Selecteer een pagina

Steeds meer mensen met diabetes 2 kunnen stoppen met insuline en pillen doordat ze anders gaan eten. Misschien wil jij dat ook wel maar wil je eerst weten hoe dat gaat? Wat je kunt verwachten? Misschien heb je vragen zoals: Gaat mijn bloedsuiker in een rechte lijn naar beneden? Kan ik eerst gewoon mijn insuline of pillen blijven gebruiken? Hoe lang gaat het duren?

Laten we beginnen met de vraag hoe (waarom) koolhydraatarm/keto eigenlijk werkt. Het antwoord is gemakkelijker dan je denkt misschien. Als je minder koolhydraten gaat eten dan komt er geen extra suiker in je bloed. Je bloedsuikers verhogen dus niet en je hebt geen medicatie nodig om de suikers uit je bloed te halen. Zo eenvoudig is het!

KIJK DIT DOET EEN ‘NORMAAL’ ONTBIJT : Normaal eet je bijvoorbeeld 2 boterhammen, eentje met kaas en eentje met hagelslag. Daarbij eet je misschien nog een appel of een banaan en drink je een glas sinaasappelsap of melk. Je bloedsuiker stijgt daardoor behoorlijk, want er zitten veel koolhydraten in deze maaltijd en koolhydraten worden omgezet in suiker. Suiker komt in je bloed. Omdat iemand met diabetes 2 die suiker niet goed zelf uit het bloed kan halen is medicatie nodig die helpt de suiker op te ruimen.

EN DIT DOET EEN KOOLHYDRAATARM ONTBIJT: Stel je eet 3 gebakken eieren met spek, een tomaatje en een kop thee. Of je eet een bakje volle Griekse yoghurt met wat pitten en zaden en een paar aardbeien. Zo’n ontbijtje bevat weinig koolhydraten en er komt DAARDOOR vrijwel geen extra suiker in je bloed. Insuline of bloedsuikerverlagende medicatie is dus niet nodig! Je bloedsuikers blijven laag.

Dus deze aanpak verlaagt vanaf dag één je bloedsuikers?

Inderdaad. Bijna te mooi om waar te zijn. Dat dacht Marcel ook nadat hij was gestopt met insuline: “Het is toch bijna niet te bevatten. Je ziet je ochtendwaardes zakken naar 5 of 6 en je denkt huh klopt dit wel? In het begin heb ik vaak opnieuw gemeten omdat ik dacht dat er iets met de meting niet goed was gegaan! “

Je bloedsuikers dalen enorm snel, direct starten met afbouwen is daarom belangrijk. Want echt, een hypo ís levensgevaarlijk… Je hebt maar één slechte hypo nodig om in coma te raken. Het afbouwen en stoppen van insuline en bloedsuikerverlagende pillen MOET dus! Maak vóór je start een plan met je behandelaar.

Hoe lang duurt het voor ik weer normale bloedsuikers heb?

Je bloedsuikers zullen in de loop van de weken steeds verder dalen als je je houdt aan je nieuwe menu. Je zult ook al snel merken dat je weer meer energie krijgt, minder hongerig bent,en dat je kilo’s kwijtraakt. Maar voordat je diabetes 2 echt hebt omgekeerd, dus voordat je bloedsuikers weer helemaal normaal zijn dat kan maanden duren. Drie tot vier maanden is heel normaal. Het is belangrijk om geduld te hebben!

Ga er niet vanuit dat jouw bloedsuikers nu in één dalende lijn naar beneden gaan. Nadat je bent gestart met het afbouwen van medicatie zul je zien dat je bloedsuikers lager worden maar ook gaan schommelen. Er zullen dagen zijn dat je weer wat hoger zit. Vooral je nuchtere waardes kunnen soms tijdelijk oplopen.

Angelique “Toen ik stopte met de medicatie zaten de waardes al snel tussen 5 en 6.5 en voelde ik me top! Maar toen begonnen mijn waardes toch weer te stijgen tot wel 9.5. Ik wist van mijn diabetes coach dat dat kon gebeuren en hield vol! Nu na 4 maanden zijn mijn waardes vrijwel normaal!”

Angelique spoot 4 keer per dag insuline en is nu medicatievrij

Hoe snel ga je afvallen?

Natuurlijk wil je vooral van je medicatie af en je bloedsuikers verlagen. Maar je wilt ook afvallen! En dat gaat je ook zeker lukken. Na de eerste snelle kilo’s kan het zijn dat het wat langzamer gaat. Je lichaam is hard aan het werk om te herstellen. Om een nieuwe balans te vinden. Ga vooral dóór en geef niet op. Uiteindelijk kan het jou ook lukken om eindelijk richting je streefgewicht te komen! Mensen die diabetes omkeren vallen ook altijd enorm veel af.

Wat moet je doen als je bloedsuikers weer wat verhogen?

Je hoeft niets te doen. Het is heel normaal en gebeurt bij vrijwel iedereen die bezig is met diabetes 2 omkeren. Een periode van weken of zelfs maanden hogere bloedsuikers is niet acuut gevaarlijk.
Maar hoe werkt dat dan? Waar komen die hoge bloedsuikers vandaan?

Zie je lijf even als een emmertje: door jaren teveel koolhydraten (= suiker) gegeten te hebben zit jouw emmertje vol met suiker. Als je veel minder koolhydraten gaat eten komt er geen nieuwe suiker meer bij! Maar je lijf zit nog met al die suiker en gaat dat opruimen. Het emmertje wordt geleegd. Alle opgeslagen suiker wordt in de loop van de weken/maanden opgeruimd uit je lijf en komt terecht in je bloed. Hierdoor kunnen je bloedsuikers tijdelijk toch weer hoger worden. Vooral in de ochtend!

Waarom gaat je lijf pas opruimen nadat je gestopt met insuline en pillen?
Insuline en bloedsuikerverlagende pillen houden het opruimen tegen. Ze zorgen er namelijk voor dat suiker uit je bloed juist wordt opgeslagen in je emmertje en dat stopt ook direct het opruimen. 

De tijdelijke hogere bloedsuikers komen dus niet door het eten! Het komt uit je lijf: je lijf is de oude suikers aan het opruimen. En als dit niet opgeruimd wordt, kun de diabetes 2 niet omkeren.

Hoe gaat dat afbouwen bij anderen?

Wat we meestal zien is dat insuline en bloedsuikerverlagende pillen al in de eerste week vrijwel helemaal kunnen worden afgebouwd. De  bloedsuikers dalen al direct en na een aantal weken tot maanden zijn ze vrijwel altijd weer normaal laag en stabiel. Voorwaarde is uiteraard wel dat je je aan het menu houdt!

En tijdens die reis van het omkeren kun je dus verhogingen verwachten. Wij zien regelmatig nuchtere bloedsuikers tussen de 10 en 18 mmol/L. En dat is helemaal niet erg!  Belangrijk: Vertrouw op je lijf en op het proces! Uiteindelijk worden je bloedsuikers weer lager!

Harriet Verkoelen, diabetesverpleegkundige: “Ik raad altijd aan om insuline actief af te bouwen. Insuline moet omlaag ook al gaan de waardes wat omhoog.” In haar boek ‘diabetes overwinnen’ geeft Harriet een voorbeeld van een vrouw waarbij met name de nuchtere bloedsuikers flink stijgen de eerste maanden tot wel 16 mmol/L.

Gelukkig heeft deze mevrouw geduld en gaat ze door! Harriet: “Hopelijk heeft haar behandelaar ook dit geduld en accepteert haar behandelaar dat de bloedsuikers tijdelijk hoger zijn.” Lees ook: ‘Diabetes overwinnen’ door Harriet Verkoelen

Start nooit met koolhydraatarm eten als je geen afbouwplan hebt!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen! Maak altijd eerst een ‘afbouwplan’. Je kunt niet starten met deze aanpak zonder je medicatie drastisch te minderen. Misschien zegt je praktijkondersteuner dat je eerst maar eens moet starten en over een paar weken kan langskomen, maar ga daar niet mee akkoord. Dat is namelijk een levensgevaarlijk advies!

Diabetesverpleegkundige Diny benadrukt dat ook, je kunt alleen starten als je direct snel je insuline en pillen (zoals Gliclazide) afbouwt: “Ik bouw Insuline en medicatie die de insulineproductie bevordert het liefst wat sneller af om hypo’s te voorkomen. Hypo’s zijn acuut gevaarlijk, en hogere waarden kunnen kortdurend niet veel kwaad.”

SLIK JE METFORMINE? Dit is geen bloedsuikerverlager en kun je rustig door blijven slikken als je start. je kunt dat in de loop van de tijd gaan afbouwen, dat heeft geen haast.

 

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk.
Lara is verpleegkundige en keto-expert bij TheNewFood. 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood