Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMKEREN
  6.  » TIEN FABELS over diabetes type 2

TIEN FABELS over diabetes type 2

Steeds meer mensen ontdekken dat je door heel anders te eten, diabetes 2 kunt verslaan. Het lukt ze om van de insuline en pillen af te komen, terwijl hun bloedsuikers laag blijven. Dat is geen ‘wonder’, maar heel logisch. Als je de oorzaak wegneemt, dan kun je beter worden. 

Toch blijven hardnekkige fabels bestaan rond diabetes 2. We hebben er TIEN op een rijtje gezet.

FABEL 1 Diabetes 2 is je eigen schuld
FEIT Iedereen kan diabetes 2 krijgen

Iedereen met diabetes 2 is insulineresistent. Dat betekent dat je lichaam niet goed kan omgaan met koolhydraatrijk eten. Het meeste voedsel wat je in de winkel vindt, bevat veel koolhydraten. Ook het Voedingscentrum moedigt het eten van veel koolhydraten aan. Dat, terwijl jouw lijf daar niet mee om kan gaan en het de koolhydraten niet meer goed uit het bloed kan halen. 

Iedereen, zelfs een topsporter, kan diabetes 2 krijgen. Ook je arts, je actieve buurvrouw, je vriendin die altijd aan de lijn is, je oom die veel aan sport doet… iedereen! 

FABEL 2 Als het in je familie zit, kun je er niets aan doen
FEIT Ook als diabetes 2 in de familie zit, kun je ervan afkomen

Diabetes 2 komt vaak bij meerdere mensen in de familie voor. Insulineresistentie is dan ‘erfelijk bepaald’. Binnen zo’n familie zie je veel problemen met gewicht, chronische ziektes, bloeddruk, hart- en vaatproblemen en dus vaak diabetes 2. Ga je gezond koolhydraatarm eten, dan kun je al deze gevolgen van insulineresistentie terugdraaien, en van de diabetes 2-medicatie afkomen. Dus ook als het ‘in de familie zit’.

FABEL 3 Diabetes 2 ontstaat doordat je te dik bent
FEIT Diabetes 2 ontstaat doordat je insulineresistent bent

Als je insulineresistent bent, kan je lichaam niet meer goed met koolhydraten omgaan. Je lichaam slaat koolhydraten op als reserves (vetopslag) in plaats van ze te gebruiken als brandstof. Je wordt dus dikker. Lukt het je lijf niet meer om al die koolhydraten uit je bloed te vissen, dan is er sprake van diabetes 2. Zowel diabetes 2 als overgewicht worden veroorzaakt door insulineresistentie.

Er zijn ook mensen die ‘van binnen’ rond de organen vet opslaan. Die mensen blijven dun. Dat zie je bijvoorbeeld bij topsporters die veel koolhydraten eten maar niet echt dik worden. Onder deze sporters komt diabetes 2 ook regelmatig voor. 

FABEL 4 Als je hele erge diabetes hebt of al heel lang, dan kun je er niets meer aan doen
FEIT Je kunt diabetes 2 vrijwel altijd helemaal omkeren!

Diabetes 2 is diabetes 2, of je veel medicatie gebruikt of niet, het is nog steeds diabetes 2 en als je de oorzaak wegneemt, kun je de diabetes 2 omkeren. Ook als je al heel lang diabetes 2 hebt, dan werkt het nog steeds zo; als je de oorzaak wegneemt, kun je diabetes 2 omkeren. En vaak ook veel van de complicaties verminderen of terugdraaien! 

FABEL 5 Je moet eerst afvallen, dan pas dalen je bloedsuikers weer en kun je stoppen met medicatie
FEIT Als je de koolhydraten laat staan, zakken je bloedsuikers al vanaf dag één!

Wanneer je start met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak, dan zie je al direct resultaat. Vanaf dag één dalen je bloedsuikers. Je start al direct met het afbouwen van medicatie. Vaak kan insuline binnen een week worden gestopt en ook bloedsuikerverlagende pillen kunnen (en moeten) snel worden afgebouwd. Je bent dan vaak wel ook al wat afgevallen, maar het echte afvallen, dat volgt pas daarna.

Het goede nieuws houdt niet op: afvallen gaat veel makkelijker zonder insuline en andere diabetesmedicatie.

FABEL 6 Gezond koolhydraatarm eten kun je niet volhouden
FEIT Veel mensen hebben inmiddels diabetes 2 omgekeerd en willen nooit meer anders eten!

Een argument wat we vaak horen: je kunt koolhydraatarm/keto eten niet volhouden. Of: zodra je ‘normaal’ gaat eten komt het terug. Dat is ook zo. Maar het alternatief is: je leven lang medicatie en steeds meer medicatie. En steeds meer kans op ernstige complicaties, hartfalen en uitvallen van organen. Is dat een betere optie dan lekker en gezond koolhydraatarm/keto eten?

Steeds meer mensen kiezen voor een leven zónder medicatie en met veel meer gezondheid. Ze eten elke dag gezond koolhydraatarm/keto. Dus voedsel wat past bij je lijf en wat je niet ziek maakt. Mensen geven stuk voor stuk aan hier nooit mee te willen stoppen. Niet alleen omdat het wertk, maar ook omdat ze elke dag heerlijk eten.

FABEL 7 Suikerziekte, ouderdomssuiker en diabetes 2 zijn verschillende ziektes
FEIT Dit zijn verschillende namen voor hetzelfde probleem 

Vroeger werd vaker de term suikerziekte gebruikt of ouderdomssuiker. Nu zeggen we meestal diabetes type 2, maar we bedoelen precies hetzelfde. Het gaat in alle gevallen om dezelfde ziekte. Diabetes 2 komt op steeds jongere leeftijd voor, als gevolg van te veel koolhydraten en geraffineerde producten.

FABEL 8 Je valt niet af met diabetes 2, omdat je zwak bent of niet je best doet
FEIT Insulineresistentie en diabetesmedicatie maken het afvallen moeilijker 

Wanneer je insulineresistent bent, worden koolhydraten opgeslagen als vet. Je maakt daarbij veel insuline aan óf je spuit extra insuline. Insuline voorkomt dat je je vetreserves weer kan gebruiken als brandstof. Dus als je insuline spuit, dan maakt dat het afvallen nóg moeilijker! 

FABEL 9 Diabetes 2 is een chronische ziekte die je hebt voor het leven 
FEIT Als je de oorzaak wegneemt, kun je diabetes 2 stoppen

Als je gewoon doorgaat met koolhydraten eten als je diabetes 2 hebt en medicatie gebruikt, dan krijgt je lijf hier steeds meer last van en heb je steeds meer kans op complicaties. De verwerking van die koolhydraten wordt een steeds groter probleem, ondanks medicatie. Je lijf heeft steeds meer insuline nodig om die koolhydraten te verwerken en meestal komt er een moment dat je lijf het opgeeft en je extra insuline nodig hebt.

Stop je met het eten van veel koolhydraten, dan kun je deze situatie vrijwel altijd terugdraaien en stoppen met diabetesmedicatie.

FABEL 10 Je kunt diabetes 2 alleen verslaan door af te vallen en niet door koolhydraatarm te eten
FEIT Afvallen alleen neemt de oorzaak niet weg, waardoor de remissie vaak maar tijdelijk is

Mensen met diabetes 2 die heel veel afvallen of een maagverkleining ondergaan, worden vaak weer wat gevoeliger voor insuline. De diabetes 2 kan afnemen of lijkt zelfs een periode helemaal verdwenen te zijn. Maar de oorzaak neem je niet weg. Zolang nog steeds koolhydraatrijk wordt gegeten is het meestal slechts een kwestie van tijd voordat de bloedsuikers weer stijgen en weer diabetesmedicatie nodig is.

 

Wil je meer weten of zelf diabetes 2 verslaan?

Lees in dit artikel wat de werkelijke oorzaak is van diabetes 2. Diabetes 2 is geen ziekte maar een soort allergie. 

Informatie & stappenplan Wil je starten met een koolhydraatarme/keto aanpak om zo snel mogelijk van je diabetes type 2 af te komen? Op deze pagina vind je een stappenplan. Je kunt daarmee direct aan de slag gaan.

Persoonlijke hulp Wij kunnen je ook persoonlijk helpen als je het liever niet in je eentje doet; want dat is best spannend en misschien ben je er wat onzeker over. Verpleegkundige Lara Schalk kan je 2 maanden begeleiden voor een speciale lage prijs (prijs alleen voor mensen met diabetes type 2!). Hier vind je meer informatie.

 

Ervaringen van anderen

Femke stopt haar diabetes

Femke (1988) heeft al haar hele leven CF (taaislijmziekte). Op haar 15de komt daar diabetes bij, als gevolg van de CF. Ondanks de insuline krijgt ze haar bloedsuikers niet onder controle. De vele hypers en hypo's beheersen haar doen en laten. Femke wil zo niet verder...

Manja heeft spijt van haar maagverkleining

Manja (45) is getrouwd, heeft 3 kinderen en is als verpleegkundige werkzaam in het Tyltylonderwijs. Als kind was ze al 'een dikkertje' en als tiener was ze al regelmatig streng aan de lijn. Toch wordt ze steeds dikker en uiteindelijk ook steeds zieker; ze krijgt...

Henk kon zijn diabetes 2 stoppen

Henk (68) maakt verschrikkelijke dingen mee in zijn leven, waardoor hij maar bleef eten en alsmaar dikker werd. Ruim 20 jaar geleden kreeg hij diabetes 2 en hij werd steeds zieker en vermoeider. Afvalpogingen mislukten steeds, omdat hij zich dan nog slechter ging...

Bertha (74): na 30 jaar insulinevrij

Bertha (74) heeft al 30 jaar diabetes 2, waarvoor heel veel insuline spuit. De laatste jaren zien haar kinderen haar steeds zieker en depressiever worden. Ze maken zich veel zorgen. Uiteindelijk lukt het schoondochter Saskia om Bertha te overtuigen met de startgids te...

Laura weigert insuline en kiest keto

Toen Laura (53) in 2020 diabetes 2 bleek te hebben, weigerde ze insuline. Ze besloot te starten met strikt koolhydraatarm/keto eten. Haar bloedsuikerwaardes daalden direct en een half jaar later zijn haar bloedsuikerwaardes weer normaal. Ze voelt zich inmiddels heel...

Gertie (62) stopt diabetes 2

Gertie (62) had al jarenlang diabetes 2, hoge bloeddruk, overgewicht, reuma en nog meer gezondheidsproblemen. Ze had elke dag pijn. Haar bloedsuikers werden steeds hoger en ze zou eigenlijk alweer meer medicatie moeten gebruiken. Maar Gertie besloot het heft in eigen...

Jolanda van diabetes 2 medicatie af

Het was geen verrassing voor Jolanda dat ze diabetes 2 kreeg want het zat in de familie, maar Jolanda vond het wel zwaar. Ze werd ook steeds zieker. Haar moeder lukte het om door anders te eten van de medicatie af te komen en dat wilde Jolanda ook. Maar dan op haar...

Van alle medicatie en klachten af

35 jaar was Vanessa Ritzky (nu 47) toen ze diabetes 2 bleek te hebben. Ze had toen al veel andere gezondheidsproblemen. Van de eetadviezen van de diëtiste werd ze niet beter. In de loop van de tijd gaat het steeds slechter met Vanessa. Pas jaren later ontdekt ze...

Albert (69) versloeg diabetes 2

In 2015 kreeg Albert (69) te horen dat hij diabetes type 2 had. Met een pakket medicijnen mocht hij weer naar huis: hij moest direct dagelijks meerdere keren insuline spuiten. Ook moest hij pillen slikken tegen een hoge bloeddruk en voor zijn cholesterol. Als Albert...

Jolanda (49) had te hoge bloedsuikers

Vijf jaar geleden kreeg Jolanda (49) te horen dat haar bloedsuikers te hoog zijn en ze tegen diabetes 2 aanzat. Ze was toen ook veel te zwaar en had veel lichamelijke klachten. Ze startte met de koolhydraatarme/keto aanpak, viel 28 kilo af, voelt zich weer fit en...

Dick wilde geen medicatie

Dick van der Zee (1963) kwam er bij toeval achter dat hij tegen diabetes aan zat. Ook zijn bloeddruk was ongezond hoog. Hij wilde geen medicatie, zoals zijn arts adviseerde, maar hij wilde een échte oplossing. Dick had ooit eens iets opgevangen over koolhydraatarm....

Lucas weigerde insuline te spuiten

Als Lucas (61) in 2014 te horen krijgt dat hij diabetes 2 heeft, weigert hij in eerste instantie om medicatie te nemen. Hij gaat op advies van de huisarts heel veel wandelen en dat helpt wel iets, maar niet voor lang. Onder druk start hij uiteindelijk toch met...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen