Selecteer een pagina

BLOG 5 – Doen de jongens mee?

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood en viel 60 kilo af (lees hier haar verhaal). Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens. Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt. 

Het antwoord op dé vraag…

Na mijn uitgebreide uitleg over wat wel en niet gezond eten is, heb ik de vraag gesteld of de jongens met mij mee zouden willen gaan eten. Ze vallen beiden stil. Ik zie de onrust bij Vinz toenemen. Hij draait wat heen en weer op zijn stoel en is stil. Er gebeurt van alles in dat koppie van hem. Ik zie het aan zijn houding, aan de blik in zijn ogen; het is veel wat er nu door zijn hoofd heen schiet.

Senn zit er juist stralend bij. Ik verwacht van hem alleen maar enthousiasme. Hij heeft me al vaker verteld dat hij is geboren om mij gezond en fit te maken. Een kleine gezondheidsfreak die enorm van sporten houdt en van zijn ‘atletische’ lichaam. Het zat er al vroeg in bij hem en dat terwijl zowel Dave als ik beiden helemaal niet zo sportief zijn.

Tranen

Ik vraag Vinz of hij me kan vertellen wat er nu gebeurt. De tranen rollen over zijn wangen en dan komt het hoge woord eruit; dan mag ik nooit meer snoep en ook geen friet; en ik hou zo van friet! Ik had deze reactie verwacht. Vinz is erg van zijn vaste gewoontes. De gewoontes van een snoepje als hij uit school komt, voor het slapen gaan iets lekkers en zaterdag frietdag. Het zit al jaren in zijn systeem en ritme.

Gewoontes en vaste dingen zijn een soort fundament voor hem: wanneer daarin iets verandert, gaat het wankelen. Ik laat hem praten. Hij blijft doorgaan: wat als ik naar een kinderfeestje ga of naar een verjaardag of de verjaardagen op school: dan mag ik niks! Senn probeert heel lief bedoeld Vinz gerust te stellen: “er zijn zoveel lekkere gezonde dingen”. Maar Vinz hoort hem niet en blijft doorgaan met ‘angsten’ opsommen.

Angst

Hij mag dit eruit gooien. Sterker nog, dit mag er ook zijn. Op deze momenten merk ik dat gebarentaal (wat wij hier thuis allemaal gebruiken, omdat de jongens doof zijn) heel handig is, want wanneer Senn weer een peptalk wil houden, gebaar ik naar hem: laat Vinz maar even. Zijn tranen raken me wel. Ergens voel ik me een ‘slechte’ moeder: eerst leer ik ze slechte eetgewoontes en nu wil ik alles weer overhoop gooien.

Maar ik voel een kracht in mezelf en ik weet dat dit ook hen ten goede gaat komen. Het is weer even een moment terug in de tijd, want ik herken deze gevoelens en gedachtes zo goed, ik had ze ook! Voor ik begon met TheNewFood kon ik me ook niet voorstellen dat ik nooit meer zou snoepen. Nooit meer een zak chips soldaat maken, nooit meer… Ik wist toen nog niet wat het me allemaal zou brengen. 

Ik help jou!

Wanneer Vinz klaar is, vraag ik hem of hij begrijpt waarom ik dit voorstel. Vastberaden en vol vertrouwen zegt hij JA. Hij geeft aan dat hij het zelfs fijn vind dat ik hem dit wil leren, maar ook moeilijk. Senn zegt: “Vinz ik help jou” en geeft Vinz een knuffel. Ik benadruk nogmaals dat we het stap voor stap gaan doen. Dat we niet ineens alles gaan ontnemen. Vinz geeft aan dit prettig te vinden. Ook snoepen met kaas en worst ziet hij zitten.

Voor Senn maakt het niet uit want hij wil gezond zijn; hij wil eigenlijk direct starten. Liefst vandaag nog. Waar wachten we nog op? Twee broertjes, maar allebei zo verschillend. Maar wat vullen ze elkaar mooi aan, er zijn momenten dat ik ze achter het behang kan plakken, maar juist deze situaties zijn zo waardevol en puur.

Samen, stap voor stap

Ik leg de boekjes van Matty op tafel en vraag ze of ze alvast willen kijken wat hen lekker lijkt. Ze herkennen veel want ze eten natuurlijk al heel vaak uit de boekjes met mij mee en hebben ook al favorieten. Op frika’s zijn ze allebei al dol en ook op de rundvleessalade uit de zomerspecial. Vinz is dol op de nasi uit de eenpanspecial: hij heeft ‘echte rijst’ nooit heel lekker gevonden. De jongens worden steeds enthousiaster!

Ik voel me zo rijk dat ik dit samen met hun en mijn partner kan gaan doen in alle openheid, eerlijk en respect naar elkaar toe. We willen ze niks opleggen: we willen ze leren wat goed is wat niet goed is waardoor ze hopelijk een stevige basis krijgen voor de rest van hun leven. Ik wil laten zien dat gezond eten ook heel erg lekker kan zijn! Maandag gaan we starten met ons nieuwe avontuur. Wat is dit spannend!

Delen