Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Huisarts Dete Hollemans
  6.  » Dokter Dete: Altijd buikpijn

Dokter Dete: Altijd buikpijn

Als huisarts zie je veel mensen met buikklachten. Van buikpijn tot diarree en van obstipatie tot zuurbranden. Door de jaren heen heb ik talloze patiënten gezien die buikklachten hadden. Bizar als je er over nadenkt, want buikklachten zijn super vervelend: mensen liggen er wakker van, zijn bang dat er iets aan de hand is, verdragen eten minder goed en het kost bakken aan energie.

Wat nu dokter?

Als huisarts doe je een aantal onderzoeken om zeker te weten dat iemand geen klachten heeft door een bacterie of door parasieten. Je verzekert je ervan dat iemand geen ontstekingsziekte (de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa) van de darm heeft. Je sluit uit dat er kanker in het spijsverteringskanaal zit, maar dan… Negen van de tien keer waren deze testen negatief; niets van dit alles was de oorzaak van de klachten.

En terecht vraagt de patiënt dan: “Wat nu dokter?” Ik vond dit vroeger altijd zeer onbevredigend en frustrerend… Daar zat ik dan met een patiënt met vervelende klachten. Klachten werden niet veroorzaakt door iets ernstigs of iets wat makkelijk te behandelen is. 

Ik weet zelf wat buikpijn is

Buikklachten was ook voor mij persoonlijk iets wat ik heel goed kende. Ik weet niet beter dan dat ik als kind al snel last van mijn buik had. Elke vakantie werd ik wel ziek: diarree, buikpijn, je kon er de klok op gelijk zetten. Toen ik ouder werd, namen de klachten eigenlijk alleen maar toe. Een paar keer per week ging ik extra vroeg naar bed met een opgeblazen pijnlijke buik.

Uit eten gaan was niet echt leuk meer, want ik wist dat ik dat zou bekopen met pijn in mijn buik en vaak dan ook diarree. Ik werd wat onzeker over wat ik wel of niet kon eten en de lol was er dan vaak ook een beetje af.

Ik had mezelf gediagnosticeerd met een prikkelbare darm en had geleerd in mijn studie dat dit vooral met stress te maken had en dat had ik wel als huisarts met een drukke eigen praktijk. Ik had me er bij neergelegd dat dit mijn zwakke plek was en dat ik het daar maar mee moest doen.

Mijn eigen experiment

Eind 2017 had ik een nascholing. Op deze nascholing zag ik een presentatie van een collega die ons wees op de mogelijkheid van het behandelen en omkeren van diabetes type 2 met leefstijl en dan vooral door het drastisch verminderen van koolhydraten. Ik bleef er over nadenken; de theorie erachter is, dat ons lijf niet gemaakt is om die enorme hoeveelheid koolhydraten en bewerkte voeding die we eten en drinken, te verwerken.

Zelf had ik dan wel geen diabetes type 2, maar ik had wel schildklierproblemen. Ik besloot er voor te gaan; mijn doel was onder de 25 gram koolhydraten te blijven. Mijn lief Rob was wat sceptisch als Tukker zijnde; wat de boer niet kent… 😉

Maar aangezien ik eigenlijk altijd kookte, vond hij het onzin dat ik verschillende gerechten klaar zou moeten maken, dus hij zou wel mee doen. We besloten dat hij het aan zou geven wanneer hij het echt niet lekker vond, dus dat we deze leefstijl maar een kans zouden geven.

Een onverwacht geschenk

Ik was dus begonnen met een keto dieet vanwege mijn schildklier, maar het bracht me veel meer: binnen twee weken had ik geen last meer van mijn buik. Het duurde even voor ik me dit realiseerde. Eigenlijk was het Rob die zei: ik hoor jou helemaal niet meer over jouw buik.

Totaal onverwacht en blijkbaar ergens ongemerkt, had ik geen buikklachten meer. Maar dan ook helemaal niet meer, ik wist niet wat me overkwam! Kon dit?

En het bleef zo… Ik kon weer uit eten, wist wat ik moest kiezen om geen last te krijgen en mijn vertrouwen groeide. Bovenal merkte ik nu pas echt hoeveel energie die buikklachten kostten, wat een bevrijding om daar geen last meer van te hebben! Ik hoefde niet meer vroeg naar bed, ik hoefde niet meer op de bank te liggen omdat ik geen kant op kon met die opgeblazen, pijnlijke buik: NIETS van dat alles!!

De darm is niet het probleem

Dat is nu 5 jaar geleden en ik heb in de tussentijd heel veel geleerd over buikklachten, de voeding die we tot ons nemen, wat stress doet en wat voeding en leefstijl (stress) doet op het microbioom. Het microbioom is de dierentuin die in onze darmen leeft en in de juiste verhoudingen magisch werk doet, maar in de verkeerde verhoudingen heel veel klachten kan geven.

Het blijkt ook dat het eten van veel koolhydraten, veel snelle suikers en bewerkte voeding ervoor zorgt dat er vooral veel meer ongunstige bacteriën in de darmen gaan groeien en die geven precies al die lastige klachten waar zoveel mensen mee kampen!!

Dit ging ik natuurlijk ook in de praktijk bij patiënten inzetten en keer op keer met succes. Langzamerhand begin ik te geloven dat het grootste deel van de mensen met een spastische darm (de medische term is IBS: irritable bowel syndrome) helemaal geen probleem met de darmen heeft, maar een probleem met de bewerkte voeding met ladingen suikers en koolhydraten die we erin stoppen.

Eet jezelf beter

Nu had ik dus wel een oplossing als de vraag “Wat nu dokter?” kwam! Ik kan vol trots vertellen dat er veel patiënten in mijn praktijk zijn die zichzelf van hun buikklachten af hebben geholpen door een koolhydraatarme/keto leefstijl.

In een volgende blog zal ik jullie voorstellen aan een paar van deze patiënten…

Tot een volgende blog!!
Dokter Dete

Let op: Wanneer je met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak start, is onmiddellijk afbouwen van diabetesmedicatie nodig als je diabetes hebt. Ook tijdig afbouwen van medicatie bij hoge bloeddruk is belangrijk. Stop nooit met medicatie zonder overleg met je behandelaar Geef eventueel deze brief. Is je behandelaar niet bereid om met je mee te denken, of heb je vragen, neem dan contact op met ons via het contactformulier of via onze Facebookpagina. Wij helpen je graag.

Disclaimer: Mijn blogs zijn gebaseerd ervaringen in mijn praktijk en soms over fictieve patiënten. Ze gaan niet over één bepaalde, bij mij bekende, patiënt. 

Delen