Selecteer een pagina

Kaas past goed in een gezond koolhydraatarm/keto menu. Kaas is koolhydraatarm, eiwitrijk, vol gezonde vetten, vitaminen en mineralen! Maar let op: in de winkel vind je ook ‘instinkers’ met meer koolhydraten dan je verwacht! Twee soorten waarbij je moet uitkijken zijn geraspte kaas en smeltkaas (‘nep cheddar’).

IN DEZE TIPS & TRICS MEER OVER SMELTKAAS 

SMELTKAAS EN CHEDDAR 

Cheddar kaas is een kaas die makkelijk smelt. Wat veel mensen niet weten: je hebt ‘echte cheddar’ en smeltkaas (‘nep cheddar’) met veel koolhydraten! Het is dus belangrijk op te letten welke cheddar je koopt! Beide soorten vind je aan het stuk, in plakjes of geraspt (let op toegevoegd zetmeel!)


NAMAAK CHEDDAR (SMELTKAAS) NIET GESCHIKT
Namaak cheddar bestaat maar voor een deel uit cheddar en bevat verder veel toevoegingen. Er zit vaak meer dan 5 gram koolhydraten per 100 gram in. Dit past niet in je koolhydraatame/keto menu!
Je herkent het vaak al meteen omdat op het etiket staat: SMELTKAAS of SMELTKAAS MET CHEDDAR.
Voorbeelden van NIET GESCHIKTE SOORTEN staan iets verderop in dit artikel.
 

VOORBEELDEN VAN NIET GESCHIKTE CHEDDAR
Country Cow Cheese slices (5,5 gram koolhydraten per 100 gram) PLAKJES o.a. AH

Président Burger gourmand au cheddar (7,5 gram koolhydraten per 100 gram) PLAKJES o.a. AH
Jumbo Cheddar Smaak 45+ (5,25 gram koolhydraten per 100 gram) PLAKJES

 ECHTE CHEDDAR WEL GESCHIKT

Echte cheddar bevat net als gewone kaas vrijwel geen koolhydraten. Lees ook bij cheddar altijd de etiket en kies de soort met vrijwel 0 gr kh! Enkele heel geschikte soorten:
– AH Burgerkaas rode cheddar plakken (0 gram koolhydraten/100 gram)
– AH Kleintje cheddar tophat 48+ (0,1 gram koolhydraten/100 gram)
– Jumbo cheddar red kaas plakken 48+  (0,1 gram koolhydraten/100 gram)
– Jumbo Welch cheddar kaas stuk 48+  (0,1 gram koolhydraten/100 gram)
– Jos H. Mild cheddar stuk (0,1 gram koolhydraten/100 gram) o.a. PLUS
– En ook gerijpte soorten (stuk) zoals: Castello Cheddar en Cheddar farmhouse black 

KUN JE SMELTKAAS ‘HERKENNEN’?
Echte cheddar is van nature meestal donkergeel/oranje van kleur. Maar aan smeltkaas, nepcheddar dus, wordt vaak kleurstof toegevoegd zodat het op cheddar lijkt. Aan de kleur kun je het dus niet zien. Wel aan de manier van smelten.
Echte cheddar verspreid zich bij het smelten. Maar smeltkaas verandert nauwelijks van vorm als je het smelt. En verder dus écht de etiketten lezen! 

MEER TIPS & TRICS
Pas op met geraspte kaas

 Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht
.

Matty Barnhoorn
TheNewFood