Selecteer een pagina
NIEUWS » gezondheid » Vetarm geen oplossing bij galstenen

Vetarm geen oplossing bij galstenen

Op mijn 19de werd mijn galblaas verwijderd. Dat moest want ik had er vreselijke last van. Toen wist ik helaas nog niet wat ik nu weet, want dan had ik mijn galblaas kunnen behouden. Heel simpel door anders te gaan eten…

De aanval was ik op de universiteit en werd ineens enorm ziek. Ik kreeg vreselijke pijn in mijn bovenbuik, bewegingsdrang, angstig, onrustig… Uiteindelijk kon ik nét in de wc komen en daar kwam het: ik moest enorm overgeven. De magere kwark, met ontbijtgranen en een banaantje kwam er weer uit. Dit zorgde wel voor directe verlichting! Ik kon gewoon naar mn volgende college, denkend dat mijn kwark gewoon niet lekker gevallen was.

Het advies was om nog magerder te gaan eten!

Een paar dagen later, en een paar dagen daarna, en uiteindelijk bijna om de dag kreeg ik koliekaanvallen. Pijn, ellende, hopen dat ik snel kon overgeven, want dat zorgde voor verlichting van de pijn. Ik bedacht uiteindelijk dat ik maar eens naar de huisarts moest gaan. Daaruit kwam: “mevrouw u heeft galstenen.” Maar direct volgde het volgende: “Ik ga niet laten snijden in een jong lijf. Maar je moet wel afvallen en minder vet eten. We starten binnenkort met een programma voor jongeren die moeten afvallen. Wil je daarbij aansluiten?” Verbijsterd was ik! Ik kwam met een klacht (die mn leven overigens beheerste) en werd weggestuurd met: “daar gaan we niks aan doen, maar we hebben wel een afvalclubje voor je”.

Ik zocht een andere huisarts. Vanaf toen werd alles anders. Mijn klacht werd serieus genomen, ik moest geopereerd worden. Tot die tijd moest ik vooral vetten mijden, want die konden nieuwe aanvallen triggeren (ik had ondanks dat ik dat advies goed opvolgde nog 2-3x per week een koliekaanval).

Ik volgde het vetarm advies nauwgezet op!

Natuurlijk deed ik mijn best om die aanvallen te vermijden door de voedingsadviezen heel precies op te volgen. Alles wat ik at was super mager. Om te bakken gebruikte ik bakspray en ik veegde die paar spoortjes vet daarna van mijn magere kipfilet af. Ontbijtgranen met de magerste kwark die ik kon vinden en zonder noten natuurlijk want die zijn vet. 

Uiteindelijk werd ik geopereerd en werd mijn galblaas verwijderd. Is was 19 jaar. Toen ik destijds ervoor koos geopereerd te worden, wist ik niet beter, ik wilde er alleen maar van af zijn. En zo snel mogelijk. Dan maar het mes er in!  Je kunt zonder galblaas zeiden ze, dat ding zou toch nutteloos zijn, niet nodig. En ja! Ik leef, zonder koliekpijn, maar ook zonder galblaas en dat vind ik nu eigenlijk heel raar en erg.

Ongeveer 1,5-2 jaar later kwam ik de koolhydraatarme/keto aanpak op het spoor. Zoals velen van jullie weten heb ik er een grote sport van gemaakt hier alles over te weten, alles uit te pluizen. Ik heb mijn medische carrière omgebogen en ben inmiddels medisch voedingsspecialist en expert in gezonde koolhydraatarme/keto voeding, niet alleen in mijn eigen praktijk maar ook bij TheNewFood.

Belangrijke boodschap voor iedereen met galblaasproblemen

Het was niet mijn overgewicht dat mij galstenen had bezorgd. Het waren niet de vetten die ik al meed, en ook hetgeen de chirurg zei “als je eenmaal klachten hebt, gaan ze nooit meer over”… Ook daar geloof ik niet meer in…

Wat was wel de oorzaak? Jarenlang TE WEINIG vet! Jarenlang vetarm en koolhydraatrijk eten heeft mij uiteindelijk mijn galblaas gekost. Want als je je galblaas niet aan het werk houdt met waar hij voor bedoeld is (helpen vetten verteren) dan blijft het gal ongebruikt in je galblaas. En op den duur kan dat gal indrogen en stenen vormen. Het is dus belangrijk je galblaas aan het werk te houden en gewoon te eten waar je lijf voor is gemaakt. Puur echt eten met weinig koolhydraten en ruim vetten!

Ik kan met zekerheid zeggen: een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak werkt, je wordt gezonder, veel klachten nemen af en veel ziektes zijn om te keren…. Als ik toen de kennis had gehad die ik nu heb, zou ik NOOIT mijn galblaas hebben laten verwijderen. En ik hoop dat mensen die op dit moment galblaasproblemen hebben dit lezen, en er over nadenken. Ook de galblaas hoort erbij! Hij hoort in een gezond lijf. Een lijf dat goed gevoed is, zoals de natuur het heeft bedoeld. Met ruim vetten en weinig koolhydraten…. 

 

VERDER LEZEN
Adviezen voor een gezond menu bij galblaasproblemen
Persoonlijk advies door medisch voedingsspecialist en keto-expert Lara Schalk

 

Verpleegkundige Lara SchalkHeb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Lara Schalk
Medisch voedingsspecialist en expert in koolhydraatarm/keto eten.
Verpleegkundige bij TheNewFood