Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. GEZONDHEIDSWINST BEHAALD
  6.  » Afname ME/CVS-klachten door keto

Afname ME/CVS-klachten door keto

Monique (54) leeft al dertig jaar met ME/CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom). Dit heeft haar leven enorm beïnvloed: dat kwam dertig jaar geleden vrijwel helemaal stil te liggen. Ze had continu het gevoel tegen een griep te moeten vechten. Ze moest zelfs stoppen met haar studie. Door ME/CVS kwam Monique flink aan en geen enkel dieet werkte. Tot haar schoonmoeder haar vroeg mee te doen met de STARTGIDS!

“Na die eerste week voelde ik me al veel beter dan ervoor. Iets waar ik jarenlang naar op zoek ben geweest was ineens gevonden! Ik kreeg meer energie, was minder vermoeid en mijn concentratievermogen is flink verbeterd. Eindelijk werd ik niet meer compleet beheerst door het CVS.”

Ineens was ik ziek, maar ik werd niet serieus genomen 

“Mijn klachten begonnen toen ik 24 was, van de ene op de andere dag. Ik kon niks meer, zelfs douchen was een opgave. Het eerste jaar heb ik alleen maar in bed gelegen. Mijn huisarts kon weinig voor me doen. Over ME/CVS is nog weinig bekend, het wordt vaak niet serieus genomen.

Ik heb van alles geprobeerd. Allerlei adviezen van mijn huisarts, maar ook veel soorten alternatieve therapieën en pillen, maar niets hielp echt. Ik moest er maar mee leren leven. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Het ziek zijn had zoveel invloed op mijn leven, dat iedere dag erdoor werd bepaald. Ik kon niet meer spontaan dingen doen, ik moest alles plannen, zodat ik mijn energie goed kon verdelen. Na dat eerste jaar is het me gelukt om te gaan werken bij een kinderdagverblijf. Ik werkte vijf uurtjes per dag, en thuis lag ik in bed, maar ik was blij dat ik íets kon doen.” 

Mijn kinderwens was groot: ik had er alles voor over

“Ik wilde heel graag moeder worden, ook al wist ik dat dit heel veel van mij zou vragen. Ik was 28 jaar toen ik moeder werd van mijn zoon. Vanaf dat moment ging al mijn energie daarnaartoe, ik had mijn handen vol aan het moeder zijn en moest altijd waken over mijn energie. We deden niet veel buiten de deur, of alleen wat in de buurt. 

Als we een uitje hadden, wat verder weg, moest dat gepland worden en ik moest daarna zeker drie dagen bijkomen. Ik had hierdoor verder eigenlijk verder geen sociaal leven. Dat was erg zwaar, en af en toe ook best eenzaam. Maar het moederschap maakte alles goed. Daar heb ik altijd enorm van genoten. Zes jaar na de geboorte van mijn zoon kreeg ik nog een dochter!”

Door die snoepbuien werd ik steeds zwaarder

“Vroeger was ik altijd eerder te mager dan te dik. Ik hoefde nooit te denken aan de lijn, maar moest zelfs mijn best doen om op gewicht te blijven. Toen ik ME/CVS kreeg, veranderde dat. Zo’n ziekte is heel erg ingrijpend; zozeer dat het je hele leven kan beheersen. Het was psychisch ook heel zwaar. Ik was gefrustreerd, kreeg snoepbuien en kwam aan. Van dat dikker worden werd ik dan ook weer ongelukkig.

Ik heb verschillende dingen geprobeerd, zoals Sonja Bakker, WW en allerlei andere diëten. Helaas werkten ze vrijwel niet voor mij. Ik vond het vreselijk, ik had enorme honger en was heel erg aan het afzien. En het resultaat: ik viel slechts 2 kilo af in een jaar, haha.”

Ik was bang dat koolhydraatarm eten me vermoeider zou maken

“Mijn schoonmoeder wist ook dat ik erg met mijn gewicht zat. Ze kwam op een dag bij mij langs en had de startgids van TheNewFood bij zich. Ze zei dat ze dit ging proberen en vroeg me of ik mee wilde doen. Ik was gelijk verliefd op de gids: afvallen en zó lekker eten? Hoe was het mogelijk! Dat na die hongerdiëten en het afzien… Maar eerlijk is eerlijk: ik was niet alleen blij verrast; ik zag er ook wel tegenop en vond het spannend.

Want ik had inmiddels de ervaring dat een dieet enorme invloed kon hebben op hoe ik me voelde, vooral qua energie. Ik was natuurlijk altijd al zo moe, zou dit niet nog erger worden? In de startgids stond wel dat deze manier van eten je meer energie zou kunnen geven,  maar daar kon ik me weinig bij voorstellen. Uiteindelijk gaf mijn grote wens om af te vallen de doorslag. Ik besloot het een kans te geven.”

Er gebeurde een wonder: al na een week had ik ineens veel meer energie

“Ik heb flink last gehad van afkickverschijnselen, en heb me erg beroerd gevoeld. Ik was doodmoe, had hoofdpijn, veel spierpijn en zware benen. Op advies van TheNewFood begon ik met extra zout en mineralen, ik voelde me direct beter. Achteraf stom:  ik had dat advies eerder wel gelezen, maar er niets mee gedaan, omdat ik dacht dat zout niet goed voor je is. Maar het had me een paar beroerde dagen kunnen besparen.

Na die eerste week voelde ik me al veel beter dan ervoor. Iets waar ik jarenlang naar op zoek ben geweest was ineens gevonden! Ik kreeg meer energie, was minder vermoeid en mijn concentratievermogen is flink verbeterd. Eindelijk werd ik niet meer compleet beheerst door het CVS. Ook mijn hoofdpijnklachten namen af, inmiddels heb ik daar helemaal geen last meer van. En ook de spierpijn is sterk verminderd.”

Ik voel me een compleet ander mens zonder die vijftien kilo

“Eindelijk lukte het met deze aanpak om van mijn overgewicht af te komen. En dat zonder honger en zonder afzien, met heerlijk en gezond eten. Vijftien kilo lijkt misschien niet veel, maar ik voel me een compleet ander mens. Vijftien kilo is voor mij erg veel! Het te zwaar zijn heeft ook invloed op mijn energielevel, het is een wisselwerking. Nu heb ik beide doorbroken! Nu ik vijftien kilo kwijt ben, ben ik precies goed op gewicht.

In het begin waren de mensen in mijn omgeving sceptisch. Hoe kon je afvallen en gezonder worden door zoveel vet te eten, en dan helemaal het verzadigde vet! Maar die kilo’s die ik kwijt ben; dat zien anderen natuurlijk ook. Nu geloven ze ook dat dit écht werkt en zijn ze blij voor mij. Ze eten nu zelfs vaak mee, en vinden de maaltijden van TheNewFood erg lekker!”

We eten zo lekker, ik geniet er enorm van 

Het eten vond ik direct al heerlijk, vooral de lunch en het diner. Ik had in het begin wel moeite met het ontbijt. Vooral, omdat het zo anders was. Ik was gewend aan mijn standaard ontbijtje: een boterham met hagelslag, beschuit met kaas en koffie met melk en suiker. Ineens moest ik bijvoorbeeld eieren gaan eten. Maar inmiddels ben ik helemaal gewend aan een koolhydraatarm/keto ontbijt, de eiercake is nu mijn favoriet!

Ik voel me langer vol en krijg er meer energie van. Ik zou nu niet anders meer willen. Ik vind het eten heerlijk en ik wist niet dat eten zo lekker kon zijn. Voorheen viel mijn eten dus nooit goed, merk ik nu! Ik kook elke dag uit de boeken, en ik vind het absoluut niet lastig, ik verheug me er nu op, welk recept ik vandaag weer eens uit mag zoeken. De beide startgidsen gebruik ik nog steeds heel vaak, dat is toch de basis.

Mijn leven is honderd procent veranderd!

“Ik heb minder pijn en veel meer energie, ik geniet weer van de dingen, zoals mijn gezin, dieren, de natuur, noem maar op. Ik kan nu zelfs weer tuinieren. Dat was vroeger vaak onmogelijk! Ik kan nu zeker een half uur wandelen, soms zelfs twee keer op een dag. Ik kook elke dag en doe de boodschappen op de fiets. Ook mijn sociale leven ziet er anders uit. Mijn leven is veel leuker geworden!

Ik ben in dertig jaar tijd niet zo gelukkig geweest. Ik wil nooit meer terug naar eten zoals ik vroeger at. Dit ga ik niet meer uit handen geven. Ik ben er écht een gelukkiger mens van geworden! Dat gun ik iedereen.”

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen