Selecteer een pagina

Kaas past goed in een gezond koolhydraatarm/keto menu. Kaas is koolhydraatarm, eiwitrijk, vol gezonde vetten, vitaminen en mineralen! Maar let op: in de winkel vind je ook ‘instinkers’ met meer koolhydraten dan je verwacht! Twee soorten waarbij je moet uitkijken zijn geraspte kaas en smeltkaas (‘nep cheddar’).

IN DEZE TIPS & TRICS MEER OVER VERPAKTE GERASPTE KAAS

Verpakte geraspte kaas

Kaas bevat normaal maximaal 0,5 gram koolhydraten. Als je kaas raspt bevat het natuurlijk niet ineens meer koolhydraten. Maar geraspte kaas gaat vaak aan elkaar kleven en dat willen fabrikanten voorkomen. Daarom wordt antiklontermiddel toegevoegd aan kaas in zakjes, meestal zetmeel met veel koolhdyraten.

VERPAKTE ZACHTE GERASPTE KAAS MET MAISZETMEEL NIET GESCHIKT
Vaak wordt maiszetmeel of andere zetmeel toegevoegd aan geraspte kaas in een zakje. Daardoor komt het totaal voor een zakje kaas al snel op 2 of zelfs 3 gram koolhydraten per 100 gram. Dat tikt heel snel aan op je dagtotaal als je onder de 25 gram koolhydraten wilt blijven.
Lees het etiket en let op! Staat (mais)zetmeel als tweede ingrediënt dan kan het nooit 0 gram kh zijn!

VERPAKTE ZACHTE GERASPTE KAAS MET CALCIUMCARBONAAT WEL GESCHIKT
Soms wordt calciumcarbonaat gebruikt als antiklontermiddel. Dit is een onschuldige toevoeging die  géén koolhydraten bevat. Je vindt het helaas maar zelden, wij vonden 2 soorten die dus beter zijn!
– AH Biologische geraspte kaas (0 gram koolhydraten/100 gram) – AH
– Weerribben zuivel pittig geraspte kaas (0 gram koolhydraten/100 gram) – biowinkels en soms SPAR e.d.
– Grozette Cheese sensation flakes (0 gram koolhydraten/100 gram) – AH

ZELF KAAS RASPEN WEL GESCHIKT
De allermakkelijkste oplossing die ook nog eens veel goedkoper is: rasp zelf je kaas! Ik koop zelf vaak grote stukken aanbieding kaas 48+ en deze rasp ik op de grove rasp (dan klontert het minder) met behulp van de keukenmachine. Je kunt zelf geraspte kaas in een bakje zeker wel een week bewaren in de koelkast.

ZELF GERASPTE KAAS INVRIEZEN WEL GESCHIKT
Om kaas langer te bewaren verpak ik zelfgeraspte kaas in zakjes van zo’n 100 gram. Op het zakje schrijf ik met watervaste stift wat voor kaas het is: bijvoorbeeld jong of oud, en de datum. Vervolgens gaan ze de vriezer in. Je kunt ze ook in goed afsluitbare bewaardozen doen en steeds iets eruit halen en nog bevroren aan gerechten toevoegen.

VERPAKTE HARDE KAZEN WEL GESCHIKT
Aan geraspte ‘harde kazen’ wordt in principe geen zetmeel toegevoegd, want die klonteren niet. Dus kazen als Grana Padana,  Zanetti Parmigiano Reggiano of ‘strooikaas’ bevatten vrijwel altijd 0 gram koolhydraten. Maar let op: een heel enkele keer zit er toch zetmeel in dus lees het etiket!

MEER TIPS & TRICS
Pas op met smeltkaas (nepcheddar)

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht
.

Matty Barnhoorn
TheNewFood