Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO
  6.  » De ‘onder de vijf gram kh regel’

De ‘onder de vijf gram kh regel’

Geen idee wie de regel ooit heeft verzonnen, maar hij duikt helaas steeds weer op. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, dan kun je dit artikel overslaan. Maar mensen die deze regel volgen, eten koolhydraatarm op de volgende manier: alles wat minder van 5 gram koolhydraten per 100 gram bevat mag je onbeperkt eten. Je hoeft daarbij geen rekening te houden met wat het voor product is of hoeveel je ervan gebruikt. 

Past de ‘alles onder de vijf gram koolhydraten’ regel bij gezond koolhydraatarm/keto eten?

Laat ik meteen duidelijk zijn: dit is een vreemde regel die niets te maken heeft met gezond koolhydraatarm/keto eten. Op deze manier is de kans groot dat je jezelf gaat vullen in plaats van voeden. Ik zie mensen dagelijks koolhydraatarm brood en crackers eten, omdat ze net binnen die regel passen. Of ze nemen shakes uit een pot als maaltijd. Maar dat is geen écht vers voedsel om jezelf mee te voeden, dat is ‘vulling’.

Deze regel werkt niet, vergeet hem

En daarnaast; het werkt gewoon niet. Wat dan met smaakmakers? Cacaopoeder bijvoorbeeld? Of hoe zit het met bessen? Noten? Kruiden? Knoflook? Ui? Dat zou dan allemaal niet mogen? Of is dat dan weer ‘een uitzondering’ en hoe weet je dan welke uitzonderingen wel ‘mogen’?

En wat als van een product een soort is met 4,5 gram koolhydraten en eentje met 2 gram koolhydraten, dan maakt het niet uit welke je kiest? En als je dan onbeperkt alles mag eten wat onder de vijf gram koolhydraten per 100 gram zit, maakt het dan niet uit hoeveel koolhydraten je in het totaal eet? Ik denk dat het gewoon misgaat als je die regel gebruikt… Ik denk dat niet alleen ik zie dat vaak in de praktijk.

Natuurlijk zullen er mensen zijn die hem heel verstandig en wijs gebruiken en die er wel op letten wát ze eten, die letten op zoveel mogelijk écht puur vers eten. Maar deze mensen kunnen ook zonder deze regel denk ik.

Mijn advies: vergeet die vijf gram koolhydraten regel en gebruik je verstand. 

Een gezond koolhydraatarm/keto aanpak gaat over puur en echt eten. Je gaat je lijf weer voeden in plaats van vullen. Daarbij eet je zoveel mogelijk vers en onbewerkt eten, zoals koolhydraatarme groente, vlees/vis/kip/ei, volle zuivel, noten, koolhydraatarm fruit. Je maakt keuzes op basis van het aantal koolhydraten én vooral: op de voedzaamheid, dus de voedingsstoffen, van een product. 

Per product zoek je altijd naar de soort die de minste koolhydraten heeft.

Om het makkelijk te maken hebben wij alle geschikte producten, die passen in deze aanpak, voor je in een overzicht gezet. Met onderstaande knop kom je in het overzicht. Je kunt zoeken in je favoriete supermarkt en op product. De lijst is lang en hebben we zo compleet mogelijk gemaakt. Je kunt die ‘5 gram koolhydraten regel’ dus gerust vergeten en voortaan de tabel raadplegen. 

Maak het jezelf makkelijke

Je maakt het jezelf écht makkelijker wanneer je de weekmenu’s uit de startgids gaat volgen. Je hoeft dan niets meer zelf uit te zoeken of bij te houden. De menu’s zijn simpel en heerlijk. Als je een keer iets niet lust kun je eenvoudig ruilen met een ander gerecht. Zo weet je zeker dat je goed zit met je koolhydraatarme aanpak en bereik je snel resultaat! Hier vind je de startgids (boek of PDF).

OVERZICHT ALLE ARTIKELEN

 Je kunt hier ook zoeken op de site:

Delen