Selecteer een pagina
NIEUWS » gezondheid » Diabetes type 1 soms te stoppen

Diabetes type 1 soms te stoppen

Goed nieuws voor mensen die net de diagnose diabetes type 1 hebben gekregen. Uit onderzoek  blijkt namelijk dat een koolhydraatarme/keto aanpak veelbelovend is bij mensen die net gediagnosticeerd zijn met diabetes type 1. De verwachting is zelfs dat zij mogelijk de diabetes kunnen omkeren door koolhydraatarm/keto te gaan eten en geen insuline meer nodig hebben.

ONDERZOEK KOOLHYDRAATARM/KETO BIJ TYPE 1 DIABETES

In het Dijon University Hospital kozen drie volwassen patiënten die net te horen hadden gekregen dat zij diabetes type 1 hebben ervoor om koolhydraatarm/keto te gaan eten. Patiënt A en B konden circa 2 weken na het starten met deze aanpak stoppen met het spuiten van insuline en doen dit al langere tijd niet meer.

Patiënt C begon 9 maanden na het krijgen van de diagnose met de koolhydraatarme aanpak en had gedurende 18 maanden geen insuline nodig. Inmiddels gebruikt hij wel weer insuline, maar heeft hij veel minder insuline nodig dan voorheen.

ADVIES: HOE EERDER STARTEN HOE BETER

In bovenstaand onderzoek wordt aangegeven dat de verwachting is dat hoe vroeger je begint met de koolhydraatarme/keto aanpak hoe meer profijt je kan hebben. Vlak na het krijgen van de diagnose maken mensen vaak zelf nog wel insuline aan: de alvleesklier is nog niet helemaal kapot.

Hier kunnen mensen van profiteren. Ook een eerder onderzoek gaf dit al aan. Daarin werd genoemd dat er mogelijk zelfs herstel van de betacelfunctie kan plaatsvinden, waardoor hun alvleesklier weer meer insuline gaat aanmaken.

HEB JE AL LANGERE TIJD DIABETES TYPE 1?

Ook als je al langere tijd diabetes type 1 hebt en insulineafhankelijk bent, kan de koolhydraatarme/keto aanpak een erg goed idee zijn. Dit blijkt uit diverse onderzoeken, bijvoorbeeld dit onderzoek en dit onderzoek. Hierin wordt geconcludeerd dat mensen met diabetes type 1 veel minder insuline nodig hebben, stabiele bloedsuikers hebben en minder risico hebben op een hypo.

Angela heeft diabetes type 1 en eet koolhydraatarm. “Ik heb veel minder insuline nodig en mijn bloedsuikers zijn stabieler. Ook heb ik veel meer energie en minder risico op complicaties en hart-en vaatziekten.”

WIL JIJ OOK STARTEN MET DEZE AANPAK?

Als je diabetes hebt en koolhydraatarm/keto gaat eten is het belangrijk dat je goede ondersteuning krijgt van een specialist of diabetesverpleegkundige. Je moet om levensgevaarlijke hypo’s te voorkomen namelijk insuline erg snel afbouwen.

Het is daarom noodzakelijk om een plan te maken met je behandelaar vóórdat je start met deze aanpak. Daarna kun je gezond starten met de koolhydraatarme/keto aanpak door de startgids te volgen.

Lees hier meer info over koolhydraatarm/keto eten bij diabetes type 1. 

 

Verpleegkundige Lara SchalkHeb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Lara Schalk
TheNewFood