Selecteer een pagina

BLOG 72 Bewust kiezen voor keto

Nancy (42) startte in januari 2021 met de aanpak van TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt (lees hier haar verhaal). Ze werd een ander mens, niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Inmiddels eten ook haar zonen Vinz (2011) en Senn (2013) met haar mee. In haar blogs schrijft Nancy over haar ketoreis samen met haar gezin.

Zelf weten

De laatste weken heb ik regelmatig discussies met Vinz over de Mac. Hij wil er na school heen, want iedereen doet dat, iedereen mag dat. Ik ben een stomme, onredelijke moeder. Hij mag toch zelf wel weten wat hij met z’n geld doet? Hij heeft helemaal gelijk! Natuurlijk geven wij tips en adviezen als we zien dat hij, in onze ogen, iets onbenulligs wil kopen. Maar uiteindelijk ligt de keus bij hem zelf.

Nu hij naar het voortgezet onderwijs gaat, krijgt hij meer zakgeld. We storten elke maand een bedrag op zijn bankrekening, wat hij vrij kan besteden. Zijn pinpas heeft hij sinds die tijd in eigen beheer. In het begin was ik bang dat hij, met een supermarkt, fastfoodketens en een winkelcentrum vlak naast zijn school, regelmatig eten zou gaan kopen. Maar dat gebeurde niet. Hij had genoeg aan zijn keto-lunchtrommel.

Keto-lunch

Vragen over zijn lunch heeft hij niet tot nauwelijks gehad. Op het voortgezet onderwijs zijn ze er niet mee bezig wat de ander eet. Het speelt ook wel mee dat de sfeer van de school erg uitstraalt: jij bent jij en je mag jij zijn. Het open in gesprek blijven over verleidingen en groepsdruk levert ons gezin ook veel op. Alles is bespreekbaar. Ook al maak je een keer een verkeerde keuze, het hoort bij het ontdekken.

Beide jongens weten wat het met hun lijf doet als ze veel koolhydraten en suikers gaan eten en juist daardoor kiezen ze daar zelf bewust niet voor. Nu ik dit schrijf, kijk ik naar hem; onze lieve Vinz. Wat heeft ook hij een ander leven gekregen door anders te gaan eten. Met zijn bijna 13 jaar weet hij wat hij wil, hoe hij het wil en waarom hij het zo wil.

Langs de Mac

En toch is hij natuurlijk ook ‘gewoon’ een puber die regelmatig met zijn moeder in discussie gaat. Vanmorgen begon hij weer over de Mac en dat hij er na school heen wilde. Ik vind dat dan lastig, maar kan het tegenwoordig loslaten. Het zegt al zoveel dat hij het eerst vraagt. Natuurlijk wil hij dingen doen met zijn vrienden! We bespreken het wel, maar zonder de nadruk op eventuele eetkeuzes te leggen.

Hij mag daarin zijn eigen keuzes maken en dat weet hij. Hij weet wat hij daar kan eten, zoals een hamburger zonder broodje en eventueel een salade erbij. Maar zelfs als hij iets anders wil eten, dan is dat aan hem. Als hij ’s middags thuis komt, kan ik het toch niet laten om te vragen wat hij bij de Mac heeft gegeten. “Ik ben niet mee geweest met de anderen, ik had geen trek”, antwoordt hij nuchter. Ik vind het knap!

Bewuste keuze

Hij heeft zo’n duidelijk doel voor ogen en blijft daarin trouw aan zichzelf. Wat anderen denken en vinden is voor hem niet zo belangrijk. Natuurlijk raakt het hem soms, maar hij verandert daardoor niet van mening. Vinz weet wat verkeerd eten met hem en zijn lijf doet en dat is pure winst waardoor hij hele bewuste keuzes maakt. Hij blijft ook bij zijn keuzes: nee is nee en ja is ja bij hem.

Daarin is hij heel erg daadkrachtig maar ook standvastig. Ik kan daar alleen maar heel veel bewondering voor hebben. Soms wil ik van de daken schreeuwen hoe trots ik op Vinz en Senn ben.

 

Delen