Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Huisarts Dete Hollemans
  6.  » Bloeddruk verlagen met voeding

Bloeddruk verlagen met voeding

Ria gaat van fors overgewicht en medicatie voor hoge bloeddruk naar een pilvrij leven, meer energie, minder pijn en maatje 42.

MEDISCH PASPOORT Geslacht: Vrouw Leeftijd: 66 jaar Lengte: 1.75m Gewicht: 110kg
VOORGESCHIEDENIS Fibromyalgie (een chronisch pijnsyndroom) sinds haar 35e. Sinds haar 50e een hoge bloeddruk. Daarnaast heeft zij rugklachten waaraan zij geopereerd is. 
MEDICATIE Enalapril (bloeddrukverlager) 

In de praktijk

Zo’n vier jaar geleden komt Ria op het spreekuur. Zij is gepensioneerd directeur van een grote zorginstelling. Ze is goedlachs, een tikkeltje eigenwijs en ik ken haar niet anders dan met overgewicht. We hebben altijd leuke gesprekken en ik moet altijd een beetje gniffelen om haar eigenwijsheid, die ze heel goed van zichzelf kent. ‘ Ik ga niet een pil extra slikken hoor, dus dat hoef je me niet aan te raden, nu niet en nooit niet’.

Een jojo-ende dieetexpert

Ria is recent geopereerd aan haar rug, omdat het laatste stukje van het ruggenmerg knel zat. Hierdoor heeft zij een pittig revalidatietraject en beweegt zij moeilijk. Haar gewicht zit haar hier duidelijk bij in de weg. Ria kampt al sinds haar twintiger jaren met overgewicht. Elk dieet wat er voorhanden is heeft zij wel geprobeerd. Diëten waar ik nog nooit van gehoord heb, zij kent ze wel. We hebben samen wel eens gekscherend geconcludeerd dat zij een rasechte dieetexpert is.

Vol goede moed gaat ze elke keer aan de slag, maar er komt telkens een moment dat het ‘mis’ gaat en dan wordt ze zwaarder dan toen ze begon met het dieet. Hoe frustrerend is het als je zo je best doet en het gewoon niet het gewenste resultaat oplevert.

Elk pondje gaat…

Dit kom ik vaak tegen: een enorm doorzettingsvermogen, maar elke keer weer een terugval, elke keer weer jojo-en. Hoe vaak wordt er niet gezegd: je doet je best niet, je moet gewoon minder eten en meer bewegen? Zo krijg je een heel onterecht label: jij kiest er voor om te zwaar te zijn en je bent te lui om er iets aan te doen, met alle gevolgen van dien: schaamte, isolement en een flinke deuk in het zelf vertrouwen. 

We hebben ook al vaker besproken dat deze mate van overgewicht een hoog risico met zich meebrengt om hier in de toekomst ziek van te worden, maar daar bleef het dan wel een beetje bij, wat had ik nog toe te voegen aan al die dieetervaringen? Gelukkig kan het anders!

Bij twijfel doen!

Ria zegt: ‘luister eens, mijn vriendin is begonnen met een koolhydraatarm dieet. De kilo’s vliegen ervan af, ze voelt zich heel erg goed en ervaart helemaal geen honger. Wat denk je, zal ik nog een keer een poging wagen? Je weet wel dat ik niet fanatiek kan sporten hè?’ Ik ben verrast door deze vraag, ik merk dat ik meteen denk: ehm ja in theorie wel, maar deze vrouw heeft al zoveel geprobeerd, zou het voor haar dan toch ook werken? Ik realiseer me dat er maar één manier is om hierachter te komen, dus ik ga het haar uitleggen en ik ga haar begeleiden!

Van dieet naar leefstijl

Ik bespreek met haar dat het niet een koolhydraatarme/keto dieet is maar een koolhydraatarme/keto leefstijl. Je verandert je eetpatroon blijvend, het is dus niet iets wat je tijdelijk doet, maar je gaat het roer omgooien om letterlijk een gezondere koers te varen. Je gaat je lichaam weer voeden, eigenlijk zoals we in de oertijd deden, je gaat eten en drinken waar we voor gemaakt zijn.

Medicatie afbouwen

Ik leg haar uit dat als ze deze leefstijl blijvend omarmt dat ik er van overtuigd ben dat zij niet alleen zal gaan afvallen, maar dat we waarschijnlijk de medicatie voor haar hoge bloeddruk ook af kunnen bouwen. Misschien kunnen we de medicatie op den duur wel helemaal stoppen. Ria glundert als ik haar dit vertel, maar ik zie ook meteen twijfel. “Denk je echt dat dit gaat werken? Ik heb al zoveel geprobeerd!”

Ik vertel haar eerlijk dat ik deze aanpak nog niet heel lang ken, maar dat ik enorm onder de indruk ben van wat het voor mensen kan doen. De theorie klopt en dat zou moeten betekenen dat het ook voor haar werkt. Mogelijk heeft het wel even wat tijd nodig, maar dat vindt ze gelukkig geen probleem. Ze gaat vol goede moed aan de slag met de startgids van de TheNewFood.

Een derde vrouw minder

In de komende maanden houden we contact. Het is opnieuw bijna niet te geloven, maar in een maand of 6 verliest zij 34 kilo aan lichaamsgewicht. Haar buikomvang neemt met 20 cm omvang af en haar heupomvang met 30 cm! Het lukt haar beter om meer te bewegen doordat ze én minder zwaar is, maar ze heeft ook meer energie en minder pijn van haar fibromyalgie.

Ze kan meer bewegen dan de jaren hiervoor, ondanks de operatie aan haar rug! Elke keer als we contact hebben straalt ze en is ze zo trots, na al die energie die ze haar hele leven in diëten heeft gestoken zonder het gewenste resultaat, lukt het haar dit keer wel!

Een pilvrij bestaan:

Ook haar bloeddruk zakt heel snel, waardoor we de medicatie eerst snel moeten afbouwen en eigenlijk al heel snel moeten stoppen, omdat ze zich steeds zo licht in haar hoofd voelt. Bij herhaling blijkt haar bloeddruk zonder medicatie 120/70 mmHg te zijn en te blijven: keurig volgens het boekje. Na 6 maanden blijken ook haar cholesterolratio’s te zijn verbeterd.

Ik ben alweer verbijsterd. In alle huisartsenprotocollen staat hoe je medicatie moet starten en moet ophogen, maar er wordt werkelijk nooit gesproken over afbouwen en stoppen. Zeker niet bij medicatie voor hoge bloeddruk of cholesterol.

Passende leefstijl

Als ik aan Ria vraag hoe ze zich voelt zegt ze: ‘ik ben zo blij, ik voel me echt heel veel beter, ik hoef geen pillen meer te slikken en ik kan me niet herinneren dat mijn gewicht zo laag en zo stabiel was!’ Ria geeft aan dat deze leefstijl werkt voor haar omdat ze lekker mag eten en al heel snel minder behoefte aan zoet had. Ze zegt dat dit echt bij haar past.

Verder geeft ze aan dat ze het een leefstijl vindt die ook goed vol te houden is als je met vrienden eet of uit eten gaat. Ze is alleenstaand, maar heeft veel sociale contacten, gaat veel uit eten of eet samen met mensen. In alle diëten was dit een struikelblok, doe je mee met de rest en stap je af van je dieet of ontzeg je je de gezelligheid? Nu hoeft ze niet meer te kiezen!

Van overgewicht naar overschatten

Als ik haar vraag wat ze lastig vindt, met in het achterhoofd haar dieet-expertise, krijg ik het volgende verrassende antwoord: eigenlijk was het lastigste het wennen aan een ander lijf. Ik ben geneigd om mijn kleding veel te groot te kopen. Ik ben nog niet helemaal gewend dat ik van maat
48 naar maat 42 gegaan ben. Ik overschat mezelf tegenwoordig!

Nu, jaren later, is Ria’s gewicht nog steeds stabiel en slikt zij nog steeds geen medicatie, het beste bewijs dat er geen jojo-effect is opgetreden en dat een keto-koolhydraatarme leefstijl goed vol te houden is!

Zien is geloven en een beetje vergeten

Elke keer weer als ik zie wat het ‘simpelweg’ veranderen van je leefstijl teweegbrengt, geloof ik het bijna niet. Ik realiseer me dat het echt niet voor iedereen ‘simpel’ is om zijn of haar leefstijl om te gooien. Maar het is en blijft zo indrukwekkend om te zien hoeveel beter het veranderen van je leefstijl werkt dan welk pilletje dan ook. En als je het letterlijk bekijkt is dit de leefstijl die bij ons allemaal past, hier zijn we voor gemaakt.

We zijn het alleen even een beetje vergeten…

Keer de koers van het schip

Precies dát vergeten nekt ons nu in tijden van Corona. Onze ongezonde leefstijl en de gevolgen daarvan maken dat we vatbaarder worden voor het coronavirus, maar ook dat als we het virus oplopen we zieker worden. Laten we met zijn allen het schip keren en weer de gezonde koers gaan varen zodat we het virus lachend achter ons kunnen laten! Beter gisteren dan vandaag! Je hebt niets te verliezen… behalve gewicht!

Tot een volgende blog!!
Dokter Dete

Let op: Wanneer je met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak start, is onmiddellijk afbouwen van diabetesmedicatie nodig als je diabetes hebt. Ook tijdig afbouwen van medicatie bij hoge bloeddruk is belangrijk. Stop nooit met medicatie zonder overleg met je behandelaar Geef eventueel deze brief. Is je behandelaar niet bereid om met je mee te denken, of heb je vragen, neem dan contact op met ons via het contactformulier of via onze Facebookpagina. Wij helpen je graag.

Disclaimer: Deze blog en de personage is gebaseerd ervaringen in mijn praktijk, maar gaan niet over één bepaalde, bij mij bekende, patiënt. 

Delen