Selecteer een pagina
  1. Blogs
  2.  » 
  3. Matty
  4.  » BLOG 28: Het ziekmakende voedingscentrum

BLOG 28: Het ziekmakende voedingscentrum

Toen Matty Barnhoorn (1962), oprichter van TheNewFood, in 2001 strikt koolhydraatarm/keto ging eten veranderde dat haar leven compleet. Van altijd honger, naar eetrust en verzadiging. Van altijd aan de lijn, naar altijd op gewicht. Van allerlei gezondheidsproblemen, naar bruisende gezondheid. Van altijd moe en lusteloos, naar bergen energie. Elke dag weer! En dat alleen door anders te eten! Haar grootste wens is dat nog heel veel meer mensen deze aanpak ontdekken, zodat ook zij zich zo heel veel beter kunnen gaan voelen! In haar blogs deelt ze wat haar bezighoudt.

Wat is hét recept om mensen ziek te maken? Adviseer vijf tot zeven boterhammen per dag. Laat ze de hele dag door eten, mét tussendoortjes.
Zeg dat vet gevaarlijk is en dat je ook beter margarine smeert dan roomboter. Precies dat is wat het Voedingscentrum als “gezond” verkoopt. 

Voor wie zijn hun adviezen eigenlijk?

Het Voedingscentrum zegt zelf dat hun adviezen bedoeld zijn voor gezonde mensen met een gemiddeld gewicht. Maar wie zijn dat nog? Negentig procent van de Nederlanders is insulineresistent of op weg daarheen. Velen hebben overgewicht, prediabetes of andere klachten die direct met voeding samenhangen. Dan blijft er hooguit tien procent ‘gezond’ over, waarvan een deel ook al ziek is.

Als je het zo bekijkt, zijn de adviezen van het Voedingscentrum eigenlijk voor vrijwel niemand bedoeld. En toch zijn dit de adviezen die als standaard gelden in de zorg, in ziekenhuizen en op scholen. En bij je huisarts! 

Hoe kan insulineresistentie zoveel ziekten veroorzaken?

Veel mensen begrijpen niet goed waarom insulineresistentie zo schadelijk is. Het antwoord is dat insulineresistentie je lijf in een toestand zet van voortdurend verhoogde bloedsuikers en een hoog insulinegehalte. Dat leidt tot laaggradige ontstekingen, dit zijn kleine, sluimerende ontstekingen die je niet direct voelt, of merkt, maar die wel continu schade veroorzaken.

Als jij eet volgens het advies van het voedingscentrum dan zit jouw lijf vol met dat soort verwoestende ontstekingen zonder dat jij dat weet. Want juist die laaggradige ontstekingen vormen de voedingsbodem voor bijna alle chronische ziekten: hart- en vaatziekten, diabetes type 2, leververvetting, reuma, kanker en Alzheimer.

Ontstekingen: de verborgen motor

Ontstekingen zijn de échte motor van ziekte. En het wrange is dat de adviezen van het Voedingscentrum precies dat vuurtje aanwakkeren: Veel brood en andere koolhydraten → zorgen voor pieken in bloedsuiker en insuline, die ontstekingen voeden.

Plantaardige oliën en margarines → rijk aan omega-6, die in grote hoeveelheden ontstekingsbevorderend werken. Margarine heeft niets met boter te maken en al helemaal niet met gezond. Net als zonnebloemolie, bak en braadmiddelen etc.

Bewerkte producten en snacks → vol suiker en toevoegingen die je lijf belasten. Daarmee houdt het Voedingscentrum juist dat smeulende vuur in stand dat ons ziek maakt.

Voor wie is veel koolhydraten eten gezond?

Meer koolhydraten eten dan je lijf kan verwerken is voor niemand gezond. En toch is dat precies wat het Voedingscentrum al decennialang adviseert: brood, pasta, rijst, crackers, ontbijtkoek en granen als dagelijkse basis. Voor een enkeling kan dat misschien nog geen kwaad.

Maar het grootse deel van ons met insulineresistentie, is dit funest. Je bloedsuiker en insuline schieten omhoog, je lichaam blijft in vetopslag, en je legt de basis voor ernstige ziekten als hoge bloeddruk, diabetes type 2, leververvetting en zelfs Alzheimer.

En het gaat niet alleen om het koolhydratenadvies maar ook om hoe vaak je moet eten. Zes of zeven keer per dag dat je bloedsuiker en insuline omhoogschieten. Zes of zeven keer dat je lichaam in de vetopslag gaat en geen rust krijgt. Bloedsuikers en insuline blijven voortdurend hoog waardoor je lijf stukje bij beetje kapot gaat. En tóch wordt dit allemaal verkocht als gezond.

Dit is ook precies waarom zóveel mensen insulineresistent worden.

Waar komen de adviezen vandaan?

Maar ze bedoelen het toch goed? Ze doen toch hun best om “eerlijk te zijn over eten”? Ik denk dat je niet eerlijk kunt zijn als je je informatie uit onbetrouwbare bronnen haalt. En dat doen ze. Het Voedingscentrum doet zelf geen onderzoek. Zij nemen hun adviezen over van de Gezondheidsraad. En die kijkt weer naar internationale richtlijnen van organisaties zoals de WHO en de EFSA. En daar gaat het mis.

Want in die commissies en adviesgroepen zitten wetenschappers die vaak banden hebben met de voedingsindustrie en/of de farmaceutische industrie. Zo blijven graanproducten, brood, pasta én suiker de basis van onze voeding, terwijl natuurlijke vetten al jarenlang ten onrechte als gevaarlijk worden weggezet. En nergens het advies om koolhydraten echt drastisch te minderen om je systeem tot rust te brengen.

En trouwens: de top van het Voedingscentrum zelf is óók niet vrij van belangen. Veel leidinggevenden hebben eerder hoge functies gehad bij bedrijven als Unilever en Nestlé. Precies de bedrijven die miljarden verdienen aan brood, margarine en andere bewerkte producten die nog altijd in de Schijf van Vijf blijven staan. Dus: follow the money.

Waarom die achterhaalde adviezen?

Het Voedingscentrum zegt dat ze hun adviezen pas aanpassen als alle wetenschappers het erover eens zijn. Dat klinkt netjes, maar in de praktijk betekent het dat er bijna nooit iets verandert. Want in die groepen van “wetenschappers” zitten óók mensen met banden met de graan- en suikerindustrie en de farmaceutische industrie. En die hebben er geen enkel belang bij dat de adviezen veranderen.

En het bizarre is: de adviezen die ze nu geven zijn helemaal niet gebaseerd op echte overeenstemming. Het idee dat vet slecht zou zijn bijvoorbeeld, kwam uit zwakke onderzoeken en de lobby van de suiker- en graanindustrie. Er waren toen meteen al wetenschappers die waarschuwden dat dit niet klopte, omdat vet van levensbelang is! Maar dat werd genegeerd… en nog steeds! Ondanks al het bewijs.

Dus nee, ‘de wetenschap’ is het helemaal niet ‘allemaal eens’ met de huidige adviezen… En toch doen ze wel of dat zo is.

Gezondheid of duurzaamheid?

De laatste jaren heeft het Voedingscentrum er nog iets bij geplakt: duurzaamheid. Minder vlees, meer plantaardig, minder belasting voor het klimaat. En dat betekent dat ze nu iets als “gezond” bestempelen, omdat het beter is voor het klimaat. Terwijl het voor jouw lijf misschien helemaal niet goed is. Maar wat heb jij eraan dat je eten duurzaam is, als het je bloedsuikers en hormonen ontregelt en je ziek maakt?

En dan hebben we het nog niet eens gehad over hun cholesterol-leugens…

De macht achter de stilte

Als insulineresistentie écht erkend zou worden als de kern van zoveel ziekten, dan zou ons hele voedingsadvies op de schop moeten. Dan zouden veel minder mensen medicijnen nodig hebben voor hoge bloeddruk, cholesterol, suiker, reuma, noem maar op. En dat zou miljarden euro’s aan omzet kosten voor de voedings- en farmaceutische industrie. Dus spelen ze gewoon dat ze het niet zeker weten.

Want, ik zei het vorige week al, gezonde mensen leveren simpelweg minder op.

Maar wie kan je dan wel vertrouwen?

Het Voedingscentrum houdt vast aan adviezen die achterhaald zijn en schadelijk kunnen zijn voor de meeste mensen. Hun adviezen zijn algemeen, oppervlakkig en niet afgestemd op jou. Vertrouw hen dus vooral niet. Maar de vraag is: wat voor “centrum” zouden we wél kunnen vertrouwen? Ik denk: een centrum dat niet leunt op belangen of politieke spelletjes, maar op wat ons lichaam ons laat zien.

Een centrum dat leert van echte ervaringen, van mensen die hun gezondheid hebben teruggewonnen door anders te eten. En dat centrum… dat zijn wij zelf! Laten we leren van elkaar. Lees de ervaringsverhalen die we hier delen. Lees de verhalen van mensen die eindelijk echt (en veel) afvielen en gezonder werden, alleen door anders te gaan eten. Heel veel anders dan het Voedingscentrum ons voorschotelt.

Durf te kijken wat voor jóu werkt en durf je eigen lijf te volgen. Dat is de enige gids die je echt kunt vertrouwen.

Delen