Selecteer een pagina

RIAN BLOG 38 Uit eten

“Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG HONDERDZESENTWINTIG DINSDAG

Ik sta vroeg op omdat ik niet de kans wil lopen dat de stroom er al af is en ik mijn haar niet meer kan föhnen. Op een koordag wil ik goed voor de kramen langs kunnen. De werklui beginnen soms al om 7.00 uur en omdat ze met elektriciteit bezig zijn, wordt alle stroom afgesloten. Dus ook al vroeg op de weegschaal en die geeft 87.5 kilo aan, alweer bijna een kilo kwijt! Ik ben er super blij mee.

Aankleden

Het is me gelukt om op tijd mijn haren weer netjes in de plooi te föhnen en daarna zit ik dus heel rustig aan een bakje yoghurt met room en een beetje suikervrije jam. Voor de zekerheid heb ik de jurk die ik voor vandaag uitgekozen had, gisteren even gepast, want ik merk dat kleding die 2 weken geleden nog goed zat, soms ineens modelloos om me heen hangt. Daar voel ik me niet goed bij. Maar deze zit goed.

Toen ik dik was, droeg ik altijd heel ruime kleding, maar als ik dat nu doe, vind ik dat ik er als Ma Flodder uitzie. Ik heb zware borsten, maar destijds kwam mijn maag vaak gelijk aan mijn borsten. Nu is mijn maag grotendeels weg en zit er lijn in mijn lichaam. Na jaren en jaren heb ik ook eindelijk weer eens een taille. Dat mag gezien worden. Marja vindt me met de dag mooier worden. Het staat je zo goed, zegt ze.

Koordag

Uit de vriezer haal ik de Griekse muffins (startgids) en nog voor 9.00 uur sta ik al in de recreatiezaal van ons complex om de kooropstelling in orde te maken. Het is weer een heerlijke repetitie. Dit koor is zo ontzettend gemotiveerd en heeft zoveel plezier in het zingen, dat het resultaat er ook echt mag zijn. Ik geniet hier zo intens van. Als de repetitie om 13.00 uur is afgelopen, neem ik thuis even de tijd voor de heerlijke muffins! 

Dan snel naar Rotterdam. Wat maakt zingen toch blij en wat gebeurt er tijdens het zingen toch veel met de mensen. In dit koor zitten wat oudere mensen dan in mijn ochtendkoor en ik vind het geweldig om juist de oudste of zelfs koorleden met dementie of afasie te kunnen enthousiasmeren zodat ze uit volle borst meezingen. En het mag dan wel een ouderenkoor zijn, maar er wordt echt geweldig gezongen. 

Marja kookt

Wanneer ik eindelijk om 18.30 uur weer in de auto richting huis zit, voel ik me voldaan en heel gelukkig. Wat is het toch fijn om zoveel mensen blij te kunnen maken. Ik heb echt het mooiste beroep dat er is! Ik ben ondertussen enorm benieuwd naar wat er op tafel staat, vandaag heeft Marja voor het eerst voor mij gekookt, omdat ik koordag heb gehad. Het is een romig groentepannetje uit de eenpanspecial.

Echt weer even heel iets anders, met een heel bijzondere smaak. We genieten er beide van. Marja die niet regelmatig kookt, had er ook veel plezier in om het klaar te maken. Zelfs het kruiden van het gerecht ging haar goed af terwijl ze altijd zegt dat ze daar geen kaas van heeft gegeten. Maar met de kruiden die in het recept aangegeven staan, kan het gewoon niet misgaan. Een groot succes dus. 

DAG HONDERDACHTENTWINTIG DONDERDAG

Vandaag ga ik twee keer uit eten, eerst met mijn dochter lunchen en vanavond mijn met kleindochter uit eten! Ik vind het best spannend. Voor mij dus geen ontbijtje en ik neem de tijd voor het aankleden en opmaken, ik wil er straks goed uitzien!

Lunch

Het is helaas geen terrasweer, dus we zitten binnen bij De Beren in Zoetermeer. Het is er gezellig druk en ons uitzicht over de Noord Aa plas is schitterend. Mijn dochter bestelt hete kipwraps en ik een lunchplate, met carpaccio, zalm, Italiaanse ham, gekookt ei en ossenworst. Onwijs lekker. Dit is echt een aanrader! Het brood dat erbij zit laat ik uiteraard liggen. We hebben heel wat bij te kletsen.

Voor we het weten, is het al weer tijd om Layna van school te gaan halen. Daarvandaan direct door naar paardrijles. Layna wil me laten zien hoe goed ze al een paard kan verzorgen en opzadelen. Met haar 9 jaar doet ze dit al helemaal zelf. Ook laat ze me zien welke veulens er geboren zijn. Heel even rijdt ze in de buitenbak, maar al snel is ze weg voor een rit door het bos. Ik moet dus een uur wachten.

Uit eten

Als ze terugkomt, zadelt ze snel haar paard af en gaan we niet veel later richting restaurant Happy Italy. “Dit is nu echt uit eten gaan hè Oma?” zegt Layna. Ze vindt het heel bijzonder en kletst honderduit. Zij bestelt een pizza Margarita met salami en ik een heerlijke salade met tonijn, zalm, tomaat en ui. Ik krijg er op verzoek olie en azijn bij, in plaats van de saus die erbij hoort. Ik drink er een colaatje bij en Layna neemt Ice tea.

Het is een immens grote pizza en het deel dat ze niet op krijgt, gaat in een doos mee naar huis. We zitten ruim 2 uur aan tafel en dat vind ik best bijzonder voor haar leeftijd. Maar morgen moet ze gewoon weer naar school, dus ik breng haar rond 20.00 uur thuis. Ik blijf niet hangen, want ik verlang ernaar om naar huis te gaan. Thuisgekomen nestel ik me op de bank met een kop thee en wacht tot Marja thuis is van tekenles.

DAG HONDERDNEGENENTWINTIG VRIJDAG

Vandaag is het mijn beurt voor tekenles! Eindelijk kan ik weer gaan schilderen. Destijds had ik al 1 schilderles gehad voor corona alles stil legde. Ik heb er zin in! Het ontbijt sla ik over. Inmiddels heb ik er geen moeite meer mee om met een lege maag de deur uit te gaan. Honger heb ik niet en ik heb meer dan genoeg energie. 

Schilderles

De schilderles duurt van 10.00 uur tot 12.00 uur en ik vind het niet alleen erg leerzaam, maar ook heel gezellig. Ook is het leuk dat je elkaar in een groep inspireert en dat je ziet hoe het effect is van verschillende technieken. Dit wordt dus een ochtend om naar uit te kijken, want voorlopig heb ik nog 9 lessen te gaan. Thuis maak ik de tosti uit startgids 2. Die had ik niet eerder gemaakt, maar wat is dat lekker! 

Water

Vanmorgen bij de schilderles heb ik 2 grote mokken thee op en verder vandaag wil ik ook alleen maar thee en water drinken. Gisteren voelde ik dat 2 colaatjes toch wat teveel voor me waren. In de avond had ik een wat opgezette buik. Vandaag dus even helemaal geen cola. Ik heb inmiddels water leren drinken en heb hier dus geen enkel probleem meer mee. Vaak begin ik de dag er ook mee.

Bijkletsen

Als ik uitgegeten ben, ga ik richting Zoetermeer waar ik afgesproken heb met een vriendin. Weer eens even gezellig bijkletsen. Ook ga ik daar even proefliggen op haar Tempur matras. Op zich gaat het al veel beter met liggen, maar de nachten zijn nog niet altijd prettig. Vaak word ik wakker van de pijn in mijn schouder en na het opstaan duurt het altijd wel een tijdje voordat ik zonder al te veel pijn in beweging ben.

Inmiddels heb ik al een nieuw Tempur kussen en dit heeft zeker al voor veel verbetering gezorgd. Misschien is zo’n matras ook wat? Bij mijn vriendin even uitproberen is toch prettiger dan in een winkel op een matras liggen onder tijdsdruk. Helaas levert het niet het gewenste resultaat op. Ik merk eigenlijk geen verschil met mijn eigen matras. Pfff, dit wordt nog lastig, want ik wil gewoon weer lekker slapen.

Nasi

Nadat ik mijn vriendin thuis heb afgezet rijd ik terug richting Capelle, waar ik bij thuiskomst direct aan het eten begin. Ik heb trek. Lekkere trek en maak nasi uit de eenpanspecial. Mmm, het is weer echt smullen. Toe neem ik nog een stuk kaas. Voorheen ging dan het hele pakje kaas op hoor of zocht ik nog naar iets anders wat ik kon eten. Maar nu geniet ik gewoon van de smaak van een stukje kaas en op is op!

Morgen wil ik weer eens gaan meten. Ik ben heel benieuwd hoeveel centimeters ik inmiddels in het totaal kwijt ben!

Delen