Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. LICHAMELIJK ONGEMAK
  6.  » Ik houd vocht vast… Moet ik minderen met zout?

Ik houd vocht vast… Moet ik minderen met zout?

Met warm weer wordt deze vraag steeds vaker gesteld: mensen krijgen dikke enkels, of passen hun ringen niet meer. Volgelopen benen aan het eind van de dag. Soms zelfs zo erg dat er spanning op de huid staat. Herken jij jezelf hierin? En vraag jij jezelf ook af of je dan zout moet minderen? Ik kan alvast zeggen dat het antwoord op die vraag ‘nee’ is, maar lees ook even verder!

Is vocht vasthouden erg?

Iedereen kan vocht vasthouden als het erg warm weer is, maar mensen met overgewicht hebben hier vaker last van. Dat heeft er onder andere mee te maken dat je sneller zweet en meer vocht verliest. Bij mensen met overgewicht werken de lymfevaten vaak ook minder goed, waardoor het vocht niet goed wordt afgevoerd.  Ook te weinig beweging kan vochtophoping veroorzaken.

In principe verlies je het vocht dat je tijdens warmer weer vasthoudt vanzelf en is er niets ergs aan de hand. Toch kan het heel vervelend zijn. Wat kan helpen is je voeten hoog leggen als je last hebt van dikke voeten. Drink ook voldoende water én neem voldoende zout! 

Waarom extra zout?

Als het warm is, verlies je meer vocht  (i.v.m. zweten en meer water drinken) en daarmee ook zouten. Als reactie hierop gaat je lijf meer vocht vasthouden en dat zie je vooral in onderbenen en handen. Als je vocht vasthoudt, is het daarom belangrijk om voldoende zout te blijven nemen. Juist als het warm is.  Het is dan nog belangrijker dan normaal om voldoende zout te gebruiken en om je mineralen aan te vullen!

Denk ook aan kalium (LoSalt)
Daarnaast kun je extra LoSalt toevoegen. Dit bevat namelijk kalium en dat is een natuurlijke vochtafdrijver. Wij adviseren dagelijks twee maal daags een halve theelepel zout met LoSalt opgelost in je drinkwater. Lees er hier meer over! Met extra zout en de aanbevolen hoeveelheid kalium komen je elektrolyten verder in balans en kan je lichaam stoppen met vocht vasthouden. Neem geen extra LoSalt.

Spierkrampen
Met warm weer heb je extra risico op spierkrampen. Dit komt doordat je sneller uitgedroogd bent. Ga juist geen éxtra water drinken, maar volg bovenstaand advies om meer zout toe te voegen op. 
Neem niet al je zout en LoSalt tegelijk, je lijf kan het dan minder goed opnemen. Verdeel over de dag. Neem niet méér kalium (LoSalt) dan onze aanbeveling, dat kan gevaarlijk zijn voor je hart. Extra zout en magnesium is geen probleem.

Andere klachten
Ook klachten als hoofdpijn, misselijkheid en zware benen kunnen komen door een zouttekort. Je kunt ook in dit geval gerust een halve theelepel extra Himalaya zout of Keltisch zeezout toevoegen. Dat werkt vaak ook erg goed voor deze klachten!

Koolhydraatarm/keto eten helpt ook al!

Je zult trouwens minder last hebben van vocht vasthouden als je gezond koolhydraatarm/keto eet. Deze aanpak werkt namelijk ook vochtafdrijvend! Ben je nog niet begonnen met deze aanpak, dan is dit misschien wel het perfecte moment. Je zult al direct het verschil merken…
Hier vind je de startgids met weekmenu’s, je kunt hem ook als PDF downloaden, dan heb je hem direct! 

Heb je een hoge bloeddruk? Dan heb je waarschijnlijk vaak gehoord dat je minder zout moet eten, maar ook voor jou is het verstandig voldoende zout te eten! Zout blijkt niet de veroorzaker van een hoge bloeddruk, koolhydraten veroorzaken dit. Bovendien… Ieder lijf heeft zout nodig, ook jouw lijf!

Heb je last van hartfalen? Dan heb je waarschijnlijk vaak gehoord dat je minder zout moet eten en ook minder vocht moet drinken. Deze aanpak werkt vochtafdrijvend, en daarmee verlies je ook veel zout. Ook voor jou is het daarom erg belangrijk om je zout aan te vullen.
Wij raden het altijd af om meer dan 2 liter water per dag te drinken, omdat je daarmee ook veel mineralen verliest.

Hou je vocht vast door ziekte? De kans is erg groot dat je hier minder last van hebt als je koolhydraatarm/keto eet. Je lijf wordt vaak snel weer gezonder, je krijgt bijvoorbeeld snel minder last van ontstekingen en houdt minder snel vocht vast doordat je minder insuline aanmaakt. Omdat deze aanpak vochtafdrijvend werkt, is het voor jou ook erg belangrijk om zouten aan te vullen.

Slik je plaspillen? Blijf deze gewoon gebruiken in de hoeveelheid die je altijd slikt. Ga niet extra plastabletten slikken, dan heb je juist meer risico om uit te drogen.

Heb je last van nierfalen? Dan kun je bovenstaand advies niet zomaar opvolgen. Als je nieren voor minder dan 50% werken, dan is extra zout geen goed idee. Meer informatie lees je hier

Wil je graag dat we even met je meekijken? Dan kun je ons altijd een bericht sturen via Facebook.

 

VERDER LEZEN 

‘Appelwijn’ tegen het zuur

Een glaasje 'appelwijn' past heel goed in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Het is niet alleen lekker, het is ook nog eens ondersteunend! Iets voor jou misschien? ZO MAAK JE HET Wat is het? Deze 'appelwijn' maak je zelf van een (wijn)glas water met een eetlepel...

Je keto weekmenu plannen

Na een succesvolle start met de STARTGIDSEN en de weekmenu’s, kun je starten met zelf je menu’s samenstellen. Je kunt daarbij gebruikmaken van de superhandige weekmenuplanner waarin je voor elke week van het jaar je weekmenu kunt invullen. Er is ruimte voor extra...

Tijdelijke haaruitval door stress

Als je overstapt op een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak en in korte tijd veel gewicht verliest, dan kan dat stressvol zijn voor je lijf. In reactie op die stress komt het heel soms voor dat mensen tijdelijk meer haar verliezen dan normaal. Dat is natuurlijk niet...

Waarom je niet afvalt van sporten

Een bijdrage van Sportarts Hans van Kuijk:  Overgewicht en obesitas treffen steeds meer mensen in de laatste decennia. Mensen met overgewicht die hulp zoeken om af te vallen denken vaak dat ze kunnen afvallen door (meer) te gaan sporten. Maar is dat wel zo? In de...

Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)

Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Je kunt altijd een bericht sturen via de Facebookpagina van TheNewFood of via het contactformulier op de website.

Matty Barnhoorn  (auteur kookboeken, keto-expert en oprichter van TheNewFood) 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen