Selecteer een pagina

BLOG 68 Wat eten we kerstavond?

Nancy (42) startte in januari 2021 met de aanpak van TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en was ze een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Inmiddels eten ook haar zonen Vinz (2011) en Senn (2013) met haar mee. In haar blogs schrijft Nancy over haar ketoreis samen met haar gezin.

Niet weer gourmetten

Ik ben een zoekend wat wij op kerstavond moeten eten. Elk jaar gaan we gourmetten, met alle tips uit de kerstspecial is dat een groot feest. Maar ik wil wel een keer wat anders, maar wat? Pizzarette heb ik geen zin in, dat doen we ook best wel vaak. Ik wil iets makkelijks wat niet te veel voorbereiding nodig heeft, want de dagen worden al druk genoeg. Ik moet denken aan die fondue die ik voorbij zag komen op Facebook.

Ik zoek die fondue op op de site van TheNewFood. De kaasfondue ziet er heerlijk uit. Er staan drie soorten kaasfondue: Zwitserse fondue, geitenkaas fondue en Mexicaanse fondue. Wij houden allemaal enorm van kaas en sinds we eten volgens TheNewFood zijn we kaas alleen maar lekkerder gaan vinden. Mijn interesse is gewekt. Ik vind het ook spannend, want dit heb ik nog nooit gedaan!

De eerste keer

Voor ik besluit of we dit op kerstavond gaan doen, wil ik het eerst wel een keer uitproberen om te kijken of het wel iets voor ons is. Ik kan van een vriendin een fonduestel lenen. Ik stel het voor aan de jongens. Natuurlijk zijn ze meteen enthousiast! Ze houden van gezellig lang samen eten. Op een druilerige zondag waarop we niks op de kalender hebben staan besluiten we, eigenlijk vrij spontaan, om te gaan ‘proef-fonduen’.

We gaan het gewoon lekker in de kamer doen met een filmpje erbij. Het is weer eens wat anders dan een hapjesplank, en zo kunnen we meteen ervaren of het ook leuk is om op kerstavond te doen. Samen met Senn kies ik een fondue uit; het wordt de Mexicaanse kaasfondue. Ik laat Senn een lijstje maken met dingen voor bij de fondue, er staan heel veel opties op de site. Hij heeft het binnen no-time klaar.

Mexicaanse fondue

Hij kiest voor spruiten, bloemkool, salami, chorizo, gehaktballetjes, garnalen, bockworst en ham. In de winkel ziet hij stokbrood liggen. “Mam, kun je die ook nog zelf maken? Dat is ook wel lekker om te dippen!” Hij heeft geluk, want er liggen in de koelkast nog minibroodjes uit de ontbijt&lunchspecial. Als we weer terug zijn van de boodschappen, gaan we samen alles klaar maken voor de fondue.

Ik blijf het zeggen tegen mijzelf en tegen de jongens: ik vind het altijd zo gezellig en fijn als ze helpen in de keuken. Het is zo ontzettend leerzaam voor ze. Uiteindelijk hoop je als moeder toch dat het twee onafhankelijke, zelfstandige mannen gaan worden, en daar hoort jezelf gezond en bewust voeden bij. Senn tettert ondertussen gezellig door. Terwijl ik me stort op het kaasmengsel, snijdt hij de bloemkool.

Het wordt fondue!

Als alles klaar is, zetten we het op tafel. Wat is dit spannend! Charlie wordt al snel wakker en loopt opdringerig om de tafel. Net als wij is Charlie verzot op kaas. Maar hij heeft pech, want hij mag even lekker in zijn mand. De film staat klaar, de fondue staat klaar, Charlie is uitgelaten en ligt mopperend in zijn mand, we kunnen beginnen!

Het is écht heerlijk, ik vraag me af waarom we dit niet eerder hebben gedaan. De heren genieten en ze vinden alles lekker, maar de garnalen gedoopt in de warme kaas, die springen er toch wel uit. Op ons gemak genieten we van de film en van de overheerlijke kaasfondue. We weten het nu zeker: op kerstavond gaan we fonduen, gewoon lekker op ons gemak. Ik kijk ernaar uit, onze ketokerst kan nu al niet meer stuk!
 

Delen