Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 8 MOET JE KIND ECHT BROOD?

BLOG 8 MOET JE KIND ECHT BROOD?

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien. 

Boterhammen 

Het Voedingscentrum en consultatiebureau adviseren ouders om al te beginnen met brood zodra je begint met oefenhapjes. Eerst wat fruit en groente, en zodra je kindje dat doorslikt dan ‘moet’ het brood. Eventueel met wat (moeder)melk, zodat het zacht wordt. En als je kind dan zo’n zeven maanden is en ‘moet’ leren kauwen, dan geef je brood mét korst.

En alsof dat nog niet genoeg is, geef je het liefst ook nog brood als ‘gezond tussendoortje’, naast de lunch. We vinden dat in Nederland heel normaal. Soms weten vaders en moeders nog wel creatief om te gaan met het ontbijt, met een bakje yoghurt, of wat roerei. Maar bijna ieder kind eet tussen de middag een ‘lekkere snelle boterham’!

Brood van levensbelang?

Volgens de bronnen die de instanties hiervoor aanhalen, is volkoren brood belangrijk voor het ontwikkelen van een goede spijsvertering. Het zou essentiële vezels bevatten en belangrijke voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld B-vitaminen en jodium. Joeps vader en ik vinden het uiteraard ook erg belangrijk dat Joep alles binnen krijgt wat hij nodig heeft. Toch maken wij de keuze om Joep geen brood te geven.

Veel mensen weten niet dat brood van nature helemaal geen jodium bevat, maar dat het door de bakker aan het brood wordt toegevoegd. Dit is ooit bedacht omdat ‘wij Nederlanders’ te weinig jodium binnen zouden krijgen… Wie stopt met brood, raden wij bij TheNewFood daarom aan om ook extra zout met jodium te gebruiken in de vorm van LoSalt met jodium, dit levert ook de nodige kalium (zie ons advies).

Maar Joep willen we geen LoSalt geven, omdat hij nog een baby is en het LoSalt dan lastig te doseren is vanwege het kalium.

Jodium en vitamine B

Hoe komt hij dan aan zijn jodium? Zo moeilijk is het niet: Joep heeft uiteraard nog niet zoveel jodium nodig als wij en krijgt met zijn voeding ruim voldoende jodium binnen. Ei bevat veel jodium. Joep eet, net als wij, regelmatig ei; minstens twee keer per week, meestal veel vaker. En hij eet, net als wij, één of twee keer per week vis, ook een goede jodiumbron.

Vis bevat daarnaast nog zoveel meer, waaronder veel (verschillende) vitaminen B. Net als vlees, dat ook veel goed opneembare vitamine B bevat. Daar kan geen brood tegenop! Sterker nog: de kans dat Joep tekorten op gaat lopen is groter als we hem wel brood geven! Want de granen waar brood van gemaakt wordt, zoals tarwe, bevatten veel fytinezuur, wat mineralen aan zich bindt, waardoor je lijf die stoffen niet meer kan opnemen uit de voeding. 

Vezels

Een ander argument voor brood zijn de ‘onmisbare vezels’. Maar vezels uit granen zijn geen essentiële voeding, dat wil zeggen dat ze niet onmisbaar zijn voor je gezondheid. Een gezond koolhydraatarm/keto menu is rijk aan vezels uit andere bronnen, zoals allerlei groenten, bosvruchten, noten en zaden. Voor je lijf meer dan voldoende, ook voor je darmen. Joeps darmen werken uitstekend.

Toen hij nog enkel moedermelk dronk, had hij geen last van zijn darmen en had hij keurig in zijn ritme ontlasting. Nu hij begonnen is met vast voedsel, maar zonder het brood, gaat het nog steeds prima. Graag besparen wij hem bovendien de klachten die veel mensen krijgen door het eten van vezels uit granen, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en ‘het zuur’. En alle ellende die gluten en granen kunnen veroorzaken.

Feestelijke (baby)maaltijden

Joep mag gewoon puur en echt eten met ons mee-eten, ook met de lunch! Net zo makkelijk. De ene dag is dat een roereitje of omelet, de andere dag een salade, maar dan voor Joep zonder de sla zelf, want slablaadjes krijgt hij nog niet weg. Gelukkig zijn de mogelijkheden eindeloos, waardoor ook we lunchen nu nog leuker vinden!

We pakken er tegenwoordig regelmatig de ontbijt&lunch-special bij voor weer nieuwe inspiratie. Van ons mag voor Joep iedere maaltijd een feestje zijn, net als voor onszelf! Het is toch ook veel leuker als hij niet zijn leven lang iedere dag die saaie boterhammen hoeft…

 

Delen