Selecteer een pagina

BLOG 66 Zestig kilo kwijt, hoe dan?

Nancy (42) startte in januari 2021 met de aanpak van TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en was ze een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Inmiddels eten ook haar zonen Vinz (2011) en Senn (2013) met haar mee. In haar blogs schrijft Nancy over haar ketoreis samen met haar gezin.

Gewoon doen

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik het heb gedaan, zoveel afvallen. “Met de aanpak van TheNewFood”, antwoord ik dan. “Ik ging gewoon de startgidsen volgen! Ik had geen doel of eindpunt, ik ging gewoon op weg.” “Maar hoe dan, hoe krijg ik die knop om?”, is vaak de volgende vraag… “Door het gewoon te doen!”, zeg ik dan. Want ja, het lukte mij door het gewoon te gaan doen. 

Is het echt zo simpel? Ik weet als geen ander dat het natuurlijk niet alleen maar een kwestie van ‘gewoon’ doen is. Misschien wilde ik het ook wel meer dan ooit dat het zou lukken. Want ik was er zo klaar mee, klaar met mijzelf, klaar met mijn gewicht, klaar met het eeuwige willen eten van chips, chocolade en koek. Klaar met het gevoel van paniek als het bijna op was. Klaar met mijn eetverslaving.

Geen honger

En met de aanpak van TheNewFood lukte het mij gewoon. Misschien omdat ik me na 4 dagen al zo anders voelde. Minder uitgeput, helderder en meer aanwezig. Toen ik na een week op de weegschaal ging staan en zag dat ik al wat kilo’s kwijt was gaf natuurlijk dat ook weer een extra motivatie. Maar dat was niet het belangrijkste, er waren ook weken dat ik niet afviel en dan ging ik toch gewoon door. Met vallen en opstaan.

In tegenstelling tot andere afvalmethodes die ik in het verleden had geprobeerd ervoer ik nu geen honger en dat maakte dit echt heel anders. Ja, ik voelde soms wel wat onrust, alsof ik wat miste. Maar dit kon ik opvangen door te gaan wandelen. In het begin gingen de wandelingen moeizaam. Ik begon met één blokje om, maar ik kon steeds verder lopen.

Het gaat niet vanzelf

Ik zal écht de laatste zijn die zegt dat het allemaal vanzelf gaat. Het ging me makkelijk af, maar het was niet altijd makkelijk. Ik heb ook mijn moeilijke momenten gehad en nog soms. Het zijn vooral de periodes van stress, drukte, spanning of de periodes waarin ik ‘gewoon’ even niet lekker in mijn vel zit. Dat blijven triggers voor mij, het blijven ‘gevaarlijke’ momenten.

Al zal ik nu niet meer zomaar naar een zak snoep grijpen, het blijft belangrijk om hier alert op te zijn. En juist dan extra goed voor mijzelf te zorgen. Ik sta nu veel meer stil bij wat ik dan eigenlijk echt nodig heb. In plaats van dat ik meteen toegeef aan die drang om iets in mijn mond te stoppen. En als ik toch echt wil eten dan kies ik voor iets heerlijks uit de boekjes of een extra speciaal ‘bakje vol’.

Voor jezelf kiezen

Misschien is dat wel ‘het geheim’ van hoe het me lukte om die 60 kilo kwijt te raken… Toen ik startte met TheNewFood, toen koos ik voor het eerst echt voor mijzelf, iets wat ik daarvoor eigenlijk nooit deed. Anderen waren altijd belangrijker. Als zij het maar goed en fijn hadden en tevreden waren, daar draaide het altijd om. Het ging nooit over dat ik mijzelf zo graag echt weer beter wilde voelen in mijn vel.

Die knop ging om omdat ik eindelijk koos voor wat IK ZELF nodig had. En dat is niet alleen voor mijzelf de beste keus geweest die ik ooit heb gemaakt, maar ook voor mijn gezin. En uiteindelijk ook voor alle mensen om mij heen.

Delen