Selecteer een pagina

BLOG 67 Jongeren met diabetes 2

Nancy (42) startte in januari 2021 met de aanpak van TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en was ze een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Inmiddels eten ook haar zonen Vinz (2011) en Senn (2013) met haar mee. In haar blogs schrijft Nancy over haar ketoreis samen met haar gezin.

Het tij gekeerd

De laatste weken zie ik steeds berichten voorbijkomen over de toename van het aantal jongeren met diabetes type 2. Kinderen worden steeds dikker en ongezonder. Zulke berichten doen wat met mij. Ik krijg flashbacks over hoe onze lieve Vinz steeds steviger werd. Ik realiseer me: als ik het roer niet had omgegooid, dan was diabetes niet alleen voor mij, maar ook voor mijn kinderen een mogelijk scenario geweest.

Wat ben ik blij dat de jongens nu net als ik keto eten. En trots dat ze het zo dapper zijn aangegaan en doen. Met grote regelmaat krijg ik de vraag hoe ik het bij en met de kinderen heb aangepakt. Hoe zijn zij begonnen met deze leefstijl? Wat heb ik als moeder daarvoor allemaal gedaan? Lees mijn blogs, antwoord ik dan. Want ik vertel in mijn blogs alles over onze reis samen! Begin gewoon bij blog één…

Samen praten over voeding

Wat voor Vinz en Senn heel erg helpend is geweest, is uitleg! Ik had ze daarvoor nooit echt iets verteld over voeding. Ik wist er natuurlijk zelf ook weinig van en kwam niet veel verder dan: je moet wel eten, want maaltijden overslaan is ongezond. Ik deed maar gewoon, zonder er echt bij na te denken. Ik wist dat ik te veel at, maar ik wist niet dat ik het verkeerde at. Ik deed wat ik zelf geleerd had of juist niet geleerd had.

Ik kookte liefst zo snel en lekker mogelijk en veel uit pakjes of helemaal kant-en-klaar. Eten hoorde er gewoon bij, ik realiseerde me nauwelijks dat je lijf vullen iets anders is dan je lijf voeden. Over tussendoortjes dacht ik al helemaal nooit na. Snoepjes, koekjes, chips; dat het allemaal zo slecht is voor je lijf, daar stond ik niet echt bij stil. Dat kreeg ik pas in de gaten toen ik er zelf mee stopte en ik een ander mens werd.

Eten wat ons lijf ziek maakt

TheNewFood heeft mijn ogen geopend. Heeft me bewust gemaakt van hoe belangrijk het is dat je de juiste voeding in je mond stopt. En dat die juiste voeding helemaal niet de voeding is die we allemaal ‘normaal’ vinden. Veel mensen worden ziek van ‘normaal eten’. Omdat het niet meer lijkt op wat we van nature eten. Wat past bij ons lijf. Ik wilde mijn kinderen hier ook bewust van maken.

Ik wilde ze een betere basis meegeven over voeding dan ikzelf had gekregen. Ik nam twee jaar geleden de tijd om een uitleg voor ze in elkaar te knutselen over voeding, over suikers en koolhydraten (zie blog 4). En zo kwam er bij Vinz en Senn een soort van bewustwording. Ik merkte dat het eerst vooral bij Senn ‘aankwam’. Hij wilde steeds meer weten en ik denk dat hij inmiddels de hele site van TheNewFood uit zijn hoofd kent.

Kinderen met diabetes 2

Het bericht in de krant over de toename diabetes 2 onder jongeren print ik uit en we lezen het samen. Op deze manier krijgt alles wat ze de afgelopen jaren geleerd hebben nog meer context. Het wordt ‘echter’. Niet dat ze niet overtuigd zijn; ze voelen zelf aan alles dat deze manier van eten veel beter past bij je lijf. Maar het lijkt me goed om ze te laten zien hoe het ook kan zijn… De jongens schrikken ervan.

We vinden het alle drie verdrietig dat mensen zo de weg kwijt zijn geraakt als het gaat over onszelf voeden. Vinz denkt terug aan hoe hij ‘vroeger’ zelf steeds dikker werd. Hij zoekt een oude foto op en zit er stil naar te staren. Ik vraag wat er in hem omgaat. “Ik zou willen dat ik al die kinderen nu al zou kunnen helpen”, antwoordt hij. “Maar als ik later meester ben, dan leer ik mijn leerlingen alles over voeding!”

Delen