Selecteer een pagina

RIAN BLOG 48 Tapasbuffet

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG HONDERDÉÉNENZESTIG DINSDAG

Ik ben een paar ons aangekomen en weeg: 86 kg. Voor het eerst stelt dat me teleur. Het is de allereerste keer sinds ik ben gestart dat ik niet ben afgevallen, maar zelfs een paar honderd gram ben aangekomen. Eigenlijk had ik ook niet anders verwacht. Ik ben flink ziek geweest. Al had ik helemaal geen tijd om ziek te zijn. Daarbij had ik ook best wel veel stress.

Dubbelop stress dus, want van Matty hoorde ik dat ook ziek zijn voor stress in je lijf kan zorgen. En stress kan weer zorgen voor hogere bloedsuikers, legt ze uit. Daardoor maak je insuline aan en dat zorgt ervoor dat je je reserves niet kan gebruiken. 

Koor

Ik ontbijt niet want het is vandaag weer koordag mét lunch! Na de repetitie zal er een gevarieerd tapasbuffet voor ons klaar staan. Ik voel me nog verre van goed, maar ik wil deze repetie niet missen, omdat we zaterdag een optreden hebben. Ik weet ook dat ik wanneer ik voor het koor sta de energie zal krijgen om er een goede repetitie van te maken. En dat wordt het ook!

De dames zijn klaar voor het optreden van zaterdag en iedereen heeft er enorm veel zin in. Na afloop van de repetitie heb ik het gevoel dat ik de marathon heb gelopen, maar het was het waard.

Tapasbuffet

Terwijl we nog aan het zingen waren, is het buffet al voor ons klaar gezet. En wat voor een buffet. Echt geweldig en werkelijk voor iedereen wat wils. Dit is echt ideaal als je koolhydraatarm of ketogeen eet. Ik heb me dan ook flink uit kunnen leven op de garnalen, de Italiaanse ham, gehakt, olijven, tomaten, kazen, vis en nog veel meer. Tijdens de lunch doen we ook weer karaoke en dansen we.

Normaal gesproken ben ik hier een enorme animator in, maar mijn kaarsje is wel een beetje opgebrand. Desondanks start ik de muziekbanden in en kan ik toch de twistmedley niet weerstaan. Om 14.30 uur keert te stilte weer terug in ons wooncomplex en ga ik richting huis, waar ik Marja in geuren en kleuren vertel over deze geweldige repetitie en lunch.

Coosje

Marja heeft het ook druk gehad met onze Coosje die natuurlijk na ieder slaapje, na even spelen, na eten en drinken direct weer naar buiten moet om haar zo snel mogelijk zindelijk te krijgen. Alhoewel ik op de dag dat er een lunch is met het koor, geen tweede koor heb, biedt ze toch aan om vandaag te koken. Ze ziet ook wel dat ik moe ben. Ze heeft even teruggepakt naar de startgids en daaruit de hamburgers in slablad gekozen.

Een eenvoudig maaltje, maar beslist erg lekker en zeker meer dan genoeg. In de tussentijd hebben we beurtelings al weer heel wat keren met Coosje buiten gestaan en na een dag als deze willen we beiden niets anders dan chillen op de bank en een beetje tv kijken. Voor het slapen gaan, laten we Coosje nog even samen uit en dan is het bedtijd.

DAG HONDERDTWEEËNZESTIG WOENSDAG

Vandaag doen we het maar een beetje rustig aan. Zo’n klein puppy maakt toch wel dat je de hele dag in de weer bent en daar moeten we nog even aan wennen. Daarbij moest er ook gewerkt worden en die combinatie is best pittig. We doen in de morgen dus niets anders dan samen ontbijten met de heerlijke chocolademousse uit de startgids. Het smaakt ons heerlijk.

Training

Verder is de ochtend gevuld met Coosje uitlaten, plasjes en poepjes in huis wegredderen en verder helemaal niets. Na de lunch komt de andere Oma met Layna naar Coosje kijken. Ik heb bewust gevraagd of dit na de lunch kon, omdat wij vandaag niet willen lunchen. Dat was natuurlijk geen probleem. Layna die zelf thuis ook een Australian Labradoodle van 8 maanden heeft is helemaal verliefd op Coosje.

Layna geeft ons zo klein als ze is nog een paar tips. Ze heeft ook een kadootje voor haar meegebracht, zo lief. Voor Coosje is het ineens wel heel druk in huis en dat is best onwennig, maar natuurlijk een goede socialisatietraining. Daar zijn we soweiso al aardig mee bezig de laatste dagen. Alles waar ze in haar leventje mee in aanraking gaat komen, moeten we in korte tijd allemaal met haar doen/ondernemen.

Tips

De andere Oma vindt Coosje ook geweldig en op dit moment is er even geen andere gespreksstof dan over ons hondje. Voor Layna heb ik natuurlijk weer wat lekkers, maar ik overvoer haar niet meer met lekkers zoals ik eerder altijd wel deed. Wat heb ik mijn kleinkinderen toch veel suiker gegeven, zonder me hier echt bewust van te zijn. Als ik had geweten wat ik nu weet, had ik het nooit zover laten komen.

Jurkje

Als Layna met haar andere Oma weer naar huis is, ga ik nog even wat boodschappen doen voor het eten van vanavond en loop ik in het winkelcentrum ook nog even een kledingwinkel in. Ik heb nog geen zwarte jurk voor zaterdag. Ik was al eerder in die winkel geweest voor een zwarte jurk en had er toen ook een paar gepast. Maar al die jurken maakte mij onnodig dik en toonden mijn nieuw verkregen taille niet.

De verkoopster vond ze me toen allemaal goed staan, maar ik vertelde haar dat ik veel ben afgevallen en dat ik geen te ruime jurken meer wil dragen en eindelijk eens mijn taille wil laten zien. Oh, zei ze toen, dan zal ik wat mooie jurkjes voor je meenemen de volgende keer. En ze heeft woord gehouden, want toen ik vandaag binnenkwam, vertelde ze mij direct dat ze een mooi getailleerd zwart jurkje voor me had.

Ze had 2 maten meegenomen van de groothandel En… de kleinste zit het mooist. Alhoewel het jurkje heel eenvoudig is en geen enkel apart effect had, besluit ik het toch te kopen. Altijd handig om zo’n jurkje in de kast te hebben hangen en zeker geschikt voor het optreden zaterdag.

Balletjes in tomatensaus

Daarna haal ik nog even ingrediënten voor Spaghetti met balletjes in tomatensaus en dan ga ik snel weer richting huis, waar ik vervolgens ook weer direct met het koken begin. Wij willen eerst eten voor we onze pup te eten geven, anders komt er van rustig eten niets. Zij moet immers direct na het eten weer naar buiten. Hellup, waar zijn we aan begonnen? Nee hoor, zo erg is het niet, maar het is wel heel intensief.

Als Marja ’s avonds uit tekenles komt, verras ik haar met amandeltaart uit de kerstspecial. Dit heb ik tussen de bedrijven door even bereid. Het heeft dus ook nog even tijd gehad om in de koelkast te staan en dan is het ook het lekkerst. Ik heb er opgeklopte slagroom bij gemaakt. Het geheel is erg lekker en echt een traktatie. 

DAG HONDERDDRIEËNZESTIG DONDERDAG

We hebben afgesproken dat ik vandaag de ochtendstart met Coosje doe en dat Marja even lekker uit kan slapen. Om 8 uur hoor ik Coosje bewegen en direct haal ik haar uit de bench, laat ik haar plassen, geef ik haar eten en ga ik weer met haar naar buiten. Zelf ontbijt ik niet.

Wandeling

Het is heerlijk weer en ik besluit er even wat verder met Coosje op uit te trekken. Het wordt het natuurgebied hier om de hoek, waar veel honden komen. Dat is weer goed voor haar socialisatietraining. Ze mag nog maar heel korte stukken lopen, dus ik neem de hondenrugtas mee voor als ze moe wordt. En dat wordt ze, want op het hondenstrandje aldaar speelt ze met grote honden, leert ze voor het eerst zand kennen.

Ze stapt zelfs even door het water. Ik loop terug met haar op mijn rug en dat valt qua gewicht nog best een beetje tegen. Coosje zorgt niet alleen voor meer beweging, maar vraagt conditioneel ook wel wat van me. Maar dat is natuurlijk alleen maar goed.

Niet goed

Wanneer ik thuis kom, voel ik me niet goed. Had ik misschien toch beter eerst even kunnen eten voor ik al die activiteiten met Coosje ondernam? Luister naar je lijf, hoor ik Matty zeggen… Normaal heb ik helemaal geen last van als ik niet eet, maar vandaag voelt het anders, ik ben nog niet de oude. Ik heb nog een avocado, want kipstukjes en snacktomaatjes en hier maak ik snel een lekker hapje van. Dat doet direct goed.

Ik neem nog even extra zout en daarna voel ik me al weer veel beter. De rest van de middag besteed ik weer aan het voorbereiden van het optreden van overmorgen. Draaiboek maken, instructies uitschrijven en een opstelling maken.

Menu

Wanneer ik hiermee klaar ben, haal ik alle TheNewFood-boekjes eens uit de kast en ga ik eens kijken wat we de komende dagen gaan eten. Ik vind het geweldig om al die lekkere recepten voorbij te zien komen en weet gewoon niet wat ik nu weer eens uit zal kiezen. Ook komen de gerechten die inmiddels favoriet zijn weer langs en iedere week gaat er ook wel iets in de herhaling, omdat het gewoon zo lekker is. 

Er zijn 2 boekjes die ik op dit moment superleuk vind en dat zijn de kerstspecial en de ontbijt en lunchspecial. Wat staan daar een bijzondere lekkernijen in. Ik heb besloten de lentespecial en de zomerspecial even opzij te leggen. Des te leuker is dat straks in het voorjaar weer. De startgidsen gebruik ik nog steeds.

Boost

Ik ben ook van plan om binnenkort weer eens terug te grijpen naar die startgidsen om het afvallen weer even een boost te geven. Toen ik volgens deze 2 boekjes kookte, deed ik precies wat er stond. Daarna ben ik de maaltijden samen gaan stellen uit de verschillende boekjes en ben ik af en toe ook zelf aan het kokkerellen gegaan en heb ik al regelmatig eigen gerechten gemaakt die allen precies passen bij deze aanpak.

Sinds ik begonnen ben met TheNewFood is er slechts een enkele dag geweest dat ik geen zin had om te koken. Maar dit kwam dan doordat ik te moe was of het te druk had. Maar zelfs dan raap ik mezelf bij elkaar en staat er in no-time een lekkere maaltijd op tafel. Dat zijn dan vaak de eenpans-, de ovengerechten of een lekkere salade uit de zomerspecial. 

Kip-kerriesoep

Voor vanavond heb ik kip-kerriesoep uitgekozen. Ik heb nog nooit zoveel soep gegeten als de laatste paar maanden. Nooit geweten dat soep zo lekker kan zijn en ook kan volstaan als een maaltijd. Het wordt bijna eentonig, maar wat is het alweer heerlijk En ook snel en makkelijk gemaakt. Onze avond daarna is rustig en ik maak er een beautyavond voor mezelf van. Nou ja…….. beauty?

Ik heb nog steeds wel wat moeite met dat wat ik in de spiegel zie. In mijn nakie vind ik het echt niet mooi. Gek he dat ik met plezier naar mijn dikke lijf kon kijken en me nooit gegeneerd heb en ik nu soms verdrietig wordt van mijn aanblik. Gelukkig overheerst de gedachte dat ik nu veel gezonder bezig ben en dat is het allerbelangrijkste. Maar toch.

Eigen schuld

Misschien komt het wel omdat ik eigenlijk boos ben op mezelf dat ik zo dik geweest ben en nooit maat wist te houden. Eigen schuld, dikke bult, schiet er even door mijn hoofd. Ik werd altijd jonger geschat door mijn bolle, strakke toet. Maar nu hoor ik dat eigenlijk nooit meer. Wel vind ik dat mijn lijf er in de kleren jonger en vlotter uitziet. Dus dat compenseert weer een beetje. In mijn hoofd blijft het toch nog even een worsteling.

Je lichaam schijnt wel een jaar de tijd nodig te hebben om na veel afvallen in proportie te komen. Nu heb ik een heel smal bekkie gekregen, maar mogelijk verandert dat nog wel een beetje. Er zit niets anders op dan gewoon door te gaan op de ingeslagen weg, vertrouwen te hebben in mijn lijf en te proberen mij er maar niet al te druk om te maken. 

Gelukkig heb ik Marja die me als ik weer eens in de onzekerheid en twijfel schiet met mijn beentjes op de grond zet en weet te stimuleren.

DAG HONDERDVIERËNZESTIG VRIJDAG

Eindelijk kan ik weer naar schilderles. Ik heb er maar liefst 3 gemist. Ik heb er echt zin in. Maar eerst Coosje uitlaten en wat eten. Ik heb besloten om weer even drie keer per dag te eten, tot ik me echt weer sterk voel. Ik maak het mezelf makkelijk en bak even een eitje met ham en kaas.

Schilderles

Daarna maak ik Marja wakker zodat ze op Coosje kan letten en ga ik weg. Ik geniet van de morgen in het atelier en kom ook weer een stukje verder met mijn eerste schilderij. Ik ben nog lang niet tevreden, maar voor een eerste probeerseltje kan het er mee door. Na de les moet ik nog even batterijen kopen voor morgen. Ik doe dat altijd bij de Wibra omdat ze daar het voordeligst zijn.

Daar zie ik ook een leuke trui en een leuke jurk hangen. En de prijs is echt een lachertje. Bij de kassa gaat er ook nog 20% af. Ik ben nog steeds in een fase dat ik niet veel geld aan kleding wil uitgeven, maar er wel leuk uit wil zien. Als ik straks op mijn streefgewicht ben, dan wil ik wel weer graag mijn eigen kledingstijl ontwikkelen. Ik houd erg van apart en stijlen die vaak niet de trend zijn. Daar hangen heel andere prijskaartjes aan.

Nasi

Weer thuis, heb ik trek. Er staat nog een klein bakje nasi in de vriezer en dat zet ik even in de magnetron. Ik voel dat ik die lunch vandaag nodig heb. De middag besteed ik aan het uitzoeken van al mijn geluidsapparatuur die al meer dan anderhalf jaar in onze berging staat. Pff, dat is nog wel even een flinke klus. Daar had ik eigenlijk wel eerder aan moeten beginnen. Maar goed, geen gezeur en gewoon doorgaan. 

Kip op bloemkoolrijst

Als ik deze klus heb geklaard, is het alweer tijd om me eens in het eten te gaan verdiepen. Ik kies voor kip op bloemkoolrijst uit de oven. Een recept uit de lentespecial. De voorbereiding is snel en simpel en als alles in de oven gaat, heb ik nog even tijd om bij te komen van de toch wel zware klus van vanmiddag. Als het belletje van de oven gaat, ruikt het inmiddels weer heerlijk in huis en krijgen we echt trek.

Ook dit gerecht hebben we nog niet eerder gegeten, maar dat gaan we zeker veranderen. Ondanks dat ik de lentespecial even apart wilde leggen tot de komende lente… Dit is onweerstaanbaar. We smullen er weer van. Alles wat we maken is zo ongelooflijk lekker!

Vroeg

Vanavond doen we verder helemaal niets en gaan we zelfs vroeg naar bed. Dat komt niet zo vaak voor, maar morgen wordt voor ons beiden een pittig dagje. Voor Marja omdat ze er met Coosje dan helemaal alleen voorstaat en ieder uur wel even naar buiten moet. En voor mij natuurlijk omdat we morgen het eerste optreden hebben met het nieuwe koor. Er moet vooraf veel georganiseerd worden. Ik kijk er ook heel erg naar uit!

Delen