Selecteer een pagina

BLOG 46 De geur van popcorn

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt.

Leuke dingen

Er draait een film in de bioscoop die Vinz wel héél erg graag wil zien. Dag in dag uit herinnert hij ons eraan dat hij er heel erg graag naar toe zou willen. Het is vakantie en natuurlijk doen we in de vakantie veel ‘leuke dingen’. Ik zwicht voor zijn leuke, ietwat overdreven, aanpak om mij ervan te overtuigen dat we toch écht die film moeten gaan kijken.

We besluiten gezellig met zijn twee te gaan, Senn had al een ander uitstapje alleen met mij. Wij vinden het heerlijk om regelmatig tijd te maken voor activiteiten één op één. Gewoon even de volle aandacht van mama of papa, de jongens genieten hier altijd erg van.

Naar de bioscoop

Zaterdagmiddag is het zover; we gaan naar de bioscoop. Gewapend met een lunchtrommel vol lekkers, verstopt in mijn tas, gaan we op weg. Vinz kletst er lekker op los in de auto en het is direct gezellig. Hij is er wel bezorgd over of we onze eigen lunchtrommel wel mee naar binnen mogen nemen. Ik stel hem gerust dat dit écht wel kan en anders geeft het een aanleiding voor een mooi gesprek.

Als we bij de bioscoop naar binnen lopen overvalt mij de lucht van popcorn. Ineens weet ik weer waarom ik de bioscoop eigenlijk helemaal niet zo leuk (meer) vind. Niet alleen die drukte, maar vooral ook de geur van popcorn. En al dat uitgestalde lekkers in de verkoophoek.

Popcorn

Ondanks dat ik al 2,5 jaar in mijn keto-reis zit vind ik dit moeilijke momenten. Die geuren van popcorn en nacho’s. Ik wil het niet, maar ik vind het op deze momenten soms lastig. Vandaag vind ik het lastig. En dat mag, zeg ik tegen mijzelf! En ik zeg ook: Nens dat wíl je niet eten, écht niet! Terwijl ik zo in deze discussie ben in mijzelf, begint Vinz tegen me te praten.

“Weet je nog, ‘vroeger’ kregen wij altijd popcorn, nacho’s en ook nog M&M’s.” Ik kijk naar hem en weet even niks te zeggen. Er valt een stilte en ik zie Vinz ook denken en kijken naar de mensen die van alles kopen. “Eigenlijk is het best verdrietig dat we toen vonden dat we zoveel nodig hadden”, zegt Vinz. Ik kan hem alleen maar gelijk geven: “Dat heb je mooi gezegd!”

Herkenning

 “Mis jij het nu?” vraag ik aan Vinz. “Ja, als ik het zie en ruik, wil ik dat ook allemaal soms ga ik er dan door zweten.” “Vinz, dat heb ik ook, ik vind dat soms ook best lastig.” Verbaasd kijkt hij me aan, “Jij, heb jij dat ook?” “Ja, ik heb dat ook, maar ik weet ook dat ik het echt niet wil eten.” “Oh, dat heb ik ook mam!” roept hij, helemaal opgetogen door de herkenning.

Ik pak hem even bij me en geef hem een stevige knuffel en een dikke kus. Ik gebaar hoeveel ik van hem houd en hoe trots ik op hem ben. Vinz gebaart terug dat er in onze tas ook lekkere dingen zitten, maar dat dit wel geheim moet blijven. Alsof we iets doen wat helemaal niet mag.

Spannend

Als we richting de zaal kunnen, vindt hij het zichtbaar spannend. Niet om naar de zaal te gaan, maar wel omdat hij denkt dat we iets doen “wat verboden is”. Als we eenmaal op onze plek zitten is hij opgelucht dat ze ons niet hebben betrapt. Ik vraag hem: “Als ze hier lekkere dingen zouden verkopen wat ‘gezond’ is voor ons, zouden we het dan ook zelf meenemen?”

Vinz moet lachen; “Uhhmm nou, jou kennende wel omdat je het in de bios te duur vindt.” Daar heeft hij een punt, maar ik zou dan wel iets kleins kopen, alleen voor de beleving van Vinz. Dat hoort toch een beetje bij naar de bioscoop gaan. Alleen kiezen wij er nu niet voor, omdat het lekkers wat ze hier verkopen niet geschikt is voor ons.

Samen genieten

Als de lichten wat gedempt worden pakt Vinz stiekem de lunchtrommel uit de tas. “Je hoeft niet stiekem te doen, lekker gaan genieten vriendje, moedig ik hem aan.” Genieten dat doen we; hij van de film en de bioscoop ervaring en ik van het samenzijn met dit ventje en ons moment samen. Als de film is afgelopen gaan we naar huis waar Dave en Senn op ons aan het wachten zijn met shoarma en rösti uit de vastenspecial.

Vinz zit moe, voldaan en tevreden aan tafel en wil toch even benoemen dat dit véél lekkerder dan wat wij vroeger aten na de bios. Wat een geslaagde middag hebben wij samen gehad! 

Delen