Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 20 KOOLHYDRATEN OM TE GROEIEN

BLOG 20 KOOLHYDRATEN OM TE GROEIEN

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien. 

ONMISBARE KOOLHYDRATEN 

Regelmatig vragen mensen ons of puur gezond keto wel goed is voor een baby en Joep echt niet meer koolhydraten nodig heeft. Ik ben ervan overtuigd dat gezond keto niet alleen voor volwassenen, maar ook voor (kleine) kinderen een goed idee is en dat dit absoluut niet schadelijk is! Maar daar is lang niet iedereen het mee eens. Waarom niet eigenlijk? Ik wil dat uitzoeken en google: ‘koolhydraatarm voor kinderen’. 

Direct popt er een link op naar de drie grootste redenen waarom je kinderen niet koolhydraatarm moet laten eten, ondanks dat dit onder volwassenen een erg populaire aanpak is. Ik ben benieuwd hoe ze die stellige uitspraak onderbouwen, welke argumenten er zijn… Spannend! Ik lees verder…

KOOLHYDRATEN OM TE GROEIEN

Het eerste wat ik lees, is dat koolhydraten noodzakelijk zijn voor de groei van je kind. Koolhydraten stimuleren de groei. En ja, dat klopt. Koolhydraten zorgen ervoor dat bepaalde processen, die zorgen voor groei, worden geactiveerd. Maar een teveel aan koolhydraten (en dat heb je al snel), kan ervoor zorgen dat dit proces wordt ‘overgestimuleerd’. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld obesitas en diabetes. Klachten die tegenwoordig steeds vaker voorkomen bij kinderen en tieners. De basis wordt al in de jongere jaren gelegd.

En bovendien ook eiwitten en beweging zorgen ervoor dat deze processen worden geactiveerd. Daarnaast zijn eiwitten een onmisbare bouwstof om te groeien. Zonder eiwitten geen groei, maar zonder koolhydraten kun je ook prima groeien.

Wat zeker zo is: kinderen kunnen over het algemeen wat meer koolhydraten eten, omdat hun metabolisme nog niet overladen is en daardoor stuk is gegaan. En hun lijf reageert nog veel beter op insuline, ook met weinig koolhydraten krijgt het lijf daardoor nog voldoende prikkels om te groeien. Bovendien bevat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak voldoende eiwitten en bewegen jonge kinderen vaak ook volop! 

KOOLHYDRATEN VOOR ENERGIE

Het tweede argument zou zijn dat koolhydraten nodig zijn voor fysieke prestaties. Want koolhydraten leveren snelle energie en een tekort zou ervoor zorgen dat fysieke prestaties uitblijven door onder andere vermoeidheid. Ook herstellen na fysieke inspanning zal moeilijker zijn. 

Ook dit klopt, maar vooral als je lijf gewend is te draaien op een koolhydratenverbranding en al insulineresistent is. Omschakelen naar vetten wordt dan immers veel lastiger. Je lijf is gewend om een hele snelle brandstof te gebruiken, en het weggetje naar de vetverbranding? Daar ligt modder op. Je lijf kan er niet snel meer bij en de vermoeidheid slaat toe. Toch maar weer een broodje?

Als je lijf met keto gewend is om gebruik te maken van vetten als brandstof, is de weg naar de vetvoorziening vrij. Vetten kunnen snel omgezet worden in brandstof. En het mooie? Deze brandstof heb je altijd bij je, je hoeft er niet voor te eten. Lichaamsvet is óók brandstof! Kinderen kunnen vaak moeiteloos switchen tussen koolhydratenverbranding en vetverbranding, juist omdat hun metabolisme nog niet stuk is.

KOOLHYDRATEN VOOR DE VEZELS

Het derde en laatste argument is dat koolhydraten met vezels komen. Deze vezels zorgen voor vulling van de darmen, waardoor de darmen beter hun werk zouden doen. Maar ik weet inmiddels beter. Vezels zijn voor de darmen vaak vooral ballast. Ze vormen bulk en daarom lijkt het alsof we er goed van kunnen poepen. Het resultaat mag er wezen.

Als je weinig ballast hebt, heeft je lijf weinig te lozen. Je lijf kan met veel van de voeding effectief iets doen; opnemen en verteren. En de darmen hoeven niet vreselijk hard hun best te doen, maar hoeven alleen maar dat kleine beetje ‘rest’ op te ruimen.

MIJN LEVENDE VOORBEELD

Mijn lieve, levende voorbeeld is Joep. Joep is nu 14 maanden, hij blaakt van gezondheid en groeit! Joep is beresterk en graag fysiek bezig. Stilzitten is niks voor hem, maar klimmen en klauteren is het wel helemaal. En sinds een paar weken loopt hij ook korte stukjes! Hij ontwikkelt zich bovengemiddeld snel en voor wat we nu kunnen inschatten is hij ook erg slim.

Achterblijvende groei? Daar is echt niks van te merken. Ook lijkt hij werkelijk onuitputbaar, met zijn energietoevoer zit het dus ook wel goed (het mag zelfs soms wel een tandje minder). En zijn darmen? Die werken ook prima. Iedere ochtend en heel soms om de dag, steevast, op hetzelfde moment. Verstopt is hij nooit, en diarree heeft hij alleen als hij ziek is. Niets aan de hand dus!

Alle argumenten in het artikel kunnen dus met mijn eenpersoons (N=1) onderzoek ook worden uitgesloten… En in de praktijk zie ik gelukkig nog veel meer N=1 onderzoeken, die samen laten zien dat gezond koolhydraatarm/keto eten ook voor jonge kinderen een fantastisch idee is!

 

Delen