Selecteer een pagina

BLOG 21 Keto tegen ‘ADHD-klachten’

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt. 

ADHD-klachten

Onze Senn van 8 was altijd een ‘intens’ en energiek mannetje. Hij kon zich altijd moeilijk concentreren en luisteren was vaak een probleem. Zelf had hij ook zichtbaar last van zijn eigen ongeleide drukte. Hij had er zelf geen regie over, het overkwam hem gewoon. En dat maakte hem dan weer boos. Regelmatig werd er in begeleidingsgesprekken over Senn op aangestuurd om het ADHD-traject ‘in te gaan’.  

“Want,” zo werd ons verteld: “Wanneer er een diagnose van ADHD is kunnen we Senn beter ondersteunen en begeleiden, wellicht is medicatie voor Senn dan een goed hulpmiddel”. Dave en ik waren het er meteen over eens: dat nooit. We wilden geen label op hem laten plakken en we wilden geen medicatie. We wilden wel onderzoeken of we iets anders voor hem konden betekenen. En precies toen kwam keto op mijn pad…

Keto eten

Ikzelf was vroeger ook altijd zo’n typische ADHD-er (zonder diagnose). Ook in mijn hoofd was het vaak een drukke bende. Ik had moeite om orde aan te brengen in de chaos daarboven. Dat was niet alleen onhandig maar ook zo ontzettend vermoeiend! Nadat ik begon met de keto aanpak van TheNewFood merkte ik dat mijn hoofd steeds rustiger werd. Mijn hoofd werd weer helderder, de zware wolken verdwenen uit mijn kop. 

Zou dat bij Senn ook zo werken? Om dat te onderzoeken zou hij ook helemaal keto moeten gaan eten. We zagen dat Senn steeds meer hinder ondervond van zijn eigen drukte. En dat gaf de doorslag: ruim vier maanden geleden zijn we als gezin helemaal overgestapt op keto! Al snel werden kleine veranderingen bij Senn zichtbaar, ik schreef daar al eerder over in mijn blog ‘een ander kind‘. 

Weer voelen

Ook hij kreeg rust en ruimte in zijn hoofd. De sluiers verdwenen. Hij kon steeds beter ‘voelen’ en luisteren naar dat gevoel. Daar kon hij eerst niet bij. Senn: “Als ik iets voelde of als er teveel in m’n hoofd kwam dan werd ik druk, dat moest gewoon. Maar ik kon niet voelen wát ik precies voelde.” Nu die wolken in zijn hoofd zijn opgelost is er veel meer ruimte gekomen en kan hij veel beter luisteren naar zijn lijf. 

Hij ontdekte dat als hij boos of verdrietig is, hij soms buikpijn krijgt. Hij voelt het nu aankomen: “Wanneer ik mijn buik ga voelen dan weet ik dat er iets aan de hand is.” Vaak komt hij dan bij me en onderzoeken we samen waar die boosheid of dat verdriet vandaan komt. Senn heeft nu ook ontdekt dat wanneer hij hoofdpijn heeft, hij teveel ‘gehoord’ heeft. Hij doet dan zelf zijn gehoorapparaten even af. 

Rust

Vroeger, dus voor keto,  vond Senn het altijd lastig om zijn rust te pakken wanneer hij naar bed moest. Uren kon hij liggen woelen en draaien, of was nog aan het rommelen op zijn slaapkamer. Tegenwoordig gaat hij in bed liggen, draait een keer en valt vervolgens in slaap. Volgens Senn is hij de ‘schatkaart’ van zichzelf aan het ontdekken. Alleen doen we het in de omgekeerde vorm, de schat hebben we al: dat is hij zelf.

Natuurlijk, Senn blijft Senn; hij is en blijft energiek en enthousiast. Maar het is niet meer zo ongeleid. Hij staat beter in contact met zichzelf en met alles om hem heen. Steeds meer mensen zien nu wat er verborgen zat onder die drukte van Senn, een lief, zorgzaam, enthousiast en energiek ventje. Hij voelt zelf heel goed wat keto eten met hem doet. Als ouders zijn wij blij dat we deze stap hebben gezet. 

Later

Wanneer Senn heel soms eens weer ‘normaal’ eet, dus met veel koolhydraten en suikers, zien wij hem veranderen in een ongeleid projectiel dat vooral veel last van zichzelf heeft. Hij wordt dan erg verdrietig en weet zeker dat hij zichzelf nooit meer zo wil voelen. Hij zal ook nooit om een snoepje, chips of wat anders vragen. Senn weet zeker dat hij altijd keto wil blijven eten, het liefst ook uit zijn eigen moestuin.

Hij wil later keto-boer worden en zijn eigen keto-boerderij beginnen. “Mensen die dan heel dik zijn, of ja niet dik maar wat te zwaar zoals jij was, die ga ik dan leren om heerlijk keto te koken.” Vertelt hij me enthousiast. Even later bedenkt hij dat hij toch ook ontdekker en verkenner wil worden en heel misschien ook gymleraar…  😁

Delen