Selecteer een pagina

RIAN BLOG 37 Wandeling

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG HONDERDDRIEËNTWINTIG ZATERDAG

Vandaag heeft Marja weer een cursus, maar deze keer buitenshuis. Omdat dit de hele dag gaat duren, ga ik even naar Monique. Ik vind haar weer ietsje vooruit gegaan. Ik kijk foto’s met haar, waarop ze af en toe reageert, we zingen wat liedjes die ze een beetje meezingt en we lopen een klein rondje in de tuin. Zolang ik haar aandacht vasthoud, gaat het goed.

Monique

Rondom lunchtijd bakt de verzorging pannenkoeken. Monique eet haar pannenkoek het liefst met kaas, maar de afgelopen weken heeft ze geen enkele van haar favoriete gerechten gegeten. Ook dit gaat vandaag beter. Ik geef haar heel kleine stukjes en iedere keer als haar mond leeg is, gaat deze weer vragend open. Wat een vooruitgang. Als iedereen aan de pannenkoeken en de poffertjes is, geurt de hele ruimte hiernaar.

Het kost me geen enkele moeite om het aanbod om mee te eten te weerstaan. Na de lunch maak ik aanstalten om te vertrekken en moet ik Monique beloven weer snel terug te komen. Het is lang geleden dat ze dit gevraagd heeft. Ik ben dus helemaal blij als ik uiteindelijk in de auto zit. Toevallig belt Marja even om te horen hoe het gaat en vertel ik haar het fijne nieuws.

Delft

Ik vind Delft altijd erg gezellig. Ik heb er ooit ook gewoond en ken de stad dus op mijn duimpje. Omdat ik nog geen zin heb om naar huis te gaan, ga ik even kleding shoppen voor Monique. Die kunnen we wel blijven kopen, want in haar woning wordt alle kleding na één dag alweer gewassen en op meer dan 40 graden. Dit maakt dat de fut er snel uitgaat, de kleur snel verbleekt en het er soms gewoon niet meer uitziet.

We hebben al geleerd dat we dus geen dure, maar wel leuke kleding moeten kopen en maken er totaal geen punt van om deze steeds opnieuw aan te voeren. Ik slaag ook nog en koop 2 broeken met leuke bijpassende T-shirts voor haar.

File

Al ik daarna richting huis ga, kom ik in een lange file te staan. Oh wat heb ik hier toch een hekel aan. Zo zonde van mijn tijd. Maar goed, het is niet anders en ik zoek op Spotify mijn favoriete muziek op. Met mijn auto als concertzaal kom ik de tijd wel door. Ik doe bijna 2 uur over een ritje van een half uur en ben blij als ik eindelijk thuis ben. Ook Marja komt niet veel later binnenvallen.

Prutje

Marja heeft een leuke en interessante cursus gehad en zit hier vol van. Als we elkaar weer even hebben bijgepraat ga ik aan het eten. Er staat nog een restje Thaise kippensoep in de koelkast, maar er moeten ook wat groenten op omdat ik ze anders weg kan gooien. Ik besluit de soep tot de lunch van morgen te bewaren. We eten een ratjetoe van lente-ui, paksoi, Chinese wokgroente, kipblokjes en 2 gekookte eieren.

DAG HONDERDVIERENTWINTIG ZONDAG

Vandaag doen we in de ochtend heel rustig aan, we zijn van plan om vanmiddag een wandeling te gaan maken. Marja ontbijt laat met yoghurt en ik lunch vroeg met het restje Thaise kippensoep.

Wandeling

Aangekomen in Leersum zien we direct al dat de heide zijn mooiste tijd gehad heeft. De wandeling is echter erg mooi door het bos, langs vennen en hier en daar nog iets bloeiende heide. Het is ook nog eens heerlijk weer en halverwege rusten we even uit op een bankje in de zon. Veel te snel is de wandeling al ten einde. We besluiten om nog even naar Wijk bij Duurstede te gaan.

Smaak

We zoeken eerst even een gezellig terrasje waar Marja koffie en ik een Spa rood bestel. Ik heb smaakdruppeltjes in mijn tas op basis van Stevia en doe daar een paar druppeltjes van bij het water. Ik heb vele smaken gekocht en ben nog aan het uitproberen wat ik het lekkerst vind. En het gaat niet om veel smaak, maar net dat beetje wat ik nog nodig heb om van mijn drankje te kunnen genieten.

Op dit moment hebben de fruitsmaken en vanille mijn voorkeur, maar er is zelfs karamel, kokos, chocolade en colasmaak. Je zou verwachten dat die laatste mijn favoriet is, maar dat is niet zo. Ik vind die colasmaak zelfs vies. We onderzoeken dit stadje nog even verder. Wat is dit een gaaf stadje. We genieten van de straatjes in het pittoreske centrum, de gezellige haven, de molen en het kasteel.

Bolognaise

Rond 18.00 uur gaan we weer richting huis, waar we eerst even aan de “borrel” gaan voor ik met koken begin. Ik maak de worstsaus met courgettespaghetti uit de lentespecial. Alleen in plaats van worst gebruik ik rulgebakken gehakt en maak ik er dus een bolognaisesaus van. Zo is het ‘een beetje van mezelf en een beetje van Maggie’, uh… ik bedoel Matty! Het is weer overheerlijk.

DAG HONDERDVIJFENTWINTIG MAANDAG

Vandaag zijn de werklui in huis, die eigenlijk afgelopen donderdag al zouden komen. We moeten dus vroeg op, hebben de hele dag geen stroom en veel herrie om ons heen. We ontbijten allebei even met een gebakken eitje met ham en kaas en voelen ons hierbij niet vrij in ons eigen huis. In ieder vertrek zijn wel 2 mensen bezig. Gelukkig is het mooi weer en kunnen we ook even uitwijken naar het balkon.

Onrust

Ook gaan we om de beurt wel even de deur uit, maar de meeste tijd vertoeven we toch thuis. We weten ook dat er morgen nog zo’n dag zal volgen en zien hier wel een beetje tegenop. Wat doe je dan op zo’n dag? We kunnen niet achter onze laptop, er is geen internet. Het zou een ultieme dag zijn om te luieren, maar met zoveel mensen in huis, voel je je daar niet echt ontspannen bij.

Boekjes

We spitten de boekjes van TheNewFood door. Het gaan op zoek naar maaltijden en hapjes, die we van tevoren kunnen gaan bakken en in de vriezer kunnen bewaren voor een dag dat we eens geen zin hebben in koken. Marja krijgt er ook zin in als ze al die gerechten ziet. Ze is nooit zo’n kookprinses geweest, in tegenstelling tot mij. Ik kook graag. Nu het ook allemaal van die snelle bereidingen zijn, vind ik het nog leuker.

Helaas zijn sommige dingen voor mij lastig eten, alhoewel ik ze wel erg lekker vind. Zoals de kaascrackers uit de startgids. Dat komt door mijn problemen met mijn gebit. Zo kan ik ook geen ribkarbonade, biefstuk, stugger vlees, komkommer, rauwe paprika of bijvoorbeeld harde noten eten. Daardoor is de keuze voor maaltijden iets beperker voor ons.

Marja

Marja wil ook leren koken en vanaf morgen zal zij op mijn drukke koordag de maaltijd gaan bereiden. Zelf werkt ze ook op dinsdag, maar zij is veel eerder klaar. Ook zal zij zelf uit de boekjes iets uit gaan kiezen wat ze leuk vindt om te maken en hier zelf de boodschappen voor gaan doen. “Zo kom ik er een beetje in,” zegt ze. Het wordt voor mij vanaf nu dus iedere dinsdag een verrassing. 

Kip op bloemkool

’s Avonds staat de kip op bloemkoolrijst uit de lentespecial op het menu. Gelukkig hebben we weer stroom want het is een ovenschotel. Als het gerecht in de oven staat geurt het hele huis. Dat belooft wat! En we worden alweer niet teleurgesteld. Het is een heerlijk gerecht, waar we allebei enorm van genieten. Ik vind het spannend dat Marja morgen voor ons gaat koken, gaat het haar lukken?

Delen