Selecteer een pagina

RIAN BLOG 41 Stamppot kapsalon

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG HONDERDZEVENENDERTIG ZATERDAG

Omdat we gisteren uitgebreid uit eten zijn geweest, heb ik besloten vandaag maar één keer te eten, dan krijgen mijn darmen weer even rust. Vandaag niet alleen buikrust, maar voor ons zelf een rustige dag.

Herfstthee

Terwijl Marja even naar Monique gaat, doe ik wat klusjes in huis en de boodschappen. Ik heb ook weer wat heerlijke theetjes in huis gehaald. Als ik thuiskom maak ik meteen een mok herfstthee. Heerlijk met de smaak van kaneel erin. Dat past echt bij het weer. Alles voor de komende 5 dagen is weer in huis en ook dat geeft rust.

Zoals bijna steeds op zaterdag eten we weer de shoarmaplate uit de startgids. Dat vinden we allebei erg lekker en is zo klaar. Het verbaast me dat ik tot aan het avondeten eigenlijk helemaal geen honger heb gehad. Ik begin eigenlijk pas trek te krijgen als het bord eten voor mijn neus staat! Die eetonrust van ‘vroeger’, steeds zoeken naar eten of nauwelijks kunnen wachten tot het etenstijd is… het is echt helemaal verdwenen.

DAG HONDERDACHTENDERTIG ZONDAG

De hele dag maar één keer eten is me gisteren heel goed afgegaan, dus ik gun mijn darmen nog een dagje rust.

Saai

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het saai vind dat Marja nu in haar eentje zit te eten. Zeker op zo’n dag dat je allebei de hele dag thuis bent, is het zo gezellig om even iets samen te drinken en te nuttigen. Tegelijkertijd weet ik ook dat hier juist de valkuil ligt, want door al die gezelligheid ben ik uiteindelijk ook zo zwaar geworden. En natuurlijk ook door het onregelmatige en verkeerde eten dat ik toen deed.

Ik leidde een heel druk en onregelmatig leven en had vaak geen tijd om maaltijden klaar te maken. Althans ( weet ik nu) ik gunde me gewoon geen tijd om daar voorrang aan te geven. Nu doe ik dit wel en kost het me eigenlijk nauwelijks moeite. Nu ik puur eet, maakt het ook niet uit of ik nog wat later in de avond eet. Vaak ook schoof ik het eten gewoon gedachteloos naar binnen, terwijl ik nu van iedere hap geniet.

Thuis

Marja gebruikt de dag om eindelijk weer eens lekker te lezen en ik duik weer even in mijn koorwerkzaamheden. Het is heerlijk om me bezig te kunnen houden met de invulling en de organisatie van het eerste optreden van mijn koor en ook het arrangeren van nieuwe nummers vind ik altijd een feest. Wel ben ik blij dat het morgen weer een beetje drukkere dag wordt. Dat heb ik toch altijd wel nodig.

Zowel Marja en ik zijn ook echt in een thuis outfit. Ik heb sinds kort ook een huispak. Eerder vertoonde ik me daar nooit in, maar nu ik zo afgevallen ben, vind ik dat dit best kan. Eerder voelde ik me dan een slons. Nu staat het eigenlijk best leuk en geniet ik van dit comfort.

Rendang

Het valt me vandaag zwaarder om de hele dag niet te eten, ik begin dus al vroeg aan het avondeten. Ik maak bloemkool rendang uit de eenpanspecial. Dat hebben we al eerder gegeten en was ontzettend lekker. Deze keer zonder de taugé. Niet omdat ik dit niet lekker vind, maar omdat ik deze stomweg vergeten ben te kopen en hiervoor niet meer naar buiten ga. 

Trots

Ik voel me best trots over het feit dat ik 2 dagen op een rij maar één keer heb gegeten. Trots en licht. Ik weet dat mijn lichaam hier heel erg blij mee is. Want ik geef het zo tijd voor opruimen en herstel. En natuurlijk helpt het mee om het afvallen op gang te houden. Ik hoor vaak dat mensen verbaasd zijn dat ik nog geen week stil heb gestaan. Maar ik denk echt dat dat komt doordat ik al vrij snel ben gestopt met tussendoortjes.

Ik deed en doe dat een enkele keer nog wel, maar niet standaard elke dag. En als het even kan doe ik deelvasten, dus dan sla ik het ontbijt over. Het bevalt mij echt ontzettend goed zo. En die tussendoortjes mis ik niet. Ik hoef echt niet de hele dag koolhydraatarme taart en koek enzo, ik zie dat wel veel gebeuren in koolhydraatarme groepen. Maar uiteindelijk heb je daar vooral jezelf mee te pakken denk ik dan.

DAG HONDERDNEGENENDERTIG MAANDAG

De week begint weer en allebei staan we op tijd op. Marja heeft weer een paar online vergaderingen en mijn dag is weer gevuld met stemtesten voor de koorleden. Marja bakt een eitje met ham en kaas en ik sla het ontbijt weer over.

Stemtesten

Ik houd de stemtesten in ons complex, dus tussen de middag kan ik even naar huis om te lunchen. Omdat ik weinig tijd heb, maak ik het “snelle romige roerei” uit de ontbijt en lunchspecial. Er is nog wat gerookte zalm in huis, dus dit voeg ik eraan toe. Het smaakt me heerlijk. Daarna snel weer verder. Ik vind het geweldig om deze stemtesten met de koordames te doen, zo leer ik iedereen ook direct wat beter kennen.

Dilemma

Later op de middag ga ik nog even langs bij een kennis die pas ook in onze flat is komen wonen. Heel attent komt ze meteen aanlopen met een colaatje. “Dit drink je toch altijd?”, vraagt ze. Oeps, het is geen cola light, maar gewone Cola. Wat nu? Ik wil niets af doen aan dit lieve attente gebaar. Zal ik het gewoon opdrinken? De verleiding is best wel groot, misschien moet ik er gewoon van genieten. Maar ik wil het eigenlijk niet.

Ik ben nog niet eerder in zo’n situatie geweest, tot nu toe heb ook altijd alles goed onder controle kunnen houden. Ik besluit uiteindelijk om er eerlijk over te zijn. Ik laat haar weten dat het ontzettend lief is dat ze dit heeft onthouden, maar dat ik inmiddels al een poos geen gewone cola meer drink. Omdat ik er veel last van kreeg. Gelukkig reageert ze heel begripvol, het is helemaal geen probleem. Ik voel me opgelucht en trots!

Stamppot kapsalon

Het is echt herfstweer en ik wil voor het eerst iets maken uit de stamppotspecial. Het is de stamppot kapsalon geworden, zo kan ik mooi het restje knoflooksaus van gisteren opmaken. Het is een bijzonder gerecht en we zijn verbaasd over hoe het smaakt. Tjonge wat dit zaaaaalig, dit gaan we zeker vaker eten! Ik wil snel meer stamppotten uit dit boek gaan proberen en ook naar de erwtensoep ben ik heel nieuwsgierig.

Tijdens het eten hebben we het nog even over het cola-incident. Het houd me wel bezig merk ik en ik vertel Marja dat ik bijna die gewone cola had opgedronken, gewoon uit beleefdheid. Marja vind het knap dat ik er toch voor heb bedankt. Ze snapt dat ik dat moeilijk vond. Een volgende keer dat zoiets gebeurt, denk ik dat het me al makkelijker af zal gaan. Ik mag gewoon voor mijzelf kiezen, daar doe ik niemand kwaad mee.  

Delen