Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. EET JEZELF BETER
  4.  » Vetarm geen oplossing bij galstenen

Vetarm geen oplossing bij galstenen

Lara Schalk, verpleegkundige bij TheNewFood, deelt haar eigen verhaal en heeft een belangrijke boodschap voor iedereen met galblaasproblemen. Heb jij galblaasproblemen? Doe je voordeel met haar verhaal! 

Mijn eerste aanval van galstenen

Ik kreeg mijn eerste aanval op de universiteit, tijdens een college. Ik werd ineens enorm ziek. Ik had vreselijke pijn in mijn bovenbuik en bewegingsdrang. Ik werd angstig en onrustig… Uiteindelijk kon ik nét in de wc komen en daar kwam het: ik moest enorm overgeven. De magere kwark, met ontbijtgranen en een banaantje, kwam er weer uit. Dit zorgde wel voor directe verlichting! Ik kon gewoon naar mn volgende college, denkend dat mijn kwark gewoon niet lekker gevallen was.

Een paar dagen later, en een paar dagen daarna, en uiteindelijk bijna om de dag, kreeg ik koliekaanvallen. Pijn, ellende, hopen dat ik snel kon overgeven, want dat zorgde voor verlichting van de pijn. Ik bedacht uiteindelijk dat ik maar eens naar de huisarts moest gaan, die kwam tot de conclusie: “Mevrouw, u heeft galstenen.”

Het advies was om nog magerder te gaan eten!

Hij vervolgde met: “Ik ga niet laten snijden in een jong lijf. Maar je moet wel afvallen en minder vet eten. We starten binnenkort met een programma voor jongeren die moeten afvallen. Wil je daarbij aansluiten?” IK was verbijsterd. Ik kwam met een klacht (die mijn hele leven overigens beheerste) en werd weggestuurd met: “Daar gaan we niks aan laten doen, maar we hebben wel een afvalclubje voor je”.

Ik zocht een andere huisarts. Vanaf toen werd alles anders. Mijn klacht werd serieus genomen, ik moest geopereerd worden. Tot die tijd moest ik vooral vetten mijden, want die konden nieuwe aanvallen triggeren. Natuurlijk deed ik mijn best om die aanvallen te vermijden door de voedingsadviezen heel precies op te volgen. Alles wat ik at, was super mager.

Om te bakken gebruikte ik bakspray en ik veegde die paar spoortjes vet daarna van mijn magere kipfilet af. MIjn ontbijtgranen at ik met de magerste kwark die ik kon vinden en zonder noten natuurlijk want die zijn vet. Ondanks dat ik het geen-vet-advies opvolgde, had ik nog zeker drie keer per week een koliekaanval.

Ik wilde van die pijn af; dan maar het mes erin

Uiteindelijk werd ik geopereerd en werd mijn galblaas verwijderd. Is was negentien jaar. Toen ik er destijds voor koos geopereerd te worden, wist ik niet beter; ik wilde er alleen maar van af zijn. En zo snel mogelijk. Dan maar het mes er in!  Je kunt zonder galblaas zeiden ze, dat ding zou toch nutteloos zijn, niet nodig. En ja! Ik leef, zonder koliekpijn, maar ook zonder galblaas en dat vind ik nu eigenlijk heel raar en erg.

Nog geen twee jaar later kwam ik de koolhydraatarme/keto aanpak op het spoor. Zoals velen van jullie weten, heb ik er een grote sport van gemaakt hier alles over te weten, en alles uit te pluizen. Ik heb mijn medische carrière omgebogen en ben inmiddels medisch voedingsspecialist en expert in gezonde koolhydraatarme/keto voeding, niet alleen in mijn eigen praktijk, maar ook bij TheNewFood.

Als ik toen anders was gaan eten, dan had ik nu nog een galblaas

Het was niet mijn overgewicht dat mij galstenen had bezorgd. Het waren niet de vetten die ik al meed En ook geloof ik niet meer in  hetgeen de chirurg zei: “Als je eenmaal klachten hebt, gaan ze nooit meer over”. Het was allemaal niet waar geweest.

Wat was wel de oorzaak? Jarenlang TE WEINIG vet! Jarenlang vetarm en koolhydraatrijk eten heeft mij uiteindelijk mijn galblaas gekost. Want als je je galblaas niet aan het werk houdt met waar hij voor bedoeld is (helpen vetten verteren) dan blijft het gal ongebruikt in je galblaas. En op den duur kan dat gal indrogen en stenen vormen. Het is dus belangrijk je galblaas aan het werk te houden en gewoon te eten waar je lijf voor is gemaakt. Puur echt eten met weinig koolhydraten en ruim vetten!

Een galblaas hoort in een gezond lichaam

Ik kan met zekerheid zeggen: een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak werkt, je wordt gezonder, veel klachten nemen af en veel ziektes zijn om te keren…. Als ik toen de kennis had gehad die ik nu heb, zou ik NOOIT mijn galblaas hebben laten verwijderen. En ik hoop dat mensen die op dit moment galblaasproblemen hebben dit lezen, en er over nadenken. Ook de galblaas hoort erbij! Hij hoort in een gezond lijf. Een lijf dat goed gevoed is, zoals de natuur het heeft bedoeld. Met ruim vetten en weinig koolhydraten…. 

 

Adviezen voor een gezond menu bij galblaasproblemen

 

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen