Selecteer een pagina

RIAN BLOG 58 Monique

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG TWEEHONDERDRIE DINSDAG

Het is weegdag dus ik spring direct na het plassen op de weegschaal. Hij geeft 84.3 kg aan, niet veel minder dus, maar inmiddels ben ik wel ruim 22 kilo kwijt. En dat blijft onwerkelijk.

Topslank

Inmiddels ben ik niet meer teleurgesteld als er niet veel af is, maar gewoon blij dat ik toch steeds een klein beetje afval. Voorheen kwam ik na het volgen van een dieet na een paar maanden altijd weer aan en dan was het hek vaak van de dam. Nu voel ik dat deze voedingswijze mijn lichaam goed doet en dat ik beslist niet aankom. De belangrijkste kilo’s zijn er nu af en dat wat ik hierna nog bereik is voor mij alleen maar extra. 

Topslank zal en wil ik ook niet worden, maar ik hoop ooit (en daar zet ik voor mezelf geen termijn meer op) de 75 kg te bereiken. Ondertussen blijf ik gezond eten en bewegen. De grootste motivatie voor mij is mijn spiegelbeeld. Ik loop de laatste dagen veel in broeken met een trui. Ik kan me niet meer heugen dat ik me hier zo comfortabel in heb gevoeld. Steeds als ik mezelf zie, denk ik: dikker wil ik NOOIT meer worden. 

Hondenweer

De anders zo drukke dinsdag begint rustig. Althans voor mij, want Marja zit al weer vroeg achter haar laptop te vergaderen. Dit betekent natuurlijk ook dat ik Coosje voor mijn rekening neem. Ze is nog steeds niet 100% zindelijk en daarom lopen we vanaf het opstaan om de 2 uur buiten. Vandaag regent het en is het waterkoud. Hondenweer dus, maar geen echt hondenuitlaatweer. Je hoort mij niet mopperen.

Ik zie het uitlaten inmiddels ook als goede beweging die mijn afvallen ook ondersteunt. Het ontbijt heb ik overgeslagen en de lunch ga ik ook skippen. Ik heb besloten dat het vandaag weer een OMADdag (1 keer per dag eten) wordt. Matty heeft me aangeraden om dat vaker te doen. 

ANWB

Ik verricht deze morgen wat koorwerkzaamheden. Want al kunnen we nu even niet repeteren, ik wil wel goed voorbereid zijn voor als we straks weer mogen gaan repeteren. Daarbij wil ik het contact met de koordames houden om hen te motiveren. Als Marja klaar is met werken, gaan we nog even voor mij naar de ANWB om te kijken of we daar voor een hondenuitlaatjas voor mij kunnen slagen.

Ik heb op internet al wat voorwerk gedaan en er zijn 4 jassen die ik graag wil passen. Het leuke is dat ik nu gewone maten kan passen. Voorheen kon ik natuurlijk niet bij de ANWB slagen. Het geeft echt een kick. Met één van die 4 jassen ga ik later ook de winkel uit. Nu ben ik net als Marja ook beschermd bij alle weersomstandigheden.

Vroeg eten

Voor we naar huis gaan, maken we nog even een wandeling in het bos dicht bij huis en vinden we onszelf best stoer. Zonder hond zit je met dit weer toch thuis en nu lopen we samen buiten heel stoer de regen en kou te trotseren. Bij thuiskomst begin ik direct aan het eten. Matty heeft de tip gegeven niet zo laat meer te eten. Hoe langer de periode van de laatste maaltijd tot aan de eerste maaltijd van de volgende dag is, hoe beter.

Het schijnt dat als je later op de avond eet dat je bloedsuikers sneller verhogen. Je maakt dan insuline aan en daardoor ga je vet opslaan, in plaats van gebruiken. Ik heb dat nooit geweten. Maar vanaf nu wil ik het dus anders aan gaan pakken. Omdat wij best een onregelmatig leven hebben, zal dit niet altijd haalbaar zijn, maar als het kan, dan heeft dat vanaf nu onze voorkeur.

Courgettesoep

We eten vanavond weer eens de courgettesoep uit de startgids. Dit was het eerste recept wat Marja ooit bereidde en ik herinner me dat ik het toen erg lekker vond. Destijds heeft het me verbaasd dat deze soep voldoende voedt. We waren beiden volledig verzadigd. Daarna volgden nog andere soepen uit de soepspecial en allen konden doorgaan voor een volledige maaltijd. Vanavond dus ook weer.

Ik besef dat ik vandaag wel heel weinig koolhydraten heb verorberd. Voorheen dacht ik dat dan niet goed was, maar nu weet ik dat mijn lichaam ook zonder koolhydraten kan. 

DAG TWEEHONDERDVIER WOENSDAG

Het is Laynadag! Vroeg uit de veren dus. Even snel een bakje yoghurt en dan in de kleren en snel opstarten, ik zou eigenlijk geen yoghurt meer eten, maar kan het niet laten.  Ze gaat vandaag niet naar school omdat ze een paar dagen grieperig is geweest (geen corona) en dat betekent dat ik haar eerder op ga halen. Ze ziet nog wel bleekjes, maar voelt zich weer helemaal fit voor omadag.

Shoppen

Allereerst gaan we even samen shoppen, want haar mama is snel jarig. Ze heeft dit heel aandoenlijk voorbereid en weet precies wat ze voor haar wil gaan kopen. En dat van haar eigen geld. Daar is ze zo trots op. Ze heeft aan alles gedacht. Er moeten ballonnen in de vorm van een hartje komen, een grote ballon met haar leeftijd, een slinger en nog veel meer. Trots vertelt ze dat ze ook samen met papa nog van alles gaat kopen.

Film

Als verrassing heb ik gereserveerd voor een film die ze graag wil zien. Ik heb even getwijfeld of ik het wel veilig vond om naar de film te gaan, maar bij het reserveren bleek dat er heel veel plaatsen rond ons vrij blijven. Als we de zaal inkomen, blijkt er slechts 1 ander kindje met haar Opa en Oma te zitten en hebben we de zaal verder voor ons alleen. Layna vindt dat wel heel bijzonder. We hebben een privebioscoop Oma, zegt ze.

Ondertussen smikkelt ze van haar broodje dat ik voor haar heb meegenomen. In de pauze volgen we de traditie en krijgt zij een bak popcorn. Voorheen gunde ik haar de allergrootste, maar nu vraag ik haar de kleinste te nemen. Het hoeft immers allemaal niet zo overdadig. Het feit dat ze de zoute popcorn neemt, maakt het gelukkig wat minder ongezond.

Courgettespaghetti

Wanneer de film is afgelopen, duiken we samen even de supermarkt aan de overkant van de bioscoop in. Want ik had nog niets in huis gehaald voor haar voor de maaltijd vanavond. Niet weer patat he Layna, zeg ik. Wat zou je dan willen eten? Ze moet even nadenken en zegt dan: Kan jij lekkere spaghetti maken Oma? Nou en of ik dat kan! Ik ga de spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus maken uit de vastenspecial.

Later thuis gaan we eerst gezellig spelletjes doen en niet al te laat begin ik met koken. Layna weet nog niet dat ze spaghetti van courgette gaat eten, ik vind dat best wel spannend. Gelukkig vind ze het gewoon erg lekker. We smullen allemaal en voor Layna zijn er aardbeien toe.

TV

Na het eten breng ik haar weer naar Zoetermeer en blijf ik natuurlijk nog even gezellig bij mij dochter en schoonzoon hangen. We kletsen nog even bij. Rond 22.00 uur ben ik eindelijk weer thuis. Het was een heerlijke dag, maar Marja en ik hebben nog geen tijd met elkaar doorgebracht. We gaan dus eerst even ons beider ervaringen van de dag delen en kijken nog even wat televisie.

DAG TWEEHONDERDVIJF DONDERDAG

Ik word wakker als Marja weggaat. Zij moet naar de tandarts. Coosje is al uitgelaten. Ik hoef me dus niet te haasten, want de eerste 2 uur zijn dan weer veilig. Een rustige opstart dus. Vandaag ontbijt ik niet.

Verkeerd

Ik heb de ANWB even gebeld. Ik ben achteraf toch niet zo blij met mijn jas. Ik heb de verkeerde keus gemaakt. Hij is me gewoon te zwaar, te dik en te stug. Alhoewel ik alle kaartjes er al af had gehaald, mag ik hem nog ruilen. Ik ga dus met Coosje richting de winkel en weet precies welke jas ik dan wel wil hebben. Coosje heb ik natuurlijk meegenomen en zij zit prinsheerlijk in de rugtas.

Gelukkig is de jas die ik, denk ik, wel graag wil hebben ook in mijn maat in de winkel. En hij staat me inderdaad een stuk beter. Ik voel me hier veel fijner in, wat een opluchting. Ik besluit hem direct mee te nemen, ook al is hij wat duurder. 

 Italiaanse omelet

Marja is inmiddels thuis, maar voelt zich niet topfit. Ik maak een lunch voor mij alleen. Er is nog wat pastasaus met gehaktballetjes over van gisteravond. Die maak ik even warm en dan roer ik hier 2 eieren en wat geraspte kaas doorheen. Het wordt een heerlijke Italiaanse omelet waar ik van smul. Om 14.30 uur is het tijd om naar Coosjes hondentraining te gaan. 

Ik ga dus even alleen, wat natuurlijk helemaal geen probleem is. Het is nog een 1 op 1 training en vandaag hoor ik of we in de groep in kunnen gaan stromen. We hebben hard getraind met Coosje en bij ons doet ze alles echt helemaal top. Maar ja, op een ander terrein met allerlei indrukken en prikkels is dat toch wat anders. Desondanks doet ze het geweldig. Aanstaande zaterdag mogen we met de groep mee gaan trainen.

Kipshoarma

Na de training maak ik nog even een wandeling door het bos waar de training was. Het is inmiddels weer eens gaan regenen, maar met mijn nieuwe water- en winddichte jas is dit geen enkel probleem. Als ik zie dat Coosje wat moe wordt, lopen we naar de auto en gaan we weer naar huis. Onderweg duik ik even de ALDI in. Ik neem een zakje sla en zie kant-en-klare kipshoarma liggen. Natuurlijk lees ik even het etiket.

Oeps, er zit 3.5 gram koolhydraten per 100 gram in. In kip zelf zitten geen koolhydraten dus waar komen die dan vandaan? Bij de ingrediënten zie ik meel en glucosestroop staan. Foute boel dus. Ik neem kipfilet mee en ga het gewoon lekker zelf kruiden.

Fröbelen

Na het eten, ga ik nog even beginnen met het maken van een kerst pub quiz voor een van mijn koren waarvoor ik een online kerstborrel organiseer. Ik vind dat soort dingen zo leuk om te doen. Lekker creatief fröbelen op de laptop. Marja ligt heerlijk languit van een film te genieten. Wanneer ik eindelijk mijn laptop sluit, is het natuurlijk weer veel te laat geworden. Nog heel even met Coosje naar buiten en dan onder de wol.

DAG TWEEHONDERDZES VRIJDAG

Ik word al op tijd wakker, dat komt goed uit want we hebben vandaag een drukke dag. Ik sla alweer het ontbijt over, heerlijk toch dat dat gewoon kan en dat ik me dan toch heel goed erbij voel.

Oorbellen

Omdat ik bijna jarig ben, wil Marja er vandaag even met mij op uit om een cadeautje voor me te kopen. Ik wil graag oorbellen hebben van dezelfde serie waar ik al een armband, een ketting en andere oorknopjes van heb. De zaak waar we deze destijds gekocht hebben, is in Zoetermeer en daar gaan we dan ook even naar toe. Gelukkig bestaat het merk en de serie nog en al snel heb ik mijn oorringen gevonden.

Marja ziet nog een prachtige ketting en vraagt me die ook nog even te passen. Wauw, wat staat die geweldig. Helemaal mijn stijl. Het is een soort spang. Zo’n sieraad kon ik eerder nooit dragen, want daarvoor was mijn nek veel te dik. Zoiets viel nooit mooi. Nu valt deze ketting heel goed en doet het mij nog weer eens beseffen hoe mijn lichaam veranderd is. Ik vind het natuurlijk veel te gek, maar zij wil beide sieraden voor mij kopen.

Drankje

Wanneer we de deur van de juwelier uitlopen, beloof ik haar te vergeten wat ze gekocht heeft 😉. Ik ben immers nog niet jarig. We lopen nog even de Dorpsstraat van Zoetermeer door en strijken nog even neer in een gezellig restaurantje voor een drankje. Even twijfelen we of we er zullen lunchen, maar we kunnen geen van beiden iets vinden waar we warm voor lopen. Ik heb bovendien nog steeds geen honger.

Monique

We gaan op bezoek bij Monique. We willen even horen hoe het Sinterklaasfeest bij haar is geweest en om haar een kerstboompje te brengen. Monique kan zich eigenlijk pakjesavond al niet meer herinneren, al weet ze wel dat ze de warme pantoffels die ze aan heeft, van Sinterklaas heeft gekregen. Verder vertelt de leiding in geuren en kleuren hoe gezellig het geweest is en hoe Monique genoten heeft.

De kerstbomen in de woning zijn gisteravond ook al opgetuigd en het komt dus goed uit dat Monique nu ook een boompje in haar kamertje krijgt. Ze is er echt blij mee. We blijven niet te lang want we willen op tijd eten omdat we vanavond bij een vriendin langsgaan die een privé wellness heeft. We hebben er veel zin in!

Tartaartjes

Onze vroege avondmaaltijd is onze eerste maaltijd van de dag. En we houden het eenvoudig. Het wordt spinazie met tartaartjes uit de startgids. Tartaartjes zijn niet mijn favoriet, maar Marja is er dol op. Het geheel smaakt me toch heel goed. We vertrekken al snel om te genieten van het zwembad, de sauna’s en stoombad. Marja en ik genieten optimaal en voelen ons herboren. Zo lief dat we bij haar zo mogen genieten.

Zij heeft zelf ook 2 lieve hondjes en past dan ook nog op onze Coosje. En……. we mogen ook nog terugkomen. Dat laten we ons natuurlijk niet 2 keer zeggen. Als we naar huis rijden, voelen we ons optimaal ontspannen, heerlijk rozig en hebben we eigenlijk geen zin meer om met Coosje buiten te lopen. Het wordt dus een heeeeel kort wandelingetje en bij thuiskomst duiken wij meteen ons bed en Coosje haar bench in.

Delen