het vet juist zitten, omdat juist ook dit vet boordevol gezonde voedingsstoffen zit.

Botten van grasgevoerde runderen koop je bijvoorbeeld hier (met recept). In de SOEPSPECIAL vind je ook verschillende recepten voor zelfgetrokken bouillon. Vind je dit teveel werk? Je kunt ook goed kant-en-klaar bottenbouillon kopen, kies ook dan het liefst voor grasgevoerd. Bijvoorbeeld hier of google op grasgevoerd bottenbouillon (of bone broth). 

Ziek zijn is op zich niet erg

Het komt misschien niet zo goed uit, dat je ziek bent. Misschien wil je er alles aan doen om snel weer op de been te zijn. Maar af en toe ziek zijn schijnt zelfs gezond te zijn voor je lijf en je immuunsysteem. Je kunt gerust gewoon uitzieken en je lichaam de tijd geven, misschien merk je zelfs, dat je je daarna beter voelt dan eerst! Komt het echt heel slecht uit, dan kun je een vitamine C stootkuur nemen om iets sneller beter te worden.

Keelpijn

Keelsnoepjes en keelpastilles passen niet in een strikt koolhydraatarm/keto menu, ook niet als ze suikervrij zijn. Ze bevatten nog steeds veel koolhydraten. Heb je last van keelpijn, dan gaat het vooral om het vochtig houden van de keel. Wij raden je daarom aan om te sabbelen op bijvoorbeeld een ijsblokje. Ook warme thee van verse gember (of een zakje gemberthee)  wil nog wel eens verlichtend werken.

Trachitol zuigtabletten  verdooft de keel voor een poosje en haalt het scherpe ervan af. Je vindt het gewoon bij de drogist of supermarkt.

Extra vitamine C?

Je kunt eventueel extra vitamine C nemen als je grieperig bent. Uit meerdere onderzoeken (zie bronnen onderaan) is gebleken dat dit helpt om sneller beter te worden. Aanbevolen dosis bij (beginnende) griep of griepachtige verschijnselen:  De eerste dag 6 keer 1000 mg, met steeds een uur ertussen en de dagen erna drie keer per dag 1000 mg vitamine C. Neem vitamine C nooit na 18 uur in, omdat het je wakker kan houden. 

Welke soort? Liposomale Vitamine C is een bijzonder soort vitamine C, vloeibaar en erg goed opneembaar voor je lichaam. Je zou de eerste dagen 6 keer 5 ml (=1000 mg vit C) kunnen nemen (verdeeld over de dag) en daarna drie keer per dag 5 ml. Je koopt hem bijvoorbeeld hier.

Kies anders voor een mineraalascorbaat of ester-C, deze worden vaak beter verdragen in grotere hoeveelheden. Je kunt namelijk wel maag/darm klachten krijgen van een hogere dosis vitamine C, is dat het geval, verlaag dan de dosis.

VERDER LEZEN 

Tijdelijke haaruitval door stress

Als je overstapt op een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak en in korte tijd veel gewicht verliest, dan kan dat stressvol zijn voor je lijf. In reactie op die stress komt het heel soms voor dat mensen tijdelijk meer haar verliezen dan normaal. Dat is natuurlijk niet...

Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)

Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...

Duizelig, bibberig en slapjes…

Ben jij bezig met de weekmenu's uit de startgids en merk je dat je je eerder slechter dan beter voelt? Voel je je bibberig, duizelig, slapjes, misschien wat misselijk en ziekig?  Zijn het 'gewoon afkickverschijnselen'? Het kan zijn dan je 'gewoon' last hebt van...

Niet elke magnesiumsoort werkt!

Wij krijgen nog heel vaak berichtjes van mensen die kramp hebben, vaak in de nacht, die moe blijven, of spierpijn blijven houden. Ondanks dat zij magnesium gebruiken en ook ons zoutadvies opvolgen. Vaak komt dat doordat de verkeerde magnesium wordt gebruikt. Check dus...

Koolhydraatarm en last van diarree?

Een koolhydraatarme/keto aanpak is goed voor je darmen! Darmklachten nemen steeds verder af wanneer je koolhydraatarm/keto gaat eten. Maar je lijf en darmen moeten wel even wennen aan deze nieuwe manier van eten. Zeker de eerste tien dagen, tijdens het afkicken van...

Afkicken van koolhydraten

- Wanneer je overstapt op een gezond koolhydraatarm/keto menu dan kun je last hebben van afkickverschijnselen. Niet zo raar want je geeft je lijf ineens hele andere brandstof. In plaats van benzine tank je ineens diesel bij wijze van spreken. Eerst gebruikte je lijf...

Wat doe je bij (tijdelijke) obstipatie

Een koolhydraatarme/keto aanpak is goed voor je darmen! Darmklachten nemen steeds meer af wanneer je koolhydraatarm/keto gaat eten. Maar je lijf en darmen moeten wel even wennen aan deze nieuwe manier van eten. En dat kan gepaard gaan met obstipatie (en soms juist...

Ik houd vocht vast… Moet ik minderen met zout?

Met warm weer wordt deze vraag steeds vaker gesteld: mensen krijgen dikke enkels, of passen hun ringen niet meer. Volgelopen benen aan het eind van de dag. Soms zelfs zo erg dat er spanning op de huid staat. Herken jij jezelf hierin? En vraag jij jezelf ook af of je...

Moe, hoofdpijn of weinig energie? Kramp of zere benen?

Wanneer je start met koolhydraatarm/keto eten, kun je last hebben van kramp in je kuiten, zere of 'slappe' benen en spieren, vermoeidheid of hoofdpijn. Dat komt doordat je veel vocht verliest en daarmee ook mineralen. Je kunt het gelukkig heel eenvoudig oplossen. Vul...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6057395/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10543583

https://isom.ca/article/high-dose-vitamin-c-influenza-case-report/

Delen