Selecteer een pagina

BLOG 70 Zo’n lieve 10-jarige kok!

Nancy (42) startte in januari 2021 met de aanpak van TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt (lees hier haar verhaal). Ze werd een ander mens, niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Inmiddels eten ook haar zonen Vinz (2011) en Senn (2013) met haar mee. In haar blogs schrijft Nancy over haar ketoreis samen met haar gezin.

Alles loopt in de soep

Het is woensdag en zo’n typische dag waarop alles wat mis kan gaan ook misgaat. Ik laat het een na het andere uit mijn handen vallen, een afspraak start twintig minuten te laat, waardoor een volgende afspraak niet door kan gaan. En als ik na mijn trouble-ochtend denk even te kunnen ontspannen tijdens een wandeling met Charlie, springt hij in een smerige sloot.

Charlie is zich van geen kwaad bewust en heeft ervan genoten. Tevreden en kwispelend loopt hij mee naar huis. Hij ziet er niet alleen vies uit, maar stinkt ook enorm. Ik voel me gestrest, hij moet gewassen worden. Maar waar haal ik die extra tijd vandaan? Senn komt bijna thuis uit school, ik had de lunch al in de oven willen hebben.

Samen lunchen

Op woensdagmiddag is Senn altijd vrij, een gezellig moment van de week omdat wij tweetjes dan samen lunchen. Het is erin geslopen dat we dan iets warms eten; pannenkoeken, omelet, uitsmijter of een pizza ei. Voor vandaag staat Italiaans ei met worst uit de kerstspecial in mijn weekplanning. We vinden dit echt heerlijk. Maar nu heb ik dus geen tijd om het te maken.

Eenmaal thuis laat ik Charlie in de tuin en plof ik zelf eerst neer met een kop thee. Ik zucht een paar keer diep en besluit dat ik eerst Charlie ga wassen en daarna voor Senn en mij een makkelijke lunch maak. Als ik Charlie aan het wassen ben en Senn thuiskomt moet hij direct lachen; “Is hij weer in de sloot gesprongen?” Senn ziet mijn gestreste blik en zegt lief: “Mam, je weet toch dat ik geboren ben om jou relaxt te maken?”

Relaxt

Ik glimlach, ook al kost het moeite. Mijn lieve Senn, die altijd alle tijd voor alles neemt, die geen gejaagd of gestrest gevoel kent, die zich niks aantrekt van tijdsdruk of een overvolle agenda. Die gewoon op zijn gemak zijn ding blijft doen.  Senn pakt wat te drinken en vraagt: “Is het eten al klaar?” Als ik nee zeg en uitleg waarom, zegt hij direct: “Dan maak ik een lunch, mag dat?”

Toen ik startte met TheNewFood leerde ik zelf eigenlijk pas écht koken. Vinz en Senn leren het gelukkig nu al. Regelmatig koken we samen of kiezen ze een recept uit de boekjes die ze helemaal alleen maken. Ik ‘bemoei’ me er in principe niet mee. Iets wat ik in het begin erg lastig vond, maar het gaat me steeds beter af. Het lukt me nu zelfs om te genieten van het feit dat ik niet hoef te koken.

Scrambled eggs

Senn duikt de koelkast in. Hij kijkt in de groente bak en vraagt of hij ‘halve’ groentes mag gebruiken. Er ligt nog een halve broccoli, courgette en een half bakje champignons. “Leef je uit Senn, je mag gebruiken wat je wil”, roep ik, terwijl ik nog steeds bezig ben met Charlie wassen, wat een heel karwei is. Als ik hem eindelijk schoon heb en aan het afdrogen ben, roept Senn dat onze lunch klaar is.

Trots vertelt hij dat hij scrambled eggs heeft gemaakt met broccoli, courgette, champignons, lente-ui, spekjes, knoflook en paprikapoeder. Hij serveert het op een bedje van sla met wat tomatenketchup erover om het af te maken. Het ziet er heerlijk uit en zelfs de keuken heeft hij netjes achter gelaten. Ik krijg er tranen van in mijn ogen, wat ben ik trots op hem!

Restjesdag

Daar staat hij dan, mijn tienjarige grootste vriend met zijn zelfgemaakte overheerlijke keto-lunch! Ik overlaad hem met complimenten en maak snel een paar foto’s van onze lunch. Senn glundert. Wat had ik achteraf graag gewild dat ik zijn koppie had vastgelegd op de foto! Als we samen zitten te smullen merkt Senn op: “Eigenlijk heb ik nu een beetje hetzelfde gekookt met de restjes zoals jij vaak doet, hè mam!”

Hij heeft gelijk; ik maak nu regelmatig ‘ei met restjes’ maaltijd om de koelkast op te ruimen, of ik maak er quiches van voor de lunch. Daardoor gooien we nooit meer eten weg, wat voor we keto aten wel anders ging, moet ik eerlijk bekennen. Ik kon toen eigenlijk helemaal niet koken, ik wist niet zo goed iets te verzinnen met restjes. Gelukkig weet Senn al op zijn tiende hoe je moet koken en dan nog gezond ook!

 

Delen