Selecteer een pagina
 1. Home
 2.  » 
 3. TIPS & TRICKS
 4.  » 
 5. GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO
 6.  » Iedereen heeft zout nodig

Iedereen heeft zout nodig

Jarenlang hebben we te horen gekregen dat het gezonder is om weinig of geen zout te eten. Want zout zou je bloeddruk verhogen, hart- en vaatziekten veroorzaken en slecht zijn voor je nieren. Inmiddels komen er meer en meer bewijzen dat zout hierin niet de boosdoener is, maar dat koolhydraten een veel belangrijkere rol spelen. Zoutarm (natriumarm) eten kan zelfs zorgen voor (méér) gezondheidsproblemen.

Waarom heeft je lichaam zout nodig?

 • Zout is belangrijk voor je vochthuishouding, het voorkomt dat je uitdroogt.
 • Zout speelt een belangrijke rol bij de werking van je spieren en zenuwen.
 • Zout speelt een belangrijke rol bij het regelen van je bloeddruk.
 • Te weinig zout kan je insulineresistenter maken en de kans op diabetes 2 vergroten (of verergeren als je het al hebt).
 • Te weinig zout eten kan stress geven aan je lijf, je gaat stresshormonen aanmaken. Deze hormonen hebben veel impact. Ze kunnen op langere termijn zelfs het risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden vergroten.

Wat merk je als je te weinig zout binnenkrijgt?

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid, weinig energie
 • Zwakke spieren (‘vermoeide spieren’)
 • Hoge bloeddruk
 • Problemen met de stoelgang, zoals diarree of obstipatie
 • Duizeligheid

Hoe komt je lichaam aan voldoende zout?

Bij een ‘normaal’ menu
Als je ‘normaal’ eet, dus niet koolhydraatarm, dan eet je meestal veel meer voeding die uit de fabriek komt. Zogenaamde ‘bewerkte voeding’. Denk hierbij aan brood, koekjes, chips, crackers, pakjes en zakjes. Aan al deze producten wordt in de fabriek zout toegevoegd. Zo kom je al aan zeker 70% van de nodige zoutinname. De rest krijg je binnen door zout te gebruiken bij het koken.

Bij een gezond koolhydraatarm/keto menu
Wanneer je stopt met al die bewerkte producten en weer puur en écht gaat eten, dan krijg je dus vrijwel geen zout binnen, via de voeding die je eet. Bovendien verandert je vochthuishouding wanneer je koolhydraatarm/keto gaat eten. Je lijf houdt minder vocht vast, je gaat meer plassen en plast daarmee ook nog eens veel zout uit. Je snapt nu wel dat het belangrijk is om zelf je zout aan te vullen.

Hoe kun je je zouten aanvullen?

Een beetje extra zout op je eten is NIET voldoende. Je moet echt extra zout nemen. Naast zout is ook extra magnesium en kalium belangrijk. Want ook die plas je uit als je meer vocht verliest. Op de website vind je uitgebreide informatie over het aanvullen van je zout en mineralen.  
Je vindt deze informatie hier. Doe jezelf een plezier en zorg dat je dit advies opvolgt.

Wat als je een hoge bloeddruk hebt?

Mensen met een hoge bloeddruk krijgen standaard het advies om zoutarm te gaan eten. Dat advies is achterhaald. Onderzoek laat zien dat koolhydraatarm/keto eten veel effectiever is om hoge bloeddruk te verlagen. En juist níet minder zout eten. Met deze aanpak verlaag je ook de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. 

Wat als je diabetes of pre-diabetes hebt?

Mensen met (pre)diabetes krijgen ook vaak het advies om zoutarm te eten. Alweer: een achterhaald advies. Zoutarm is níet de oplossing. Zoutarm eten kan bij diabetes of prediabetes, volgens onderzoek, juist het risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden vergroten, doordat zij nóg insulineresistenter worden.

WIST JE DAT? Diabetes 2 is volledig om te keren met de koolhydraatarme/keto aanpak. Wil je daar mee over weten? Klik hier.

Wat als je nierfalen hebt?

Mensen waarbij de nieren niet meer optimaal werken (nierfalen) krijgen vaak het advies zout sterk te beperken, omdat dit een zware belasting voor de nieren zou zijn. Toch blijkt uit steeds meer onderzoeken dat een te sterke zoutbeperking helemaal geen goed idee is, en dat dit zelfs klachten kan veroorzaken en herstel in de weg kan staan. Dus ook met iets minder goedwerkende nieren, is het verstandig je zouten aan te vullen.

Werken je nieren voor minder dan 50% of heb je nog maar één nier? Het huidige advies is dan om wel íets minder zout te nemen. Je kunt ons mineralenadvies opvolgen en daarbij de hoeveelheid zout halveren. De aanbevolen dosis magnesium hoef je niet te halveren. 

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL

Salt Sensitivity, a Determinant of Blood Pressure, Cardiovascular Disease and Survival
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2006.10719574

Mechanisms and Consequences of Salt Sensitivity and Dietary Salt Intake https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3089903/

Dietary Salt Intake and Mortality in Patients With Type 2 Diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3041211/

Sodium Excretion and the Risk of Cardiovascular Disease in Patients With Chronic Kidney Disease
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2524189

Meer over zout in een koolhydraatarme/keto aanpak:
https://www.dietdoctor.com/low-carb/salt-guide

 

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen