Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. WAAROM GEZOND KOOLHYDRAATARM?
  4.  » Deze huisarts adviseert al 20 jaar keto

Deze huisarts adviseert al 20 jaar keto

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. Vandaag maken we kennis met Ted Naiman, een Amerikaanse huisarts, die niet alleen zelf al ruim 20 jaar koolhydraatarm/keto eet, maar dit ook al zijn patiënten aanraadt. En met veel succes.

Over voeding werd vroeger nooit gesproken

In 1997 was de toen twintigjarige huisarts Ted Naiman, opgegroeid in Seattle, zelf niet fit en gezond. Zo had hij een ernstige vorm van eczeem, waarbij zijn huid regelmatig openbarstte en bloedde. Hij at toen vegetarisch, met weinig vet en veel volkoren granen, fruit en groenten. Heel gezond dus, zo dacht hij. Aan zijn voeding kon het niet liggen! Hij geloofde vooral dat gezondheid door je genen bepaald wordt. 

Na zijn artsenopleiding startte hij in Zuid-Carolina als huisarts. Een groot deel van zijn patiënten was ziek en dik, en velen hadden diabetes 2. Ted vertelt dat het enige wat ze voor al deze zieke mensen konden doen, was steeds meer insuline geven, met als gevolg dat mensen steeds dikker en zieker werden. Uiteindelijk werden zijn patiënten vaak blind, moesten zij aan de dialyse en verloren zij hun ledematen. “We gaven de schuld aan de slechte genen van al deze mensen. Over voeding werd nooit gesproken.”

Ted ontdekt al in 1998 dat het ook anders kan

Tot er iets bijzonders gebeurt. Op een dag komt een diabetes​​patiënt op zijn spreekuur, die zonder medeweten van dokter Naiman 14 kilo was afgevallen, geen medicatie meer gebruikte en geen diabetes 2 meer heeft. Ted is verbluft en vraagt: “Oh mijn God, wat heb je gedaan? Ik moet dit aan andere patiënten laten weten!” De patiënt bleek het Atkinsdieet te hebben gevolgd. Een koolhydraatarme/keto aanpak dus!

Ted is zo enthousiast dat hij het direct vertelt aan zijn oudere collega’s. “Ik zei: kijk eens naar deze kerel. Hij stopte met het eten van koolhydraten, verloor veel gewicht en zijn diabetes is over.” Maar ze lachten hem uit. “Ze behandelden me alsof ik de domste persoon ter wereld was.” Ze zeiden: “Wat denk je dat er met zijn cholesterol is gebeurd? Hij heeft waarschijnlijk een hartaanval gehad op de parkeerplaats.”

De waarheid over koolhydraatarm/keto eten

Maar Ted bleef overtuigd. Hij liet zijn patiënt uitgebreid onderzoeken en ontdekte dat het tegendeel waar was. Zijn bloedsuikers en bloeddruk waren weer normaal, zijn gewicht was aanzienlijk verbeterd en triglyceriden en cholesterol waren verbeterd. Hij besloot zelf deze aanpak te proberen – en wat hij nooit had verwacht:  zijn eczeem verdween binnen enkele weken helemaal.

Ted was onder de indruk en besloot dit tot op de bodem uit te zoeken. “Ik las elk artikel over macronutriënten en gezondheid dat ik kon vinden. Ik heb aan de hand daarvan een gigantisch artikel geschreven, met al deze referenties. Tegen de tijd dat ik klaar was, was ik ervan overtuigd dat iedereen veel te veel koolhydraten at.”

Koolhydraatarm/keto als standaardadvies

Later kwam hij weer in Seattle terecht als huisarts in een vooraanstaand medisch centrum. Hij begon onmiddellijk met zijn dieetadviezen. Hij adviseerde zijn patiënten om drastisch koolhydraten te minderen en meer vet en eiwitten te eten. En hij zag iedere keer weer snelle en ongelooflijke resultaten: “Patiënten die vele tientallen kilo’s kwijt zijn geraakt. En talloze mensen die hun diabetes volledig hebben omgekeerd.”

Maar ook zag hij veel andere gezondheidswinst: “Ik heb migraine, anorexia, onvruchtbaarheidsproblemen, fibromyalgie, reumatoïde artritis, psoriasis, astma, acne – en nog meer ziekten – allemaal aanzienlijk zien verminderen, of zelfs genezen, met deze manier van eten. Ook geestelijke gezondheidsproblemen zoals een bipolaire stoornis, depressie, angststoornissen, OCD… Alle klachten werden minder!”

Eenzame strijd

Vele jaren was dokter Ted Naiman één van de weinige artsen die patiënten koolhydraatarm/keto adviseerde. Hij hing dit ook niet aan de grote klok, vanwege de vele protesten van andere artsen. Hij was lang een geïsoleerde speler, die het in zijn eentje moest doen.

Maar die tijd ligt alweer ver achter hem. Inmiddels is dokter Ted Naiman een voortrekker en inspirator voor andere artsen. Zijn berichten en uitleg over ‘koolhydraatarm/keto eten’, voorziet hij eigenhandig van zeer verhelderende illustraties, die de koolhydraatarme/keto boodschap een stuk eenvoudiger maken. Inmiddels maakt Ted Naiman onderdeel uit van een wereldwijd snel groeiend netwerk van artsen.

Haalbaar voor iedereen? 

“Voor sommige patiënten is het lastig om de overstap te maken, omdat ze verslaafd zijn aan koolhydraten en suiker en hier niet uit kunnen breken. Ik heb me gerealiseerd dat een groot deel van mijn werk gewoon verslaving is… of het nu nicotine, drugs, alcohol, koolhydraten is. Sommige mensen zijn gewoon verschrikkelijk verslaafd aan koolhydraten.

Het is dan echt een kwestie van volhouden en juist het eten waar je zo verslaafd aan bent, te vermijden. Je kunt er wel overheen komen. Net als andere verslavingen. Je zult je aandacht ook op andere dingen moeten richten, andere uitdagingen moeten zoeken”, aldus dokter Naiman.

Hoe ziet hij de toekomst?

Steeds meer mensen ontdekken deze aanpak en verbeteren hiermee hun gezondheid. Dat is op zich prachtig nieuws! Toch maakt Naiman zich ook zorgen, omdat hij ziet dat er steeds meer verschil in mening ontstaat, over de vraag hoeveel vet en eiwitten een gezonde koolhydraatrme/keto aanpak moet bevatten. 

“Ik sta zelf vooral aan de eiwitrijke kant – ik vind het een superkracht van het dieet. Anderen staan ​​aan de kant van meer vet. Ik wil hier geen oorlog over zien ontstaan, dat zou niet moeten, we staan aan dezelfde koolhydraatarme kant! En uiteindelijk,” denkt hij, “zal de optimale invulling per persoon verschillen. En hoe dat er dan precies uitziet, weten we nog lang niet.”  

Wil jij ook starten?

Je kunt op een gezonde en effectieve manier starten met de aanpak van dokter Naiman, door de weekmenu’s in de STARTGIDS te volgen.
Al binnen enkele weken zul je merken dat je je heel veel beter en energieker gaat voelen, je al veel gewicht kwijt bent en allerlei kwalen verminderen. Ook je bloeddruk normaliseert snel.

HEB JE DIABETES 2? Je bloedsuikers zakken vrijwel direct, maak eerst een medicatie-afbouwplan met je behandelaar.

Verder lezen

Cholesterol en de koolhydraatarme/keto aanpak

Cholesterol wordt vaak gebruikt als parameter om te bepalen hoe groot het risico is op het ontstaan van hart- en vaatziekten. De kans is groot dat u dit binnen uw praktijk ook doet. Maar hoe betrouwbaar zijn conclusies die we trekken uit LDL- of totaal cholesterol,...

De enige échte behandeling bij diabetes

Diabetes type 2 genezen is mogelijk! Maar daarvoor is het wel nodig om anders naar diabetes type 2 te gaan kijken. Binnen de huidige medische benadering wordt diabetes type 2 gezien als chronische en progressieve ziekte: mensen met diabetes type 2 gaan nooit beter...

Insulineresistentie: meer dan diabetes type 2

In de medische gezondheidszorg is er nog weinig aandacht voor vroegsignalering van insulineresistentie, dit terwijl mogelijk een groot deel van uw patiënten hiermee te maken heeft (naar schatting heeft zo'n 90% van de mensen in de Westerse wereld insulineresistentie)....

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL
https://www.dietdoctor.com/dr-ted-naiman-treating-patients-low-carb-20-years
https://www.burnfatnotsugar.com/About.html