Selecteer een pagina

RIAN BLOG 47 Coosje

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG HONDERDACHTENVIJFTIG ZATERDAG

Veel tijd om het rustig aan te doen is er niet want er moet echt van alles voor Coosje gehaald worden en in de middag hebben we een afspraak die niet afgezegd kan worden. We ontbijten allebei even met een voedzame omelet met kaas voordat we richting Pets Place XXL gaan.

Onwel

In de winkel wordt ik helaas even onwel en lijkt het alsof ik flauw ga vallen. Gelukkig gebeurt dat niet en kunnen we toch nog even alles kopen wat nodig is. We hebben Coosje meegenomen en zij zit prinsheerlijk in een weekendtas in een karretje alsof het de gewoonste zaak van de wereld is en valt niet veel later gewoon in slaap.

We hebben tussendoor geen tijd meer om naar huis te gaan en vervolgen onze reis naar Bunschoten waar we de afspraak hebben. Voor Coosje hebben we al een reistas gekocht, waarin zij zonder enige problemen tijdens het autorijden heerlijk in ligt te slapen. We stoppen onderweg nog even omdat we wel even behoefte hebben aan koffie en cola en zelfs dan wordt ze niet wakker.

Cake

Aangekomen bij onze kennissen, worden we direct getrakteerd op een zelfgebakken tulbandcake die vol trots gepresenteerd wordt. Speciaal voor ons deze morgen nog gebakken. HELLUP! Ik herken dit moment bij mezelf. Ik vind het zo erg om zo’n lief gebaar af te wijzen, ik wil niet lastig zijn en ik zou het liefst niets zeggen en de stevige plak gewoon opeten.

Maar ik raap mijn moed bij elkaar om te vertellen dat ik het heel erg waardeer dat ze voor ons heeft gebakken, maar dat ik deze lekkernij toch liever oversla. Niet alleen omdat het niet in mijn voedingspatroon past, maar ook omdat ik er daardoor gewoon last van ga krijgen en dat er niet voor over heb. Zij maakt er geen punt, van, vindt het sterk van mij dat ik de cake afsla en geniet er later samen met haar man van.

Coosje

Ondertussen is onze Coosje in haar reistas wakker geworden en zijn alle ogen gericht op haar. Dit is haar eerste visite en ook die ondergaat zij zonder enige problemen. Het is gezellig, dus al snel laat. We rijden pas om 19 uur naar huis en hebben dan nog niets gegeten. Wel zorgen we ervoor dat Coosje in de auto nog even wat brokken en water krijgt, maar voor onszelf zijn we helemaal vergeten te zorgen.

Ingestort

Inmiddels ben ik echt weer een beetje ingestort. Het is allemaal zo enerverend geweest met de aanschaf van Coosje, de eerste nacht en de eerste dag. Eigenlijk ben ik door haar van het ene moment op het andere weer in de benen gegaan. Maar nu blijkt dat ik dat toch even moet bezuren. Ik voel me echt niet goed. Toch moet er thuis nog even wat gegeten worden.

Ik doe er niet moeilijk over en maak de tosti uit startgids 2. We hebben geen cheddarkaas meer, maar wel oude kaas en die smaakt er ook goed bij. Niet echt een avondmaaltijd, maar zeker goed genoeg om onze trek te stillen en de verdere avond verzadigd te zijn.

DAG HONDERDNEGENENVIJFTIG ZONDAG

Ook nu heeft Coosje weer goed doorgeslapen. Het is iets vroeger als ik haar hoor, maar voor een tweede nacht vind ik 5.30 uur zeer acceptabel. Marja laat haar even uit en daarna ligt Coosje weer snel in haar mand en Marja weer naast mij in bed.

Moe

Pas rond 9.00 uur gaan we eruit en gaan we ontbijten. Marja maakt de smoothie vanille voor ons. We laten hem lekker dik en daardoor is het een voedzame start. We zijn van plan om samen naar Monique te gaan vandaag, maar ik voel dat dit teveel voor me is. Hoe jammer ook, Marja gaat even alleen en ik geef toe aan mijn moeheid. Ik ga niet naar bed hoor, maar het is heerlijk om even niets te hoeven.

Nou ja, niets? De zindelijkheidstraining van Coosje vraagt best veel tijd. We zijn hier al direct mee begonnen. Maar toch, ik hoef er vandaag niet uit. Er is nog een klein restje van de avondmaaltijd van gisteren over en dat eet ik rond lunchtijd.

Monique

Omdat ik verwacht de hele middag alleen te zijn, schrik ik als ik sleutels in het slot hoor. Marja had gemerkt dat ik het lastig vond om niet naar Monique te gaan en heeft Monique dus even mee naar ons huis genomen. Oh wat geweldig om haar na die zware ziekteperiode weer even bij ons thuis te hebben. Ook komt er een goed vriendin aanwippen, die onze Coosje toch wel even wil bewonderen.

Het is dus toch wel weer een beetje druk, maar wel onwijs gezellig. Als Marja Monique weer terug naar Delft gaat brengen, laat ik Coosje eerst even kort uit en val ik daarna een half uurtje op de bank in slaap.

Tonijnschotel

Als ik wakker schrik, denk ik gelijk: “Wat gaan we eigenlijk eten vandaag?” Maar snel weer even de ovenspecial raadplegen dus. Ik heb gelukkig alles in huis voor de makkelijke Italiaanse tonijnschotel. Als Marja thuiskomt, ruikt ze al dat er iets in de oven staat en niet veel later zitten we gezellig samen aan tafel te smullen van onze maaltijd.

Coosje heeft na de laatste wandeling alleen maar geslapen en is dus ook weer aan een plasje toe. Nu is Marja weer aan de beurt en installeer ik me vast in mijn hoekje op de bank. Ik voel dat ik nog steeds niet de oude ben, maar het gaat nu gelukkig wel iets vooruit. Mijn vertrouwen dat ik het aanstaande dinsdag ga redden om een fijne repetitie te draaien en gezellig met de dames te kunnen lunchen, groeit dus weer een beetje.

Vitamine C

Morgen zal ik er nog weer even een vitamine C boost dagje van maken, net als gisteren. Wie weet, doet dat wel wonderen. Als Marja terug komt van het uitlaten van Coosje, zegt ze: Weet je wat ik ga nemen? Een glas whiskey. Daar ben ik echt even aan toe. Ze doet dit zelden, maar dit wordt echt een genietmoment voor haar. Wat fijn dat dat toch ook af en toe kan.

DAG HONDERDZESTIG MAANDAG

Vandaag ga ik naar mijn broer en schoonzus in Pijnacker. Ik heb hen al bijna 2 jaar niet gezien en ik verheug me er enorm op. Marja kan helaas niet mee, want zij moet werken.

Op bezoek

Mijn schoonzus heeft van tevoren gevraagd wat ik wil eten en drinken en ik heb dus zelf niets meegenomen. Ik kom daar rond lunchtijd, maar ik had al aangegeven dat ik niet zou gaan lunchen. We hebben heel wat bij te praten en dat doen we onder het genot van koffie en cola. Mijn schoonzus zet een schaal met komkommer, kaas en zalm met roomkaas op tafel. Dat gaat goed!

Mijn broer haalde nog even aan hoe ik vroeger omging met lekkernijen die op tafel stonden. Ik deed me daar altijd flink tegoed aan en wist nooit goed maat te houden. Nu wel gelukkig. Hij vertelde nog dat hij zich er altijd over verbaasde dat ik op een verjaardag terwijl ik aan het lijnen was een tweede taartpunt nooit afsloeg. We moesten er wel om lachen. Het is a snel 18:00 uur.

File

Terug naar huis kom ik in een lange file. Ik bel Marja vanuit de auto met de vraag of zij alvast aan het eten wil beginnen. Voor vandaag staat zuurkoolstamppot met pulled spek (stamppotspecial) op het menu. Marja heeft inmiddels best handigheid gekregen in het koken, omdat ze de recepten gewoon precies opvolgt. Ze heeft er ook plezier in. Het eten staat klaar als ik eindelijk thuiskom en we kunnen direct aan tafel.

Ik, die eigenlijk nooit zo van zuurkool hield, smul hier ook weer van. Ik eet pas zuurkool sinds ik de recepten van TheNewFood volg en alles wat ik hier tot nu toe van gegeten heb, smaakt verbazend lekker. Ik merk ook dat ik heel veel pure smaken veel meer ben gaan waarderen. Ik maakte overal altijd sausen bij en die maskeerden dan eigenlijk de smaak van groente en vlees. Nu komen die smaken juist beter tot hun recht.

Uitlaten

Na het eten gaan we samen Coosje uitlaten. Wat is het heerlijk om door haar meer buiten te zijn dan we de laatste tijd deden. Ik kan er gewoon van genieten om ‘s morgens vroeg buiten te lopen en het deert me helemaal niet als het dan wat regent. Lekker die zuurstof om de dag mee te beginnen. Na onze wandeling zet ik Coosje in de bench naast ons bed en gaan we alledrie slapen.

Delen