Selecteer een pagina
Tips & Tricks » DIABETES 2 OMKEREN » Hogere nuchtere bloedsuikers hoe kan dat?

Hogere nuchtere bloedsuikers hoe kan dat?

Alweer zo’n vraag die ons vaak wordt gesteld. Want nuchtere hogere bloedsuikers zien we regelmatig bij wie bezig is met het omkeren van diabetes 2 met onze aanpak. Terwijl de bloedsuikers verder op de dag al snel enorm dalen en je al direct merkt hoe anders je lichaam reageert op deze manier van eten.

Maar hoe kan het dan kan het heel goed zijn dat je nuchtere bloedwaardes hoger blijven of zelfs steeds hoger lijken te worden. Wat is er aan de hand? Werkt deze aanpak niet voor jou??

NEE, ER IS NIETS AAN DE HAND!

Allereerst: Iedereen heeft hogere bloedsuikers in de ochtend, ook wie geen diabetes heeft! Die hogere bloedsuikers in de ochtend dat doet je lijf expres! Zo bereidt het je voor op de dag. Dit heet ‘het Dawn effect’. Zo werkt dat: Elke nacht, zo rond een uur of 4 krijgt je lijf een seintje een klein beetje van de opgeslagen suikers in de lever vrij te maken om je alvast wat energie te geven om je dag te beginnen. Energie om op te kunnen staan. Weer zo’n prachtig systeem van je lijf!!

Alleen… je lever kan ook iets te enthousiast worden. 😉 Bij mensen met diabetes type 2 zit de lever zo stampvol met opgeslagen suiker (gemaakt uit koolhydraten) dat als je lijf probeert daar een klein beetje suiker vrij te laten voor energie om je dag te beginnen dat het geen maat kan houden. Er komt meteen een flinke stoot suiker vrij. Je kunt het vergelijken met een wind laten. 😅 😅

Stel je hebt heel veel lucht in je buik/darmen. En je voelt dat je een wind moet laten maar er zijn andere mensen bij. Je probeert dan misschien een heel klein (en stil 😉 ) windje te laten. Maar vaak lukt dat niet omdat er meteen een heleboel gas/lucht uit wil zodra je ‘de deur openzet’.

Dat is precies wat er gebeurt als je lever nokvol zit met suiker. Zodra ‘de deur’ opengaat komt er meteen meer uit dan de bedoeling was. Die suiker komt in je bloed en verhogen je bloedsuikers. Maar dat is dus eigenlijk helemaal niet verkeerd! Want je lever is bezig om de voorraden suiker los te laten. Dat maakt je lever weer gezonder. Dat maakt jouw lijf weer gezonder!

Angelique (44 jaar) versloeg diabetes 2
“Toen ik stopte met de medicatie zaten de waardes tussen 5 en 6.5 en voelde ik me top! 
Maar in de weken erna begonnen mijn waardes toch weer te stijgen tot soms wel 9.5. En mijn nuchtere waarden kwamen vaak nog 2-3 punten hoger uit. Ik wist van mijn diabetes coach dat dat vaak gebeurt doordat mijn lijf opgeslagen suiker aan het opruimen was.”

Lees Angelique hele verhaal hier

MOET JE IETS DOEN?

Moet je iets doen als je diabetes 2 aan het omkeren bent maar steeds (hele) hoge nuchtere waardes hebt? Nee, je hoeft niets te doen.
Behalve misschien ontzettend blij zijn dat je lichaam bezig is met herstellen. Met het opruimen van suikervoorraden die je ziek hebben gemaakt.

Maar waarom maakt je diabetesverpleegkundige zo’n drama van die hogere bloedsuikers in de ochtend? Dat is omdat zij uitgaan van een ziek lijf (daar hebben ze voor geleerd). Zij zien die hoge bloedsuikers in de ochtend als een teken dat je niet genoeg medicatie gebruikt. Zo hebben ze dat geleerd. Zij zien hoge bloedsuikers als een teken van (erger wordende) diabetes 2 en dat is iets wat ze moeten bestrijden met (extra) medicijnen.

Ze hebben namelijk NIET GELEERD over wat er gebeurt met je lijf en lever als je veel minder suiker gaat eten. Als je diabetes omkeert door een aanpak zoals van TNF. Maar… als je daar extra pillen of insuline voor geeft dan gaat die suiker weer terug je lever in! Terwijl het juist zo belangrijk is dat je lever alle opgeslagen vet en suikers los kan laten… En daar horen hogere nuchtere bloedsuikerwaardes gewoon bij.

Bij veel diabeten zit de lever zo stampvol suiker dat het maanden kan duren voor het de overtollige voorraad suiker kwijt is. En pas dan zullen ook je nuchtere bloedsuikers gaan dalen! Dat is niet iets om je zorgen over te maken!

HOE KUN JE JE LEVER HELPEN?

Je helpt je lever door je te houden aan de menu’s en niet te smokkelen. Niet smokkelen, is heel erg belangrijk, juist als je diabetes 2 hebt. Dat is omdat als je ‘smokkelt’ met een koekje bijvoorbeeld, dan wordt dat meteen weer opgeslagen in de lever. Dan stopt je lever met voorraden loslaten. Dan stopt je lijf met weer gezonder worden. Dus doe het niet!

Houd je aan maximaal 3 maaltijden per dag en liefst geen tussendoortjes. Je bent zo goed bezig door voor deze aanpak te kiezen! Daar mag je echt mega trots op zijn! En het zou jammer zijn als dat smokkelen ervoor zorgt dat het niet goed lukt! Dat verdien je niet.

 

BRON: Dokter Jason Fung – Het dawn fenomeen


BELANGRIJK: In dit artikel gaan we ervan uit dat je bent begonnen met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak volgens TheNewFood en dat je lijf daar goed op reageert. Dus dat je merkt dat je bloedsuikers heel snel zakken en al direct veel minder medicatie nodig is.

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk.
Lara is keto-expert en verpleegkundige bij TheNewFood.

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood