Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMGEKEERD
  6.  » Femke stopt haar diabetes

Femke stopt haar diabetes

Femke (1988) heeft al haar hele leven CF (taaislijmziekte). Op haar 15de komt daar diabetes bij, als gevolg van de CF. Ondanks de insuline krijgt ze haar bloedsuikers niet onder controle. De vele hypers en hypo’s beheersen haar doen en laten. Femke wil zo niet verder leven en gaat zelf op zoek naar een oplossing. Ze start met de aanpak van TheNewFood. Al na een week zijn haar bloedsuikers laag en stabiel en kan ze helemaal stoppen met insuline.

Geboren met CF

“Vanaf m’n geboorte had ik altijd buikpijn en moest ik veel hoesten. Toen ik vier maanden was gingen mijn ouders hiermee naar de arts. Na wat onderzoeken (vroeger zat CF niet in de hielprik) kwam er dus uit dat ik CF (taaislijmziekte) heb.  Dit is een ongeneeslijke ziekte waarbij verschillende klieren in het lichaam, zoals in je longen, darmen en in organen, taai slijm aanmaken. 

Mensen met CF zijn doorgaans mager, omdat hun lichaam minder goed voeding kan opnemen en dus al snel energie tekort komt. Ik heb altijd flink moeten eten. En ik was altijd sneller vermoeid. Gelukkig kon medicatie de gevolgen van deze ziekte verder redelijk onder controle houden. Maar CF heeft invloed op allerlei organen, ook op de alvleesklier; die gaat dan minder goed werken en daardoor kun je diabetes ontwikkelen.”

Diabetes door de taaislijmziekte

“Mijn ouders wisten dat er een grote kans was dat ik diabetes zou krijgen, en hielden me goed in de gaten. Ik was 15 toen mijn moeder de symptomen van diabetes herkende. Alle alarmbellen gingen meteen rinkelen. Nog diezelfde dag ben ik opgenomen in het ziekenhuis en werd me verteld dat er geen weg terug was. Ik had een HbA1c van 75 mmol/L en ik moest direct begonnen met het spuiten van insuline.

Ik was heel kwaad dat mij dit was overkomen. Ik had al een chronische ziekte, en ik had er zo maar ineens nog één bij. Ineens had ik twee chronische ziekten, zonder dat ik hierop enige invloed had, terwijl veel mensen in mijn omgeving helemaal niks mankeerde. Dat vond ik oneerlijk. Met vallen en opstaan heb ik het geaccepteerd: ik zou de rest van mijn leven insuline moeten spuiten.”

Een leven vol hypo’s en hypers

“Ik probeerde toch te leven zoals ieder ander. Op vakantie in Italië werd ik verliefd op een Italiaan. Al snel verhuisde ik naar Italië om samen met hem een toekomst op te bouwen. We trouwden. Het leven daar is anders: het lukte me niet om het ritme dat ik in Nederland had aan te houden. Ik at niet meer op regelmatige tijden, mijn bloedsuikers schommelden daardoor enorm. Twee keer insuline spuiten was niet meer voldoende.

Ik moest vanaf dat moment vier keer per dag gaan spuiten om mijn bloedsuikers enigszins onder controle te houden. Dat hielp een korte periode. Maar na verloop van tijd kreeg ik weer steeds vaker hypo’s of hypers. Mijn bloedsuikers gingen alle kanten op. Het werd erger en erger. Ik moest steeds meer insuline gebruiken en daar had ik geen goed gevoel over. Ik werd geleefd door de diabetes en dat op mijn leeftijd.”

Op zoek naar een oplossing

“Op een dag was ik er zo klaar mee. Ik wilde de controle terug over mijn lijf! Ik ging op zoek naar een ‘natuurlijke manier’ om mijn diabetes onder controle te krijgen. Ik probeerde van alles. Van Paleo tot helemaal vegan. Dit werkte helaas allemaal niet. Mijn bloedsuikers bleven schommelen en ik had nog steeds dezelfde hoeveelheid insuline nodig. Toch bleef ik vertrouwen houden in een oplossing, dat gevoel was heel sterk.

En mijn gevoel klopte! Uiteindelijk kwam ik op de site van TheNewFood. De uitleg en de ervaringen van anderen met deze aanpak maakten me hoopvol. Je bloedsuikers verlagen door een koolhydraatarme/keto aanpak klonk zo logisch. Ik vond het wel spannend of dat bij mij ook zou werken, omdat ik geen doorsnee type diabetes heb. Ik bestelde de boeken en ben direct begonnen met de startgids weekmenu’s.”

Verbluffende resultaten!

“Ik draag een continue glucose meter, waarop ik ieder moment van de dag kan zien hoe mijn bloedsuiker is. Ik zag de bloedsuikers vanaf dag één gigantisch zakken. Mijn ervaring met het aanpassen van de hoeveelheid insuline op mijn voeding en wat ik hierover had geleerd in het ziekenhuis, kwamen nu goed van pas. Ik hield alles heel precies in de gaten.

Ik begon eerst met de snelwerkende insuline afbouwen en al na een paar dagen kon ik daar helemaal mee stoppen. Ik kon toen ook al meteen de langzame insuline afbouwen. De bloedsuikers bleven dalen. Binnen een week was ik helemaal van de insuline af. Het was geweldig. Ik voelde me zóveel beter zonder insuline en met stabielere bloedsuikers. Ik was de baas over mijn diabetes!”

Paniek

“Wat er toen gebeurde kan ik achteraf moeilijk uitleggen. Ik raakte in paniek. Na 18 jaar insuline spuiten was het heel gek dat het ineens niet hoefde. Het was te mooi om waar te zijn. Was het wel gezond wat ik deed? Waarom had ik dit nooit eerder gehoord? En waarom kreeg ik deze adviezen niet van mijn behandelaren. Mensen om mij heen maakte zich zorgen over mijn nieuwe manier van eten, dat kon toch niet goed zijn?  

Het vloog me allemaal aan en ik deed het domste wat ik kon doen… Ik ging weer terug naar ‘normaal eten’. Ik begon weer ‘gewoon’ koolhydraten te eten én insuline spuiten volgens het advies van mijn arts. Maar het ‘normale’ eten deed me geen goed. Ik voelde me al meteen weer vreselijk. Binnen een maand had ik weer heftige hypo’s en hypers. Mijn bloedsuiker schoot weer alle kanten op.”

Poging twee

“Ik wilde terug naar het gevoel dat ik had toen ik net begon met koolhydraatarm/keto eten: ik wilde mijn bloedsuikers weer onder controle hebben! Ik begon opnieuw met de weekmenu’s: poging twee dus! En dit keer wilde ik het volhouden, ik wilde écht kiezen voor mijn gezondheid. Ik besloot naar niemand anders meer te luisteren, alleen naar mijzelf en mijn lijf.

Ik heb me bij TheNewFood aangesloten bij een startgroepje en ben lid geworden van de speciale diabetesgroep van TheNewFood op Facebook. Dat ik hier altijd met mijn vragen terecht kon en er een zorgprofessional meekeek, gaf mij veel steun en vertrouwen. Hierdoor durfde ik het volledig aan te gaan en er ook echt blijvend voor te gaan! Wat ben ik blij met die keuze!”

Afvallen

“Net als veel anderen viel ik snel af met deze aanpak, zeker nadat ik met de insuline was gestopt. Maar afvallen is voor mij nou juist niet de bedoeling. Door de CF ben ik altijd al vrij mager. Ik kreeg van TheNewFood het advies om mijn menu aan te passen. Met meer vet dan aangegeven in de vorm van extraatjes, zoals de toetjes en shakes uit de boekjes en meer vet bij de maaltijden, zoals olijfolie over de groenten.

Zo heb ik mijn menu aangepast aan mijn persoonlijke behoefte en dat werkt heel goed. Maar nooit met extra koolhydraten hoor! Dat zal ik nooit doen, dat heeft immers direct invloed op mijn bloedsuikers. Maar op deze manier blijf ik nu mooi stabiel en op gewicht.”

Volop leven!

“Mijn leven is zoveel beter geworden! Voorheen deed ik vaak een powernap na de lunch, maar ik ben nu helemaal van die middagdipjes af. Ik kan weer heerlijk hardlopen. Eerst had ik tijdens en na het sporten veel last van enorme schommelingen waardoor ik er geen plezier meer aan beleefde. Maar nu ik geen insuline meer gebruik, hoef ik me ook geen zorgen te maken over een hypo. Het sporten is  weer leuk geworden! 

Ik verwacht niet dat deze manier van eten veel invloed heeft op mijn CF. Maar ik heb altijd een longfunctie van 92-96% gehad, dus dat merk je ook niet echt als dat iets beter of slechter wordt. Dat moet dan uit een longtest blijken. Ik ben benieuwd wat mijn arts ervan vindt. Door corona ben ik nog niet op controle geweest. Ik ben wel bang dat ze me weer aan de koolhydraten en insuline willen hebben. Maar dat ga ik niet doen.”

Heerlijk eten en koken

“Ik eet elke dag heerlijk én ik kan me weer uitleven in de keuken! Ik hield altijd al enorm veel van koken en bakken en dat doe ik nu weer volop! Ook mijn man geniet regelmatig mee, al wil hij als echte Italiaan tussen de middag wel zijn pasta eten. Hij vindt bijvoorbeeld de aubergine parmigiana (ovenspecial) en de  lasagne (startgids 2) erg lekker. Italianen zijn erg kritisch over eten, dus dat is een mooi compliment.

Er zijn zoveel recepten waarmee ik heerlijk aan de slag kan. Mijn vriezer ligt nu vol met lekkere dingen. Vooral de ontbijt en lunchspecial is mijn favoriet omdat er zoveel ‘hapjes’ in staan. Dat is ook handig voor als ik onverwacht weg moet of bij iemand ga eten, dan neem ik zelf wat mee. Er is keuze genoeg, ik kan weer genieten en hoef echt niks te missen!”

Stuur ook je diabetes met vakantie!

“Ik zit veel lekkerder in m’n vel en het voelt zoveel beter om geen bloedsuikerschommelingen meer te hebben. Dat vond ik zo vermoeiend. En dat is iets wat ik iedereen met diabetes gun. Het voelt voor mij alsof ik mijn diabetes op vakantie heb gestuurd. Het is er natuurlijk nog wel, maar zolang ik mijn bloedsuikers laag houd met keto eten, heb ik er geen last van. En hoef ik mijn bloedsuikers niet te verlagen met medicatie.

Als ik het kan, dan kun jij het ook! Gun jezelf ook vakantie van je diabetes en een fit en blij leven zónder diabetesmedicatie. Wil je starten met deze aanpak en heb je diabetes? Lees dan wel eerst het ‘stappenplan diabetes verslaan’, zodat je zeker weet dat je het goed aanpakt.”

NB Diabetes is niet altijd te genezen of te verminderen, kijk hier of jouw type diabetes te genezen is of te verminderen.

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen