Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMKEREN
  6.  » Diabetes 2 stoppen, hoe gaat dat eigenlijk?

Diabetes 2 stoppen, hoe gaat dat eigenlijk?

Steeds meer mensen met diabetes type 2 kunnen stoppen met insuline en pillen doordat ze anders gaan eten. Misschien wil jij dat ook wel maar wil je eerst weten hoe dat gaat? Wat je kunt verwachten? Misschien heb je vragen zoals: Gaat mijn bloedsuiker in een rechte lijn naar beneden? Kan ik eerst gewoon mijn insuline of pillen blijven gebruiken? Hoe lang gaat het duren?

Laten we beginnen met de vraag hoe (waarom) koolhydraatarm/keto eigenlijk werkt. Het antwoord is gemakkelijker dan je denkt misschien. Als je minder koolhydraten gaat eten dan komt er geen extra suiker in je bloed. Je bloedsuikers verhogen dus niet en je hebt geen medicatie nodig om de suikers uit je bloed te halen. Zo eenvoudig is het!

KIJK, DIT DOET EEN ‘NORMAAL’ ONTBIJT : Je eet bijvoorbeeld twee boterhammen, eentje met kaas en eentje met hagelslag. Daarbij eet je misschien nog een appel of een banaan en drink je een glas sinaasappelsap of melk. Je bloedsuiker stijgt daardoor behoorlijk, want er zitten veel koolhydraten in deze maaltijd en koolhydraten worden omgezet in suiker. Suiker komt in je bloed. Omdat iemand met diabetes 2 die suiker niet goed zelf uit het bloed kan halen is medicatie nodig die helpt de suiker op te ruimen.

EN DIT DOET EEN KOOLHYDRAATARM ONTBIJT: Stel je eet drie gebakken eieren met spek, een tomaatje en je drinkt een kop thee. Of je eet een bakje volle Griekse yoghurt met wat pitten en zaden en een paar aardbeien. Zo’n ontbijtje bevat weinig koolhydraten en er komt DAARDOOR vrijwel geen extra suiker in je bloed. Insuline of bloedsuikerverlagende medicatie is dus niet nodig! Je bloedsuikers blijven laag.

Dus deze aanpak verlaagt vanaf dag één je bloedsuikers?

Inderdaad. Bijna te mooi om waar te zijn. Dat dacht Marcel ook nadat hij was gestopt met insuline: “Het is toch bijna niet te bevatten. Je ziet je ochtendwaardes zakken naar 5 of 6 en je denkt, klopt dit wel? In het begin heb ik vaak opnieuw gemeten omdat ik dacht dat er iets met de meting niet goed was gegaan! “

Je bloedsuikers dalen enorm snel, direct starten met afbouwen is daarom belangrijk. Want echt, een hypo ís levensgevaarlijk… Je hebt maar één slechte hypo nodig om in coma te raken, als je op dat moment bijvoorbeeld toevallig in de auto zit dan kan dat slecht aflopen. Het afbouwen en stoppen van insuline en bloedsuikerverlagende pillen MOET dus! Maak vóór je start een plan met je behandelaar.

Hoe lang duurt het voor ik weer normale bloedsuikers heb?

Je bloedsuikers zullen in de loop van de weken steeds verder dalen als je je houdt aan je nieuwe menu. Je zult ook al snel merken dat je weer meer energie krijgt, minder hongerig bent en dat je kilo’s kwijtraakt. Maar voordat je diabetes 2 echt hebt omgekeerd, dus voordat je bloedsuikers weer helemaal normaal zijn kan dat maanden duren. Drie tot vier maanden is heel normaal. Het is belangrijk om geduld te hebben!

Ga er niet vanuit dat jouw bloedsuikers nu in één dalende lijn naar beneden gaan. Nadat je bent gestart met het afbouwen van medicatie zul je zien dat je bloedsuikers lager worden maar ook gaan schommelen. Er zullen dagen zijn dat je weer wat hoger zit. Vooral je nuchtere waarden kunnen soms tijdelijk oplopen.

HET ECHTE GEHEIM?

Ga er 100% voor. Jouw lijf kan niet met koolhydraten omgaan, daardoor heb je diabetes 2 gekregen. Wil je blijvend van diabetes 2 afkomen dan ga je blijvend anders eten. Alleen dan kun je snel en succesvol diabetes 2 omkeren. Dat is ook wat we zien in de praktijk. Mensen die regelmatig ‘smokkelen’ of terugvallen in hun oude eetpatroon die blijven hogere bloedsuikers houden. Als je weer gaat eten zoals ‘vroeger’ dan krijg je ook je diabetes 2 weer terug.

Hoe snel ga je afvallen?

Natuurlijk wil je vooral van je medicatie af en je bloedsuikers verlagen. Maar je wilt ook afvallen! En dat gaat je ook zeker lukken. Na de eerste snelle kilo’s kan het zijn dat het wat langzamer gaat. Je lichaam is hard aan het werk om te herstellen. Om een nieuwe balans te vinden. Ga vooral dóór en geef niet op. Uiteindelijk kan het jou ook lukken om eindelijk richting je streefgewicht te komen! Mensen die diabetes omkeren vallen ook altijd enorm veel af.

Wat moet je doen als je bloedsuikers weer wat verhogen?

Je hoeft niets te doen. Het is heel normaal en gebeurt bij vrijwel iedereen die bezig is met diabetes 2 omkeren. Een periode van weken of zelfs maanden hogere bloedsuikers is niet acuut gevaarlijk.
Maar hoe werkt dat dan? Waar komen die hoge bloedsuikers vandaan?

Zie je lijf even als een emmertje: door jaren te veel koolhydraten (= suiker) gegeten te hebben zit jouw emmertje vol met suiker. Als je veel minder koolhydraten gaat eten, komt er geen nieuwe suiker meer bij! Maar je lijf zit nog met al die suiker en gaat dat opruimen. Het emmertje wordt geleegd. Alle opgeslagen suiker wordt in de loop van de weken/maanden opgeruimd uit je lijf en komt terecht in je bloed. Hierdoor kunnen je bloedsuikers tijdelijk toch weer hoger worden. Vooral in de ochtend!

Waarom gaat je lijf pas opruimen nadat je gestopt bent met insuline en pillen?
Insuline en bloedsuikerverlagende pillen houden het opruimen tegen. Ze zorgen er namelijk voor dat suiker uit je bloed juist wordt opgeslagen in je emmertje en dat stopt ook direct het opruimen. 

De tijdelijke hogere bloedsuikers komen dus niet door het eten! Het komt uit je lijf: je lijf is de oude suikers aan het opruimen. En als deze niet opgeruimd worden, kun de diabetes 2 niet omkeren.

Hoe gaat dat afbouwen bij anderen?

Wat we meestal zien is dat insuline en bloedsuikerverlagende pillen al in de eerste week vrijwel helemaal kunnen worden afgebouwd. De  bloedsuikers dalen al direct en na een aantal weken tot maanden zijn ze vrijwel altijd weer normaal laag en stabiel. Voorwaarde is uiteraard wel dat je je aan het menu houdt!

En tijdens die reis van het omkeren kun je dus verhogingen verwachten. Wij zien regelmatig nuchtere bloedsuikers tussen de 10 en 18 mmol/L. En dat is helemaal niet erg!  Belangrijk: vertrouw op je lijf en op het proces! Uiteindelijk worden je bloedsuikers weer lager!

Harriet Verkoelen, diabetesverpleegkundige: “Ik raad altijd aan om insuline actief af te bouwen. Insuline moet omlaag, ook al gaan de waardes wat omhoog.” In haar boek ‘diabetes overwinnen’ geeft Harriet een voorbeeld van een vrouw waarbij met name de nuchtere bloedsuikers flink stijgen de eerste maanden, tot wel 16 mmol/L.

Gelukkig heeft deze mevrouw geduld en gaat ze door! Harriet: “Hopelijk heeft haar behandelaar ook dit geduld en accepteert haar behandelaar dat de bloedsuikers tijdelijk hoger zijn.” Lees ook: ‘Diabetes overwinnen’ door Harriet Verkoelen.

Start nooit met koolhydraatarm eten als je geen afbouwplan hebt!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen! Maak altijd eerst een ‘afbouwplan’. Je kunt niet starten met deze aanpak zonder je medicatie drastisch te minderen. Misschien zegt je praktijkondersteuner dat je eerst maar eens moet starten en over een paar weken kan langskomen, maar ga daar niet mee akkoord. Dat is namelijk een levensgevaarlijk advies!

Diabetesverpleegkundige Diny benadrukt dat ook, je kunt alleen starten als je direct snel je insuline en pillen (zoals Gliclazide) afbouwt: “Ik bouw Insuline en medicatie die de insulineproductie bevordert het liefst wat sneller af om hypo’s te voorkomen. Hypo’s zijn acuut gevaarlijk, en hogere waarden kunnen kortdurend niet veel kwaad.”

SLIK JE METFORMINE? Dit is geen bloedsuikerverlager en kun je rustig door blijven slikken als je start. Je kunt dat in de loop van de tijd gaan afbouwen dat heeft geen haast. 

WAT KAN JE BLOEDSUIKERS VERHOGEN OF VERLAGEN?
Wat kan je bloedsuiker VERHOGEN

VOEDING
Wat je eet en wanneer je eet, heeft invloed op je bloedsuiker. Merk jij dat je hogere bloedsuikers krijgt? Ga dan eerst na of je menu misschien stiekeme koolhydraten bevat. Hou er hierbij ook rekening mee dat sommige zoetstoffen (bijvoorbeeld maltitol) invloed hebben op je bloedsuiker!

Daarnaast kun je de koolhydraten die je eet het best combineren met vetten. Honderd gram aardbeien zonder vetten zorgt voor een hogere bloedsuiker dan wanneer je deze honderd gram zou combineren met bijvoorbeeld slagroom (wat het ook nog eens veel lekkerder maakt!). Combineer dus altijd je koolhydraten met vetten!

BEWEGING
Bewegen is gezond, maar soms kan dit ervoor zorgen dat je bloedsuikers hoger worden. Dit geldt vooral voor krachttraining en HITT. Het meten van bloedsuiker na het sporten is daarom geen goed idee! Het geeft namelijk geen goed beeld. Meet je toch een bloedsuiker na het sporten en is deze plotseling hoger, dan vooral geen zorgen! Uiteindelijk maakt sporten je gevoeliger voor insuline: ook al stijgt je bloedsuiker tijdelijk, op lange termijn werkt het juist bloedsuikerverlagend.

MEDICATIE
Het kan zijn dat je medicatie gebruikt die je bloedsuiker verhoogt. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld corticosteroïden (ook als zalf of spray!), maar bijvoorbeeld ook aan plastabletten en zelfs cholesterolverlagers. Kijk in de bijsluiter van jouw medicatie of op internet om te controleren of jouw medicatie kan zorgen voor een hogere bloedsuiker.

LICHAMELIJKE STRESS
Ziek zijn, een wondje hebben, verbrand zijn, het hebben van een allergie… Maar ook weinig slaap of uitdroging (door warm weer, de sauna, of bijvoorbeeld plastabletten) kunnen je bloedsuiker verhogen. Meet jij plotseling hogere bloedsuikers? Ga dan na of één van bovenstaande dingen voor jou kan gelden!

MENTALE STRESS
Iedereen heeft een beeld bij wat mentale stress is: je voelt je gespannen of gejaagd. Maar ook als je gelukkig bent kun je mentale stress hebben. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat en spullen in moet pakken, of een feestje aan het organiseren bent. Al deze vormen van mentale stress kunnen je bloedsuiker verhogen. Hou daar rekening mee!

Wat kan je bloedsuiker VERLAGEN

VOEDING
Het minderen van koolhydraten heeft direct invloed op je bloedsuikers, ze worden direct lager. Maar daarnaast heeft ook de frequentie van het eten invloed op je bloedsuiker. Minder vaak eten zorgt voor minder hoge bloedsuikers, je lijf heeft namelijk de tijd om de bloedsuikers te gebruiken zonder dat ze continu aangevuld worden. Het niet eten van tussendoortjes en, als je daar aan toe bent, deelvasten, kan ervoor zorgen dat je bloedsuikers lager worden.

Ook zorgt eten na 20:00 uur ’s avonds ervoor dat je lijf in de war raakt. Dit kan leiden tot hogere bloedsuikers. Het is dus beter voor je bloedsuikers en je gezondheid om niet meer na 20:00 uur ’s avonds te eten.

BEWEGING
Duursport (wandelen, fietsen, zwemmen) heeft een bloedsuikerverlagend effect. Dit merk je vaak al kort nadat je bewogen hebt.
Ook andere sporten, bijvoorbeeld krachttraining en HITT, kunnen je gevoeliger maken voor insuline. Dit merk je echter niet op korte termijn, op korte termijn kan je bloedsuiker zelfs wat verhogen na het sporten. Op langere termijn zal je dit wel merken. Er is dus geen reden om deze sporten niet uit te oefenen!

MEDICATIE
We waarschuwen uitgebreid voor bloedsuikerverlagende medicatie (tabletten en spuiten) als je volgens de koolhydraatarme/keto aanpak eet. Deze medicatie zorgt namelijk voor een lagere bloedsuiker. Uiteindelijk kan dit leiden tot een levensgevaarlijke hypo. Maak dus altijd een plan met je behandelaar als je bloedsuikerverlagende medicatie gebruikt. Doe dit vóórdat je begint met de koolhydraatarme/keto aanpak.

 

Hoge NUCHTERE bloedsuikers

Het Dageraadfenomeen/Dawn syndroom kan zorgen voor hoge nuchtere bloedsuikers. Daar schreven we eerder al meer over. Merk jij vooral hoge bloedsuikers in de ochtend? Lees dan even dit artikel.

 

CONTROLEER je bloedsuikerapparatuur regelmatig

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of jouw bloedsuikermeter nog goed werkt. Dit doe je door je apparaat te ijken. Als je dit niet met enige regelmaat doet, kan je een foute uitslag krijgen. Deze uitslag kan te hoog en te laag zijn. Je hebt hiervoor ijkvloeistof nodig, dit is onder meer online te koop.

 

 

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen