Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. LICHAMELIJK ONGEMAK
  4.  » Moe, hoofdpijn of weinig energie? Kramp of zere benen?

Moe, hoofdpijn of weinig energie? Kramp of zere benen?

Wanneer je start met koolhydraatarm/keto eten, kun je last hebben van kramp in je kuiten, zere of ‘slappe’ benen en spieren, vermoeidheid of hoofdpijn. Dat komt doordat je veel vocht verliest en daarmee ook mineralen. Je kunt het gelukkig heel eenvoudig oplossen.

Vul je mineralen aan!

Het gaat vooral om zout en magnesium die iedereen moet aanvullen. We geven je hieronder ons advies. (lees ook de veelgestelde vragen)

1. Magnesium: Dit bestaat in verschillende vormen. Het is heel erg belangrijk dat je de juiste vorm magnesium gebruikt. 

ONS ADVIES: Wij adviseren de combinatie Malaat, bisglycinaat en citraat. Deze vormen vind je in de Magnesium Trio Softgels van Now Je koop ze online, klik hier om te googelen op webshops die now magnesium trio softgels verkopen.

Neem tijdens het afvallen 3x per dag 1 tablet, verspreid over de dag. Heb je last van kramp in de nacht, neem dan de laatste vlak voor het slapen.  Neem eventueel 4 pillen per dag als je nog last houdt. Neem de eerste pil bij je eerste maaltijd van de dag, want bij sommige mensen kunnen deze capsules laxerend werken als ze op nuchtere maag geslikt worden. 

ALTERNATIEF: De trio softgels van NOW zijn regelmatig uitverkocht. Een goed alternatief is de magnesium 4 in 1 van VitOrtho. Je koopt deze ook online, volg deze link om te zoeken naar webshops die deze magnesium aanbieden. Deze pillen zijn ook geschikt voor vegetariërs.
Een ander alternatief is de magnesium triple van Nova Vitae. Je koopt deze ook online, volg deze link om te zoeken naar webshops die deze magnesium aanbieden. Ook deze magnesium is geschikt, ook voor vegetariërs.

 LET OP: Veel (vaak goedkopere) vormen zijn niet goed opneembaar, die kun je beter niet kopen want die doen niks (zoals magnesiumoxide), die belanden ongebruikt in het toilet. Ook alleen magnesiumcitraat werkt niet optimaal. Lees hier meer. Bij de drogist vind je vaak geen goede soort.

SCHILDKLIERMEDICATIE? Neem de magnesium niet tegelijk met je medicatie, meer info lees je hier.
NIERPROBLEMEN? Werken je nieren voor minder dan 50%, overleg dan eerst met je behandelaar voordat je extra magnesium gaat slikken.

2. Zout en kalium: Als het gaat om zout, kun je het best kiezen voor een natuurlijke zeezout, bijvoorbeeld Himalayazout of Keltisch zeezout. Hier kan je lijf het meest mee, veel meer dan met fabriekszout! Kalium zit in LoSalt. Je kunt dit allemaal bij de supermarkt kopen.

ONS ADVIES: Je gebruikt normaal zout over je eten, maar dat is niet genoeg! Je hebt zeker in de eerste maanden méér zout nodig.
Neem één à twee keer per dag een glas water of slappe bouillon (voor veel mensen is dat beter van smaak) met daarin twee dingen:
1. een halve theelepel zout (bijvoorbeeld Himalayazout of Keltisch zeezout)
2. een halve theelepel LoSalt Jodium (voor het kalium die niet in normaal zout zit en jodium) te koop in de supermarkt.
Drink het glas in één keer of verdeeld over de dag leeg, wat jij wilt. 

Zweet je veel, bij warmte of inspanning, dan verlies je extra vocht met zouten. Dit kan dit krampen of vermoeide spieren veroorzaken. Je mag dan gerust nog een extra theelepel Himalaya- of Keltisch zout nemen. Neem dan geen extra LoSalt.
Heb jij gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk? Kijk bij de veelgestelde vragen hieronder.
Te snel werkende schildklier? Als je een te snel werkende schildklier hebt kies dan voor LoSalt zónder jodium (de blauwe bus).  

3. Vitamine D en K niet vergeten

Vitamine D en vitamine K zijn voor iedereen belangrijk, dus niet alleen als je koolhydraatarm eet. Ons advies voor vitamine D en vitamine K vind je hier.

MEER INFORMATIE EN VEELGESTELDE VRAGEN

Je moet toch juist minder zout eten?

En hoe zit dat met zout? Sommige mensen hebben jarenlang te horen gekregen dat zij minder zout moeten eten. Bijvoorbeeld omdat ze een hoge bloeddruk hebben. Zout is heel lang gezien als de oorzaak van allerlei problemen, waaronder deze hoge bloeddruk. Niks is minder waar!

Uit onderzoeken blijkt dat koolhydraten zorgen voor een hoge bloeddruk, en niet zout! Je zult merken dat wanneer je start met deze aanpak je bloeddruk snel lager wordt, ook als je extra zout toevoegt!

Je leest hier meer over waarom iedereen zout nodig heeft.

 

Mineralen aanvullen? Waarom eigenlijk?

Als je start met de koolhydraatarme/keto aanpak verlies je erg veel vocht doordat je waterhuishouding verandert. Je kunt dit merken aan dat je vaker naar de wc moet en je hebt meer dorst dan daarvoor. Doordat je meer vocht verliest, verlies je ook mineralen (ook wel: electrolyten).

Een tekort ligt op de loer en kan zorgen voor veel klachten, zeker in het begin. Klachten die hierbij passen zijn spierpijn, kramp, hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Iedereen die start met deze aanpak moet hier rekening mee houden en mineralen aanvullen. Heb je last van afkickverschijnselen omdat je bent gestopt met suikers/koolhydraten? Zout aanvullen kan heel goed helpen!

Waarom pillen slikken als je juist gezonder gaat eten?

Waarom pillen slikken als je juist gezonder gaat eten?

Kun je dat niet oplossen door méér magnesiumrijke voeding eten? Nee, het gaat niet lukken om op die manier voldoende magnesium binnen te krijgen. Ook niet als je kiest voor voeding rijk aan magnesium… Bovendien blijkt ook nog eens dat onze voeding veel minder magnesium bevat dan vroeger. 

Tijdens het afvallen heb je bovendien juist magnesium extra hard nodig! Het ondersteunt zelfs het afvallen!

Heb je last van je spieren en slik je statines?

Klachten van pijnlijke spieren, spierkrampen, en vermoeide spieren zijn veelvoorkomende bijwerkingen van statines. Heb je veel last van deze bijwerkingen, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk stopt, om verdere schade te voorkomen. Overleg dit met je (huis)arts.

Hoe lang blijf je magnesium slikken?

Als je klaar bent met afvallen, kun je minderen of stoppen. Je kunt één pil per dag blijven slikken omdat magnesium de opname van vitamine D ondersteunt.

Je hoeft nooit bang te zijn dat je misschien teveel magnesium binnen krijgt. Drie tabletten per dag is niet teveel. Daarnaast: een overdosis magnesium is niet schadelijk: je spoelt het gewoon door de WC. 😉

TIP VOOR ALS DE PILLEN TE GROOT ZIJN

Als je de capsules niet in z’n geheel doorgeslikt krijgt, mag je de capsules openmaken. Onze tip is om het dan te nemen met bijvoorbeeld een hapje yoghurt of slagroom. 

Heb je problemen met je nieren?

Heb je minder dan 50% nierfunctie of heb je maar één nier? Je kunt ons mineralenadvies opvolgen en daarbij de hoeveelheid Himalaya/Keltisch zout halveren. Kaliumzout hoef je niet te minderen, tenzij uit bloedonderzoek blijkt dat je teveel kalium in je bloed hebt. Magnesium hoef je niet aan te passen. Ook moet je enkele aanpassingen doen in je menu als je een nierfunctie van minder dan 50% hebt. Hier lees je meer informatie.

Mag ik extra zout met te hoge bloeddruk?

Ook als je een hoge bloeddruk hebt of andere gezondheidsproblemen. Je kunt namelijk goed beroerd worden van te weinig mineralen.

Hier lees je meer over waarom iedereen zout nodig heeft.

Extra zout als je vocht vasthoudt?

“Maar… ik hou vocht vast, dan moet ik toch minder zout gaan eten?” Ook in dit geval: nee! Je lichaam is heel goed in staat om te regelen hoeveel zout en vocht het vasthoudt. Als je te weinig zout eet, kun je zelfs meer vocht gaan vasthouden als een soort ‘noodreactie’ van je lijf. De kans dat je vocht vasthoudt vanwege de warmte (buiten of in huis), is groter dan de kans dat je vocht vasthoudt doordat je te zout eet. Daarnaast kunnen hormonen ervoor zorgen dat je vocht vast gaat houden, vooral bij vrouwen.

VERDER LEZEN 

Geen hoop meer voor Gisella

Gisella (51) worstelt al vanaf haar twaalfde met haar gewicht. Ondanks al het lijnen en afzien wordt ze steeds dikker en uiteindelijk ook steeds zieker. Een maagverkleining lijkt de enige optie. Maar dat loopt helaas heel slecht af; uiteindelijk kan ze helemaal niet...

Waarom je niet afvalt van sporten

Een bijdrage van Sportarts Hans van Kuijk:  Overgewicht en obesitas treffen steeds meer mensen in de laatste decennia. Mensen met overgewicht die hulp zoeken om af te vallen denken vaak dat ze kunnen afvallen door (meer) te gaan sporten. Maar is dat wel zo? In de...

Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)

Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...

Koolhydraatarm/keto eten van de snackbar

Wanneer je strikt koolhydraatarm/keto eet dan is een snackbar niet de meest handige keuze, als het gaat om puur en echt eten. Maar soms komt het zo uit dat je geen andere optie hebt. Onderstaande tips zijn voor die 'noodgevallen'. Ik ga steeds uit van een 'standaard...

Duizelig, bibberig en slapjes…

Ben jij bezig met de weekmenu's uit de startgids en merk je dat je je eerder slechter dan beter voelt? Voel je je bibberig, duizelig, slapjes, misschien wat misselijk en ziekig?  Zijn het 'gewoon afkickverschijnselen'? Het kan zijn dan je 'gewoon' last hebt van...

Calorieën tellen en afvallen

Dat dacht jij toch ook altijd? Als je wilt afvallen dan móet je calorieën tellen, want daar draait het om? Inmiddels weet je dat daar de sleutel niet zit, toch? Of denk je stiekem dat je toch calorieën moet tellen, ook al doen wij daar niet aan? Heeft calorieën tellen...

Dure ketonen uit een zakje

Ketonen zijn een geweldige brandstof voor je lijf. Ze kunnen je lijf en vooral ook je hersenen, beter voorzien van energie dan glucose (koolhydraten). Iedereen die een ketodieet volgt, weet dat inmiddels: geen mist meer in je hoofd, geen honger meer en veel meer...

Afvallen met keto: behoud spiermassa!

Regelmatig horen we dat mensen bang zijn dat je je spieren gaat 'opeten' als je flink gaat afvallen. Of dat je lijf eiwitten die je eet om gaat zetten in suikers... Waar komen die verhalen vandaan en wat is er van waar? Spierverlies bij crashdiëten Feit: jezelf...

Is koolhydraatarm/keto volwaardig eten?

Sommige mensen vragen zich af of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet. Krijg je geen tekorten? Kun je wel altijd zo blijven eten? Het simpele antwoord is: jazeker. Puur en écht eten is beter voor je lijf dan eten wat door...

Internist: niet zout maar suiker boosdoener

Internist en nefroloog Yvo Sijpkens (59) deelt verrassende nieuwe inzichten in dit artikel. Al tijden wordt namelijk gedacht dat zout slecht voor ons is, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn volgens dokter Yvo Sijpkens.  Niet zout, maar suiker is de boosdoener...

Diabetes 2? Dit zijn je opties.

WIST JIJ DIT? Diabetes 2 is eigenlijk helemaal geen chronische ziekte, maar een symptoom, een gevolg van meer koolhydraten eten dan je lijf kan verwerken. Iedereen met diabetes is koolhydratenmoe (insulineresistent). En de simpele oplossing om dit aan te pakken is...

Diabetes 2? Je kunt niet zomaar starten met koolhydraatarm.

Heb jij diabetes 2 en heb je er genoeg van? Wil jij van je pillen en spuiten af? Goed nieuws: dat kan! Simpelweg door anders te eten. Maar pas op: je kunt niet zomaar starten.... Je móet vooraf een plan maken als je diabetes medicatie gebruikt. Voor wie geldt deze...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen