Selecteer een pagina

BLOG 48 Een echte moestuin

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt.

Eten uit de tuin

Vorig jaar had Senn met zijn klas een moestuin op school. De moestuin is voor groep 5. Dagelijks kwam hij enthousiast vol verhalen thuis over hoe leuk dat is. Hij zou ook wel een eigen moestuin willen. Maar met een tuin die vooral is ingericht op de kinderen, hebben we weinig plek voor een moestuin. Toch besloten we vorig jaar wat aardbeien, tomaten en komkommer planten neer te zetten in bakken.

Beide heren genoten hier enorm van. Toen alles eenmaal begon te groeien, stonden ze dagelijks te kijken of er nog wat gegroeid was wat ze er af konden halen. De komkommers waren heerlijk! Senn vond de tomaten lekker en ik heb er heel wat soep van gemaakt, zo goed groeide het. De aardbeien waren helemaal gewild bij beide heren én bij Charlie, die er regelmatig één vanaf snoepte.

Ketoboer

Dit jaar wilden we weer planten gaan zetten, maar ditmaal liever wat groter. We hebben gekeken in de tuin of we er ruimte voor vrij konden maken, maar het zou niet ideaal zijn. Senn was wat teleurgesteld, want hij wil écht heel graag een moestuin voor zijn eigen groentes. Zo kan hij immers alvast oefenen voor zijn carrière als ketoboer.

In ons dorp zit een moestuinvereniging en we besloten om eens te informeren wat de kosten zijn en of er iets vrij is. Er zijn nog enkele tuinen vrij, maar het gaat wel hard met de verhuur, waarschuwden ze. De volgende dag gingen we meteen kijken en zeiden we ‘ja’ tegen een mooi stukje van 75 vierkante meter, om te kijken of het iets voor ons was. We hadden nul ervaring met een moestuin, op de plantjes van vorig jaar na dan.

Veel gedoe

Na dit bezoek gaat het tijdens het eten natuurlijk alleen over de moestuin. Senn is natuurlijk in alle staten! Maar Vinz is een beetje afwachtend, die ziet vooral de nadelen. “Dan moet ik er zeker steeds heen om het te verzorgen of water te gaan geven.” In zijn beleving kost het vooral veel tijd, wat van zijn kostbare vrije tijd afgaat. Maar Senn blijft er maar over door ‘tetteren’; zo enthousiast dat Vinz ineens ook enthousiast begint te worden.

Want véél aardbeien dat is natuurlijk wel superlekker! De dag erop gaan we naar de winkel voor zaden en kleine potjes. We komen thuis met zaadjes voor komkommer, tomaat, bloemkool, courgette, broccoli en sla. Voor de aardbeienplanten halen we kleine stekjes elders in het dorp. Ze willen meteen aan de slag met zaaien. Zorgvuldig vullen ze de kleine potjes met grond en zaden. We zijn er de hele middag zoet mee.

Je kunt alles leren

Ondertussen timmert Dave een compostbak in elkaar, zodat we deze bij de moestuin neer kunnen zetten, voor ons keukenafval. Als we voor de gevulde potjes een plekje in huis zoeken, kijken Dave en ik elkaar lachend aan. Een moestuin: wij? Maar we beleven er nu al veel pret aan en zijn vooral benieuwd hoe en of het allemaal gaat groeien. Senn stelt ons gerust en met hem erbij gaat het vast en zeker helemaal goed komen!

“Alles kun je leren mama en papa”, benadrukt hij wijs. Nu is het wachten op het moment dat we de plantjes in ‘onze tuin’ kunnen gaan zetten. Dagelijks controleert Senn of er al iets groeit. En als dat eindelijk echt zover is, komt hij ons meteen enthousiast halen. Aan liefde en aandacht voor de plantjes geen gebrek. Mochten ze het niet goed doen, dan ligt het daar in ieder geval niet aan.

Delen