Selecteer een pagina

BLOG 47 Anders ziek dan vroeger

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt.

Sudderen

Aan de manier waarop Senn uit de taxi stapt, zie ik al dat hij zich écht niet lekker voelt. Ik was al een beetje voorbereid via een berichtje van de meester. Senn laat zich binnen op de bank vallen, hij heeft het koud en hoofdpijn. Volgens de thermometer heeft hij flinke koorts. Dus: hup kleren uit en een dunne pyjama aan. Hij wil op de bank blijven liggen om een filmpje te kijken en heeft geen trek. Al snel valt hij in slaap.

In de loop van de dag loopt zijn koorts op, ik spons hem wat af en hij gaat vroeg naar bed. Zijn raam open voor de frisse lucht. Hij slaapt tot de volgende ochtend 10 uur door. Als hij beneden komt, kruipt hij weer op de bank, tv aan, en af en toe vallen zijn ogen dicht. Alles valt op zijn plek: dit heeft zitten ‘sudderen’ in hem, vandaar dat hij vorige week zo moe en geprikkeld was.

Bouillon

Dagen heeft hij koorts, wil hij niets eten en alleen maar wat drinken. Voorheen zou ik me zorgen hebben gemaakt maar nu voel ik me zo gerust, zijn lichaam lost dit zelf op. Ik heb veel geleerd door TheNewFood en keto, ook dit is luisteren naar je lijf. Ik lees de tips voor eten bij ziekte nog even door. Ik maak een pan runderbouillon uit de soepspecial en een smoothie uit de ontbijt&lunchspecial.

Mijn agenda maak ik leeg zodat ik bij hem kan zijn. Door zijn ziek zijn vertraag ik samen met hem en ik dat vind ik eigenlijk niet erg. Na vijf dagen begint hij weer wat kleur te krijgen en heeft hij weer zin in eten. ’s Avonds komt Vinz naar beneden; hij voelt zich niet lekker. Dezelfde klachten als Senn, maar zijn koorts is wat lager. Nu is Vinz grieperig en zielig. Zo zitten, hangen, liggen ze beiden op de bank.

Lang geleden

Ik maak mijn agenda ook deze week leeg en samen vertragen we nog meer. Ik realiseer me hoe lang het is geleden dat ze ziek zijn geweest. Zelf zegt Vinz het ook: “Mam het is écht heel lang geleden dat ik mijzelf zo heb gevoeld.” Vinz begint zich zieker te voelen. Senn knapt inmiddels goed op. Hij vindt zelf dat hij weer naar school kan, toch besluit ik hem nog een dag extra thuis te houden, om ‘aan te sterken’.

Deze achtste dag ligt Vinz nog wel op de bank. “Vinz, wil je wat eten?” vraagt Senn. “Nee, ik voel me te ziek,” antwoordt Vinz. Senn komt naar mij toegesneld en zegt dat hij runderbouillon wil maken voor Vinz, dezelfde als die ik van de week voor Senn heb gemaakt. Samen duiken we de keuken in om aan de slag te gaan. Ook Vinz geniet van zijn bouillon en taalt niet naar ander typisch ‘ziek zijn-eten’, van vroeger.

Luisteren naar je lijf

Vijf dagen later is Vinz weer opgeknapt, ook hem houd ik een dag extra thuis om ‘aan te sterken’. Als ik een dag later alleen thuis zit, in een stil huis, realiseer ik me hoeveel er veranderd is. Hoeveel ik veranderd ben. Enkele jaren geleden zou ik in lichtelijk paniek zijn geraakt als ze zo ziek waren, vooral bij Senn die vaak heel snel hele hoge koorts heeft.

Als ze niet wilden eten, zou ik van alles uit de kasten halen om ze maar te laten eten. Dan kwamen er cola en chips langs, om de zouten en suikers aan te vullen. Nu niet; nu was er vooral rust en vertrouwen. Vertrouwen dat het lichaam een griep zelf oplost en herstelt. Af en toe ziek zijn is niet erg, het is juist goed voor het immuunsysteem. Nu kunnen ze er weer een hele tijd tegen aan. Rust en het lichaam de tijd en ruimte geven om het op te lossen, is alles wat beide heren nodig hadden. En alleen voedsel wanneer en waar hun lijf zelf om vraagt…

Delen