Selecteer een pagina

BLOG 16 RIAN Tenten

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG VIJFTIG DINSDAG

Weegdag! Goed voorbereid op de mogelijkheid dat ik vandaag niet afgevallen zal zijn, stap ik op de weegschaal. Tot mijn verbazing zie ik dat ik toch ben afgevallen. Vorige week nog 97.2 kg nu 95.9 kg. Wauwwwwww wat is dit een meevaller. Nu dus in zeven weken ruim 10 kilo afgevallen!

En dat niet alleen, ik meet meteen even mijn bloeddruk en ik kan het nauwelijks geloven: 129/85. Al een stuk lager dan een maand geleden! Toen was het wel 169/93. Wat een verschil al.

Beloning

Het voelt wel als een beloning voor ons doorzettingsvermogen en de keuzes die wij qua eten gemaakt hebben, deze resultaten. Ik had geen twijfel over het proces van mijn lichaam, want daar zie ik iedere dag de bewijzen van. Vanaf vandaag ga ik iedere week mijn buik, taille, bovenbenen- en armen meten. Tot nu toe hield ik alleen mijn buik bij en voelde en zag ik de vermindering in centimeters aan mijn kleding.

Nu we op vakantie gaan en ik me dan niet kan/ga wegen, is het wel leuk om die centimeters wat uitgebreider bij te gaan houden. Eerst vond ik dat best moeilijk, zonder weegschaal, maar ik begin het nu als een enorme uitdaging te zien. Ik ga ervoor!

Tenten

Ik begin vast met de kleding voor op vakantie. Er moet veel gepast worden, want mijn lijf verandert nu zo snel, dat er voor ik het weet weer iets te groot. Ik pas een jurk die ik niet zo lang geleden nog gewoon droeg en heb gewoon veel ruimte ‘over’. Dat voelt geweldig!! Natuurlijk gaan die ’tenten’ de deur uit. Nu er wat lijn komt, wil ik die ook tonen. Als het me juist dikker maakt doordat het te ruim zit, dan draag ik het niet meer.

Marja maakt nog even een foto van mij in een tent en uiteindelijk heb ik alweer een flinke stapel kleding die weg kan. Gelukkig heb ik er een goede bestemming voor: een vriendin van mij is ook aan het afvallen, maar is nog niet zo ver als ik. Mijn eigen kledingkast dunt ondertussen flink uit, maar ik koop nog niet heel veel nieuws. Dat vind ik zonde, want mijn lichaam zal de komende tijd nog flink gaan veranderen. 

Startgids 2

Wat komt het mooi uit dat we de laatste week ingaan van startgids 2. Wat hebben we tot nu toe genoten van de weekmenu’s uit de twee startgidsen. Het is geweldig om zo de basis te leren van gezond koolhydraatarm/keto eten. Hierna willen we zelf ons menu gaan samenstellen, met de recepten uit alle boekjes. We hebben al zitten neuzen tussen alle recepten en hebben er veel zin in om deze volgende stap te zetten!

We gaan later deze week op vakantie, maar wat is er ongelooflijk veel dat ook heel geschikt is om in het kleine keukentje van onze camper te bereiden! Ik heb de PDF’s van de boekjes op mijn telefoon, dat scheelt weer ruimte in de camper als de boekjes niet mee hoeven. Fijn dat er bij alle maaltijden steeds staat hoeveel koolhydraten erin zitten. Dat scheelt ons veel denkwerk. 

Onvermoeibaar

Ik merk dat ik de laatste 2 weken veel actiever ben dan ik lange tijd geweest ben. Ik lijk onvermoeibaar. Althans, mijn lijf is onvermoeibaar. Ik doe soms zo veel, dat mijn hoofd het niet helemaal bij kan houden. Ik moet leren doseren, want ik krijg soms hoofdpijn door te veel drukte. ’s Avonds dwing ik mezelf meestal tot rust. Ik moet daar een nieuwe balans in vinden nu ik zoveel meer energie heb gekregen.

Vanavond vervang ik de kabeljauw die op het menu staat voor kip. Ik bereid deze wel op dezelfde wijze als in het recept staat aangegeven. Het smaakt weer verrukkelijk. 

DAG ÉÉNENVIJFTIG WOENSDAG

Na een lekkere smoothie uit de ontbijt en lunch special, start Marja haar werkdag en ga ik richting de school van mijn kleindochter Layna (9), voor het uitje naar de zuivelboerderij in Stompwijk. Ik heb er echt zin in. Een uurtje later zitten er 4 opgewonden kinderen in mijn auto en onderweg is het erg gezellig. Direct bij aankomst worden we getrakteerd op eten en drinken. Ik kies een heerlijk stukje kaas uit en bedank voor de rest.

Fitte oma 

We moeten in groepjes opdrachtjes uitvoeren.  Het is wel even afzien, want er is weinig tijd. We rennen van locatie naar locatie, trapje op trapje af en de kids zijn heel gemotiveerd en onvermoeibaar. Mij kost het geen moeite om ze bij te houden. Wat ben ik fit!! Ons team lukt het als enige om alle opdrachten binnen de tijd te vervullen. We zijn allemaal trots. Terug op school vraagt de juf of ze het leuk hebben gevonden.

Layna roept: “Jaaaaaaaa, maar het leukste was dat mijn oma er bij was”. Mijn dag kan niet meer stuk.

Honger

Ik heb wel zin gekregen in iets te eten en rijd even door naar de visboer. Ik beloon mezelf met een Zoetermeers visbakje. Wat garnalen, gerookte zalm en paling. De whiskysaus die er standaard bijzit geef ik direct terug. In de auto maak ik er een echt een genietmoment je van. Thuisgekomen staat Marja al in de startblokken om de camper op te halen uit de stalling.

Dilemma

Het plan was morgen al op vakantie te gaan, maar het gaat onverwacht heel slecht met Marja’s broer. Hij is vorige week met spoed aan zijn hart geopereerd en heeft meerdere shunts gekregen. In het ziekenhuis bleek dat hij uitgezaaide longkanker heeft. Het ziet er slecht uit. Vreselijk nieuws natuurlijk. En dat zo vlak na het overlijden van zijn en Marja’s moeder. We zijn eigenlijk niet in de stemming voor vakantie.

Maar Marja heeft, na het overlijden van haar moeder, echt even rust nodig. Het liefst in de natuur… We schuiven de vertrekdag op naar zaterdag.

DAG TWEEËNVIJFTIG DONDERDAG

Het is Marja’s eerste vakantiedag vandaag. De dag dat we eigenlijk al weg zouden gaan. We staan wat later op en laten de dag even op ons af komen. Marja gaat direct ontbijten, maar ik voel hier geen enkele behoefte toe. Ik wacht af tot mijn lichaam om eten gaat vragen. Dat is pas om 12.30 uur en ik geniet dan van mijn lunch uit het weekmenu.

Voorbereiden

Als we allebei zover zijn dat we in actie willen komen, gaan we alvast wat kleding en schoenen in de camper leggen voor zaterdag. Ook zorg ik ervoor dat alle houdbare basisproducten in de camperkast liggen. Het is passen en meten in zo’n kleine camper, maar alles kan mee. Zaterdag nog de spullen uit de koelkast en dan kan de reis gaan beginnen.

’s Avonds maken we een maaltijd van wat restjes uit de koelkast. Inmiddels zijn we zo vertrouwd met deze aanpak, dat is geen probleem. Het wordt een maaltijdomelet geklutst met room en gebakken met spinazie, tomaat, kipfilet, wat geraspte kaas, brie en lekkere kruiden. Het is heel erg voedzaam. Marja bewaart de helft voor de lunch van morgen.

Rondo’s

Na het eten rijden we naar Monique waar de verzorging zonder iets te vragen alweer direct klaar staat met Cola Zero en koffie. Daarbij krijgen we van die heerlijk rondo’s. Je weet wel die met de smaak van gevulde koeken. 🤤🤤 We geven er eentje aan Monique en genieten met haar mee als zij hier lekker van smult. Het doet ons verder niets. We blijven nog even gezellig bij haar tot Monique moe wordt.

Ontdekken

Wat later op de avond neemt Marja nog een lekker bakje noten. Ik denk zelf te gaan genieten van knabbelspek. Helaas, dat valt echt tegen. Ik vind het niet te eten. Het was leuk geweest als het gesmaakt had, want dan had ik dit ook eens mee kunnen nemen als we op visite gaan en er van alles op tafel staat wat wij niet meer willen eten. Volgende keer die Cheese Pops maar eens proberen.

Na de vakantie gaan we ons eens verdiepen in wat we kunnen gaan maken om in te vriezen. We willen een klein voorraadje hebben met maaltijden en ook verantwoorde lekkernijen voor momenten dat daar behoefte aan is. Het lijkt ons ook geweldig om ook onze visite iets aan te kunnen bieden wat niet alleen lekker, maar ook verantwoord en gezond is.

DAG DRIEËNVIJFTIG VRIJDAG

Vandaag is het tijd voor de laatste klusjes voor de vakantie. Nog even stofzuigen, planten water geven, stoffen, bed verschonen, de laatste was doen, enzovoort. Zo komen we dan na onze vakantie ook weer fijn thuis. We hebben er zin in. 

Lunch

De tijd gaat harder dan we willen en al snel is het lunchtijd. Voor Marja heb ik vanmorgen vroeg al een salade gemaakt met een beetje aardappel erin. Marja moet wat meer koolhydraten eten in verband met haar schildklier en CVS. Ze geniet van haar lunch en er is nog genoeg over om morgen mee te nemen in de camper. Zelf rol ik plakjes kipfilet op met kruidenkaas erin. Dit voelt als snoepen, het is echt een verwennerij.

Na de lunch gaan we samen nog wat inkopen doen. Van die laatste dingetjes als spul tegen muggen en teken, pleisters, paracetamol etc. Halverwege strijken we in het zonnetje neer op een terrasje en drinken we beiden een Cola Zero. Thuisgekomen maak ik de koelkast verder leeg en smullen we van de zalm en spinazie met crème fraiche, peper en zout en kruidenkaas. Eenvoudig, snel klaar en zooooooo lekker.

Nu hoop ik maar dat er niet weer iets tussenkomt en dat we morgen ook echt vertrekken voor onze wereldreis.

Delen