Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 7 ETEN WAT DE KETO POT SCHAFT

BLOG 7 ETEN WAT DE KETO POT SCHAFT

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien. 

Hap, slik, weg

Joep wordt steeds handiger met eten. Of althans… Als moeder zie je natuurlijk ook graag wat je kind allemaal kan. Er belandt nog steeds meer eten op en om Joep heen, dan dat hij daadwerkelijk opeet. Het huis is na de maaltijd altijd een complete ravage. Het eetschort was ook niet afdoende, nog steeds zal al het eten overal. Dus Joep eet inmiddels vaak in zijn luier en we hebben er een nieuwe hobby bij: badderen!

Desondanks: hij wordt echt handiger! Steeds vaker ‘betrap’ ik hem er op dat hij toch eten doorslikt. De eerste keer dat dit gebeurde was ik helemaal in de gloria. Hij had een kwart tomaat gekregen en ineens kon ik de tomaat nergens meer terugvinden. Toen ik hem nog een stukje gaf, slurpte hij de tomaat zo naar binnen. Zonder blikken of blozen.

Kleine stukjes eten

Ook heeft Joep de pincetgreep ontdekt. Dit houdt in dat hij stukjes eten kan vastpakken tussen duim en wijsvinger. Hierdoor kan hij ook kleinere stukjes eten op een redelijk fatsoenlijke manier naar zijn mond brengen. Eten dat de ‘plettest’ doorstaat, geven we nu soms ook in kleinere stukjes.

De plettest houdt in dat wij het tussen duim en wijsvinger makkelijk moeten kunnen fijnknijpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gekookte wortel, bietjes of bloemkool. Ook het vruchtvlees van tomaat is hier geschikt voor! Eten dat harder blijft, zoals vlees, komkommer of radijsjes, geven we in het formaat van zijn vuist zodat hij dit niet in één keer naar binnen kan schrokken..

Steeds meer smaken!

Naast dat Joep kleinere stukjes eten kan eten, heeft hij ook heel erg veel nieuwe smaken ontdekt. Omdat Joep al zoveel smaken ontdekt heeft, en we het stiekem ook wel een gedoe vinden om speciaal voor hem ‘deconstructed’ (niet gecombineerd in een gerecht) maaltijden te maken, willen we Joep ‘echte’ maaltijden gaan voorschotelen.

Vaak vragen mensen ons om een keto-kinderboekje, maar ik denk dat hij gewoon hetzelfde kan eten als wij. Hij kan dus gewoon met onze maaltijden mee-eten. Dat doen ze in zoveel landen, waarom moeten wij weer speciaal ‘kindereten’ moeten maken?

Kipsaté roerbak

Joeps vader maakt bijna iedere week de kipsaté roerbak uit de eenpanspecial (pag. 16), dit is echt een van onze favorieten op dit moment! Supersnel klaar, weinig afwas en heel erg lekker! Joep vindt pindakaas heerlijk hebben we al ontdekt, dus hoogste tijd om hem ook kennis te maken met dit topgerecht. We zijn heel benieuwd of hij hier ook zo van gaat genieten!

Papa maakte het maaltje helemaal precies zoals in het recept, enkel de sambal ging apart op tafel, in plaats van door de maaltijd. Dat leek ons nog wat heftig… Joep kreeg een flinke lepel kipsaté roerbak op zijn bordje en zo zaten we samen de maaltijd te eten.

Wat is dat nou?!

Joeps grijpgrage handjes probeerden het bord snel te pakken. Toen hij het eenmaal te pakken had, liet hij een verbaasde blik zien. Hij leek het niet helemaal te snappen, alles was gemengd! Rustig verkende hij met zijn handen het eten. Uiteindelijk bracht hij een stuk kip met pindakaas naar zijn mond. Zijn ogen lichtten op: dit was leuk!

Hij at driftig met zijn handjes, en als het niet direct lukte, keek hij wat sip. Opeens had hij een idee: hij boog voorover en duwde zijn gezicht in het bord. Misschien zou dat makkelijker gaan? Een gezicht besmeurd met pindakaas keek op, met een grote glimlach op zijn gezicht. Ook Joep vindt het prima om écht met ons mee te eten en geen ‘speciale’ maaltijd meer te krijgen!

Een verdwaalde rode peper

En toen opeens zag ik het daar, aan de kip: een sliertje rode peper. Dit zit in de groentenmix die wij hier vaak voor gebruiken. Oeps! Vergeten goed te checken… Toen ik het stukje peper wilde pakken, slikte hij het snel door en grijnsde me toe: ‘Te laat, mama!’

Hij leek het niet erg te vinden, en het weglaten van de sambal was misschien ook helemaal niet nodig… Tijdens mijn zwangerschap heb ik potten sambal verslonden, hij zal wel gewend zijn aan deze smaken. De voorzichtigheid met de sambal was wellicht wat overdreven. De volgende keer doen we dat er dus ook gewoon door!

 

Delen