Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. DIABETES 2 OMKEREN
  4.  » TIEN FABELS over diabetes type 2

TIEN FABELS over diabetes type 2

Steeds meer mensen ontdekken dat je door heel anders te eten, diabetes 2 kunt verslaan. Het lukt ze om van de insuline en pillen af te komen, terwijl hun bloedsuikers laag blijven. Dat is geen ‘wonder’, maar heel logisch. Als je de oorzaak wegneemt, dan kun je beter worden. 

Toch blijven hardnekkige fabels bestaan rond diabetes 2. We hebben er TIEN op een rijtje gezet.

FABEL 1 Diabetes 2 is je eigen schuld
FEIT Iedereen kan diabetes 2 krijgen

Iedereen met diabetes 2 is insulineresistent. Dat betekent dat je lichaam niet goed kan omgaan met koolhydraatrijk eten. Het meeste voedsel wat je in de winkel vindt, bevat veel koolhydraten. Ook het Voedingscentrum moedigt het eten van veel koolhydraten aan. Dat, terwijl jouw lijf daar niet mee om kan gaan en het de koolhydraten niet meer goed uit het bloed kan halen. 

Iedereen, zelfs een topsporter, kan diabetes 2 krijgen. Ook je arts, je actieve buurvrouw, je vriendin die altijd aan de lijn is, je oom die veel aan sport doet… iedereen! 

FABEL 2 Als het in je familie zit, kun je er niets aan doen
FEIT Ook als diabetes 2 in de familie zit, kun je ervan afkomen

Diabetes 2 komt vaak bij meerdere mensen in de familie voor. Insulineresistentie is dan ‘erfelijk bepaald’. Binnen zo’n familie zie je veel problemen met gewicht, chronische ziektes, bloeddruk, hart- en vaatproblemen en dus vaak diabetes 2. Ga je gezond koolhydraatarm eten, dan kun je al deze gevolgen van insulineresistentie terugdraaien, en van de diabetes 2-medicatie afkomen. Dus ook als het ‘in de familie zit’.

FABEL 3 Diabetes 2 ontstaat doordat je te dik bent
FEIT Diabetes 2 ontstaat doordat je insulineresistent bent

Als je insulineresistent bent, kan je lichaam niet meer goed met koolhydraten omgaan. Je lichaam slaat koolhydraten op als reserves (vetopslag) in plaats van ze te gebruiken als brandstof. Je wordt dus dikker. Lukt het je lijf niet meer om al die koolhydraten uit je bloed te vissen, dan is er sprake van diabetes 2. Zowel diabetes 2 als overgewicht worden veroorzaakt door insulineresistentie.

Er zijn ook mensen die ‘van binnen’ rond de organen vet opslaan. Die mensen blijven dun. Dat zie je bijvoorbeeld bij topsporters die veel koolhydraten eten maar niet echt dik worden. Onder deze sporters komt diabetes 2 ook regelmatig voor. 

FABEL 4 Als je hele erge diabetes hebt of al heel lang, dan kun je er niets meer aan doen
FEIT Je kunt diabetes 2 vrijwel altijd helemaal omkeren!

Diabetes 2 is diabetes 2, of je veel medicatie gebruikt of niet, het is nog steeds diabetes 2 en als je de oorzaak wegneemt, kun je de diabetes 2 omkeren. Ook als je al heel lang diabetes 2 hebt, dan werkt het nog steeds zo; als je de oorzaak wegneemt, kun je diabetes 2 omkeren. En vaak ook veel van de complicaties verminderen of terugdraaien! 

FABEL 5 Je moet eerst afvallen, dan pas dalen je bloedsuikers weer en kun je stoppen met medicatie
FEIT Als je de koolhydraten laat staan, zakken je bloedsuikers al vanaf dag één!

Wanneer je start met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak, dan zie je al direct resultaat. Vanaf dag één dalen je bloedsuikers. Je start al direct met het afbouwen van medicatie. Vaak kan insuline binnen een week worden gestopt en ook bloedsuikerverlagende pillen kunnen (en moeten) snel worden afgebouwd. Je bent dan dus nog niet afgevallen, dat volgt pas daarna.

Het goede nieuws houdt niet op: afvallen gaat veel makkelijker zonder insuline en andere diabetesmedicatie.

FABEL 6 Gezond koolhydraatarm eten kun je niet volhouden
FEIT Veel mensen hebben inmiddels diabetes 2 omgekeerd en willen nooit meer anders eten!

Een argument wat we vaak horen: je kunt koolhydraatarm/keto eten niet volhouden. Of: zodra je ‘normaal’ gaat eten komt het terug. Dat is ook zo. Maar het alternatief is: je leven lang medicatie en steeds meer medicatie. En steeds meer kans op ernstige complicaties, hartfalen en uitvallen van organen. Is dat een betere optie dan lekker en gezond koolhydraatarm/keto eten?

Steeds meer mensen kiezen voor een leven zónder medicatie en met veel meer gezondheid. Ze eten elke dag gezond koolhydraatarm/keto. Dus voedsel wat past bij je lijf en wat je niet ziek maakt. Mensen geven stuk voor stuk aan hier nooit mee te willen stoppen. Niet alleen omdat het wertk, maar ook omdat ze elke dag heerlijk eten.

FABEL 7 Suikerziekte, ouderdomssuiker en diabetes 2 zijn verschillende ziektes
FEIT Dit zijn verschillende namen voor hetzelfde probleem 

Vroeger werd vaker de term suikerziekte gebruikt of ouderdomssuiker. Nu zeggen we meestal diabetes type 2, maar we bedoelen precies hetzelfde. Het gaat in alle gevallen om dezelfde ziekte. Diabetes 2 komt op steeds jongere leeftijd voor, als gevolg van te veel koolhydraten en geraffineerde producten.

FABEL 8 Je valt niet af met diabetes 2, omdat je zwak bent of niet je best doet
FEIT Insulineresistentie en diabetesmedicatie maken het afvallen moeilijker 

Wanneer je insulineresistent bent, worden koolhydraten opgeslagen als vet. Je maakt daarbij veel insuline aan óf je spuit extra insuline. Insuline voorkomt dat je je vetreserves weer kan gebruiken als brandstof. Dus als je insuline spuit, dan maakt dat het afvallen nóg moeilijker! 

FABEL 9 Diabetes 2 is een chronische ziekte die je hebt voor het leven 
FEIT Als je de oorzaak wegneemt, kun je diabetes 2 stoppen

Als je gewoon doorgaat met koolhydraten eten als je diabetes 2 hebt en medicatie gebruikt, dan krijgt je lijf hier steeds meer last van en heb je steeds meer kans op complicaties. De verwerking van die koolhydraten wordt een steeds groter probleem, ondanks medicatie. Je lijf heeft steeds meer insuline nodig om die koolhydraten te verwerken en meestal komt er een moment dat je lijf het opgeeft en je extra insuline nodig hebt.

Stop je met het eten van veel koolhydraten, dan kun je deze situatie vrijwel altijd terugdraaien en stoppen met diabetesmedicatie.

FABEL 10 Je kunt diabetes 2 alleen verslaan door af te vallen en niet door koolhydraatarm te eten
FEIT Afvallen alleen neemt de oorzaak niet weg, waardoor de remissie vaak maar tijdelijk is

Mensen met diabetes 2 die heel veel afvallen of een maagverkleining ondergaan, worden vaak weer wat gevoeliger voor insuline. De diabetes 2 kan afnemen of lijkt zelfs een periode helemaal verdwenen te zijn. Maar de oorzaak neem je niet weg. Zolang nog steeds koolhydraatrijk wordt gegeten is het meestal slechts een kwestie van tijd voordat de bloedsuikers weer stijgen en weer diabetesmedicatie nodig is.

 

Wil je meer weten of zelf diabetes 2 verslaan?

Lees in dit artikel wat de werkelijke oorzaak is van diabetes 2. Diabetes 2 is geen ziekte maar een soort allergie. 

Informatie & stappenplan Wil je starten met een koolhydraatarme/keto aanpak om zo snel mogelijk van je diabetes type 2 af te komen? Op deze pagina vind je een stappenplan. Je kunt daarmee direct aan de slag gaan.

Persoonlijke hulp Wij kunnen je ook persoonlijk helpen als je het liever niet in je eentje doet; want dat is best spannend en misschien ben je er wat onzeker over. Verpleegkundige Lara Schalk kan je 2 maanden begeleiden voor een speciale lage prijs (prijs alleen voor mensen met diabetes type 2!). Hier vind je meer informatie.

 

Ervaringen van anderen

Dick wilde geen medicatie

Dick van der Zee (1963) kwam er eind 2019 bij toeval achter dat hij  tegen diabetes aan zat. Ook zijn bloeddruk was ongezond hoog. Hij wilde geen medicatie, zoals zijn arts adviseerde, maar hij wilde een échte oplossing. Dick had ooit eens iets opgevangen over...

Lucas weigerde insuline te spuiten

 Als Lucas (61) in 2014 te horen krijgt dat hij diabetes 2 heeft, weigert hij in eerste instantie om medicatie te nemen. Hij gaat op advies van de huisarts heel veel wandelen en dat helpt wel iets, maar niet voor lang. Onder druk start hij uiteindelijk toch met...

Nel (71) 40 kilo lichter en insulinevrij

Nel Doorn (71) werd twintig jaar geleden opgenomen in het ziekenhuis voor een knie-operatie en ging naar huis met de diagnose diabetes type 2. Uiteindelijk zorgde de insuline ervoor dat ze 50 kilo aankwam en zich iedere dag moe voelde. Jarenlang was ze op zoek naar...

Weer gezond na 30 jaar diabetes 2!

Janny (1957) was 32 toen ze diabetes 2 kreeg. "Suiker zit gewoon in de familie", vertelt Janny. Dus het verbaasde haar niet, toen ook zij dertig jaar geleden diabetes type 2 kreeg. Na dertig jaar lukt het haar om helemaal van de medicatie af te komen en ze heeft nu...

Delia: “Ik ben nu gelukkig ex-diabeet.”

  UPDATE 4 januari 2020In de Telegraaf (bijlage Vrouw) stond een uitgebreide reportage over Delia, waarin ze vertelt hoe ze haar leven terugkreeg door anders te gaan eten met de aanpak van TheNewFood.  Delia (53 jaar) kreeg in 2013 een hartaanval en moest met...

Els: 26 kilo lichter en van insuline af

Els (55) kan het zelf nog nauwelijks geloven. Ze wil graag onze vragen beantwoorden om te laten zien dat het écht kan. "Maar ik wil geen vóór foto, die Els wil ik echt niet meer zien." Want het is haar gelukt om 26 kilo af te vallen en diabetes 2 om te keren. Dat was...

Angelique (44) versloeg diabetes 2

Begin 2018 gaat verpleegkundige Angelique (44) naar de huisarts met verschillende klachten, die maar niet overgaan. Het is niet duidelijk wat er aan de hand is, maar ze voelt zich steeds slechter. Dan blijkt dat ze een bloedsuiker heeft van 29 mmol/L. Ze is in...

Marcel stopt met insuline na 12 jaar diabetes

Toen Marcel (58) twaalf jaar geleden hoorde dat hij diabetes type 2 had, flitste het beeld van zijn beide ouders met diabetes door zijn hoofd. Geen fijn vooruitzicht. Hij moest al snel aan de insuline en werd daardoor steeds dikker en kreeg veel gezondheidsklachten....

Toos (74) nu medicatievrij “Wij eten lekkerder dan ooit”!

Toos van Doorn-Kliebisch (74) uit Best, Noord-Brabant, komt er in 2002 bij toeval achter dat haar bloedsuikergehalte veel te hoog is: ze heeft diabetes 2. Ook haar cholesterol is te hoog. De huisarts schrijft medicatie voor. Maar dat helpt onvoldoende, Toos wordt...

Wijkverpleegster Annette (51) is nu een ‘blije ex-diabeet’

Annette had als wijkverpleegster vaak te maken met mensen die moesten spuiten in verband met diabetes. Mensen die steeds meer medicatie nodig hadden en allerlei nare complicaties kregen. Ze schrok dan ook enorm toen ze hoorde dat ze zelf diabetes 2 bleek te hebben en...

Bourgondische ex-diabeet Martin eet elke dag heerlijk

Martin Bos (46) uit Nunen was altijd slank én een liefhebber van heerlijk eten. Dus toen hij in korte tijd veel aankwam en met diabetes bij de huisarts belandde, zei de lekkerbek in hem dat hij zo lang mogelijk alles wilde blijven eten. Maar dat pakte niet goed uit,...

“Ik eet al twee jaar heerlijk met deze leefwijze”

Voor Ida Feller (59) uit Lierop is koolhydraatarm eten al jaren een ‘way of life’ en het lijkt soms of anderen daar meer moeite mee hebben dan zijzelf. “Je moet gewoon niet te moeilijk denken. Geef mij lekker een plak kaas of worst bij de borrel. Of ik trek een blikje...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.