Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. ZORGPROFESSIONALS
  6.  » Deze huisarts adviseert al 20 jaar keto

Deze huisarts adviseert al 20 jaar keto

Steeds meer artsen blijken hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Zo ook Ted Naiman, een Amerikaanse huisarts, die zijn patiënten al ruim 20 jaar koolhydraatarm/keto ‘voorschrijft’. En met veel succes. Zijn patiënten worden gezonder, ze vallen af, krijgen weer een normale bloeddruk en hebben vaak geen medicatie meer nodig. Ook niet meer voor diabetes 2.

Over voeding werd vroeger nooit gesproken

Hoe heeft hij dit ontdekt? In 1997 was de toen twintigjarige huisarts Ted Naiman, opgegroeid in Seattle, zelf niet fit en en hij had een ernstige vorm van eczeem, waarbij zijn huid regelmatig openbarstte en bloedde. Hij at toen vegetarisch, met weinig vet en veel volkoren granen, fruit en groenten. Heel gezond dus, zo dacht hij. Aan zijn voeding kon het niet liggen! Hij geloofde vooral dat gezondheid door je genen bepaald wordt. 

Na zijn artsenopleiding startte hij in Zuid-Carolina als huisarts. Een groot deel van zijn patiënten was ziek en te dik. Velen hadden diabetes 2. Ted vertelt dat het enige wat ze voor al deze zieke mensen konden doen, was steeds meer medicatie en insuline geven, met als gevolg dat mensen steeds dikker en zieker werden. Over voeding werd nooit gesproken.”

Diabetes omgekeerd en weer een normale bloeddruk

Tot er iets bijzonders gebeurt. Op een dag komt een diabetes​​patiënt op zijn spreekuur, die zonder medeweten van dokter Naiman 14 kilo is afgevallen, geen medicatie meer gebruikt en geen diabetes 2 meer heeft. Ook zijn bloeddruk is weer gezond. Ted is verbluft en wil precies weten wat deze patiënt heeft gedaan. Deze patiënt bleek een koolhydraatarme/keto aanpak te hebben gevolgd!

Ted is zo enthousiast dat hij besluit zelf deze aanpak te proberen en wat hij nooit had verwacht: zijn eczeem verdwijnt binnen enkele weken helemaal. Hij is enorm onder de indruk en besluit dit tot op de bodem uit te zoeken. “Ik las elk artikel over macronutriënten en gezondheid dat ik kon vinden. Tegen de tijd dat ik klaar was, was ik ervan overtuigd dat iedereen veel te veel koolhydraten at.”

Ongelooflijke resultaten met koolhydraatarm/keto

Vanaf dat moment, nu ruim 20 jaar geleden, adviseert hij in zijn huisartsenpraktijk alle patiënten om drastisch koolhydraten te minderen en meer vet en eiwitten te eten. En hij ziet iedere keer weer snelle en ongelooflijke resultaten: “Patiënten die vele tientallen kilo’s kwijt zijn geraakt, die weer een gezonde bloeddruk hebben en talloze mensen die hun diabetes 2 volledig hebben omgekeerd.”

Maar ook ziet hij veel andere gezondheidswinst: “Ik heb migraine, anorexia, onvruchtbaarheidsproblemen, fibromyalgie, reumatoïde artritis, psoriasis, astma, acne – en nog meer ziekten – allemaal aanzienlijk zien verminderen, of zelfs genezen, met deze manier van eten. Ook geestelijke gezondheidsproblemen zoals een bipolaire stoornis, depressie, angststoornissen, OCD… Alle klachten werden minder!”

Is deze aanpak haalbaar voor iedereen? 

“Deze aanpak is voor iedereen een goed idee, maar voor sommige patiënten is het lastig om de overstap te maken, omdat ze verslaafd zijn aan koolhydraten en suiker en dit moeilijk kunnen doorbreken. Ik realiseer me dat een groot deel van mijn werk gewoon verslaving is… of het nu nicotine, drugs, alcohol of koolhydraten is. Sommige mensen zijn gewoon verschrikkelijk verslaafd aan koolhydraten.

Het is dan echt een kwestie van volhouden en juist het eten waar je zo verslaafd aan bent, te vermijden. Je kunt er wel overheen komen. Net als andere verslavingen. Je zult je aandacht ook op andere dingen moeten richten, andere uitdagingen moeten zoeken”, aldus dokter Naiman. Het fijne van een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak is dat je je steeds verzadigd voelt. Dat geeft al snel ‘eetrust’ en dat helpt enorm.

Steeds meer artsen ontdekken deze aanpak

Vele jaren was hij één van de weinige artsen die patiënten koolhydraatarm/keto ‘voorschreef’. Maar inmiddels maakt hij onderdeel uit van een wereldwijd snel groeiend netwerk van artsen. Hij is daarbij een voortrekker en inspirator voor andere artsen. Zijn berichten en uitleg over ‘koolhydraatarm/keto eten’, voorziet hij eigenhandig van zeer verhelderende illustraties, die de boodschap een stuk eenvoudiger maken. Hier kun je een presentatie zien van Ted Naiman over insulineresistentie.

Ook in Nederland ontdekken steeds meer artsen en andere zorgprofessionals de kracht van gezond koolhydraatarm/keto. Wil je weten welke zorgprofessionals dit zijn kijk dan op ons platform koolhydraatarmnederland.nl.

Wil jij ook starten?

Je kunt op een gezonde en effectieve manier starten met de aanpak van dokter Naiman, door de weekmenu’s in de STARTGIDS te volgen.
Al binnen enkele weken zul je merken dat je je heel veel beter en energieker gaat voelen, je al veel gewicht kwijt bent en allerlei kwalen verminderen. Ook je bloeddruk normaliseert snel.

HEB JE DIABETES 2? Je bloedsuikers zakken vrijwel direct, maak eerst een medicatie-afbouwplan met je behandelaar.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen