Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMKEREN
  6.  » Hogere nuchtere bloedsuikers hoe kan dat?

Hogere nuchtere bloedsuikers hoe kan dat?

Alweer zo’n vraag die ons vaak wordt gesteld. Want nuchtere hogere bloedsuikers zien we regelmatig bij wie bezig is met het omkeren van diabetes type 2 met onze aanpak. Ook al dalen de bloedsuikers verder op de dag al snel enorm en merk je al direct hoe anders je lichaam reageert op deze manier van eten.

Maar hoe kan het dan dat je nuchtere bloedwaardes hoger blijven of zelfs steeds hoger lijken te worden? Wat is er aan de hand? Werkt deze aanpak misschien niet voor jou?

NEE, ER IS NIETS AAN DE HAND!

Allereerst: iedereen heeft hogere bloedsuikers in de ochtend, ook wie geen diabetes heeft! Je lijf zorgt zelf expres voor hogere bloedsuikers in de ochtend. Zo bereidt het jou voor op de dag. Dit heet ‘het Dawn effect’. Zo werkt dat: Elke nacht, zo rond een uur of 4 krijgt je lijf een seintje een klein beetje van de opgeslagen suikers in de lever vrij te maken om je alvast wat energie te geven om je dag te beginnen. Energie om op te kunnen staan. Weer zo’n prachtig systeem van je lijf!

Alleen… je lever kan ook iets te enthousiast worden. 😉 Bij mensen met diabetes type 2 zit de lever vaak nog stampvol met opgeslagen suiker (gemaakt uit koolhydraten). Daardoor kan je lijf geen maat houden als het probeert een klein beetje suiker uit de lever vrij te laten voor energie om je dag te beginnen. Er komt meteen een flinke stoot suiker vrij. Je kunt het vergelijken met een wind laten: 
Stel je hebt heel veel lucht in je buik/darmen. En je voelt dat je een wind moet laten maar er zijn andere mensen bij. Je probeert dan misschien een heel klein (en stil 😉 ) windje te laten. Maar vaak lukt dat niet omdat er meteen een heleboel gas/lucht uit wil zodra je ‘de deur openzet’.

Dat is precies wat er gebeurt als je lever nokvol zit met suiker. Zodra ‘de deur’ opengaat komt er meteen meer uit dan de bedoeling was. Die suiker komt in je bloed en verhogen je bloedsuikers, meer dan normaal. Maar dat is dus eigenlijk helemaal niet verkeerd! Want je lever is bezig om de voorraden suiker los te laten. Dat maakt je lever weer gezonder. Dat maakt jouw lijf weer gezonder!

Angelique (44 jaar) versloeg diabetes 2
“Toen ik stopte met de medicatie zaten de waarden tussen 5 en 6.5 en ik voelde me top! 
Maar in de weken erna begonnen mijn waarden toch weer te stijgen tot soms wel 9.5. En mijn nuchtere waarden kwamen vaak nog 2 tot 3 punten hoger uit. Ik wist van de website dat dat te maken had met dat mijn lijf opgeslagen suiker aan het opruimen was. In de loop van de maanden werden ook mijn nuchtere waarden steeds lager. Een kwestie van volhouden dus.”

Lees het hee verhaal van Angelique hier

MOET JE IETS DOEN?

Moet je iets doen als je diabetes 2 aan het omkeren bent maar steeds (hele) hoge nuchtere waardes hebt? Nee, je hoeft niets te doen.
Behalve misschien ontzettend blij zijn dat je lichaam bezig is met herstellen. Met het opruimen van suikervoorraden die je ziek hebben gemaakt.

Maar waarom maakt je diabetesverpleegkundige zo’n drama van die hogere bloedsuikers in de ochtend? Dat is omdat zij uitgaan van een ziek lijf (daar hebben ze voor geleerd). Zij zien die hoge bloedsuikers in de ochtend als een teken dat je niet genoeg medicatie gebruikt. Zo hebben ze dat geleerd. Zij zien hoge bloedsuikers als een teken van (erger wordende) diabetes 2 en dat is iets wat ze moeten bestrijden met (extra) medicijnen.

Ze hebben namelijk NIET GELEERD wat er gebeurt met je lijf en lever als je veel minder suiker gaat eten. Als je diabetes omkeert door een aanpak zoals van TheNewFood. Maar… als je daar extra pillen of insuline voor geeft dan gaat die suiker weer terug je lever in! Terwijl het juist zo belangrijk is dat je lever alle opgeslagen vet en suikers los kan laten… En daar horen hogere nuchtere bloedsuikerwaarden gewoon bij.

Bij veel diabeten zit de lever zo stampvol suiker dat het maanden kan duren voor het de overtollige voorraad suiker kwijt is. En pas dan zullen ook je nuchtere bloedsuikers gaan dalen! Dat is niet iets om je zorgen over te maken!

HOE KUN JE JE LEVER HELPEN?

Je helpt je lever door je te houden aan de menu’s en niet te smokkelen. Niet smokkelen, is heel erg belangrijk, juist als je diabetes type 2 hebt. Want als je ‘smokkelt’ met een koekje bijvoorbeeld, dan wordt dat meteen weer opgeslagen in de lever. En dan stopt je lever weer met voorraden loslaten. Dan stopt je lijf met weer gezonder worden. Dus doe het niet!

Houd je aan maximaal 3 maaltijden per dag en eet liefst geen tussendoortjes. Je bent zo goed bezig door voor deze aanpak te kiezen! Daar mag je echt megatrots op zijn! En het zou jammer zijn als dat smokkelen ervoor zorgt dat het niet goed lukt! Dat verdien je niet.

BRON: Dokter Jason Fung – Het dawn fenomeen

BELANGRIJK: In dit artikel gaan we ervan uit dat je bent begonnen met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak volgens TheNewFood en dat je lijf daar goed op reageert. Dus dat je merkt dat je bloedsuikers heel snel zakken en al direct veel minder medicatie nodig is.

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen