Selecteer een pagina
TIPS & TRICKS » LICHAMELIJK ONGEMAK » Kramp of zere benen? Moe en weinig energie?

Kramp of zere benen? Moe en weinig energie?

Misschien wel de meest gestelde vragen: “Ik heb ’s nachts veel last van kramp in mijn kuiten, hoe kan dat en wat moet ik doen?” of “Ik blijf maar zo moe en futloos, hoe kan dat nou?” 

Wanneer je start met koolhydraatarm/keto eten, kun je last hebben van kramp in je kuiten, zere of ‘slappe’ benen en spieren, of vermoeidheid. Dat komt omdat je veel vocht verliest en daarmee ook mineralen. Je kunt het heel eenvoudig oplossen door je mineralen aan te vullen.

Hoe vul je je mineralen aan?

Het gaat vooral om zout en magnesium die je moet aanvullen. Er zijn geen uitzonderingen op deze regel: iedereen heeft magnesium en zout nodig! Dus ook als je een hoge bloeddruk hebt of andere gezondheidsproblemen (zie ook de info hier onder). Je kunt namelijk goed beroerd worden van te weinig mineralen.

1. Magnesium: Dit bestaat in verschillende vormen. Het is heel erg belangrijk dat je de juiste vorm magnesium gebruikt. Veel (vaak goedkopere) vormen zijn niet goed opneembaar, die kun je beter niet kopen want die doen niks (zoals magnesiumoxide), die belanden ongebruikt in het toilet. Ook alleen magnesiumcitraat werkt niet optimaal. Bij de drogist vind je vaak geen goede soort.

ONS ADVIES: Wij adviseren een combinatie van een aantal vormen. Malaat, bisglycinaat en citraat.  Helemaal perfect zijn deze tabletten.  Neem tijdens het afvallen 3x per dag 1 tablet, verspreid over de dag. Heb je last van kramp in de nacht, neem dan de laatste vlak voor het slapen.

Bij sommige mensen kunnen deze capsules laxerend werken als ze op nuchtere maag geslikt worden. Merk je dat je diarree krijgt? Slik de supplementen dan bij een maaltijd.

Als je klaar bent met afvallen, kun je kijken of je minder nodig hebt of kan stoppen. Ben je bang dat je misschien teveel magnesium binnen krijgt? Dit is niet nodig. Drie tabletten per dag is niet teveel. Daarnaast: een overdosis magnesium is niet schadelijk: je spoelt het gewoon door de WC. 😉

2. Zout en kalium: Als het gaat om zout, kun je het best kiezen voor een natuurlijke zeezout, bijvoorbeeld Himalayazout of Keltisch zeezout. Hier kan je lijf het meest mee, veel meer dan met fabriekszout! Je kunt dus gewoon zout gebruiken in je eten en daarnaast adviseren we je om elke dag extra zout te nemen. Voeg aan een glas water een halve theelepel Himalayazout of Keltisch zeezout toe én een halve theelepel LoSalt jodium (supermarkt), daarmee vul je je kalium aan. Drink het glas in één keer of verdeeld over de dag leeg.

ONS ADVIES: 1 à 2 keer per dag een glas water met een halve theelepel zout en een halve theelepel LoSalt Jodium (voor het kalium die niet in normaal zout zit). ALLEEN ZOUT IS DUS NIET VOLDOENDE! Lees het stukje hieronder voor verdere toelichting. Gebruik liever geen kaliumsupplementen. Niet alleen is dit veel duurder dan LoSalt, een teveel aan kalium kan ook gevaarlijk zijn. Liever niet dus.

Let op: als je een snel werkende schildklier hebt kies dan voor LoSalt zónder jodium (de blauwe bus). 

Vitamine D niet vergeten

Vitamine D is voor iedereen belangrijk, dus niet alleen als je koolhydraatarm eet. Kies bij voorkeur een vitamine D met vitamine K erbij, voor een betere opname van de vitamine D. Bijvoorbeeld deze: Vitamine D3 & K2 van Now, je kunt er twee per dag nemen.

Mineralen aanvullen? Waarom eigenlijk?

Als je start met de koolhydraatarme/keto aanpak verlies je erg veel vocht doordat je waterhuishouding verandert. Je kunt dit merken aan dat je vaker naar de wc moet en je hebt meer dorst dan daarvoor. Doordat je meer vocht verliest, verlies je ook mineralen (ook wel: electrolyten).

Een tekort ligt op de loer en kan zorgen voor veel klachten, zeker in het begin. Klachten die hierbij passen zijn spierpijn, kramp, hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Iedereen die start met deze aanpak moet hier rekening mee houden en mineralen aanvullen. Heb je last van afkickverschijnselen omdat je bent gestopt met suikers/koolhydraten? Zout aanvullen kan heel goed helpen!

Waarom pillen slikken als je juist gezonder gaat eten?

Kun je dat niet oplossen door méér magnesiumrijke voeding eten? Nee, het gaat niet lukken om op die manier voldoende magnesium binnen te krijgen. Ook niet als je kiest voor voeding rijk aan magnesium… Bovendien blijkt ook nog eens dat onze voeding veel minder magnesium bevat dan vroeger. 

Tijdens het afvallen heb je bovendien juist magnesium extra hard nodig! Het ondersteunt zelfs het afvallen!

Je moet toch juist mínder zout eten?

En hoe zit dat met zout? Sommige mensen hebben jarenlang te horen gekregen dat zij minder zout moeten eten. Bijvoorbeeld omdat ze een hoge bloeddruk hebben. Zout is heel lang gezien als de oorzaak van allerlei problemen, waaronder deze hoge bloeddruk. Niks is minder waar!

Uit onderzoeken blijkt dat koolhydraten zorgen voor een hoge bloeddruk, en niet zout! Je zult merken dat wanneer je start met deze aanpak je bloeddruk snel lager wordt, ook als je extra zout toevoegt!

“Maar… ik hou vocht vast, dan moet ik toch minder zout gaan eten?” Ook in dit geval: nee! Je lichaam is heel goed in staat om te regelen hoeveel zout en vocht het vasthoudt. Als je te weinig zout eet, kun je zelfs meer vocht gaan vasthouden als een soort ‘noodreactie’ van je lijf. De kans dat je vocht vasthoudt vanwege de warmte (buiten of in huis), is groter dan de kans dat je vocht vasthoudt doordat je te zout eet. Daarnaast kunnen hormonen ervoor zorgen dat je vocht vast gaat houden, vooral bij vrouwen.

Gebruik je statines?
Klachten van pijnlijke spieren, spierkrampen, en vermoeide spieren zijn veelvoorkomende bijwerkingen van statines. Heb je veel last van deze bijwerkingen, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk stopt, om verdere schade te voorkomen. Overleg dit met je (huis)arts.

 

VERDER LEZEN 

Supersnel en zonder honger afvallen?

Onze koolhydraatarme/keto aanpak is een gezonde manier van eten, waarmee je heel gemakkelijk en zonder honger, van je overtollige kilo's kunt afkomen. Zoveel mensen hebben hier al geweldige resultaten mee behaald! Ze zijn tientallen kilo's afgevallen en bijna...

Koolhydraatarm en last van diarree?

Een koolhydraatarme/keto aanpak is goed voor je darmen! Darmklachten nemen steeds verder af wanneer je koolhydraatarm/keto gaat eten. Maar je lijf en darmen moeten wel even wennen aan deze nieuwe manier van eten. Zeker de eerste tien dagen, tijdens het afkicken van...

Leververvetting is de nieuwste bedreiging

Het aantal mensen met een zieke lever, door leververvetting, neemt heel snel toe. Vroeger kwam leververvetting vooral voor bij mensen die te veel alcohol dronken. Maar ook insulineresistentie mensen, die moeite hebben om koolhydraten te verwerken, kunnen...

Zin in Italiaans, Grieks of Mexicaans?

Zin in een keer wat anders? Lekker pittig misschien, Oosters, of Spaanse soep? We hebben 'gerechten van over de grens' uit de boeken op een rijtje gezet voor je. Zit er misschien iets bij wat je nog niet hebt geprobeerd? Laat je inspireren en eet smakelijk!! Volg je...

Koolhydraatarm/keto eten in het ziekenhuis

Het zou eigenlijk niet nodig moeten zijn: een artikel over gezond koolhydraatarm/keto eten in het ziekenhuis. Helaas is mijn ervaring met ziekenhuizen anders. Als er één plek is, waar het lastig is om vast te houden aan deze gezonde manier van eten, dan is het...

Koolhydraatarme/keto cheeseburgersoep

Een beetje vreemd misschien, maar wel ontzettend lekker! Met eventueel nog een lekker toetje na, uit één van de STARTGIDSEN, de ONTBIJT&LUNCHSPECIAL of de VASTENSPECIAL, de fudgecake met slagroom of de flan, heb je zo een heerlijke complete maaltijd. Je kunt...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.