Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 5 VET LEKKER

BLOG 5 VET LEKKER

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelf al bijna tien jaar gezond koolhydraatarm/keto, ook tijdens haar zwangerschap. Lara werd op 1 maart moeder van haar eerste kindje. Baby Joep gaat natuurlijk ook gezond keto eten… In haar blogs neemt Lara je mee op dit avontuur.

Fun voedsel

Joeps menu breidt zich steeds verder uit. Nadat hij gedronken heeft, bieden we hem ‘fun voedsel’ aan. Hier maakt hij gretig gebruik van: hij sabbelt en speelt er vaak flink op los en moet soms hard huilen als zijn eten op de grond gevallen is. Eten is leuk, dat heeft Joep inmiddels ook ontdekt. Hij eet nu meestal twee keer per dag met ons mee. Voorafgaand aan de maaltijd krijgt hij altijd wat borstvoeding, want ik wil niet dat hij ‘gedwongen’ minder melk gaat drinken in het eerste jaar. In melk zit immers alles wat hij nodig heeft.

Vette hap

Een belangrijk onderdeel van zijn ‘maaltijd’ is vet. Wat groenten en (mager) vlees is allemaal leuk, maar hij moet ook leren vetten te eten. Ik vond het best even puzzelen hoe ik meer vetten kon toevoegen. Hij kan immers nog niet alles eten wat wij eten. Daarnaast reageert hij niet zo heel goed op koemelk; dat hebben vrij veel baby’s, ze groeien hier vrijwel altijd overheen.

Gezond vet

De natuur laat ons zien hoe belangrijk vetten zijn, ook voor baby’s: vanaf de geboorte krijgen baby’s een relatief grote hoeveelheid vet via de moedermelk. Als je moedermelk een tijdje in de koelkast laat staan, zie je dat er een drijvende ‘stevigere’ massa op ligt, een soort room. Hierin zitten veel voedingsstoffen en vitaminen en het levert de nodige brandstof.

Puur en echt eten uit de natuur bevat gezonde vetten. Vetten die je nodig hebt, ook Joep. Zéker als hij, net als wij, gezond koolhydraatarm/keto eet. Zijn lijf heeft vetten nodig voor brandstof, net als wij. En nu, een paar weken verder, heb ik aardig wat dingen gevonden die Joep kan eten en die hij ook erg lekker vindt.

Kokosmuren

Zo geniet hij enorm van speklapjes, kan je het je voorstellen? Ook geven we hem regelmatig avocado, nog in de schil, zodat hij het goed kan vastpakken. Op groenten smeren we vaak wat pindakaas of andere notenpasta (ook belangrijk om de kans op een pinda-/noten-allergie te verkleinen) en eieren geven we in zijn geheel, dus inclusief ‘vette’ dooier, meestal gemaakt als een soort ‘pannenkoekje’ of wafeltje met wat ‘room’ afgeschept van moedermelk.

En dan is er nog… kokosyoghurt. Dat is hier een heuse hit, Joep wordt er altijd erg enthousiast van… Of zeg gerust: wild! Het lukt hem nog niet zo goed zelf de yoghurt op de lepel te doen, dus ik doe het samen met hem. Zijn ongeduld zorgt er regelmatig voor dat de yoghurt in het rond vliegt en we de muren ermee kunnen sausen!

Gedwongen eten

Het consultatiebureau zit er bovenop hoeveel zo’n kleintje dan eet… Hij zou nu toch minstens elke dag een broodkorstje, een paar happen fruit, een babyportie groenten, een half ei of andere eiwitbron én een theelepel olie moeten binnenkrijgen. Volgens de schema’s zou Joep nu al een aanzienlijk deel vast voedsel moeten eten, en al minder melk moeten drinken. Dat houden ze graag precies in de gaten…

Ik hoorde van een andere moeder, met een kind van zes maanden, dat het consultatiebureau haar had aangeraden om water te gaan geven in plaats van melk, zodat haar baby (gedwongen) meer vast voedsel zou gaan eten. Ze kreeg ook het advies om hem brood te gaan geven. Ik viel nog net niet van m’n stoel…

Joep bepaalt

Wij maken ons niet druk over wanneer en hoeveel. Het komt wel: zodra hij er klaar voor is, gaat hij vanzelf meer vast voedsel eten en daaropvolgend minder melk drinken. In die volgorde, en zonder ‘moeten’. Hoeveel hij eet houden wij niet bij, niet voor onszelf, niet voor Joep en al helemaal niet voor anderen. We bieden hem voldoende aan, Joep bepaalt zelf wat hij eet en hoeveel hij eet, alles gaat op zijn tempo.

Nog steeds belandt er meer eten op of om Joep heen, dan dat hij doorslikt. En dat vinden wij helemaal prima. Een ‘eetschema’ bepaalt niet waar onze ‘eigenzinnige’ baby klaar voor is. Veel van ons hebben vroeger door die schema’s geleerd om te negeren wat je lijf zelf vertelt over wat je nodig hebt. Maar Joep mag luisteren naar zijn lijf en wij luisteren naar Joep.

 

Delen