Selecteer een pagina

BLOG 71 VECHTEN OM STARTGIDS 3

Nancy (42) startte in januari 2021 met de aanpak van TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt (lees hier haar verhaal). Ze werd een ander mens, niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Inmiddels eten ook haar zonen Vinz (2011) en Senn (2013) met haar mee. In haar blogs schrijft Nancy over haar ketoreis samen met haar gezin.

Keuzestress

Zodra het nieuwe boek van Matty (startgids deel 3) in de brievenbus valt is het een ‘gevecht’ wie hem als eerste mag. Vinz en Senn kunnen niet wachten om de recepten te bekijken en ze willen allebei eerst. Uiteindelijk besluiten ze om het nieuwe boek samen door te bladeren. De ene “Ooh die wil ik proberen!”, “Die lijkt mij lekker!” en “Nee, die dan!” vliegen om mijn oren. Vrijwel alles willen ze uitproberen.

Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Ik krijg er meteen zin om van alles te gaan maken, leuk ook om een weer eens wat nieuws te gaan koken. Ik geef beide heren de opdracht om een recept te kiezen wat ze aankomende week willen uitproberen en ook Dave en ik kiezen een gerecht uit. Dat is nog geen gemakkelijke opgave, want er staat zoveel lekkers in.

Gevulde pannenkoeken

Vinz is als eerste met zijn keus, vol overtuiging roept hij dat hij de pannenkoek met Indisch gehakt en pindasaus wil uitproberen, dat ziet er zo lekker uit! Ik moet even slikken; wij hebben nog nooit gevulde pannenkoeken gegeten, ik sloeg die recepten altijd over. In mijn hoofd is dit namelijk geen combi. Ik probeer Vinz op andere gedachten te brengen. “Kijk Vinz, dit ziet er ook lekker uit,” zeg ik, wijzend op de Fu Yong Hai.

“Dan kies jij die toch mam?”, reageert Vinz. Oei, jammer, mijn plan mislukt. Dan zal ik moeten accepteren dat we deze week écht gevulde pannenkoek gaan eten. Tot mijn schrik kiest Senn voor de gehaktrollen ovenschotel, dat zijn dus ook gevulde pannenkoeken! “Mam zullen we het woensdagmiddag maken? Dan kan ik helpen” vraagt Senn. Dat lijkt me heel gezellig, dus die afspraak staat.

Rijsttafel

Als Dave thuiskomt van zijn werk snelt Senn naar hem toe met het nieuwe boek in zijn hand, nog voor hij goed en wel binnen is. “Papa papa, jij mag ook een recept kiezen”. Hij laat zijn vader enthousiast zien wat voor lekkers er allemaal in de nieuwste startgids staat. Dave wordt net als ik helemaal blij van de rijsttafelgerechten die erin staan. Chinees, we hebben er altijd al van gehouden.

We aten het vroeger regelmatig, maar nu zijn we al jaren niet meer bij de chinees geweest. Dave stelt voor om de aankomende weken alle rijsttafel recepten uit te proberen. Hij wil beginnen met de kip ketjap met bloemkoolrijst. Zelf besluit ik om deze week voor de Fu Yong Hai te gaan. Ondanks dat ik dit van de chinees nooit lekker heb gevonden ben ik er nieuwsgierig naar, het ziet er heerlijk uit in het boek.

Nummer één lunch

We kijken er alle vier naar uit en kunnen haast niet wachten tot het maandag is en we de pannenkoek met Indisch gehakt en pindasaus eten die Vinz heeft uitgezocht. Vinz en Senn zijn op het moment zulke goede eters dat ik twijfel of ze wel genoeg aan 1 pannenkoek hebben, ik maak er voor de zekerheid wat meer. Als we eenmaal aan tafel zitten, houdt Vinz nauwlettend in de gaten wat we van zijn keuze vinden.

“Oooh, dit is zo lekker”, slaakt Vinz zelf als eerste uit. En we vinden het allemaal heerlijk! De atjar maakt het gerecht helemaal af. Ook ik geniet, ik ben in één keer overtuigd en heb meteen zin om vaker pannenkoeken met vulling te proberen! Het blijkt dat 1 pannenkoek voor elk van de jongens meer dan voldoende is. We hebben pannenkoeken over, maar dat is geen probleem, het lijkt me koud ook heel lekker.

De jongens krijgen de rest mee naar school. Ik bestrijk de pannenkoeken eerst met de satésaus, schep het gehakt erop, verdeel de atjar erover en rol de pannenkoeken op als een wrap. “Mam maak je de volgende keer ook extra, zodat we het dan weer mee kunnen nemen naar school?”, roept Vinz als hij thuiskomt. Het is meteen een regelrechte hit! Dit is voor nu zonder enige twijfel zijn nummer één lunch. 

Zelf gemaakt

Voor woensdag staat de gehaktrollen ovenschotel op het menu, die ik samen met Senn ga maken. Het lukt hem steeds beter om zelf pannenkoeken te maken en daar hebben we er nu wel een aantal van nodig. Senn bakt de pannenkoeken en ik begin vast met het gehaktmengsel. Als de ovenschotel klaar is zet Senn hem samen met mij vol trots op tafel.

“En en en, hoe vinden jullie het?” vraagt hij ongeduldig. Vinz vindt het verrukkelijk, Dave laat weten dat hij het erg lekker vindt en ook ik vind het heerlijk. Maar Senn smult het hardste van ons allemaal. “Eten wat ik zelf maak, smaakt altijd zó goed!”, roept hij tussendoor. Senn verklaart de ovenschotel meteen tot zijn favoriet op dit moment. “Mam, binnenkort ga ik het helemaal alleen maken!”, kondigt hij aan.

Zoetzure saus

De volgende dag is het tijd voor ‘mijn’ Fu yong hai. Ik ben echt heel erg nieuwsgierig naar dit gerecht. Tijdens het koken blijf ik maar ‘proeven’ van de saus, zo lekker vind ik het. Als ik bezig ben met de omelet hoop ik dat ik het heel kan laten en in een keer om kan keren, het is onbegonnen werk, dit had ik niet eens moeten willen. Er staat ook niet voor niks in het recept: ‘schep af en toe wat stukken omelet om’.

Het is zo’n perfect lekkere combinatie. Ik ben onder de indruk.  Ik zie Vinz en Senn ook smullen. “Ik vind tot nu toe alle gerechten echt super super super lekker mam.”, zegt Senn. We komen tot de conclusie dat we dit allemaal vinden en dan is onze testweek nog niet eens afgelopen!

Kip ketjap

Zondag is Dave zijn kip ketjap aan de beurt. Ik heb eerder zelf wel eens geprobeerd keto kip ketjap te maken, maar dat was het dan toch niet helemaal qua smaak. Ik ben daarom superblij met de kip ketjap van Matty in het nieuwe boek, want dit recept is echt heerlijk! Dave is er ook van onder de indruk. Nog een blijvertje dus die absoluut vaker terug zal komen bij ons op tafel. 

Allemaal zijn we blij verrast en we voelen ons op een bepaalde manier ook wat verwend door al die nieuwe heerlijke recepten. We spreken met elkaar af dat we de komende tijd elke week twee gerechten uit het nieuwe boek kiezen. Totdat we élk recept hebben uitgeprobeerd. Ik kijk ernaar uit en geniet er ook enorm van om dit samen met Vinz en Senn samen te gaan doen en om ze te zien genieten. 

 

Delen