Selecteer een pagina

BLOG 32 Genegeerde gerechten

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt.

Favorieten

Het is herfstvakantie en de heren zijn een weekje thuis. Senn wil helpen koken én hij wil zelf het gerecht kiezen. Om het niet te lastig te maken geef ik hem de stamppotspecial. “Kies maar wat uit en wat jij kiest gaan we maken.” Hij kijkt mij wat wantrouwend aan. Hij kent me inmiddels ook wel en weet wanneer het gerecht wat hij uitkiest mij niet aanstaat, dat we het dan niet gaan eten.

Het kost me moeite om gerechten te kiezen waarvan ik vooraf al denk dat het niets is. En dat weten de jongens precies. Ik heb alle boekjes van TheNewFood, maar als je me vraagt of ik alles al eens een keer heb gemaakt, is dat niet het geval. Ik heb zo mijn favorieten en blijf een beetje bij dezelfde dingen hangen. Heel af en toe probeer ik wat anders. Wanneer het in de smaak valt, komt het er op ons lijstje bij.

Practice what you preach

“Beloof je dat echt?” vraagt Senn. Ik beloof hem dat hij mag kiezen en ik me er niet tegen zal verzetten. 10 seconden later weet hij wat hij graag wil maken; stamppot spruitjes met walnoten. Deze heb ik zelf altijd overgeslagen omdat de combinatie mij niet aanstaat. Het kost me moeite om enthousiast te reageren, maar ik doe mijn best: “Oke leuk, maak jij een boodschappenlijstje? Dan gaan we zo naar de winkel om alles te halen.”

Mijn gezicht verraadt me en Vinz merkt streng op: “Tegen mij zeg je altijd dat ik alles moeten proberen omdat ik het vast lekker vind. Nou, dan mag je zelf ook wel wat enthousiaster zijn.” Oef, die opmerking is raak. Hoe vaak heb ik wel niet op Vinz ingepraat in de hoop dat hij meer verschillende dingen ging eten. Het heeft wel geholpen trouwens, want inmiddels probeert hij alles.

Volleerde boodschappenhulp

Als het boodschappenlijstje klaar is, gaan we de boodschappen doen. Ik blijf dit zulke gezellige momenten vinden. Senn geeft duidelijk aan alles zelf te willen doen in de winkel. Ik loop er braaf achteraan en bemoei me nergens mee. Systematisch werkt hij zijn lijstje af, dit doet hij écht heel netjes alsof hij het wekelijks doet.

Als Senn opmerkt dat er geen vlees op zijn lijstje staat, vraagt hij of hij er rookworst bij mag pakken want dat is wel lekker en maakt het helemaal af. Senn is een échte vleeseter en vindt dat er bij het avondeten vlees hoort te zijn. Eenmaal thuis gaan we samen de keuken in. Hier is mijn hulp duidelijk ook niet gewenst: “Nee mam, ik wil zelf leren koken zodat ik het later ook alleen kan.”

Zelf koken

Ik spreek met Senn af dat hij me roept wanneer hij hulp nodig heeft. Ik pak mijn boek en ga lezen op de bank. Wat vind ik het lastig om me er niet mee te bemoeien, maar ik wil hem ook zijn gang laten gaan. Hij mag dit zelf leren, ervaren en ontdekken. Ik richt me zo goed als het kan op mijn boek. Af en toe werp ik een steelse blik de keuken in; het is zo leuk om te kijken hoe hij zo zijn best doet.

Met sommige stappen zoals het afgieten heeft hij mijn hulp nodig, maar de rest lukt prima zonder mij. Tussendoor moet hij natuurlijk proeven of alles naar wens is, ik hoor de ene “oeh dit is echt lekker” na de andere uit de keuken komen.

Verrassend lekker

Als we aan tafel zitten observeert Senn ons met een gespannen snoetje. “Vinden jullie het lekker?” “Lekker? Nee, het is heerlijk Senn! Wat heb jij dit goed gemaakt.” Vol trots vertelt hij hoe hij het heeft gemaakt en wat er allemaal inzit. Hij benadrukt ook nog eens dat ik dacht dat het niet lekker zou zijn en het daarom nog nooit had uitgekozen.

Eigenlijk heel erg jammer dat ik dit niet eerder heb gemaakt, want het is écht verrassend lekker. Ik sta er soms van te kijken hoe de combinaties aan producten in de boekjes, wat dus niet mijn keus zou zijn, zo samen gemixt toch een heerlijk gerecht oplevert. Senn merkt nog even fijntjes op: “Ik denk dat wij alles uit de boekjes lusten hoor mam, het is gewoon een kwestie van proberen.”

Genegeerde gerechten

We komen al pratend op het idee om elke week minstens één ‘genegeerd’ gerecht te gaan maken; dus iets wat we steeds overslaan omdat ik denk dat het niks is. Vinz besluit dat hij deze week ook een genegeerd gerecht wil koken. “Ik ga pizza maken, pizza Hawaï, want dat had je nog beloofd mam.” Maar volgens Senn is pizza geen genegeerd gerecht; we eten immers regelmatig de pizza uit de ovenspecial.

Vinz antwoordt verontwaardigd: “Pizza Hawaï is heus wel een genegeerd gerecht want we hebben het nog steeds niet gehad. En Matty zegt dat jij en ik gerust wat verse ananas mogen. Dat zei ze trouwens al weken geleden, Senn!” Hij is vastbesloten en voor ik het in de gaten heb zit Vinz al met de ovenspecial en pen en papier aan tafel om een boodschappenlijstje te maken voor de genegeerde pizza Hawaï.

Delen