Selecteer een pagina

De ziekmakende waarheid

De kracht van gezond koolhydraatarm/keto is inmiddels ruimschoots bewezen. Veel onderzoeken laten zien dat deze aanpak effectiever is dan welk dieet dan ook. Niet alleen om op een gezonde manier veel af te vallen, maar ook om de gezondheid te verbeteren.

Deze manier van eten lijkt hét antwoord op al die ‘welvaartsziektes’, zoals fors overgewicht, diabetes 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatproblemen. Gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt door ons ‘moderne eten’: voeding die niet past bij hoe ons lijf in elkaar zit. Dat maakt ons zwak.

Waarom eet niet iedereen zo?

Je verwacht dan ook dat wetenschappers en artsen staan te juichen en mensen aanmoedigen om vooral ook zo te gaan eten. Maar dat gebeurt niet. Terwijl ze er wel van overtuigd zijn dat heel veel mensen er beter van kunnen worden. Waarom niet?

Nou, zeggen veel artsen en wetenschappers: het werkt wel, maar je kunt het niet volhouden. Vaak opperen onderzoekers daarom zelfs dat gezocht moet worden naar een medicijn dat hetzelfde effect heeft als deze gezonde manier van eten. Werkelijk? Een pil tegen verkeerd eten?

Een pil tegen het verkeerde eten

Verbijsterend, maar een bekend verhaal in de praktijk. Mensen met diabetes 2 worden door artsen en wetenschappers vaak nog aangemoedigd om vooral geen vet en wel koolhydraten te eten, terwijl hun lijf juist die koolhydraten niet goed kan verwerken. Vervolgens krijgen ze pillen en spuiten om die koolhydraten weer uit hun bloed te halen. Maar die pillen genezen de ziekte natuurlijk niet.

Ze worden steeds zieker en zieker en hebben steeds meer medicatie nodig. Bovendien is de kans op nare complicaties groot. Ook de kans op een hartaanval neemt steeds meer toe. Dat, terwijl gezond koolhydraatarm/keto eten al binnen een dag de bloedsuikers kan verlagen.

Dit is zelfs bewezen de beste aanpak om van diabetes 2 af te komen. Maar ja, dat houdt geen mens vol, wordt gezegd. Waarom eigenlijk niet? Je eet heerlijk, voelt je steeds verzadigd en je bruist van de energie. Dus, wat is dan het probleem? Zelf houd ik me al bijna twintig jaar strikt aan deze manier van eten, en zo ook heel veel anderen. Allemaal blije ‘volhouders’. Waarom zou dat niet kunnen?

Wie wordt er beter van pillen?

Is het probleem misschien dat niemand er geld aan kan verdienen? Stel dat iedereen weer datgene gaat eten waar ons lijf voor is gemaakt. Stel dat mensen daardoor massaal weer gezonder worden en gezond en sterk blijven. Stel dat bijna niemand meer medicatie nodig heeft. Wie wordt daar beter van?

Juist ja. Daar worden vooral wij mensen beter van. En niet de miljardenindustrie die al die medicatie voor ons maakt. En veel wetenschappelijke onderzoeken betalen, waarin wordt beweerd dat we de echte oplossing, namelijk eten wat bij ons lijf past, niet kunnen volhouden. Zij geven natuurlijk geen geld uit aan onderzoeken die aantonen dat pillen helemaal niet nodig zijn, om welvaartsziekten op te lossen. 

Op de televisie wordt soms aandacht besteed aan de kracht van deze aanpak. Dan is te zien hoe chronisch zieke mensen binnen korte tijd veel gezonder en slanker worden. Op die manier bereiken we veel mensen! Helaas vertelt dan een paar weken later één of andere professor (het zijn steeds dezelfde) in de kranten dat het zo ongezond is om minder koolhydraten te eten. De media trappen er blijkbaar met open ogen in.

Maak jij ook liever je eigen keuzes?

Zullen wij dan zelf die keuze maken? Kiezen voor eten wat ons gezond maakt en gezond houdt? Zodat we geen pillen nodig hebben? Eten waar we weer energie van krijgen en waar we slanker door worden en blijven? Weer de baas worden over ons lijf? Weer sterk worden?

En laten we die medicatie bewaren voor de weinige gezondheidsproblemen die niet met andere voeding zijn op te lossen. 

Wat kun je bereiken met andere voeding?

Met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak eet je precies dat, wat past bij je lijf. Je voedt je lijf zo goed mogelijk. Je hebt geen pillen (meer) nodig tegen hoge bloeddruk, diabetes 2, cholesterol en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

Onze lijst van gezondheidswinst die je kunt bereiken is lang en wordt steeds langer… Waar wacht je op… begin nú met werken aan jouw gezondheid. Beginnen is eenvoudig met de STARTGIDS met weekmenu’s.

VERDER LEZEN 

Waarom je niet afvalt van sporten

Een bijdrage van Sportarts Hans van Kuijk:  Overgewicht en obesitas treffen steeds meer mensen in de laatste decennia. Mensen met overgewicht die hulp zoeken om af te vallen denken vaak dat ze kunnen afvallen door (meer) te gaan sporten. Maar is dat wel zo? In de...

Waarheid over kanker

De waarheid over kanker  Uit recente onderzoeken blijkt dat verkeerd eten (koolhydraatrijk en vetarm bij insulineresistentie) en overgewicht bijna even schadelijk zijn als roken. Dit in tegenstelling tot allerlei andere aannames (rood vlees, te weinig vezels, etc),...

Afvallen met keto: behoud spiermassa!

Regelmatig horen we dat mensen bang zijn dat je je spieren gaat 'opeten' als je flink gaat afvallen. Of dat je lijf eiwitten die je eet om gaat zetten in suikers... Waar komen die verhalen vandaan en wat is er van waar? Spierverlies bij crashdiëten Feit: jezelf...

Is koolhydraatarm/keto volwaardig eten?

Sommige mensen vragen zich af of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet. Krijg je geen tekorten? Kun je wel altijd zo blijven eten? Het simpele antwoord is: jazeker. Puur en écht eten is beter voor je lijf dan eten wat door...

Enorme afname klachten fibromyalgie

Gezond koolhydraatarm/keto kan je enorm veel opleveren. Veel gezondheidsproblemen blijken af te nemen of zelfs te verdwijnen. We horen vaak dat ook mensen met fibromyalgie veel minder (pijn)klachten hebben. Ze voelen zich veel fitter en minder vermoeid. Ze kunnen weer...

Diabetes 2? Dit zijn je opties.

WIST JIJ DIT? Diabetes 2 is eigenlijk helemaal geen chronische ziekte, maar een symptoom, een gevolg van meer koolhydraten eten dan je lijf kan verwerken. Iedereen met diabetes is koolhydratenmoe (insulineresistent). En de simpele oplossing om dit aan te pakken is...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen