Selecteer een pagina

RIAN BLOG 61 Kerststemming

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG TWEEHONDERDVEERTIEN ZATERDAG

Vandaag gaan Marja en ik samen naar de tweede puppytraining van Coosje. Voordat we de deur uitgaan, maakt Marja nog snel een tosti. Ik besluit om na de training te lunchen en als het lukt maak ik er een OMADdag van.

Puppytraining

Het is erg mistig en dus vochtig: niet ideaal om lang buiten te zijn. Maar wie A zegt, moet ook B zeggen. Vol goede moed gaan we richting het bos voor de puppytraining. Omdat het zoveel geregend heeft, lijkt het grasveld wel een moeras. Voor we het weten staan we bijna tot onze enkels in de modder. Coosje heeft nergens last van en dartelt heerlijk rond. Zelfs op de commando’s ‘zit’ en ‘lig’ reageert ze braaf.

Wij zouden daar nu niet aan moeten denken. Maar voor wat lekkers doe je alles, toch? Het is een leuke training, die Marja en ik beurtelings doen. Na een uur hard oefenen zijn we er alle drie wel even klaar mee. Eigenlijk willen we nog even het winkelcentrum in. Maar omdat nu de verwachting is dat Nederland vanavond op slot gaat, zal heel Capelle daar wel te vinden zijn. We besluiten om naar huis te gaan.

Persconferentie

We vinden het altijd fijn om thuis te komen, maar in de decembertijd nog wel meer. De kerstboom is aan, we steken altijd veel kaarsen aan. De kerstversiering is sfeervol. Voor vanavond heb ik hapjes gemaakt. Deze gaan we “gezellig” tijdens de persconferentie verorberen. Ik heb gevulde snacktomaatjes, gevulde eieren, olijven, verschillende kazen, ossenworst, avocado, zalm, roomkaas, kipspiesjes en komkommer. 

De avocado en komkommer gebruik ik om er iets op te smeren. Het staat allemaal erg gezellig. We genieten van al dat lekkers. Jammer dat ik er geen foto van heb gemaakt, dan hadden jullie mee kunnen genieten. We genieten er gelukkig langer van dan de persconferentie duurt. De persconferentie vertelde ons wat we eigenlijk al wisten. Waar we gewoon mee moeten dealen. De lekkernijen smaken ons er niet minder om.

Wegzwijmelen

’s Avonds kijken we de zoveelste kerstfilm. Tot nu toe hebben we niet heel veel bijzonders gezien. Behalve de film A boy called Christmas. Een echte familiefilm waar heel veel in zat.  Tot aan mijn verjaardag kijken we iedere dag een kerstfilm. Heerlijk om bij weg te zwijmelen.

DAG TWEEHONDERDVIJFTIEN ZONDAG

We beginnen de dag met het schrijven van kerstkaarten. Dat hadden we eigenlijk een beetje afgeschaft. De meeste mensen zien we ook zo. Er wordt veel gedeeld op Facebook en via appjes. Een kerstkaart is misschien wel een beetje ouderwets. 

Kerstkaarten

In deze tijd krijgt een kaart toch weer een extra dimensie. Omdat we elkaar veel minder of niet zien. We ontbijten niet maar nemen er allebei wat te drinken bij. Marja koffie met slagroom en ik muntthee met een kaneelstokje. We zetten een kerstmuziekje op en de sfeer zit er direct in. Het blijft genieten: Marja gaat vandaag allemaal lekkere dingen maken en bakken. Die gaan we invriezen voor de kerst en mijn verjaardag.

“Wat zal ik het eerste maken?” vraagt Marja. Eigenlijk weet ze dat wel. Wat ik het allermeeste mis is chocolade en pindakaas.

Pindakaasbonbons

Laat er nu een heerlijk recept in de Kerstspecial staan waar deze 2 heerlijkheden in verwerkt zijn. PINDAKAASBONBONS! Daar begint ze als eerste aan. Het is erg makkelijk en zo klaar. Ik mag natuurlijk het schaaltje uitlikken. MMMMM wat is dat smullen zeg! Ik kan niet wachten totdat ze in de koelkast wat stevig zijn geworden. Dan kan ik er eentje keuren. De rest gaat daarna de vriezer in.

Dat uurtje duurt lang als je zo naar iets verlangt. Maar het is het dik waard! Het is echt een delicatesse.

Chocoladecakejes

Ondertussen is Marja begonnen aan de chocoladecakejes uit de kerstspecial. Dit is wat bewerkelijker. Ze heeft er veel plezier in om dit klaar te maken. Ik mag natuurlijk weer even keuren. Het smaakt heerlijk. De chocolade kan de vriezer in. Deze moet hier een uurtje in blijven staan alvorens het verwerkt kan worden in het cakebeslag.  Zodra het geheel in de oven staat, begint het te rijzen.

In het boekje staat dat je ze ook direct uit de oven kunt eten omdat de chocolade die in het midden zit er dan heerlijk uitloopt. Jullie begrijpen dat ik dat wel wil ervaren. Marja en ik nemen allebei de helft . Ik kan je verzekeren, deze zijn véél lekkerder dan al die brownies die ik bij de bakker kocht of in een restaurant heb gegeten. Ik geniet steeds meer van pure chocolade. In dit geval PUUR 99%.

Kerstgevoel

Inmiddels hebben we alle kaarsjes aangestoken. Marja heeft een wijntje ingeschonken en ik geniet van een grote mok muntthee. Dat samen met een gezellig kerstmuziekje en de heerlijke bakgeur die in huis hangt. We hebben er een kerstgevoel door, waar we samen van genieten. Vanavond houden we het makkelijk en eten we gebakken ei met geitenkaas en spinazie. Marja eet het met geitenkaas en ik neem blue cheese.

Ook al is het een eenvoudig gerecht, het smaakt ons uitstekend en vult ook goed. De verdere avond hebben we geen drang om nog iets te snacken. Dat gaat sowieso erg goed de laatste tijd. Voor Marja is dat natuurlijk geen enkel probleem, maar voor mij is het beter om dat niet te doen.

Buikrust

Ik vind het geen enkel probleem meer als Marja iets voor zichzelf maakt. Ik kom niet in de verleiding. Marja voelt zich dan soms wat bezwaard en wil solidair zijn. Onzin natuurlijk! Het is niet alleen dat ik nu buikrust heb dat ik de verleidingen kan weerstaan, het is ook dat ik het écht niet meer wil.

DAG TWEEHONDERDZESTIEN MAANDAG

Door gewijzigde plannen kan ik vandaag rustig opstarten. Ik ga eerst Coosje uitlaten en leef me daarna nog even uit in het huishouden.

Zoom

Vandaag zou ik eigenlijk een bijeenkomst hebben met een bevriende dirigent en zijn “rechterhand”, over nieuw te ontwikkelen koorplannen. Maar door de aangescherpte maatregelen hebben we ervoor gekozen dit niet live te doen maar via Zoom.  Ik heb me voorgenomen wel te lunchen, maar de tijd is ineens zo hard gegaan dat ik achter mijn laptop moet kruipen voor de Zoomsessie en hier geen tijd meer voor heb.

Ik ben nog steeds geen fan van Zoom. Maar eenmaal in gesprek, weten we elkaar zó te inspireren. Het enthousiasme is zelfs via de online Zoomsessie voelbaar. Zonder dat we het in de gaten hebben, zitten we ruim drie uur te brainstormen. Het is geweldig om samen plannen te maken, uitdagingen aan te gaan en elkaars passie voor muziek te delen.

Mexicaanse bloemkool

Als we besluiten de sessie te beëindigen en we ook een live afspraak hebben gemaakt, begin ik toch wel te voelen dat ik nog helemaal niets gegeten heb. Ik besluit om vroeg te gaan koken. Marja heeft gelukkig ook al een beetje trek. Vanavond staat de Mexicaanse bloemkool uit de startgids deel 2 op het menu. Eerder had ik deze al eens gemaakt met kipgehakt, nu maak ik het met rundergehakt zoals in het recept staat.

Het smaakt ons goed. Al blijven we geen fan van rundvlees. Als het goed voor je is, dan moet je die keuze af en toe maken. Nadat alles is opgeruimd en Coosje uitgelaten is, kruipen we vroeg op de bank voor onze dagelijkse kerstfilm.

Delen