Selecteer een pagina
NIEUWS » Diabetes 2 » Onderzoek: Effectievere aanpak diabetes 2

Onderzoek: Effectievere aanpak diabetes 2

Vroeger werd gedacht dat mensen perse af moesten vallen om het risico op diabetes te verminderen en hoge bloedsuikers te verlagen. De manier waarop dit gewichtsverlies bereikt moest worden maakte niet uit. Veel mensen werden op een ‘low calorie’ of ‘low fat’ crashdieet gezet.

Inmiddels komt er meer en meer bewijs dat een koolhydraatarme/keto aanpak veel effectiever is. Dit blijkt wederom uit twee recente onderzoeksrapporten van de American Diabetes Association (ADA) naar het onderzoek en het Education and Health Standing Committee Australië naar het onderzoek.

Hoe minder koolhydraten hoe beter!

Uit de literatuurstudie van de ADA blijkt dat de koolhydraatarme aanpak de meest effectieve methode is om bloedsuikers te verlagen en medicatie voor diabetes te verminderen. Hierbij geldt: hoe minder koolhydraten iemand eet, hoe beter de resultaten zijn. Naast verbetering in bloedsuikers zorgt deze aanpak ook voor verlaging van triglyceriden, verhoging van HDL (goed cholesterol) en verlaging van de bloeddruk; iets waar veel mensen met (pre)diabetes ook mee te maken hebben.

Onderzoekers: Vaak verbeteren bloedsuikers tot normale waardes 

Ook het Education and Health Standing Committee in Australië staat zeer positief tegenover koolhydraatbeperking bij mensen met (pre)diabetes. Dit beschrijven zij in hun onderzoekrapport ‘The Food Fix’: “Koolhydraatbeperking is de meest effectieve methode om bloedsuikers bij mensen met (pre)diabetes te verlagen. Vaak verbeteren de bloedsuikerwaarden zelfs tot normale waarden. Veel mensen kunnen daardoor hun diabetesmedicatie verlagen of stoppen.”

Dit zou aan iedere patiënt verteld moeten worden!

In beide onderzoekrapporten wordt gepleit voor koolhydraatbeperking als behandeloptie bij preventie, management en behandeling van (pre)diabetes. Aangegeven wordt dat voedingsinterventies op dit moment niet vaak genoeg worden aangeboden als behandeloptie, veelal omdat zorgverleners niet op de hoogte zijn van de effecten van koolhydraatbeperking.

Beide instituten zouden dit graag anders zien: “voedingsinterventies moeten als behandeloptie aangeboden worden bij iedereen met (pre)diabetes en het hele behandelteam moet op de hoogte zijn van succes die koolhydraatbeperking met zich mee kunnen brengen”.

Begeleiding bij het afbouwen van medicatie enorm belangrijk 

Wel bedrukt het ADA dat goede begeleiding belangrijk is, zeker wanneer iemand bloedsuikerverlagende medicatie gebruikt. Als je niet de juiste begeleiding krijgt bestaat er een groot risico op het krijgen van een gevaarlijke hypo, deze aanpak verlaagt bloedsuiker namelijk direct. Zij adviseren begeleiding te zoeken bij iemand die gecertificeerd is en ervaring heeft met diabetes en deze aanpak.

Koolhydraatarm eten Zó doe je dat!

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

STARTGIDS

SOEPSPECIAL

OVENSPECIAL

STAMPPOTSPECIAL

EENPANSPECIAL

KERSTSPECIAL

VEGA-STARTGIDS

ZOMER & SALADES

ONTBIJT & LUNCH