Selecteer een pagina

RIAN BLOG 60 Marja

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG TWEEHONDERTIEN DINSDAG

Vandaag worden we al heerlijk op tijd wakker. Dinsdag weegdag! Direct als ik uit bed ben en mijn noodzakelijke dingen heb gedaan stap ik op de weegschaal. 84,3, ik sta stil in gewicht, maar ik voel me er rustig bij.

Veranderingen

Ik denk dat het wel even goed is, want ik merk dat mijn lichaam beter in proportie komt. Het is aan het veranderen. De grootste winst behaal ik op dit moment in mijn taille. Mijn BH-omvang is ook aan het veranderen, de nieuwe bh’s die ik gekocht had met een extra tussenstukje draag ik nu zonder dit tussenstukje en niet eens op de laatste haakjes. Mijn bovenbenen worden steeds slanker en lijken steviger te worden.

De rimpels in mijn gezicht zijn echt minder diep nu ik mijn huid 2x per dag verzorg met de producten die ik van een lieve koorvriendin heb gekregen. Ik heb hiervoor nog nooit veel aandacht aan gezichtsverzorging besteed. Op een simpele dagcrème na. Ik geloofde nooit zo in deze sprookjes, maar mijn huid ziet er echt gezonder en strakker uit. Smeren dus!

Eetrust

Wanneer ik mezelf in de spiegel even goed bekijk, heb ik maar één plek waar ik beslist nog vanaf wil. Aan weerskanten van mijn buik zit nog veel te veel vet. Het is mijn doel om hier nog af te komen. Natuurlijk zijn er nog plaatsen die verre van strak zijn, maar ach wat wil je als je bijna 67 jaar bent? In het begin ging ik hier denk ik wel een beetje overdreven mee om. Maar nu kan ik goed relativeren.

Wat is nu echt belangrijk? Dat is voor mij de gezondheidswinst en het feit dat ik mijn eet obsessie volledig kwijt ben. Ik ben heel bewust met voeding bezig, maar ik ben niet meer constant op zoek naar ongezond lekkers. Het fijnste vind ik dat mijn eigenwaarde beslist een boost heeft gekregen. Ik kan dit! Ik val niet meer terug! Ik heb hier gewoon mijn leef/voedingsstijl van gemaakt en dat bevalt me zo ontzettend goed.

Boerenkool

Vandaag hebben we een rustig dagje thuis. We rommelen wat aan en doen onze noodzakelijke wandelingen met Coosje. Ik ben zo blij met Coosje, want ze zorgt er toch voor dat we naar buiten “moeten” en ik in de sleur van alledag toch aan mijn beweging kom. Verder zetten we de laatste kerstspullen in huis zodat we er helemaal klaar voor zijn.

Wanneer het tijd is om te gaan koken, maak ik Stamppot boerenkool met worst en een heerlijke jus uit de stamppotspecial. Het smaakt ons beiden heerlijk! Na het eten ploffen we nog even voor de televisie, we maken het niet te laat vandaag.

DAG TWEEHONDERDELF WOENSDAG

Ik heb heerlijk geslapen en word goed uitgerust wakker. Tijdens de ochtendwandeling met Coosje schiet er van alles door mijn hoofd heen.

Marja

Ik merk dat de OMADdagen me steeds beter en gemakkelijker afgaan. Marja eet wel 3 keer per dag. Ze was in het begin teveel afgevallen, terwijl dit natuurlijk niet de bedoeling was. Als je ineens van voedingswijze gaat veranderen, is onvermijdelijk dat je lichaam daarop reageert. Ze voelde zich echter niet goed met het gewichtsverlies.

De afgelopen maanden heeft ze er in tegenstelling tot mijn afvalproces voor gezorgd dat ze weer wat aankwam. Dit was moeilijk. Een paar onsjes erbij en weer wat meer eraf. De omgekeerde wereld van aankomen, waarbij het meestal zo is dat je wat afvalt en dan weer meer aankomt. Gelukkig lijkt er nu een ommekeer te zijn en komt zij weer wat aan. In ieder geval is ze nu op een gewicht waar zij zich veel beter bij voelt.

CVS

Ik vind het persoonlijk ook mooier. Maar ook bij haar gaat het natuurlijk om gezondheid. Haar doel is, de vermoeidheid die ze al jaren heeft, te overwinnen. Ze let nog steeds op dat ze geen toegevoegde suikers eet en houdt zich aan het maximum gram koolhydraten per dag. Marja heeft CVS en hoewel zij hiermee leerde leven en eigenlijk niet beter wist, begint ze nu te merken dat ze iets meer energie krijgt. Super toch?!

Het kan nog veel beter, maar het begin is er. Ik ben blij dat ze dit een kans heeft willen geven en niet direct is afgehaakt toen het bij haar allemaal niet meteen ging zoals wij hoopten.

Rustige dag

Vandaag staat op het menu: roerbakei met spinazie en geitenkaas uit de vastenspecial. Het is een heerlijk gerecht. Het was vandaag weer een rustige dag. En eigenlijk vind ik het nu niet eens zo erg. Ik merk dat er van alles in mij gebeurt. Het is alsof mijn mindset weer een “upgrade” krijgt. De OMADdagen gaan me goed af. 

Niet alleen overdag lukt het me beter, ook in de avond. Ik heb al drie avonden geen nootjes en kaas gepakt. Ik ben daar best wel trots op! Ik voel me rustig van binnen.

DAG TWEEHONDERDTWAALF DONDERDAG

Bij het wakker worden zie ik direct dat het heerlijk weer is! Samen met Coosje starten we de dag met een fijne wandeling. Heerlijk om de dag zo te beginnen.

Herkennen

Daarna gaan we naar Monique. Nu zij qua dementie zo achteruit gaat, gaan we wat vaker. Iedere keer is het spannend of ze ons nog zal herkennen en of we haar nog wel een beetje blij kunnen maken. Gelukkig is dat vandaag beide zo. De begroeting is als altijd heel vrolijk en we merken dat onze aanwezigheid haar echt goed doet. Andersom is dat ook zo, haar op deze manier te zien doet ons ook goed.

Echt praten kunnen we niet meer met haar, maar de vele knuffels die ze van ons krijgt maken dat weer goed. We zingen samen nog de bekende kerstliedjes die zij op klank nog mee weet te zingen. Monique heeft al een mooi kerstboompje en vandaag brengen we haar kamertje nog iets meer in kerstsfeer. We zien dat ze hiervan geniet.

Verleiding

Wanneer de verzorging met een lekker plakje zelfgebakken cake met slagroom voor haar komt, is het een feest! Wij krijgen dit lekkers ook aangeboden, maar bedanken hiervoor. Het kost me geen enkele moeite, voorheen kon het best een kwelling zijn. Marja had daar sowieso niet zoveel last van. Maar zelfs nu ik vandaag nog niets gegeten heb, doet het me niks. Als Monique aan tafel gaat, gaan wij weer op huis aan.

Pakjes

Zoals zo vaak als we richting Delft gaan, staan we weer in een lange file. Ik vind dit zo zonde van mijn tijd. Ik wil immers voor Marja nog even op cadeautjesjacht voor Kerstmis. Niet dat wij daar een groot cadeau festijn van maken. Eigenlijk ben ik er heel erg op tegen. Bij Sinterklaas horen pakjes en Kerstmis is een totaal ander feest. Kerst vind ik wel heel romantisch. Ik kan het dus niet laten om toch iets onder de boom leggen.

Echt consequent ben ik dus niet. Het is best even aanpoten om te vinden wat ik hebben wil. Doordat de winkels al om 17.00 uur sluiten, ben ik in tijdnood gekomen. Maar het is gelukt.

Gevulde Paprika’s

Rond 18.00 uur ben ik weer thuis en begin ik direct aan het eten. Voorheen plofte ik dan op de bank, maar tegenwoordig proberen we voor 19.00 uur te eten. Ik maak de gevulde paprika’s uit de ovenspecial. Het is weer zo klaar, al moet het nog wel dik een half uur in de oven. Het smaakt weer heerlijk.

De rest van de avond zit ik achter mijn laptop. Ik ben bezig met de voorbereiding van de online Kerstborrel en quiz voor mijn koor aCapelle. Dat is voor mij echt ontspanning. Ik kan zo genieten van de voorpret.

DAG TWEEHONDERDDERTIEN VRIJDAG

Als ik wakker word kan ik het niet laten om even op de weegschaal te gaan staan. Het is alsof ik een voorgevoel heb dat ik weer iets afgevallen ben. En jaaaaaaa, dat is zo! En niet zo’n beetje ook! Dat beloofd wat op mijn weegdag volgende week!

Invriezen

Omdat we dit weekend een aantal lekkernijen uit de specials gaan maken die we voor de kerstdagen in gaan vriezen, moet ik nog even de winkels in. Ik heb geen hekel aan boodschappen doen, maar wel als ik naar meerdere supermarkten moet om mijn dingen te halen. Ik ben nu eenmaal een LIDLganger. Voor een aantal producten moet ik bij AH zijn. Als ik daar dan ook niet slaag, dan volgt een bezoekje aan de Jumbo.

Marja die echt fan is van AH, neemt vaak de boodschappen die daar gekocht moeten worden op zich. Vandaag heeft zij daar geen gelegenheid voor. Het blijft vandaag gelukkig bij 2 winkels. Bij de slijter koop ik nog een goede fles whisky voor Marja. Aangezien zij niet af hoeft vallen kan ze er zo af en toe lekker van genieten.

Drinken

Heel eerlijk ben ik de drankjes wel een beetje zat. Er is weinig variatie. Mijn favoriete drankje Cola wil ik niet drinken en dat was eigenlijk het enige waar ik me op kan verheugen. Alhoewel we veel theesoorten in huis hebben, ook regelmatig verse munt en/of gember gebruiken, is thee gewoon niet mijn favoriet. Koffie drink ik niet. Wijn drink ik niet, al zou dat ook niet zo’n goed idee zijn omdat het het afvallen kan stoppen.

Soms neem ik mineraalwater met suikervrije siroop, maar hier wordt ik ook niet echt blij van. Water vind ik in de zomer best lekker en dorstlessend, maar in de winter drink ik dit te weinig. Ik weet niet zo goed hoe ik hier verandering in kan brengen. Ik ben nu toch al een hele tijd bezig en heb op het gebied van drinken al van alles geprobeerd. Wie weet vind ik nog alternatieven.

Schilderen

Vandaag ga ik ook weer eens schilderen. In de zomer schilderde ik veel stenen, na de vakantie is daar de klad in gekomen. Nu wil ik voor kerst nog even wat mooie kerstcreaties maken. Ik vind het heerlijk om te doen en het ontspant me enorm. Ik neem me voor de komende dagen ook nog wat stenen te gaan schilderen. Eigenlijk begrijp ik niet dat ik hiermee gestopt was.

Als ik klaar ben met mijn eerste kerststeen ga ik koken. Ik grijp toch maar weer eens naar de Zomerspecial, want we hebben allebei wel trek in Gado Gado. Oh, wat is dit toch lekker. Het is licht verteerbaar, maar desondanks verzadigt het goed. Na het eten gaan Marja en ik nog even de duisternis in met Coosje en dan kan de avond beginnen.

Kerstfilm

We kijken op dit moment iedere dag een kerstfilm. Gewoon even blik op oneindig en verstand op nul. Een echt goed verhaal zit er meestal niet in, maar het past wel goed bij alle kaarsjes die in huis branden en alle kerstversiering die ons huis sfeervol maken. Na de kerstfilm laten we Coosje nog even plassen en duiken we alle drie ons mandje in.

Delen