Selecteer een pagina

BLOG 20 Weg met de weegschaal

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt. 

Paniek

Gefrustreerd zoek ik nieuwe batterijen. Na veel rommellades en kasten vind ik ze. Ik weet niet hoe snel ik ze in de weegschaal moet doen. Maar er gebeurt niets. De weegschaal is overleden… Ik voel paniek opkomen, wat moet ik zonder? Hoe houd ik mijzelf onder controle zonder weegschaal? Hoe kan ik nu weten of ik vandaag super op moet passen omdat ik ben aangekomen? Waar moet ik me aan vasthouden?

Ik ren naar mijn telefoon beneden. Enigszins gefrustreerd en paniekerig ga ik op zoek naar een nieuwe weegschaal. Ik wil ook meteen een andere soort, bedenk ik me. Ik doe een weegschaal in mijn online-mandje en nog een of misschien toch deze… Er is veel te veel keus! Ik weet niet welke ik moet nemen. Ik besluit om mijn telefoon aan de kant te gooien en even wat anders te gaan doen. Anders blijf ik maar wikken en wegen.

Wat voegt het toe?

Maar het laat me niet los. Als ik nu bestel heb ik hem morgen! Ik ga toch weer zitten en zoek verder. Inmiddels heb ik acht weegschalen in mijn mandje. En ineens vraag ik me af: wat voegt het eigenlijk toe? Als ik eerlijk ben: het voegt heel veel onrust toe en vaak frustratie. De weegschaal geeft me vaak toestemming (als ik iets ben afgevallen) om die dag wat extra te snacken. Terwijl ik juist nog meer af wil vallen!

Nu ik er zo even bij stil sta, begrijp ik ineens niet meer waarom ik een weegschaal moet hebben. Die weegschaal gaat niet voor mij afvallen of niet aankomen. Dat moet ik zelf doen. En ik weet precies hoe! Ik weet precies wat voor mij werkt en wat niet werkt. Ik weet dat als ik eenmaal begin met eten, dat ik niet meer op kan houden. Ik ben en blijf verslaafd aan eten. Die weegschaal is gewoon een smoesje om te mogen eten…

Een plan

Voor mij werkt het om structuur te hebben in het eten. De weekmenu’s volgen of zelf weekschema’s maken. Een plan wat mij het meeste eetrust geeft. En dat is voor mij OMAD (One Meal A Day). Ik kan prima toe met één maaltijd per dag. Wanneer ik me aan OMAD houd, ervaar ik eetrust. Ik geniet er dan ook meer van om te koken en écht iets lekkers op tafel te zetten voor ons allemaal hier. 

Dit voelt goed! Ik ga gewoon weer strikt OMAD doen, ik merk dat ik er echt zin in heb! En ik ga voor zover het kan de boodschappen voor één week doen zodat ik zo weinig mogelijk naar de supermarkt hoef. Want de supermarkt blijft verleidingen houden, vooral wanneer ik mijzelf niet zo fijn voel. Dan belanden er al snel teveel lekkere kaasjes, worstjes en nootjes in mijn kar. 

Twijfel

’s Avonds, na het eten, zit ik op de bank toch weer naar weegschalen te kijken. Ik ben weer in onderhandeling met mijzelf. Ik kan toch ook OMAD gaan doen én een weegschaal kopen? Ik schrik ervan wat een onrust die kapotte weegschaal me geeft. Diezelfde weegschaal die mijn dagen bepaalt. Wordt het een blije dag? Of een verdrietige… Die weegschaal die me er voor moet behoeden dat ik ooit weer 140 kilo ga wegen…

Maar zo kom ik er nooit uit. Dat zie ik nu ineens heel scherp. Ik wil mijn leven niet meer laten bepalen door mijn gewicht of hoe ik eruitzie. Die weegschaal de deur uit kan me daar misschien bij helpen. Resoluut haal ik alle weegschalen uit mijn mandje. Ik ga het voorlopig zonder weegschaal doen en kijken hoe dat zal gaan zijn. 

Acceptatie

Ik heb zoveel geleerd over mijzelf en ‘het leven’ sinds ik ben begonnen met TheNewFood. Ik leerde anders naar mijzelf kijken. Ik leerde dat acceptatie de sleutel is naar alles. Maar dat gaat niet altijd vanzelf. Sommige dingen vind ik lastig te accepteren. De ene dag is het ook makkelijker dan de andere. Er is ook niet altijd voldoende rust in mij, regelmatig verlies ik me nog in de waan van de dag

Ik ben zo onzeker over mijn lijf. Over de sporen die mijn strijd met de kilo’s heeft achtergelaten. Daar ben ik niet trots op. Ik schaam me er zo vaak voor. Niet terecht, dat weet ik. Arm lijf. Het heeft zo hard voor me gewerkt en nu schaam ik me ervoor. Liefdevol strijk ik over mijn buik. Dat voelt goed. Ik moet ervan glimlachen. Het gaat geweldig worden zonder weegschaal! 

Delen