Selecteer een pagina

RIAN BLOG 39 Afwisseling

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG HONDERDDERTIG ZATERDAG

Het is nog vroeg als ik al klaarwakker ben, maar Marja nog diep in dromenland is. Ik vraag me af of ik er uit zal gaan of dat ik me ook nog even om zal draaien. We hebben niet veel plannen voor vandaag, dus de keus is snel gemaakt. Wanneer ik dan vervolgens om 9.30 uur wakker word, is het voor mij wel welletjes. Marja is inmiddels ook net wakker geworden, maar moet nog even bijkomen.

Uitgerust

Sinds ik met TheNewFood bezig ben, heb ik het gevoel dat ik veel dieper slaap, droom ik veel minder en wordt ik beslist veel meer uitgerust wakker. Ik het gevoel dat ik bij het opstaan veel fitter ben dan voorheen. Ik was een echte uitslaper. Nu doe ik dit nog regelmatig, maar het is anders. Destijds was ik altijd moe en uitslapen betekende dat ik eigenlijk kon blijven slapen zonder limiet.

Nu vind ik het heerlijk om ‘s morgens wakker te worden en te beseffen dat ik nog niet op hoef te staan. Ik ga dan meestal eerst even wat lezen en lig daarna gewoon een beetje te dommelen. Meestal zet ik voor de zekerheid even de wekker, maar eigenlijk is dat niet nodig. Op het moment van opstaan kan de dag ook direct beginnen en heb ik geen opstartproblemen.

Ontbijtkoek

Ik had zin om wat nieuws te proberen en heb alles in huis voor de ontbijtkoek uit de ontbijt & lunchspecial. Tot nu toe heb ik niet vaak dit soort dingen gemaakt, maar ik hoor er veel goede berichten over. Het is ook fijn dat je de koek in plakken kunt invriezen. Tot nu toe heb ik niet veel aandacht besteed aan zo’n voorraad, terwijl dat natuurlijk heel erg handig is! Al snel geurt het hele huis naar de heerlijke kruiden in de koek.

Terwijl de ontbijtkoek in de oven staat, duik ik achter mijn laptop voor mijn kooradministratie en mail. Ik bereid de stemtesten voor, die ik maandag en woensdag ga houden met mijn koorleden. Marja is net opgestaan als ik al aan mijn lunch begin. Ik maak de heerlijke avocado aardbeien salade uit de zomerspecial. Snel klaar en een heerlijke lunch. Marja eet yoghurt.

Monique

We gaan naar Monique met een tas nieuwe kleren. We vragen ons wel af of ze het al op kan brengen om een en ander te passen. Vorige week was zij daar nog te zwak voor. Als we de huiskamer binnenlopen, zien we een andere Monique. Ze is als vanouds in de weer met haar tassen, waar ze al vanaf kinds af aan onafscheidelijk van is en waar ze altijd van alles in meeneemt.

Ze is af en toe nog wel van het ene op het andere moment weer erg in de war en verdrietig. Maar we kunnen haar dan weer snel op haar gemak stellen en kunnen zelfs soms weer even met haar lachen. Of ze ons echt begrijpt, weten we niet, want op alles zegt ze alleen maar ja. Maar oh wat zijn we blij met deze stap vooruit. Het is een hele onderneming om de nieuwe kleding te passen, maar het lukt en alles past.

Lekker

Voor we weer naar huis gaan, pakken we nog even een terrasje want de zon is heerlijk gaan schijnen. We nemen thee met gember, kaneel en verse anijs. Dat smaakt niet alleen heel lekker, maar ruikt ook zalig. Eenmaal thuis begin ik al snel aan het avondeten. Ik maak voor het eerst iets uit de vastenspecial, de kip in spinazieroomsaus met romige bloemkoolrijst. Het is alweer ontzettend lekker, we genieten er beiden enorm van.

Ik maak niet altijd meer alles van recept, maar ik leer wel heel veel van de recepten. Het zijn steeds weer andere combinaties en smaken dan ik zelf zou bedenken. Ik ben echt superblij met alle boekjes en wil er nog meer nieuwe dingen uit gaan maken! De boekjes maken het zoveel makkelijker om je te houden aan die maximaal 25 gram koolhydraten per dag!

Starten

Over deze aanpak ben ik regelmatig in gesprek met anderen. Ook met mijn dochter, die niet kan geloven dat dat kan, zo weinig koolhydraten. Zij heeft zelf een periode koolhydraat beperkt gegeten, wat natuurlijk iets heel anders is met tot wel 150 gram koolhydraten per dag. En dat vond ze dan niet eens makkelijk. Mijn dochter heeft mijn genen en is dus ook te dik en helaas na haar laatste lijnpoging ook weer flink aangekomen.

Ze wacht nu nog op het juiste moment om met TheNewFood te starten. Tja, die uitspraak kennen we allemaal en heb ik zelf ook zo vaak gezegd. Totdat ik over TheNewFood las en direct wist ik dat dit het voor mij was. Ik heb nog geen dag spijt! Wat haar tegenhoudt, is ook dat haar partner een moeilijke eter is. Zelf lust ze, net als ik, bijna alles. Tja, ik kan me voorstellen dat dat best wel lastig is. Maar waar een wil is, is een weg. 

DAG HONDERDÉÉNENDERTIG ZONDAG

Voor vandaag is er mooi weer voorspeld, maar ook dat dit wel eens de laatste nazomerdag zou kunnen zijn. We staan dus bijtijds op en beginnen met een luxe ontbijtje van plakken ontbijtkoek met roomboter, op het balkon. We genieten van deze traktatie en ook van de stilte die prettig verstoord wordt door het fonteintje dat beneden in de vijver van ons parkje gezellig klettert. 

Buitenlucht

Als we zover zijn gaan we richting de Trompenburgtuinen in Rotterdam, nog geen kwartiertje bij ons vandaag. Het is er prachtig en gezellig druk. Er is een leuke plantenmarkt en er zijn ook wat leuke kramen met kunst, zaden, bollen, tuin accessoires en zelfs wat (alternatieve) kleding. Overal zijn terrasjes gemaakt en natuurlijk gaan we daar niet aan voorbij. Marja drinkt koffie en ik rooibosthee.

Daarna wandelen we op ons gemakje de mooie tuin door die heel gevarieerd is qua beplanting. Later op de middag genieten we nog even van een terrasje aan de Maasboulevard, met uitzicht op de boten en de watertaxi’s en waterbussen die af en aan varen. Het geeft ons een echt een vakantiegevoel. Achter dit terras ligt het park dat hoort bij de Euromast, ook hier maken we een wandeling.

Bearnaise saus

Dan wordt het toch wel tijd om naar huis te gaan en nemen een mooie route langs de Maas. Als we thuiskomen, begin ik direct aan het eten. Ik houd het eenvoudig met broccoli en gebakken zalm, maar wil er de bearnaise saus bij maken uit de vastenspecial. Ik gebruik hiervoor de blender en het is veel makkelijker dan ik dacht. De zachte luchtige saus smaakt er geweldig bij, wat een ontdekking dit. Deze ga ik zeker vaker maken!

Na het eten gaat Marja huiswerk maken en ga ik nog even verder aan de knuffel die ik voor Monique aan het maken ben. Het wordt een grote knuffel. Het lijf van de knuffel is lekker dik, zodat ze er lekker tegenaan kan zitten of haar hoofd op kan leggen. 

DAG HONDERDTWEEËNDERTIG MAANDAG

Ik ben al vroeg uit de veren, terwijl Marja zich nog lekker even omdraait. Ik heb zin in mijn ontbijt van avocado met hüttenkäse, peper en zout. Ik geniet ervan, ondanks dat ik wat gehaast ben.

Stemtesten

Vandaag ga ik stemtesten afnemen bij een aantal koorleden die twijfelen of ze wel bij de juiste stempartij zingen. Ik heb met ze afgesproken in groepjes van 5 dames per keer. Dit is erg leuk om te doen. De stemtesten gaan goed. Vooraf vonden de dames het wat eng, maar eenmaal bezig, werd het ontspannen en naderhand bleek dat ze het best wel leuk hadden gevonden. En ik ben er een stuk wijzer van geworden.

Rond lunchtijd ben ik weer thuis en twijfel ik even of ik wat klaar zal maken. Nee, ik doe het niet want ik heb eigenlijk helemaal geen trek en weet dat het dan beter is om te wachten tot aan het avondeten. Maar voor ik dat op tafel kan zetten, moet ik nog wel even naar de supermarkt. Ik wil de lasagne maken uit startgids 2 en heb pompoenbladen nodig.

Lasagne

Voor de saus van de lasagne gebruik ik kipgehakt, ik eet dat liever dan ander gehakt. Als de laagjes voor de lasagne zijn gemaakt moet de schotel nog 30 minuten in de oven en dan kunnen we smullen! Wat is die bechamelsaus heerlijk romig, dit is echt een toprecept! Misschien wel lekkerder dan gewone lasagne. Dit meer koken uit de boekjes bevalt me eigenlijk heel erg goed!

Afwisseling

Na het eten bladeren we samen de boekjes nog eens door en maken we een lijstje van wat we binnenkort nog meer willen eten. We beseffen allebei dat het best wel zonde is dat wij hier nog niet optimaal gebruik van maken. We hebben de 2 startgidsen heel accuraat gevolgd, maar daarna gingen we eigenlijk steeds vaker hetzelfde eten. Er zat maar heel weinig variatie meer in. Dat willen we doorbreken.

Marja gaat morgen in ieder geval ook weer uit één van de boekjes voor me koken, ik ben erg benieuwd wat dat gaat worden! En morgen is het weegdag. Tot nu toe ben ik elke week iets afgevallen, zou dat zo doorgaan en morgen ook weer het geval zijn?

Delen