Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. LICHAMELIJK ONGEMAK
  4.  » Kramp of zere benen? Moe en weinig energie?

Kramp of zere benen? Moe en weinig energie?

 Misschien wel de meest gestelde vragen: “Ik heb ’s nachts veel last van kramp in mijn kuiten, hoe kan dat en wat moet ik doen?” of “Ik blijf maar zo moe en futloos, hoe kan dat nou?” 

Wanneer je start met koolhydraatarm/keto eten, kun je last hebben van kramp in je kuiten, zere of ‘slappe’ benen en spieren, of vermoeidheid. Dat komt doordat je veel vocht verliest en daarmee ook mineralen. Je kunt het heel eenvoudig oplossen door je mineralen aan te vullen.

Hoe vul je je mineralen aan?

Het gaat vooral om zout en magnesium die je moet aanvullen. Er zijn geen uitzonderingen op deze regel: iedereen heeft magnesium en zout nodig! Dus ook als je een hoge bloeddruk hebt of andere gezondheidsproblemen (zie ook de info hier onder). Je kunt namelijk goed beroerd worden van te weinig mineralen.

1. Magnesium: Dit bestaat in verschillende vormen. Het is heel erg belangrijk dat je de juiste vorm magnesium gebruikt. Veel (vaak goedkopere) vormen zijn niet goed opneembaar, die kun je beter niet kopen want die doen niks (zoals magnesiumoxide), die belanden ongebruikt in het toilet. Ook alleen magnesiumcitraat werkt niet optimaal. Bij de drogist vind je vaak geen goede soort.

ONS ADVIES: Wij adviseren de combinatie Malaat, bisglycinaat en citraat. Deze vormen vind je in de Magnesium Trio Softgels van Now Je koop ze online, klik hier om te googelen op webshops die now magnesium trio softgels verkopen.

Neem tijdens het afvallen 3x per dag 1 tablet, verspreid over de dag. Heb je last van kramp in de nacht, neem dan de laatste vlak voor het slapen.   Neem de eerste pil bij je eerste maaltijd van de dag, want bij sommige mensen kunnen deze capsules laxerend werken als ze op nuchtere maag geslikt worden. 

Als je klaar bent met afvallen, kun je minderen of stoppen. Je hoeft nooit bang te zijn dat je misschien teveel magnesium binnen krijgt. Drie tabletten per dag is niet teveel. Daarnaast: een overdosis magnesium is niet schadelijk: je spoelt het gewoon door de WC. 😉

TIP VOOR ALS DE PILLEN TE GROOT ZIJN Als je de capsules niet in z’n geheel doorgeslikt krijgt, mag je de capsules openmaken. Onze tip is om het dan te nemen met bijvoorbeeld een hapje yoghurt of slagroom. 

2. Zout en kalium: Als het gaat om zout, kun je het best kiezen voor een natuurlijke zeezout, bijvoorbeeld Himalayazout of Keltisch zeezout. Hier kan je lijf het meest mee, veel meer dan met fabriekszout! Je kunt dus gewoon zout gebruiken in je eten en daarnaast adviseren we je om elke dag extra zout te nemen. Voeg aan een glas water (of een beker bouillon) een halve theelepel Himalayazout of Keltisch zeezout toe én een halve theelepel LoSalt jodium (supermarkt), daarmee vul je je kalium aan. Drink het glas in één keer of verdeeld over de dag leeg. 

Wanneer het erg warm is, of je veel zweet, kan dit krampen veroorzaken. Je mag dan gerust een halve theelepel Himalayazout of Keltisch zeezout extra nemen.

ONS ADVIES: 1 à 2 keer per dag een glas water met een halve theelepel zout en een halve theelepel LoSalt Jodium (voor het kalium die niet in normaal zout zit). ALLEEN ZOUT IS DUS NIET VOLDOENDE! Lees het stukje hieronder voor verdere toelichting. Gebruik liever geen kaliumsupplementen. Niet alleen is dit veel duurder dan LoSalt, een teveel aan kalium kan ook gevaarlijk zijn. Liever niet dus.

Let op: als je een snel werkende schildklier hebt kies dan voor LoSalt zónder jodium (de blauwe bus). 
Let op: Heb je minder dan 50% nierfunctie of heb je maar één nier? Je kunt ons mineralenadvies opvolgen en daarbij de hoeveelheid zout halveren. Kaliumzout hoef je niet te minderen, tenzij uit bloedonderzoek blijkt dat je teveel kalium in je bloed hebt. Magnesium hoef je niet aan te passen.

Vitamine D niet vergeten

Vitamine D is voor iedereen belangrijk, dus niet alleen als je koolhydraatarm eet. Kies bij voorkeur een vitamine D met vitamine K erbij, voor een betere opname van de vitamine D. Bijvoorbeeld deze: Vitamine D3 & K2 van Now, je kunt er twee per dag nemen. 

Let op: Slik je bloedverdunners overleg dan eerst met je behandelaar of je vitamine K kunt gebruiken, of kies een soort zonder vitamine K.

Mineralen aanvullen? Waarom eigenlijk?

Als je start met de koolhydraatarme/keto aanpak verlies je erg veel vocht doordat je waterhuishouding verandert. Je kunt dit merken aan dat je vaker naar de wc moet en je hebt meer dorst dan daarvoor. Doordat je meer vocht verliest, verlies je ook mineralen (ook wel: electrolyten).

Een tekort ligt op de loer en kan zorgen voor veel klachten, zeker in het begin. Klachten die hierbij passen zijn spierpijn, kramp, hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Iedereen die start met deze aanpak moet hier rekening mee houden en mineralen aanvullen. Heb je last van afkickverschijnselen omdat je bent gestopt met suikers/koolhydraten? Zout aanvullen kan heel goed helpen!

Waarom pillen slikken als je juist gezonder gaat eten?

Kun je dat niet oplossen door méér magnesiumrijke voeding eten? Nee, het gaat niet lukken om op die manier voldoende magnesium binnen te krijgen. Ook niet als je kiest voor voeding rijk aan magnesium… Bovendien blijkt ook nog eens dat onze voeding veel minder magnesium bevat dan vroeger. 

Tijdens het afvallen heb je bovendien juist magnesium extra hard nodig! Het ondersteunt zelfs het afvallen!

Je moet toch juist mínder zout eten?

En hoe zit dat met zout? Sommige mensen hebben jarenlang te horen gekregen dat zij minder zout moeten eten. Bijvoorbeeld omdat ze een hoge bloeddruk hebben. Zout is heel lang gezien als de oorzaak van allerlei problemen, waaronder deze hoge bloeddruk. Niks is minder waar!

Uit onderzoeken blijkt dat koolhydraten zorgen voor een hoge bloeddruk, en niet zout! Je zult merken dat wanneer je start met deze aanpak je bloeddruk snel lager wordt, ook als je extra zout toevoegt!

“Maar… ik hou vocht vast, dan moet ik toch minder zout gaan eten?” Ook in dit geval: nee! Je lichaam is heel goed in staat om te regelen hoeveel zout en vocht het vasthoudt. Als je te weinig zout eet, kun je zelfs meer vocht gaan vasthouden als een soort ‘noodreactie’ van je lijf. De kans dat je vocht vasthoudt vanwege de warmte (buiten of in huis), is groter dan de kans dat je vocht vasthoudt doordat je te zout eet. Daarnaast kunnen hormonen ervoor zorgen dat je vocht vast gaat houden, vooral bij vrouwen.

Gebruik je statines?

Klachten van pijnlijke spieren, spierkrampen, en vermoeide spieren zijn veelvoorkomende bijwerkingen van statines. Heb je veel last van deze bijwerkingen, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk stopt, om verdere schade te voorkomen. Overleg dit met je (huis)arts.

 

VERDER LEZEN 

Iedereen heeft zout nodig

Jarenlang hebben we te horen gekregen dat het gezonder is om weinig of geen zout te eten. Want zout zou je bloeddruk verhogen, hart- en vaatziekten veroorzaken en slecht zijn voor je nieren. Inmiddels komen er meer en meer bewijzen dat zout hierin niet de boosdoener...

De ‘onder de vijf gram kh regel’

Geen idee wie de regel ooit heeft verzonnen, maar hij duikt helaas steeds weer op. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, dan kun je dit artikel overslaan. Maar mensen die deze regel volgen, eten koolhydraatarm op de volgende manier: alles wat minder van 5 gram...

“Negeer voedingsadvies bij diabetes 2!”

Dokter Sarah Hallberg is huisarts, mededirecteur in een academisch ziekenhuis Arnett en assistent professor aan de Indiana University School of Medicine. Ze is afgestudeerd in obesitas en interne geneeskunde en is gepromoveerd in bewegingswetenschappen. In de praktijk...

Corona en hoge bloeddrukmedicatie

Het heeft ons allemaal in de greep: het coronavirus. Wij volgen artsen en wetenschappers (overal ter wereld) die gespecialiseerd zijn in gezond koolhydraatarm/keto eten en die relevante inzichten en (volgens ons) betrouwbare informatie hebben m.b.t. het coronavirus....

Vragen en tips bij de STARTGIDS

BELANGRIJK VÓÓR JE GAAT STARTEN: VOOR IEDEREEN: Je móet je mineralen aanvullen om kramp, vermoeide spieren en ‘slap voelen’ te voorkomen! Waarom en hoe dat lees je hier. VOOR DIABETEN: Lees dit ALTIJD eerst: Zo kun je starten als je diabetes hebt. VERSCHILLENDE...

Corona-risico: leptine en overgewicht?

Het heeft ons allemaal in de greep: het coronavirus. Wij volgen artsen en wetenschappers (overal ter wereld) die gespecialiseerd zijn in gezond koolhydraatarm/keto eten en die relevante inzichten en (volgens ons) betrouwbare informatie hebben m.b.t. het coronavirus....

TIEN FABELS over diabetes type 2

Steeds meer mensen ontdekken dat je door heel anders te eten, diabetes 2 kunt verslaan. Het lukt ze om van de insuline en pillen af te komen, terwijl hun bloedsuikers laag blijven. Dat is geen 'wonder', maar heel logisch. Als je de oorzaak wegneemt, dan kun je beter...

Arts: juist nu koolhydraatarm eten!

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. In dit artikel maken we kennis met dokter Melanie Meijer, huisarts en...

De ziekmakende waarheid

De kracht van gezond koolhydraatarm/keto is inmiddels ruimschoots bewezen. Veel onderzoeken laten zien dat deze aanpak effectiever is dan welk dieet dan ook. Niet alleen om op een gezonde manier veel af te vallen, maar ook om de gezondheid te verbeteren. Deze manier...

Jicht en gezond koolhydraatarme/keto

Jicht wordt veroorzaakt door kristalvorming die ontstaat door hogere urinezuurwaardes. Vroeger werd gedacht dat dierlijke eiwitten (vlees en vis!) hier de oorzaak van waren. Inmiddels weten we dat niet die dierlijke eiwitten, maar suiker (en dan met name fructose) de...

ELF REDENEN om juist nu te starten!

Wil jij ook al langer heel graag afvallen en wat doen voor je gezondheid? Kwam het er maar steeds niet van, omdat het nooit het juiste moment leek? Wie start er nou net voor die vakantie, of net vóór dat feest of als je de hele dag door afspraken hebt en aan het...

Internist adviseert koolhydraatarm/keto

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. In dit artikel maken we kennis met dokter Yvo Sijpkens, internist-nefroloog bij...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.