Selecteer een pagina

Nu het warmer en warmer wordt komt deze vraag steeds vaker: Mensen krijgen dikke enkels, of passen hun ringen niet meer. Volgelopen benen aan het eind van de dag. Soms zelfs zo erg dat er spanning op de huid staat. Herken jij jezelf hierin? En vraag jij jezelf ook af of je dan zout moet minderen? Ik kan alvast zeggen dat het antwoord op die vraag ‘nee’ is, maar lees ook even verder!

Is vocht vasthouden erg?

Iedereen kan vocht vasthouden als het erg warm weer is, maar mensen met overgewicht hebben hier vaker last van. Dat heeft er onder andere mee te maken dat je sneller zweet en meer vocht verliest. Bij mensen met overgewicht werken de lymfevaten vaak ook minder goed waardoor het vocht niet goed wordt afgevoerd.  Ook te weinig beweging kan vochtophoping veroorzaken.

In principe verlies je het vocht dat je tijdens warmer weer vasthoudt vanzelf en is er niks ergs aan de hand. Toch kan het heel vervelend zijn. Wat kan helpen is je voeten hoog leggen als je last hebt van dikke voeten. Drink ook voldoende water én neem voldoende zout!

Waarom extra zout?

Als het warm verlies je meer vocht  (ivm zweten en meer water drinken) en daarmee ook zouten. Als reactie hierop gaat je lijf meer vocht vasthouden en dat zie je vooral in onderbenen en handen. Als je vocht vasthoudt is het daarom belangrijk om voldoende zout te blijven nemen. Juist als het warm is.  Het is dan nog belangrijker dan normaal om voldoende zout te gebruiken en om je mineralen aan te vullen!

Ook wat extra kalium
Daarnaast kun je extra LoSalt toevoegen. Dit bevat namelijk kalium en dat is een namelijk natuurlijke vochtafdrijver. Wij adviseren normaal dagelijks 2x per dag 1/2 theelepel zout & LoSalt opgelost in je drinkwater. Maar met dit warme meer mag je dit gerust opschroeven naar 3x per dag.

Neem niet al je zout en LoSalt tegelijk, je lijf kan het dan minder goed opnemen. Verdeel over de dag.
Neem niet méér kalium dan deze aanbeveling, dat kan gevaarlijk zijn voor je hart.

Koolhydraatarm/keto eten helpt ook al!

Met extra zout en kalium komen je elektrolyten weer in balans en kan je lichaam stoppen met vocht vasthouden. Je zult trouwens minder last hebben van vocht vasthouden als je gezond koolhydraatarm/keto eet. Deze aanpak werkt namelijk ook vochtafdrijvend!

Heb je een hoge bloeddruk? Dan heb je waarschijnlijk vaak gehoord dat je minder zout moet eten, maar ook voor jou is het verstandig voldoende zout te eten! Zout blijkt niet de veroorzaker van een hoge bloeddruk, koolhydraten veroorzaken dit. Bovendien… Ieder lijf heeft zout nodig, ook jouw lijf!

Slik je plaspillen? Blijf deze gewoon door gebruiken in de hoeveelheid die je altijd slikt. Ga niet extra plastabletten slikken, dat heb je meer risico om uit te drogen.

 

Verpleegkundige Lara SchalkHeb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Lara Schalk, verpleegkundige bij TheNewFood