Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO
  4.  » Hoeveel koolhydraten heb je eigenlijk nodig?

Hoeveel koolhydraten heb je eigenlijk nodig?

Er blijkt nogal wat verwarring te zijn over de minimale hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt in een gezond koolhydraatarm/keto menu. Móet je koolhydraten eten? Of kun je ook zonder? Laten we beginnen met de vraag wat er mis is met koolhydraten.

Wat is er mis met koolhydraten?

Op zich is er niets mis met koolhydraten. Koolhydraten zijn bedoeld om jou energie te geven! Helaas kunnen steeds meer mensen die koolhydraten niet meer goed gebruiken als brandstof. Koolhydraten bereiken de cellen dan niet (meer), je cellen zitten dan dus zonder brandstof. We noemen dat ook wel ‘koolhydratenmoeheid‘.  Je voelt je vaak moe en hongerig, je wordt steeds zwaarder en vaak ook ziek.

Wat gebeurt er als je minder koolhydraten gaat eten? Eet je veel minder koolhydraten en juist veel meer vetten, dan gaat je lijf vet gebruiken als brandstof. Vet bereikt je cellen wel optimaal, je cellen krijgen weer brandstof! En dat merk je al binnen een week. Je bent niet meer steeds moe en hongerig, maar energiek en je voelt je steeds verzadigd. Je valt weer makkelijk af. Veel gezondheidsklachten verdwijnen.

Hoeveel koolhydraten eet je minimaal?

Over de minimale hoeveelheid koolhydraten die je móet eten bestaan veel misverstanden. Wat veel mensen niet weten: Koolhydraten zijn niet essentieel voor je lijf. Ze zijn misbaar, je kunt zelfs helemaal zonder! Maar vetten en eiwitten zijn wél essentieel, dus je kunt die nooit weglaten. 

Maar heeft je lichaam geen koolhydraten nodig?  Ja, je lichaam heeft een klein beetje koolhydraten nodig, maar die hoef je niet te eten. Je lijf maakt namelijk zelf de koolhydraten die het nodig heeft, uit eiwitten. Dus dat regelt je lijf zelf. We noemen dat gluconeogenese. Zo slim is je lijf!

Je kunt dus nooit te weinig koolhydraten eten! Eet je helemaal geen koolhydraten dan is dat geen enkel probleem. Je lijf is zelfs erg blij met vet als brandstof, het is een efficiëntere brandstof.

Kun je vetarm eten EN koolhydraatarm eten?

Je mag nooit koolhydraatarm eten en ook vetarm. Heb je zelf nog genoeg ‘reservevet’, overgewicht dus, dan denk je misschien dat je geen extra vet hoeft te eten. Maar zo werkt het niet. Door extra vet te eten houd je namelijk de vetverbrandingsmotor draaiende en voorkom je dat je lichaam in de spaarstand schiet en/of koolhydraten gaat maken uit eiwitten, of uit bijvoorbeeld je spieren. 

Koolhydraten weglaten en ook vetten weglaten is een levensgevaarlijke combinatie! Vermijd diëten die dat voorschrijven!

Hoe kun je makkelijk starten zonder zelf te tellen?

Heel simpel: volg de weekmenu’s! De simpele en lekkere weekmenu’s in de startgidsen zijn zo samengesteld dat je de juiste hoeveelheid koolhydraten en vetten binnenkrijgt om effectief af te vallen en je bloedsuikers te verlagen. Je hoeft niets bij te houden of in te voeren in apps en merkt al direct resultaat! Je vindt de startgidsen hier. 

Hoeveel koolhydraten eet je maximaal?

Wat vrijwel altijd werkt, is maximaal 20 tot 25 gram koolhydraten per dag, dat is een ‘veilige grens’. Dan blijft je lijf vet gebruiken als brandstof en voed je je lijf optimaal. Dat is ook de aanpak van TheNewFood. Alle boeken, weekmenu’s en recepten zijn gebaseerd op maximaal 25 gram per dag, voor het beste resultaat. Het fijne is: je kunt dit je leven lang volhouden. Je lijf zal je dankbaar zijn!

VERDER LEZEN 

Enorme afname klachten fibromyalgie

Gezond koolhydraatarm/keto kan je enorm veel opleveren. Veel gezondheidsproblemen blijken af te nemen of zelfs te verdwijnen. We horen vaak dat ook mensen met fibromyalgie veel minder (pijn)klachten hebben. Ze voelen zich veel fitter en minder vermoeid. Ze kunnen weer...

Diabetes 2? Dit zijn je opties.

WIST JIJ DIT? Diabetes 2 is eigenlijk helemaal geen chronische ziekte, maar een symptoom, een gevolg van meer koolhydraten eten dan je lijf kan verwerken. Iedereen met diabetes is koolhydratenmoe (insulineresistent). En de simpele oplossing om dit aan te pakken is...

Diabetes 2? Je kunt niet zomaar starten met koolhydraatarm.

Heb jij diabetes 2 en heb je er genoeg van? Wil jij van je pillen en spuiten af? Goed nieuws: dat kan! Simpelweg door anders te eten. Maar pas op: je kunt niet zomaar starten.... Je móet vooraf een plan maken als je diabetes medicatie gebruikt. Voor wie geldt deze...

Niet elke magnesiumsoort werkt!

Wij krijgen nog heel vaak berichtjes van mensen die kramp hebben, vaak in de nacht, die moe blijven, of spierpijn blijven houden. Ondanks dat zij magnesium gebruiken en ook ons zoutadvies opvolgen. Vaak komt dat doordat de verkeerde magnesium wordt gebruikt. Check dus...

Kan insuline diabetes 2 oplossen?

Ik heb een vraag voor je: Stel, je staat met je boodschappen voor je huis. Je steekt je sleutel in het slot, draait je sleutel om en duwt. Er gebeurt weinig... de deur gaat vrijwel niet open! De deur zit vast. Wat doe je dan? Ga je heel veel extra sleutels halen? Ga...

Iedereen heeft zout nodig

Jarenlang hebben we te horen gekregen dat het gezonder is om weinig of geen zout te eten. Want zout zou je bloeddruk verhogen, hart- en vaatziekten veroorzaken en slecht zijn voor je nieren. Inmiddels komen er meer en meer bewijzen dat zout hierin niet de boosdoener...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.