Selecteer een pagina

RIAN BLOG 28 Tapa’s

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG TWEEËNNEGENTIG DINSDAG

Vandaag is het weer weegdag; 91,4 kg! Jeetje in 3 maanden al meer dan 15 kilo afgevallen. Dit had ik nooit durven dromen. Ik kijk zo uit naar het moment dat ik eindelijk na jaren en jaren onder de 90 kg zal zijn. Misschien 1 of 2 weken en dan zou het wel eens zover kunnen zijn.

Yoghurt

Inmiddels denk ik te weten waardoor ik misschien soms wat minder afval. Na te vaak yoghurt eten of teveel kaas denk ik. Beide mag natuurlijk wel, maar ik heb het idee dat ik daarmee minder afval dan wanneer ik een week geen yoghurt en weinig kaas heb gegeten. Of eigenlijk moet ik zeggen, wanneer ik geen kaas tussendoor heb gegeten. Als ik dit namelijk beperk tot de maaltijd is er niets aan de hand.

Koordag

Dinsdag, koordag, is de enige dag dat ik met yoghurt ontbijt. Ik heb nu ook genoeg aan de 3 flinke eetlepels. Voorheen vond ik dat veel te weinig. Het is mijn koordag en ik moet het er dus zeker tot 14.00 uur op doen. Soms heb ik dan ook helemaal geen behoefte aan eten en eet ik dus niet, maar vandaag doe ik dit wel. Het is de derde repetitie van mijn nieuwe koor aCapelle en deze verloopt weer geweldig.

De dames zijn zo ongelooflijk enthousiast en in die korte tijd zingen ze al heel wat nummers driestemmig. Ik ben aan het eind van de repetitie best wel moe, maar ik krijg er ook enorm veel energie van. Ik geniet zo intens en de koordames zeggen dat dit ook aan mij te zien is. Nou dat is ook de wisselwerking hoor. Een dirigent wordt gevoed door het enthousiasme van de koorleden. En daar ontbreekt het beslist niet aan.

Organisatie

Thuisgekomen duik ik nog even in de organisatie van de lunch die we met dit koor op 14 september gaan houden. Omdat we nog steeds de anderhalve meter aan moeten houden is het niet eenvoudig om zoveel dames in een gezellige opstelling te plaatsen. Daarnaast zijn er veel wensen, zoals vegetarisch, geen gluten of koolhydraatarm. Als ik alles niet direct goed bijhoud ga ik fouten maken.

Ik heb dus aangewend om er iedere keer na de koorrepetitie direct even voor te gaan zitten. Vanaf volgende week zal dat dan wel in de avond worden, want vanaf dan heb ik op dinsdag natuurlijk twee koren.

Pompoen

Als ik eindelijk klaar ben, is het al 18.30 uur en wordt het tijd om te gaan eten. Het wordt pompoenblokjes met kip uit de ovenspecial. Dit is zo klaar. De pompoenblokjes haal ik gesneden en wel uit de vriezer en samen met de kip hoeft dit alleen maar even lekker gekruid te worden voor het de oven in kan. Het smaakt ons weer goed, al heb ik spijt dat ik het aangeraden sausje er niet bij heb gemaakt. Zo wordt het geen favoriet.

DAG DRIEËNNEGENTIG WOENSDAG

Zowel Marja als ik staan vroeg op. Marja gaat weer eens naar kantoor en heeft ’s middags de inspectie van het huis van haar overleden broer. Ik ga een dagje uit met een vriendin. Ontbijt met een heerlijk gebakken eitje met spek en kaas. In principe kan ik daar tot het avondeten op teren als het moet. Ik heb geen idee hoe deze dag gaat verlopen.

Voor ik vertrek zorg ik dat ik mijn extra zouten neem. Eerder dacht ik dat zout slecht voor me was omdat ik aanleg voor een hoge bloeddruk heb, maar inmiddels weet ik beter. Sterker nog, ik heb zout nodig! Mijn lichaam levert inmiddels het bewijs, want mijn bloeddruk is al gedaald.

Vrijmarkt

Om 9 uur staat mijn vriendin voor de deur. Vandaag gaan we samen op stap om alsnog haar 65ste verjaardag te vieren. Eerst gaan we naar Walem, waar een grote vrijmarkt is. We struinen wat rond en komen bij een stand die crèmes van dure merken verkoopt voor een prikkie. Ik vraag om iets wat de huid van mijn gezicht kan verstevigen, omdat ik zo aan het afvallen ben. De verkoopster raadt me vitamine E crème aan.

Ik moet mijn gezicht twee keer per dag insmeren met de crème en dan zou mijn huid op den duur steviger moeten worden. “Denk eraan’, zegt ze, “Geen draaiende bewegingen maken, maar alleen van onder naar boven strijken”. Als ik afreken, verbaas ik me over de prijs. Ik betaal er 2,50 voor. Nou, daar kan ik me geen buil aan vallen.

Eiersalade

We hebben behoorlijk wat tijd doorgebracht op de vrijmarkt en het is tijd om iets te gaan drinken en misschien te gaan lunchen. We rijden naar Tiel, waar we een leuk restaurant vinden. We zitten heel even op het terras, maar helaas begint het te regenen en zoeken we een tafeltje binnen. Mijn vriendin heeft wel trek en bestelt een broodje brie met honing en walnoten. Ik besluit voor de gezelligheid mee te doen.

Er staat een broodje met huisgemaakte eiersalade op het menu. Mmmmmm eiersalade dat zou in principe moeten kunnen, al weet ik niet precies wat er in zit. Ik vraag of hij in plaats van met brood met een paar blaadjes sla geserveerd kan worden en dat is geen enkel probleem. Ik zeg er nog bij dat het slechts een klein hapje moet zijn en het wordt dan ook een klein schaaltje, waar ik heerlijk van smul.

Tiel

Daarna gaan we shoppen in Tiel. Er zijn veel winkeltjes die echt anders zijn dan bij ons in de buurt en dat maakt het extra leuk. Ik scoor een jurk in maat L en een vest, voor een tientje per stuk. Mijn vriendin koopt een leuke broek en beiden weerstaan we een heleboel verleidingen op het gebied van schoenen, tassen etc. Als we het wel gezien hebben in het centrum gaan we naar een grote kringloopwinkel in de buurt.

We zijn beiden enorme kringloopstruiners. Mijn vriendin is al lang op zoek naar een (antieke) kast in haar huiskamer en uitgerekend hier in Tiel vind zij die. Bezorgen kan, maar kost een vermogen naar Zoetermeer, dus bied ik aan om de kast volgende week even met de camper op te halen. De koop wordt dus gesloten en helemaal blij verlaten we de winkel.

Tapas

Haar favoriete restaurant is La Cubanita en daar gaan we dan als afsluiting ook eten. Ik had al even op de menukaart gekeken en er zijn zoveel gerechten die ik probleemloos kan eten en er is ook een aangepaste lijst voor mensen die geen sausen of marinade bij het gerecht willen. Echt ideaal! We zitten ruim 3 uur aan tafel en ik bestel bij iedere nieuwe ronde weer wat lekkers.

Zo eet ik carpaccio, garnalen in knoflook, champignons in knoflook, kleine hamburgertjes, salade, kip in spek gerold, kipspiesjes, gamba’s en (ongepaneerde) inktvisringen. Het is echt smullen! Natuurlijk zijn het allemaal kleine hapjes, maar alles bij elkaar is het wel veel. Dat heb ik in lange tijd niet gedaan en ik had daar ook geen enkele behoefte aan. Ik bied mijn vriendin nog een toetje aan, maar die ronde sla ik zelf over.

Paniek

Eenmaal terug in de auto naar huis, vraag ik me wel af of ik morgen aangekomen zal zijn. Ik weet dat ik deze dag beslist niet boven de 25 gram koolhydraten ben gekomen. Maar……………. ik heb wel veel meer gegeten dan ik de laatste 3 maanden gewend ben. Ik besluit om morgen NIET op de weegschaal te gaan staan en dit volgende week dinsdag (mijn weegdag) pas weer te doen. En even wat rustiger aan met eten en drinken.

DAG VIERENNEGENTIG DONDERDAG

Helaas zijn de weersverwachtingen voor vandaag en de komende dagen niet zo goed. Het ziet er somber uit. Helaas precies nu we een paar dagen weggaan met de camper. We starten heel relaxed op en vertrekken pas na het middaguur naar de camping in Wychen die we al besproken hebben. Het is een camping vlakbij een schitterend wellnesscentrum waar we voor morgen gereserveerd hebben. 

Nasi

We komen bij de camping aan in de stromende regen, maar als we er een uurtje zijn, klaart de lucht op en wordt het droog. We gaan direct naar buiten om nog even te gaan wandelen. Dat even wordt dik twee uur en we zijn pas rond 19 uur terug bij de camper. Ik maak Matty’s nasi uit de zomerspecial. Een makkelijk te bereiden gerecht voor in de camper en ontzettend lekker. Marja neemt er lekker een rood wijntje bij.

Het is inmiddels al 21.00 uur en gelukkig hoeft degene die kookt, niet af te wassen. Ik kan dus al in de chillmodus, terwijl Marja nog even af gaat wassen bij het toiletgebouw. Ik bied nog even aan om mee te gaan, maar gelukkig zegt ze dat dit niet nodig is. 🙂 Hopelijk blijft het droog, want later op de avond moeten we er natuurlijk nog even uit om te gaan douchen. We hebben geen douche in de camper.

DAG VIJFENNEGENTIG VRIJDAG

Vanmorgen werden we wakker gemaakt door de zon. Yeahhhhhh. Dat hadden we totaal niet verwacht. Wat een heerlijke start van onze saunadag. We verheugen ons allebei heel erg op ons saunabezoek. We ontbijten snel en laten ons bed opgemaakt. Normaal bouwen we dat weer om naar een zitje. Maar vanavond zijn we vast laat thuis en rollen we zo ons bed in. We rijden met de camper naar de sauna.

Sauna

Het is het nieuwste en meest uitgebreide saunacentrum van Nederland in een Oosterse sfeer.  Vanaf het parkeerterrein begint het genieten al. Wat een prachtige locatie en wat een schitterend aangelegde tuin. De ontvangsthal is indrukwekkend mooi en dit is nog maar het begin van een geweldige sauna-ervaring. Dit is echt de mooiste sauna die we ooit bezocht hebben.

En het is niet alleen ongelooflijk mooi, maar de sauna’s, de baden en de andere faciliteiten zijn ook super. We genieten van de opgietingen, de Oosterse klanksessie, het zwemmen in het grote meer, het kruidenbad, het zoutbad, het immense zwembad en de theatersauna. Tussendoor koelen we ons onder de koude douches en in verschillende dompelbaden.

Een bite

Rond 13.00 uur gaan we wat drinken op het terras aan het meer. We zitten heerlijk in de zon. We willen geen lunch, maar wel even een bite en bestellen een kaasplankje. Het zijn heerlijke aparte kazen en ook daar genieten we enorm van. Het is nog maar zo kort geleden dat ik dit soort momenten altijd voor het verkeerde koos. Nu kan ik zo intens genieten van gezonde lekkernijen. Niet lang daarna vervolgen we onze saunagang.

Rond 18.00 uur merken we dat we wat moe raken. We gaan dus even naar de rustruimte. Daar hebben ze heerlijke waterbedden en het is dan ook geen wonder dat we allebei in slaap vallen en pas een uur later wakker worden. We voelen ons daarna heel relaxed en besluiten geen sauna’s of baden meer te gaan nemen, maar naar het restaurant te gaan om onze dag af te sluiten.

Diner

Er is een zeer uitgebreide menukaart, maar desondanks staat er niets op wat wij kunnen en willen eten. Althans…. er staat een heerlijke omelet op, maar die serveren ze maar tot 17.00 uur. Ik trek de stoute schoenen aan en vraag de ober of er een uitzondering gemaakt mag worden. Dat moet even met de kok overlegd worden, maar gelukkig is dit goed. Niet veel later genieten we van een omelet met avocado, tomaat en spinazie.

Het brood dat er normaal bij geserveerd wordt, is vervangen door gemengde sla. Het smaakt ons heel goed. Als we terug zijn op de camping kunnen we zelfs nog even buiten zitten. De rest van de avond lezen we nog wat, kijken we in bed nog even een filmpje en gaat veel te laat het licht uit. Het was een heerlijke dag!

Delen