Selecteer een pagina

Ook mij is het in het begin gebeurd dat ik ineens koekjes en chips ging eten. Dat ‘overkwam’ me gewoon, zo voelde dat. En achteraf had ik dan zo’n spijt. Vond ik het zo zonde. Ik voelde me ook meteen weer zo opgeblazen, had direct weer last van brandend maagzuur en hoofdpijn. Ik heb dat snel afgeleerd.

Als het bij jou een keer misgaat, als je het niet hebt kunnen winnen van de verleidingen, maak er dan geen drama van. Ga jezelf niet kwellen met waarom-vragen. Je bent niet stom of slecht. Wees lief voor jezelf en sta jezelf toe om de draad weer op te pakken. Hoe eerder je dat doet hoe makkelijker je het jezelf maakt.  

Wil je doorgaan?

Probeer dus weer direct verder te gaan met waar je was gebleven. Gewoon oppakken en doorgaan. Je wilt immers doorgaan?  Of is je koolhydratenuitstapje je zo goed bevallen dat je besluit dat koolhydraatarm eten niets voor jou is? Dat kan en mag ook natuurlijk, jij kiest. Maar stel die keuze niet uit. 

Wacht niet tot maandag, overmorgen of zelfs morgen. Ieder uur dat je langer wacht wordt het moeilijker om de knop weer om te krijgen. 

Welkom terug aan boord

Stap snel weer op die trein als je besluit aan boord te willen blijven! Je bent meer dan welkom! Onthoud vooral dat het makkelijker wordt na een paar weken. Dan komt er eetrust en trekken die koolhydraten niet meer zo aan je. Dan heb je die cravings niet meer steeds.

Maar daar kom je alleen als je niet af en toe smokkelt. Vergelijk het met stoppen met roken. Als je dan toch een sigaretje opsteekt dan maak je het jezelf zoveel moeilijker. Dan moet je steeds weer opnieuw stoppen: wat een ellende! Niet smokkelen is veel liever voor jezelf.

Het stemmetje in je hoofd

Hoe kan dat je nou zomaar ‘overkomen’? Komt het door dat stemmetje in je hoofd dat zegt: voor één keer kan toch wel?  Of: je hebt het nu al een paar weken volgehouden, je verdient die zak chips!

Zo jammer als je daardoor de mist ingaat! Je vindt het achteraf best stom van jezelf. En dan is er wéér dat stemmetje. Niet met lieve dingen, maar dit keer om je uit te schelden: wat een loser ben je dat je niet hebt volgehouden! En: je kunt ook niets! Wat ben je zwak en dik en stom… Je herkent dit vast.

Je zou het niet zeggen, maar dat kritische stemmetje is vooral bezorgd om je, het wil graag dat je je altijd goed voelt. Daarom ‘mag’ je zoveel. Of helpt het mee om je uit te schelden als je spijt hebt. 

Het stemmetje houdt er geen rekening mee dat je hele voornemen in duigen valt als je koekjes gaat eten. En dat je daar spijt van krijgt en verdrietig van wordt. Misschien kun je het stemmetje geruststellen. Laten weten dat je dit graag wilt volhouden juist omdat je goed voor jezelf wilt zorgen. Dat helpt echt! 

Liever voor jezelf

Als je eenmaal in de gaten hebt hoe ‘hard’ en kritisch je naar jezelf toe bent, en hoe dat stemmetje je daarbij helpt, dan kun je dat veranderen. Ik heb geleerd om liever en zachter voor mijzelf te zijn. Vroeger was ik vaak boos op mijzelf, streng en hard. Nu ben ik steeds milder. Ik sta mijzelf toe te zijn zoals ik ben.

En ik mág moeilijke dagen hebben. Ik mág ook even niets doen, ik mág fouten maken, ik mág het even niet meer weten. Ik mág verdrietig zijn, teleurgesteld, of me gekwetst voelen. Ik mág huilen als ik dat nodig heb. En doordat dat allemaal mag bestaan gaat het ook weer over zonder dat ik de weg kwijtraak.

Ik ben ook milder en liever voor mijzelf als ik in de spiegel kijk. Vroeger kon ik mijzelf zo afkraken, ‘uitschelden’, pijn doen. Dat doe ik niet meer. Nee, ik heb niet dat perfecte slanke lijf wat ik zou willen. Maar ik bén goed genoeg. Altijd! Precies zoals ik ben. Net als jij altijd goed genoeg bent zoals je bent. 

Tips voor moeilijke momenten

Mijn ervaring is dat moeilijke momenten er niet ‘zomaar’ zijn. Vaak is er een aanleiding en als je dat eenmaal doorhebt, welke van deze dingen bij jou spelen en je ‘doen wankelen’, dan kun je jezelf beter helpen door een misstap vóór te zijn. Dit kunnen van die ‘gevaarlijke’ momenten zijn:

Als je moe bent en geen zin hebt om te koken
Zorg dat je áltijd eten in huis hebt voor dit soort momenten! Vries extra porties van gerechten in, de ovenschotels en eenpansgerechten zijn daar heel handig voor. Zorg ook dat je worst, kaas, blikjes tonijn en dat soort dingen op voorraad hebt. Dat kun je ook prima nemen als maaltijd. En ga als het even kan geen boodschappen doen als je moe en hongerig bent, want dan roepen die koekjes nóg harder!

Als je verdrietig bent of boos
Typische momenten waarop je snel naar eten grijpt om ‘af te reageren’. Om je te troosten. Zorg dat je een noodplan hebt. Wat ga je eten op zulke momenten? Kun je jezelf toestaan om gewoon te gaan zitten met een stapel zakdoeken en te huilen? Niet vechten tegen deze gevoelens, maar accepteren dat ze er zijn.

Als je niet thuis bent
Bereid je goed voor! Waar ga je heen? Wat kun je daar eten? Of neem je zelf iets mee? Koop je iets onderweg? Maak een plan dan hoef je straks niet te gaan kiezen als het lastig wordt! Houd er rekening mee dat dit momenten zijn waarop dat stemmetje het graag makkelijk wil maken voor je en je misschien probeert over te halen om ‘gewoon’ een patatje of een broodje te nemen.

Uit eten of eten bij vrienden en familie
Ook hier geldt weer: maak een plan! Besluit vooraf hoe je het gaat aanpakken, lees ook de tips op de site. Kies voor jezelf en houd je vast aan eten wat goed voor jou is. Laat je stemmetje je niet overhalen met één of andere smoes, om gewoon mee te eten (zoals: ongezellig, onbeleefd, anderen tot last enz.). Houd hem in de smiezen, dit zijn gevaarlijke momenten!

Als je je eenzaam voelt 
Misschien wel het moeilijkste om mee om te gaan als je je zo alleen en verloren voelt. Jouw ‘stemmetje’ zal er alles aan doen om jou ervan te overtuigen dat chips en koekjes je beste gezelschap zijn. Waarom niet? Niemand ziet het immers? Niemand die het weet! 

Probeer ook nu lief voor jezelf te zijn en maak het jezelf niet te moeilijk. Zorg dat je voldoende makkelijke snelle koolhydraatarme hapjes in huis hebt. Misschien kun je iemand bellen of appen? Zorg dat je support hebt op dit soort momenten, als dat kan. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een startgroep (link hieronder)!

Als je honger hebt
Honger kun je voorkomen en dat moet ook, want dit is geen hongerdieet gebaseerd op te weinig eten. Zorg dat je maaltijden altijd goed verzadigen, dat je echt eet tot je vol zit. Dan heb je tussendoor geen honger en niets nodig. Eet voldoende vetten.

Als je veel stress hebt
Is er van alles aan de hand in je leven? Andere mensen die je hulp nodig hebben? Veranderingen? Spelen leuke, spannende of verdrietige dingen? Voel je de druk? Stress kan veel doen met je lijf. Bepaalde hormonen reageren op stress, ze verhogen je bloedsuikers en maken je hongerig.

Voed jezelf juist nu goed! Zorg voor verzadigende maaltijden. Dit is geen periode om bijvoorbeeld te starten met vasten. Wees lief en mild voor jezelf, maar geef het stemmetje geen ruimte om je van je pad af te brengen. Want juist nu heb je het nodig om goed voor jezelf en je lijf te zorgen, met échte pure voeding.

Een liefdevol moment voor jezelf

Op al die lastige momenten kun je ook proberen een kort moment voor jezelf te nemen. Helemaal voor jou alleen. Zoek een rustig plekje op, desnoods op het toilet als het nergens anders kan. Ga zitten en geef jezelf een schouderklopje en houd jezelf even vast…. Zeg tegen jezelf: alles is goed, ik ben oké.

Haal een paar keer diep adem. Adem in door je neus en voel hoe de adem door je neus gaat. Adem uit door je mond, adem zo ver uit als je kunt. Laat alles maar los. Je verdriet, je zorgen, je eenzame gevecht. ♥ 

Troosteten

Je kunt ook koolhydraatarm troosteten. Zo kunnen een paar koppen warme chocomelk (STARTGIDS) met flink veel slagroom erop wonderen doen. Dat is troosteten zónder schuldgevoel! Probeer het eens! 

 

KUNNEN WE JOU HELPEN?

STARTGROEP Wil je samen met anderen starten en elkaar steunen en motiveren? Je kunt je aanmelden voor een startgroep, dit zijn groepjes van maximaal 10 mensen die contact hebben via WhatsApp en allemaal op dezelfde dag starten met de weekmenu’s. Meer informatie.

PERSOONLIJKE BEGELEIDING Wij kunnen je ook persoonlijk hulp bieden, als je wel support wilt maar een startgroep niet jouw ding is. Verpleegkundige Lara Schalk kan je begeleiden. Meer informatie.

VERDER LEZEN

Koolhydraararm/keto rond een operatie

  Kun je rond een operatie vasthouden aan een koolhydraatarme/keto aanpak? Moet je het aangeven? Moet je ergens op letten? Antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel, waarbij ik ook gebruik heb gemaakt van de expertise van specialist dr. Zoë Harcombe. We...

Marleen heeft weer een gezonde bloeddruk!

Marleen (53 jaar) kwam vorig jaar voor controle bij de huisarts. Het bleek dat haar bloeddruk weer hoger was geworden en dat ze een derde tablet moest gaan slikken. Volgens haar huisarts was er geen ontsnappen aan. Ze moest er maar mee leren leven. Toen ze naar de...

Afvallen na een gastric bypass

Heb jij een gastric bypass gehad? En gaat het afvallen moeizaam, terwijl je toch nog wat kilo’s kwijt wil? Of ben je weer aangekomen? Twijfel je of de koolhydraatarme/keto aanpak ook geschikt is voor jou? En hoe pak je dit dan aan? Zijn er bepaalde dingen waar je...

Geen reumaklachten meer en 45 kilo lichter!

Sabrina (39 jaar) woog 110 kilo en stond al op de lijst voor een maagverkleining, want ze was ten einde raad. Sabrina was altijd al stevig geweest, maar door reumamedicatie kwam ze de laatste jaren nog veel meer aan. "Ik voelde me volgepropt met medicijnen en liep...

Wat doe je bij (tijdelijke) obstipatie

Een koolhydraatarme/keto aanpak is goed voor je darmen! Darmklachten nemen steeds verder af wanneer je koolhydraatarm/keto gaat eten. Maar je lijf en darmen moeten wel even wennen aan deze nieuwe manier van eten. En dat kan gepaard gaan met obstipatie (en soms juist...

 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood