Selecteer een pagina
 1. TIPS & TRICKS
 2.  » 
 3. GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO
 4.  » Hoeveel koolhydraten heb je eigenlijk nodig?

Hoeveel koolhydraten heb je eigenlijk nodig?

Er blijkt nogal wat verwarring te zijn over de minimale hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt in een gezond koolhydraatarm/keto menu. Móet je koolhydraten eten? Of kun je ook zonder? Geldt dat voor iedereen? Laten we beginnen met de vraag wat er mis is met koolhydraten.

Wat is er mis met koolhydraten?

Op zich is er niets mis met koolhydraten. Koolhydraten zijn bedoeld om jou energie te geven! Helaas kunnen steeds meer mensen die koolhydraten niet meer goed gebruiken als brandstof. Koolhydraten bereiken de cellen dan niet (meer), je cellen zitten dan dus zonder brandstof. We noemen dat ook wel ‘koolhydratenmoeheid‘.  Je voelt je vaak moe en hongerig, je wordt steeds zwaarder en vaak ook ziek.

Wat gebeurt er als je minder koolhydraten gaat eten? Eet je veel minder koolhydraten en juist veel meer vetten, dan gaat je lijf vet gebruiken als brandstof. Vet bereikt je cellen wel optimaal, je cellen krijgen weer brandstof! En dat merk je al binnen een week. Je bent niet meer steeds moe en hongerig, maar energiek en je voelt je steeds verzadigd. Je valt weer makkelijk af. Veel gezondheidsklachten verdwijnen. 

Hoeveel koolhydraten eet je minimaal?

Over de minimale hoeveelheid koolhydraten die je móet eten bestaan veel misverstanden. Wat veel mensen niet weten: Koolhydraten zijn niet essentieel voor je lijf. Ze zijn misbaar, je kunt zelfs helemaal zonder! Maar vetten en eiwitten zijn wél essentieel, dus je kunt die nooit weglaten. 

Maar heeft je lichaam geen koolhydraten nodig?  Ja, je lichaam heeft een klein beetje koolhydraten nodig, maar die hoef je niet te eten. Je lijf maakt namelijk zelf de koolhydraten die het nodig heeft, uit eiwitten. Dus dat regelt je lijf zelf. We noemen dat gluconeogenese. Zo slim is je lijf!

Je kunt dus nooit te weinig koolhydraten eten! Eet je helemaal geen koolhydraten dan is dat geen enkel probleem. Je lijf is zelfs erg blij met vet als brandstof, het is een efficiëntere brandstof.

Geldt dit voor zowel mannen al vrouwen? Of je nu man of vrouw bent, ons lichaam is niet gemaakt om heel veel koolhydraten te eten. Het kan daar niet mee omgaan. Soms wordt beweerd dat vrouwen iets meer koolhydraten nodig zouden hebben vanwege hun hormonen, maar het tegendeel is waar. We zien juist dat bij vrouwen de hormoonhuishouding veel beter in balans komt wanneer ze strikt koolhydraatarm/keto gaan eten. Ook al kan het de eerste weken/maanden na de overstap flink in de war zijn. 

Kun je vetarm eten EN koolhydraatarm eten?

Je mag nooit koolhydraatarm eten en ook vetarm. Heb je zelf nog genoeg ‘reservevet’, overgewicht dus, dan denk je misschien dat je geen extra vet hoeft te eten. Maar zo werkt het niet. Door extra vet te eten houd je namelijk de vetverbrandingsmotor draaiende en voorkom je dat je lichaam in de spaarstand schiet en/of koolhydraten gaat maken uit eiwitten, of uit bijvoorbeeld je spieren. 

Koolhydraten weglaten en ook vetten weglaten is een levensgevaarlijke combinatie! Vermijd diëten die dat voorschrijven!

Hoe kun je makkelijk starten zonder zelf te tellen?

Heel simpel: volg de weekmenu’s! De simpele en lekkere weekmenu’s in de startgidsen zijn zo samengesteld dat je de juiste hoeveelheid koolhydraten en vetten binnenkrijgt om effectief af te vallen en je bloedsuikers te verlagen. Je hoeft niets bij te houden of in te voeren in apps en merkt al direct resultaat! Je vindt de startgidsen hier. 

Hoeveel koolhydraten eet je maximaal?

Wat vrijwel altijd werkt, is maximaal 25 gram koolhydraten per dag (minder mag ook), dat is een ‘veilige grens’. Dan blijft je lijf vet gebruiken als brandstof en voed je je lijf optimaal. Dat is ook de aanpak van TheNewFood. Alle boeken, weekmenu’s en recepten zijn gebaseerd op maximaal 25 gram per dag, voor het beste resultaat. Het fijne is: je kunt dit je leven lang volhouden. Je lijf zal je dankbaar zijn!

Moet je soms wel meer koolhydraten eten?

Er wordt wel eens geopperd dat je beter af en toe wel extra koolhydraten kunt eten, om ervoor te zorgen dat je kunt blijven switchen tussen vetverbranding en koolhydratenverbranding. Dat is inderdaad prachtig! Maar, de meeste van ons zijn erg insulineresistent, en dan is steeds in en uit ketose gewoon geen haalbare optie. Je kunt weer veel klachten terugkrijgen zodra je even wat meer koolhydraten gaat eten.

Je zult ook enorm moeten vechten om daarna de knop weer om te krijgen, omdat je lijf direct weer zal schreeuwen om meer koolhydraten. Voor de meesten werkt dit dus niet. Er is niets mis mee om daarom steeds in ketose te blijven, je lijf komt niets tekort.

Langzaam werkende schildklier Zorg dan dat je elke dag rond de 25 gram koolhydraten zit en niet minder. Anders heb je kans dat je schildklier nog trager gaat werken! Hier lees je meer.
Met sporten? In principe heb je geen extra koolhydraten nodig. Sterker nog: steeds meer professionele sporters stappen juist over op keto. Omdat ze beter kunnen presteren, doordat ze eindeloos toegang hebben tot brandstof op keto. Lees hier meer over sporten en keto.

VERDER LEZEN 

Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)

Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...

Koolhydraatarm/keto eten van de snackbar

Wanneer je strikt koolhydraatarm/keto eet dan is een snackbar niet de meest handige keuze, als het gaat om puur en echt eten. Maar soms komt het zo uit dat je geen andere optie hebt. Onderstaande tips zijn voor die 'noodgevallen'. Ik ga steeds uit van een 'standaard...

Duizelig, bibberig en slapjes…

Ben jij bezig met de weekmenu's uit de startgids en merk je dat je je eerder slechter dan beter voelt? Voel je je bibberig, duizelig, slapjes, misschien wat misselijk en ziekig?  Zijn het 'gewoon afkickverschijnselen'? Het kan zijn dan je 'gewoon' last hebt van...

Calorieën tellen en afvallen

Dat dacht jij toch ook altijd? Als je wilt afvallen dan móet je calorieën tellen, want daar draait het om? Inmiddels weet je dat daar de sleutel niet zit, toch? Of denk je stiekem dat je toch calorieën moet tellen, ook al doen wij daar niet aan? Heeft calorieën tellen...

Is ketonen slikken een goed idee?

Ketonen zijn een geweldige brandstof voor je lijf. Ze kunnen je lijf en vooral ook je hersenen, beter voorzien van energie dan glucose (koolhydraten). Iedereen die een ketodieet volgt, weet dat inmiddels: geen mist meer in je hoofd, geen honger meer en veel meer...

Afvallen met keto: behoud spiermassa!

Regelmatig horen we dat mensen bang zijn dat je je spieren gaat 'opeten' als je flink gaat afvallen. Of dat je lijf eiwitten die je eet om gaat zetten in suikers... Waar komen die verhalen vandaan en wat is er van waar? Spierverlies bij crashdiëten Feit: jezelf...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

 • STARTGIDS Boek

  14,95
 • STARTGIDS DEEL 2 Boek

  14,95
 • VEGA-STARTGIDS Boek

  14,95
 • EENPANSPECIAL Boek

  14,95
 • OVENSPECIAL Boek

  14,95
 • ZOMERSPECIAL Boek

  14,95
 • ONTBIJT & LUNCHSPECIAL Boek

  14,95
 • SOEPSPECIAL Boek

  14,95
 • KERSTSPECIAL Boek

  14,95
 • STAMPPOTSPECIAL Boek

  14,95
 • VEGA-SPECIAL Boek

  14,95
 • VASTENSPECIAL Boek

  14,95